Hoe geraak je op de Melaan?

met categorie:  

 Conservatorium Melaan

Ik heb een heel eenvoudig vraagje; hoe geraak ik met de wagen op de Melaan?

Gisterenavond moest ik mijn zoon naar het Conservatorium brengen, vanop de Koningin Astridlaan. Normaal kunnen we dan met de fiets rijden, maar omdat ik mogelijk een aantal klasgenoten mee moest terugbrengen, toch maar de auto genomen…

Daarbij stootte ik op een resem afgesloten straten waardoor ik géén enkele weg vond richting Melaan. De Hoogstraat is afgesloten vanaf de ring wegens een bouwkraan. De Katelijnestraat is opgebroken, de omleiding door de Heembeemd naar de Stassaertstraat leidde me naar het Sint-Romboutskerkhof, maar doorgang via de Minderbroedersgang is verboden, idem voor de Begijnenstraat. Rondrijden dan maar via de IJzerenleen naar de Vismarkt: ook onmogelijk, want de Nauwstraat is afgesloten met paaltjes. En zo kwam ik weer in de Hoogstraat. Ik ben uiteindelijk terug rondgereden en heb me geparkeerd aan de Dijle bij Kraanbrug en ben te voet naar de Melaan gewandeld.

Is er ergens nog een toegangsweg om met de wagen naar de Melaan te rijden?  Wellicht wel, maar ik vond er géén enkele.

Goeie vraag, Koen, ik ga eens proberen:

Als je daar langs de brug aan den TROC bent, de Vrouw van Mechelenstraat is, dan via de Begaardenstraat naar de Clarenstraat of de Molenstraat en zo de Melaan op?

Hoe het zit met de enkelrichtingen weet ik niet 100%, om die reden kom ik namelijk zelden nog met de wagen in de stad, maar als je daar vanaf die brug, de Winketbrug zeker neem ik aan, vertrekt is de kans dat je op de Melaan sukkelt erg groot.

Anders: Vijfhoek > Bruul > Lange Schipstraat > Vismarkt > Melaan, dat werkt 100% zeker... als de paaltjes van de Vismarkt niet omhoog staan tenminste (lacht)

"... langs de brug aan den TROC bent, de Vrouw van Mechelenstraat is, dan via de Begaardenstraat naar de Clarenstraat of de Molenstraat en zo de Melaan op..."

Dit is inderdaad, ook volgens mij, de beste optie.  En beter de Vrouw van Mechelenstraat inslaan, want ik ben niet zeker dat je de Plankstraat in mag.

PS to Sint : De Molenstraat... is dat tegenwoordig niet de Thaborstraat (Correct me if I'm wrong) ?

@Koen: even gekeken op Mappy en met volgend resultaat dus:

Guido Gezellelaan > Vrouw van Mechelenstraat > Nieuwe Beggaardenstraat > Arme Clarenstraat > MELAAN!

Is de Vrouw van Mechelenstraat niet een enkelrichtingstraat vanuit Nieuwe Begaardenstraat naar de G. Gezellelaan toe?

Sint-Katelijnestraat is toegankelijk vanaf onder den toren tot minstens AB-straatje. Langs daar kun je de melaan op.

@David:  Dan mag je dus tijdelijk spookrijden door de Katelijnestraat?  Want normaal gezien is dat een verboden richting voor auto's, ja toch?

1. Gratis parkeren op Rode Kruisplein en 500 meter te voet gaan, 8 minuutjes stappen

2. Parkeren op St-Romboutskerkhof (gratis na 19u) en 100 meter  te voet gaan, 2 minuutjes stappen

3. Parkeren op parking Plankstraat (gratis na 19u) en 200 meter te voet gaan, 5 minuutjes stappen

4. Betalend ondergronds parkeren onder Grote Markt en 200 meter te voet gaan, 5 minuutjes stappen.

op Melaan is het sowieso zeer moeilijk om parkeerplaats te vinden.

Ja, ja ... HIer volgt een werkende versie voor bvb. Jef Denynplein.

Nonnenstraat (tegen de normale rijrichting) naar Nieuwe Beggaardenstraat, dan Arme Clarenstraat, Minderbroedersgang, Katelijnestraat (tegen de normale rijrichting), ABstraat, Jef Denynplein, Melaan

 

t is wat, tis wat ...

