Stad om te zoenen, nog veraf?

met categorie:  

 

 

 

Ik vraag me af wie de plaatsing van de vuilnisbakken in het stad bepaalt. Op het pleintje Ganzendries staan 3 nieuwe vuilbakken te pronken, met de bedoeling om al het vuil dat het pleintje bezoedelt weg te werken. Eentje was zeker nodig, twee misschien nog juist maar 3 op een zakdoek bij elkaar vind ik iets te veel. Als je dan gaat kijken naar de Leuvense Vaart waar ik elke dag mijn hond uitlaat, kom je, als je voor de colomabrug naar links gaat, een eerste vuilbak tegen aan bijv. de inkom van het station (toch een goede 1,5 km). Wanneer je rechts de vaart volgt vanuit de brusselpoortstraat kom je er eentje tegen op eveneens een dikke 1,5 km.

Aangezien mijn hondje meestal zijn behoefte in het begin doet en niet op het einde heb ik dus pech en kan het poepzakje dan ook pas kwijt als ik mijn wandeling bijna beeindig. Maar er zijn ook baasjes die dan niet eens de moeite doen om een zakje boven te halen en tel daarbij het grote aantal wandelaars, dat een koekje of drankje nuttigt en die hun afval niet kwijtgeraken, op en je bekomt een niet zo prettig resultaat.

Zijn er nog bloggers die vinden dat een vuilnisbakkenplattegrond misschien kan helpen om het bestuur te laten inzien waar ze nu wel of niet moeten geplaatst worden.

Stad om te zoenen is in mijn ogen nog een beetje veraf. Maar hopelijk komt het er ooit van, ik zal alvast mijn steentje bijdragen.

Hallo Ker ! Welkom op Mechelen Blogt.

Over het aantal vuilnisbakken is al altijd heel wat te doen geweest. Ik las onlangs dat elke vuilbak die er wordt geplaatst zorgt voor extra sluikstorten in de buurt. Dus hoe meer afvalbakken, hoe meer sluikstortingen :-(

Hoe noemen ze dit? Een paradoxale stelling :-)

En dat ze ook maar snel die ondergrondse glascontainers plaatsen want de bovengronds zijn ook sluikstortplaatsen waar je van achterover valt.

Ik dacht dat de vuilbakjes bedoeld waren om "zwerfvuil" op te vangen. Hondepoepzakjes plus inhoud noemt men dat ook zwerfvuil?

vuil bakjes moeten er staan en ik weet dat er altijd  sluikstorters  zijn zelf mee  gemaakt elke dag aan de euroschopping in de stad mechelen  maar wild plassers zijn er ook  dat is ook vuil waar zijn hier openbare wc 's in mechelen ???? in bepalde straten zoals op de ijzeleen of korenmarkt of botermarkt  en de veemarkt terug wel betalend of ni dat houd onze stad mechelen ook proper

Openbare toiletten: In de ondergronds parkings, de bibliotheek, het cultureel centrum, het hof van Busleyden, de Brusselpoort, Lamot, het Schepenhuis, het stadhuis, ...

Hondenzakjes met inhoud plaats ik onder zwerfvuil of heb je liever dat de inhoud rondzwerft op straat zonder zakje :-)

@Ker: zonder zakje het liefst op uw dorpel!  ;-D)) 

@ Jokke oep zeun: Ik veronderstel dat u geen hond heeft :-)

@bretoens huisje: sinds ik terug in de stad woon, geen hond meer, Ker, inderdaad!

Beste KER:

 

nogmaals het bewijs dat het voor sommige Mechelaars nooit goed is;

Wat maakt het nu uit of daar 1,2 of 3 vuilbakken staan aan de Ganzendries.

Omdat ' Uw hondje ' bij het begin van zijn wandeling zijn gevoeg doet moet de Stad volgens U daar  een vuilnisbakje plaatsen. Jongens toch, al goed dat het geen kilo's stront zijn die U kilometers moet meezeulen in een zakje.Aarg hiejel aarg

 

Jokke, als die vuilbakjes alleen dienen voor zwerfvuil, zal het helemaal een vieze bedoening worden ... eerst maar op de grond gooien, in de hoop dat een ander het als zwerfvuil in het vuilbakje kiepert?  ;-)

Bij de "voorstelling" van het hondenpoepzakjesbeleid werd er ook vermeld dat die in de aanwezige vuilbakjes gedeponeerd konden worden.

ker, doe zo voort! Ik hoop dat er nog velen gaan volgen, vanmorgen had ik *#@*  weer prijs ...

@anoniem: amai, vanmorgen ook ergens ingetrapt wat je niet bekomen is precies ..

