All that Jazzzzzz !

In Mechelen is sinds enkele jaren een positieve muzikale tendens aan de gang. Op gebied van klassieke muziek profileert Mechelen zich o.m. als "Beethoven-stad" en worden vele concerten gepland in het kader van het Festival van Vlaanderen . De zomerfestivals, Maanrock en Parkpop zijn erg populair net als de muziekconcerten in het Cultuurcentrum.

Wat echter veel mensen niet weten is dat Mechelen, ook in de jazzwereld iets te betekenen heeft. Heel wat bekende jazzmusici zoals Frank Vaganée, saxofonist en leider van het Brussels Jazz Orchestra, Tom Mahieu, saxofonist en leerkracht aan het Mechels Conservatorium, de internationaal bekende percusionnist Chris Joris en de beroemde dwarsfluitist Stefaan Bracaval zijn met onze stad verbonden. Ook andere muzikanten kiezen Mechelen als "uitvalsbasis" voor hun muzikale carrière, en komen zich er vestigen, zoals Els De Doncker, Dré Pallemaerts, Kristen Cornwell, Christophe Devisscher, ...

Men kan elke 2de en 4de vrijdag van de maand live jazzmuziek gaan beluisteren bij de Jazzzolder vzw. Regelmatig worden er kleine jazzoptredens gegeven in de gezellige cafeetjes op de Vismarkt zoals "Den Akker" en " 't Ankertje aan de Dijle". Ook het kunstencentrum nOna programmeert jazzconcerten en in La Boya aan de Onze-Lievevrouwekerk kunt u af en toe een concert meepikken.

Er is dus interesse voor jazz in Mechelen. Getalenteerde jonge jazzmuzikanten verdienen er een podium. En het publiek kan jazz beleven in zijn meest aantrekkelijke vorm: live.

Enkele jaren geleden kende Mechelen reeds een succesvol jazzproject "Jazz dag Jazz" dat later vervangen werd door een geheel ander concept "Jazz at Home".

Stel op zondag 21 september 2008 zelf je eigen jazznamiddag samen en ontdek (historische) huiskamers, binnentuinen en andere toffe plekjes in de Mechelse binnenstad.

Kennismaken met jazz in een ongedwongen, intieme huiselijke sfeer. Een gezellige babbel met de muzikanten, een warm onthaal door de gastheer (-vrouw) kortom gezellig jazz-genieten. Wat leent er zich beter toe dan een Mechelse huiskamer?

Door te opteren voor 18 privé-locaties, creëren we eveneens de gelegenheid voor de cultuurliefhebbers om op een jazzwaardige manier kennis te maken met enkele interessante en historische panden in het Mechelse.

JAZZ@HOME editie 2008

Klik hier voor een stratenplan met alle locaties

 

Bij de drie vorige edities waren de deelnemers telkens heel enthoesiast! Ze krijgen de kans om op een aangename manier kennis te maken met mooie privé-interieurs, en ondertussen krijgen ze nog een glaasje aangeboden, terwijl jonge muzikanten het beste van zichzelf geven.

Wie graag eens een kijkje gaat nemen bij Peter thuis, of de voormalige H.Maagdenkapel op het Sint Romboutskerkhof wil bezoeken (wie weet er trouwens meer over dit gebouw?) die kan op 21 september weer wat meer over Mechelen en zijn bewoners te weten komen.

Wij zullen er alvast zijn ;o)

Het boeit me wel - al ben ik geen al te grote jazz-fan - maar ik wil me er wel voor openstellen...  Eens kijken of ik voor dit toffe initiatief wat tijd zou kunnen uittrekken...

@ jans: er zijn op die manier wel prachtige interieurs te ontdekken, en mooie binnentuinen enz in de Mechelse binnenstad....

Mechelen betekent echt heel veel op gebied van jazz, alleen beseffen weinig Mechelaars dit. Denken we maar aan Frank Vaganée, René Jonckeer, Chris Joris, e.v.a.

Stilaan lijkt er een beetje een kentering te komen, ook op nationaal en internationaal vlak, als we zien dat er overal "professionele" muziekopleiding komt.  Ook het conservatorium in Mechelen levert hier puik werk, met een hele rits bekwame leraren. Het resultaat is dat er elk jaar vele goede muzikanten afstuderen, maar jammer genoeg zijn er te weinig podia.

En jazzmuziek is heel gevarieerd, jans; zo is dit festival ook een goeie gelegenheid om kennis te maken met vele aspecten van deze muziek.

@jans: om "in the mood" te geraken misscien dit even meenemen:

De leerlingen (o.l.v. hun leraars) van  het conservatorium organiseren elke derde donderdag een jamavond! 

De eerstvolgende jamsessie vindt plaats nu donderdag 18 september, op het gekende adres:
 

't Ankertje, vismarkt 20, 2800 Mechelen.

Aanvang 20:30 u

? Bass
Jakob Eykens, Drums
? , Piano
 
Hugo Jacquet: Gitaar en organisatie
 

Dit is een van de lokaties. Weest allen welkom ;-)

 

Op één van de weinige zomerse dagen op een Mechels terrasje, kon ik een gesprek meevolgen over jazz en meer bepaald over live jazz. Het standpunt van een van de deelnemers aan het gesprek was dat jazz heel goed kon meevallen, maar even goed erg kan tegenvallen.

Op Jazz at Home heb je als het tegenvalt nog altijd het voordeel dat je te gast bent bij een Mechelaar thuis en van het interieur en een glas wijn kunt genieten. Je kan trouwens 3 optredens van 45 minuten kiezen uit een aanbod van 18. Dus als je eerder gewonnen bent voor de meer toegankelijke jazz, kan je die er op voorhand uitpikken. Er zijn trouwens ook groepen bij die genres vermengen: jazz met blues of jazz met rock.

Gisterenavond ging ik naar een optreden in Leuven, in het Oratoriënhof, op een oude zolder, mooi gerestaureerd.

De muzikanten waren niet de minste: Pascal Schumacher (Lux), op vibrafoon, een van de grote talenten, die in zijn quartet al jaren samenspeelt met Jef Neve, ondertussen toch wel bekend, denk ik; verder Yves Peeters, pas leraar drummen geworden hier in Mechelen in het conservatorium, Joachim Badenhorst, op klarinet en basklarinet,  wordt samen met Jef Neve, Pascal Schumacher, Robin Verheyen en enkele anderen tot de grote talenten gerekend in België, en Marc Demuth, bassist uit Luxemburg.

Welnu, er waren nog geen 20 toeschouwers voor dit kwalitatief hoogstaande optreden, en dit in de stad waar het Lemmensinstituut is, waar veel jonge mensen verblijven, ....

Het is (juist zoals in andere muziekvormen) bedroevend hoe weinig interesse en waardering er is voor de "betere" muziek.

We leven nu eenmaal in een consumptiemaatschappij, waar weinig plaats is voor creativiteit....

Een reden te meer dat we als Mechelaars fier mogen zijn dat er hier al jaren wel wat gebeurt op muzikaal en artistiek gebied, en daarmee bedoel ik niet alleen Maanrock, parkpop  e.d.,  maar Nona, C-jour, Beethovenacademie, orgel- en beiaardconcerten, jazzoptredens e.v.a., en met redelijk succes.

Deze en andere initiatieven blijven steunen en promoten is de uitdaging voor de jonge Mechelaars.