Als dat klopt, bedankt!

Het werkte toch een week geleden.

Probeer dat anders maar eens uit te leggen in het Engels, Frans of Duits :-(

De katelijnestraat is daar inderdaad toegankelijk in tegengestelde richting voor plaatselijk verkeer.

Pas wel op voor voetgangers en kinderkoetskes want die kunnen geen gebruik meer maken van de voetpaden wegens ontbrekende dallen of rondslingerende werktuigen , scheefgeplaatste dranghekken en hoopjes van 'k-weet-nie-wat-allemaal.

Vraag is hoe lang deze regeling zal gelden, want ik heb de indruk dat de aanpassingen van rijrichtingen e.d. geregeld veranderen naargelang de werkzaamheden vorderen. 

Als ik als Mechelaar er al niet wijs uitgeraak, wat dan met bezoekers?  Je zal maar naar de Luna Luna willen rijden, nietwaar Peter.

Inderdaad Koen. Gelukkig zijn heel wat gasten behoorlijk zelfredzaam ... GPS en wat wringen wil ook wel eens helpen. En vrije parking voor de deur natuurlijk: ah ja, geen kat geraakt er  :-)

Dat is zo Peter, de situatie veranderd meermaals per dag wanneer de arbeiders ad hoc beslissen om de straat nog eens ergens anders af te sluiten zodat je inderdaad nergens meer geraakt zonder een onvoorziene tegenderichtingsovertreding te doen, 't zal hun worst wezen.

Misschien moesten ze maar eerst een uitweg aanbieden aan het verkeer voordat ze effe snel een afsluitingske organiseren.

Meermaals al meegemaakt, de werken moeten inderdaat doorgaan maar zomaar alle toegang een halve dag afsluiten zonder voorzieningen te treffen, 'k vraag me af of dat wel de bedoeling was van openbare werken?

Twee weken geleden was de Heembeemd niet bereikbaar via de Katelijnestraat. Zeggen die werkmannen om gewoon langs de Stassartstraat te rijden en de Heembeemd in enkel richting te nemen.

Wat als je dan plots een ongeluk hebt en langs die kant ben ingereden. Dan ben je in fout zeker??

wel dat was dus een van die situaties,..

bescheiden als ik was heb ik ze effe uitgefoeterd en dan maar van armoei mijn weg naar heembeemd gezocht op een andere manier, want ik moest daar net op die hoek zijn om uit te laden

Ik zag gisteren ook een wagen de Minderbroedersgang inrijden, in de verboden richting.

p.s. Ik heb mijn initiële vraag ("Hoe geraak ik op de Melaan?") ook doorgestuurd naar de dienst Openbare Werken en Verkeer van de stad Mechelen.  Benieuwd met welke oplossing die voor de proppen gaan komen.  Ik hou jullie op de hoogte.

 

Door de Minderbroedersgang rijdt men ettelijke keren per dag door de verboden richting. Vaak ook tegen overdreven snelheid.

 

Als je daar een agent zet, dan betaalt hij zichzelf gegarandeerd terug. (tip!)

Het Scheppers-instituut geeft - naar aanleiding van de werken, volgende routes aan op hun website:

Ring -> Guido Gezellelaan -> Nonnenstraat -> ...

 • Verlaat de ring op de Guido Gezellelaan
 •  
 • Gido Gezellelaan
 • Nonnenstraat
 • Nieuwe Begaardenstraat
 • Arme Clarenstraat
 • Melaan

Ring -> Frederik de Merodestraat -> ...

 • Verlaat de ring aan het kruispunt van de Zwartzustervest en de Edgard Tinellaan
 • Frederik de Merodestraat
 • Sint-Janstraat
 • Wollemarkt
 • Sint-Romboutskerkhof
 • Sint-Katelijnestraat
 • Jef Denynplein
 • Melaan

Ring -> Katelijnestraat -> Schrijnstraat -> ...

 • Verlaat de ring op de Edgard Tinellaan
 • Sint-Katelijnestraat
 • Schrijnstraat
 • 12 Apostelenstraat
 • Nonnenstraat
 • Nieuwe Begaardenstraat
 • Arme Clarenstraat
 • Melaan

 

@koen: hoe zijn de ouders van de klasgenoten van je zoon dan op de Melaan geraakt om hun kinderen af te zetten aan het conservatorium?

