Bart weet het niet

met categorie:  

 

(foto beiaard: Jan Smets)

Bart Peeters weet niet of hij beiaardspel nu mooi moet vinden of niet....

Deze uitspraak die ons, inwoners van de 'beiaardhoofdstad van de wereld' beslist (?) de wenkbrauwen doet fronsen, doet de TV-maker-zanger Bart Peeters in de Humo van deze week, in een intervieuw met Rudy Vandendaele.  Dit vraaggesprek was er naar aanleiding van het nieuwste zilveren schijfje van de duivel-doet-al.

(foto: Jan Smets - Jef Denyn aan het werk...)

'Bart Peeters en ik kijken welwillend neer op het Sint-Baafsplein in Gent. We hebben eenhoog - en dat is in dit geval hoger dan gewoonlijk - plaatsgenomen op het foyerterras van de stadsschouwburg, waar de zomer van 2008 die avond beetje bij beetje in zijn voorspelbare lot berust: herfst worden. Vanuit het nabijgelegen Belfort - eenzaam en grijs, zinbeeld van 't verleden, somber en groots, en wat al niet - komt beiaardmuziek aangedreven. Bart Peeters en ik vragen ons af of we dat klokkenspel nu mooi moeten vinden dan wel een vorm van geluidshinder die tot geweld tegen de beiaardier aanzet. We houden ons antwoord in beraad. (...)'

(Humo 9/9/2008 r.v.)

Wat moeten wij hieruit besluiten?  Blaast de Gentse beiaardier minder virtuoos hoog van zijn belforttoren, dan zijn Mechelse collega's op Sint-Rombouts?  of...

Is het gewoon een gezegde-zonder-meer van onze Bart, die nog teveel met debiele Eurosongwijsjes in zijn oren zit?  of...

Het zal Koningin Fabiola - ook al zo'n 'zinbeeld van 't verleden' voorzeker de haren nog meer doen rijzen, nu zondag in ons Mechelen de finale zal plaatsvinden van de beiaardwedstrijd die haar blauwbloedige naam draagt...

Is deze uitspraak van Peeters een 'uitschuiver van formaat', en beslist niet 'slimmer dan de zanger', of kan je je er in vinden? 

Voor mij hoort beiaardmuziek onlosmakelijk bij Mechelen - en is het de klankkleur bij uitstek van onze stad.  Ik smelt van trots 'heimatgevoel' bij de dwarrelende klanken, die worden uitgestrooid over de Dijlestad - vooral op een stille morgen in nog stillere straten. 

(Maar overigens: beste Bart: ik wens je veel succes met jouw nieuwe cd - en ik weet beslist dat ik 'de hemel in het klad' binnenkort in huis zal halen - Maar: kom zéker eens luisteren 'bij ons', en probeer ook te smelten voor onze 'Mechelse Klanken'.  Misschien krijg je zelfs inspiratie voor een liedje, en schuif je wat bronzen klanken tussen de coupletten van een nog te maken melodietje.  Ons beiaardgehamer is immers ook zo'n beetje 'wereldmuziek', niet?)

(foto: Jan Smets)

Vergrijsd of hip?  Wat maakt het uit!  Het is Mechels en we zijn er fier op.  En terecht!

Tijdens de finale van de zesde Internationale Beiaardwedstrijd 'Koningin Fabiola' nemen zondag vijf finalisten het vanaf 19u30 op tegen elkaar (luisterplaats: Cultuurcentrum).  Om ongeveer 22u30 volgt de bekendmaking van de laureaten.

 

Gisteren een babbeltje kunnen doen met een van de Rusissche kandidaten uit Moskou. Ze meldde me dat in heel Rusland er slechts twee beiaarden zouden zijn. Waarvan een in Sint-Petersburg. En wij in Mechelen hebben er vijf ! (de ene al wat bespeelbaarder dan de andere natuurlijk :-)

Ieder zijn eigen smaak en goesting zeker?

Chauvinisme of niet, ik heb 1 jaar in Lier gewoond, en ik verkies toch het door mensenhanden voortgebrachte beiaardspel uit Mechelen boven dat geautomatiseerd 'reuzeke-reuzeke' liedje dat de Lierse 'peperbus' produceert.

Smaken en kleuren, het staat iedereen vrij om het mooi of niet mooi te vinden, niks mis mee...

Persoonlijk vind ik er niet veel aan om eerlijk te zijn. Ik ben zelfs een goede vriend van beiaardier John Bordley, die hier onlangs nog te gast was op de st Romboutstoren...

Maar niet voor mij weggelegd...

Tja, als die mens dat nu niet mooi vindt...

Is het omdat hij een Bekende Vlaming is, dat hij geen oordeel mag hebben? Dat hij alles zonder meer mooi moet vinden. Of doen alsof hij dat mooi vindt?

Hij laat het zelf tenminste nog in het midden, hij is er nog niet helemaal uit. Dat getuigt al van een zekere diplomatie, lijkt me.