Misschien is aan hen vragen of volgende keer een fietspool inleggen, nl. de ouders begeleiden hun kinderen met de fiets tot aan het conservatorium en nadien rijden enkele ouders met de fiets mee tot alle kinderen thuis zijn.

Het is maar een idee.

@filip: Tuurlijk kunnen we fietsen (én dat doen we ook vaak), maar dat was mijn vraag niet.  Voor het idee van een fietspool hebben ik geen blog nodig.

Tot nader order is de Melaan een straat waar je met de auto mag komen, dus moet er ook een duidelijke (!) route zijn om er naartoe te rijden.  Dat is nu niet het geval, want als niet-buurtbewoner word je rondgestuurd van de ene 'verboden toegang' naar de andere 'enkelrichting'.  Dat de rijrichting in de Nonnenstraat nu blijkbaar omgedraaid is, tja, nù weet ik het ook... 

 

Via de Guido Gezellelaan lijkt mij de interessantste weg, als je dan toch langs de 'kleine straatjes' komt hou je de weg best zo kort mogelijk, er moet er maar eens ene scheef geparkeerd staan of vastzitten met zijn camionnette en daar sta je dan te schilderen.

Ik zou -moest ik er hebben- mijn klein joeng ook niet alleen met de velo naar de Melaan sturen, d'r woont daar vies volk (lacht)

@ Sint :

Als ge het hebt over de Broeders van Scheppers... die liepen daar rond met ne propere pij en zijn ondertussen al lang verdwenen !

:-D

- Helaba Sint !

- @gim: De broeders met pij zijn er nog hoor ... Toch nog enkele :-)

@ Peter : Bedoelt ge "Broeder Felix" misschien, uit "HLZHI - Maneblussers" ?

:-)

Ik heb laatst, op de opendeurdag van de school, nog een klapke gedaan met broeder Felix.
Hij was er reeds in mijn schooltijd (begin jaren 70) en hij loopt er nog altijd kwiek rond.
Het is een wreed sympathieke man, dus we gaan hem niet bij 'het vies volk' catalogeren.
Er woont daar geen viezer volk dan in uw straat, zenne Sint.
'k Heb horen vertellen dat er daar ne raren bietekwiet woont die cartoons tekent, maar van horen zeggen hoort ge veel liegen, he. ;-)

 

Broeder Felix dus...

(foto: Jan Smets)

Ja, die Broeders... dat is echt een taai ras, zenne ! 

Die knijpt ge niet zomaar dood tussen duim en wijsvinger !

:-D

Gisteren een mailtje ontvangen van de directeur van het Conservatorium met een mogelijke route.  Intussen had ik van de bloggers al enkele alternatieven gekregen, waarvoor dank.  En zonet officieel antwoord vanwege de stad ontvangen. 

Ik citeer even deze mail: 

 

"Er zijn, tijdens de werkzaamheden aan de St Katelijnestraat, twee mogelijkheden om met de wagen op de Melaan te geraken. De eenvoudigste route is: St Katelijnestraat inrijden vanaf St Romboutskerkhof om dan via AB-straatje naar de Melaan te rijden

Alternatief: Vanop de Guido Gezellelaan de Nonnenstraat inrijden om dan via Nieuw Begaardenstraat en Arme Clarenstraat uit te komen op de Melaan.

Ik wil hierbij wel vermelden dat de aannemer vanaf volgende week start met het herbestraten van de voetpaden tussen het kruispunt St Katelijnestraat - K. De Deckerstraat en het St Romboutskerkhof (vertrekkende vanaf het kruispunt).

Dus vanaf dat deze werken gevorderd zijn tot voorbij het AB straatje zal de eerste route tijdelijk onmogelijk zijn omwille van deze werkzaamheden en het bijhorende stockeren van materialen op de rijweg. Nadat de voetpaden zijn afgewerkt is deze route weer probleemloos te volgen.

Met vriendelijke groeten,

Fem Van de Poel 

Wegenbureau | Befferstraat 25 | 2800 Mechelen "

Einde citaat.