Ik ben pas zelf in de omgeving van Mechelen komen wonen, en ik ben nog niet in het centrum geweest dus ik kan niet echt oordelen of ik het mooi vind of niet. Maar wat ook mijn verdict zal zijn, dat maakt een ander toch niets uit?

 

Maar natuurlijk mag Bart Peeters of eender wie van het beiaardspel vinden wat hij wil...  Dit artikeltje is enkel met een knipoog geschreven en als 'aanzetje' om te berichten over de wedstrijd zondag...  Ik vond de aanloop tot het artikel in Humo leuk geschreven, en mooi ironisch...

Mooi of niet mooi, ook ik laat dat in 't midden.  Maar ik heb wel al ervaren, met binnen- en buitenlandse gasten, dat de 'tegenstanders' het plots wel mooi vinden als één of ander bekend melodietje (genre schlager) uit onze toren galmt.

Alle kandidaten veel succes gewenst !

 

Alles hangt af van de beiaardier van dienst natuurlijk - de ene is al wat virtuozer dan de andere... wat dat betreft zijn we in Mechelen verwend ... en... heel belangrijk, de bespelingen of concerten mogen zeker niet verward worden met het automatisch spel dat de uurslagen, bij ons in Mechelen zelfs de half-kwartieren, aankondigt ! Het automatisch spel klinkt heel vlak en afgemeten en heet in Mechelen de "rammel" ....

Overigens, ik heb de beiaardklanken ook moeten leren appreciëren maar nu geven ze mij het enige echte thuisgevoel !

 

Bravo!  Ik zwelg in de talrijke reacties. 

Eindelijk komt er beweging bij de adepten van beiaardmuziek.  Ziedaar de grote verdienste van Bart Peeters. Overigens heb ik veel eerbied voor het talent van deze duizendpoot.

Laten we het vuurtje verder onderhouden en het chauvinisme nieuw leven inblazen.  Wij Mechelaars beseffen niet de rijkdom die ons gratis geboden wordt: wondermooie genuanceerde en zachte klanken verwoorden allerlei genres van muziek.  Kun je je iets beters voorstellen dan op zondagmiddag door de stad te kuieren onder de tonen van "hemelse" beiaardmuziek?  Heb je al de fijne ingetogen en aandachtige sfeer gesnoven van de maandagavond beiaardconcerten?  Durf je genieten van het visuele en auditieve spel? Durf je er ook voor uitkomen om ervan te genieten?

Kunnen we niet beter trots zijn op ons erfgoed en er volop van genieten?  Andere steden proberen ons na te doen maar slagen er niet in het niveau van Mechelen zelfs maar te benaderen. Alleen weten wij dit niet!

Nog een laatste aanbeveling aan Bart Peeters: kom vanavond eens luisteren naar de meesterlijke vertolkingen van beiaardmuziek door een internationaal gezelschap van uitstekende beiaardiers, het zal je twijfels over beiaardmuziek ongetwijfeld wegnemen.

Ik heb speciaal gewacht tot na de Fabiolawedstrijd om te reageren. Als stadsgids en ondervoorzitter van "Toren en beiaard" ligt deze topic mij nauw aan het hart. Na drie uur geduldig luisteren naar het virtuoze spel van de 5 laureaten kan ik echter begrijpen dat mensen die beiaard maar niks vinden. Het vraagt namelijk wat geduld en oefening om gewoon te worden aan de klokkenklanken en geloof me de kwaliteit van onze beiaard is TORENhoog beter dan de doorsnee carillons in binnen en buitenland. Alleen de laatste nieuwe exemplaren kunnen wedijveren met het Mechelse instrument. Deze beiaard is trouwens één van de zwaarste ter wereld en er op spelen is niet evident, wat de 14 kandidaten dit jaar weer eens mochten ondervinden. Maar langzamerhand leer je de klankkleur van dat instrument kennen. Een zeer speciaal effect en daar moet je aan wennen. En eerlijk gezegd, herkenbare melodieën zouden daar sterk bij helpen, iets wat onze vereniging dan ook regelmatig benadrukt. Maar geef toe dat je ook nog de vrijheid hebt van de kunstenaar te spelen wat hij goed vindt. Vandaar dat we denken aan een ander en "lichter" repertoire, buiten de traditionele concerten.

Verder vind ik de reactie van De Druif wel correct. Maar of Bart Peeters ( het instrument van het Gentse belfort is verouderd denk ik Bart) het concert van gisterenavond zou gesmaakt hebben is maar de vraag. Wel nummers die veeleisend zijn voor de kandidaten en veel techniek en virtuositeit vragen, maar muzikaal niet of nauwelijks herkenbaar. Dus niet direct de meeste geschikte introductie. Misschien kan Bart wel eens komen luisteren naar "summertime" op de beiaard of "stranges in  the night" etc... Ik hoorde ooit eens "as tears go by" van de Stones. Het kan dus...

Laat ons maar best fier blijven op ons carillon.