Ik snap nochthans ker zijn punt. In bijvoorbeeld de parklaan/stuivenbergvaart staan ook bitterweinig vuilbakjes. Ik heb geen hond, maar het gebeurd dat ik iets in de vuilbak wil gooien en dan echt moet zoeken achter ene. Terwij er idd op andere plaatsen de vuilbakjes bij wijze van spreken op een steenworp afstand van elkaar staan.

Ik versta dat vuilbakjes zwerfvuil aantrekken, maar géén of te weinig trekt net zo hard - zo niet harder - zwerfvuil aan.

@katrientje

' t is toch waar; men voert een positieve campagne, men renoveert pleintjes, men plaatst bloemen enz enz. en dan is daar nog ene perqsoon die gaat melken over het aantal vuilbakskes die er geplaatst werden op de Ganzendries  en die dan vindt dat dit niet goed is want langs de Leuvense vaart staat er geen en zijn hondje kakt juist daar waar er geen vuilbak staat.enz enz.

 

Pavlov is mischien een oplossing

Ik vind dat Ker zeker een punt heeft. Ik verbaas me er soms ook over hoe op bepaalde plaatsen geen vuilbakken zijn voorzien, terwijl op andere plaatsen er een overconcentratie is aan vuilbakken. Ik heb een tijd op de Vismarkt gewoond, toch niet bepaald een dood pleintje en daar is bij mijn weten nog steeds geen enkele vuilbak voorzien...

Ker zijn voorstel van een vuilnisbakkenplattegrond vind ik een positief bedoeld voorstel dat zeker niet zou misstaan in het huidige beleid van de stad Mechelen en haar "stad om te zoenen" campagne.

 

Der zijn nog plekken waar een paar vuilbakjes niet zouden misstaan anders, ik woon in de buurt van een bekende jeugdvoetbalacademie en de omgeving ligt hier altijd vol papiertjes van snoep, blikjes,... En inderdaad, wat heeft het voor zin om een campagne te voeren als het blijft bij affichekes voor achter de venster te hangen, het zijn de mensen in de buurt niet die al de vetzakkerij op straat gooien hoor, die hoef je niet meer te overtuigen.

Je ziet wel hoe langer hoe minder mensen nog voor hun deur vegen, wijzelf bv. want immers... dweilt u graag met de kraan open?

Maar ja, vergeten: 250m verder hiervandaan hebben ze een pleintje opgefrist en een bankje gezet en op de Dijle zijn ze een wandelpad aan het aanleggen en de vliet van de Melaan ligt er mooi bij, dju toch, daar gaat mijn recht van spreken! (lacht)

En hoeveel vuilbakjes worden er gebruikt om huisvuil te deponeren? Ik heb het meermaals gezien!

Ik ben den brave die de inhoud in de zak stopt en de zak in de vuilnisbak maar er zijn er andere en het zijn er veel hoor, geloof mij, die dat  niet doen en daarom moet er meer nagedacht worden waar ze hun vuilbakken plaatsen. Het is niet voor mijn gemak dat ik het doe hoor maar voor ieders propere schoenen. En het gaat niet enkel om kakzakjes maar om allerlei zwerfvuil.

En trouwens, als 'bewezen' is dat openbare vuilbakken sluikstorten aantrekken, hoe verklaar je dan de sluikstorterij waar geen openbare vuilbakken zijn?

Een goedkoop -letterlijk en figuurlijk- excuus is het, en meer niet.

Waarom denkt men in Mechelen niet aan een aantal kakplaatsen voor honden. Je kent ze wel, enkele m² afgezoomd met een lage afsluiting. Er zijn meerdere plekken in Mechelen waar dit perfect kan.

De stationsstraat is zo'n plek. In de middenberm tussen de bomen kan er zo ééntje aangelegd worden zonder dat daar mensen last van hebben. Deze straat wordt veel gebruikt om honden uit te laten.

Tijdens deze aanleg kan men dan ineens het werk afmaken in de middenberm. Al bijna een jaar ligt het er voor een klein gedeelte afgewerkt bij. De afsluiting die men daarbij construeerde, waarschijnlijk om er voor te zorgen dat er geen honden meer in konden, zijn ondertussen al volledig afgebroken. Het was dan ook verschrikkelijk amateurisme dat de groendienst daar ten toon spreidde. Er zijn daar behoorlijk wat belastingcenten verspild door een bende onbekwame gemeente-arbeiders.

Ze zijn hier in Mechelen gespecialiseerd in het maken van slogans.
Aan het Berkenhofplein aan de Leuvense vaart is het tegenwoordig ook weeral prijs, papieren zakken van friet, kartonnen pizzadozen en plastiek zakjes met het drugembleem zijn hier weeral dagelijkse kost geworden als het mooie weder van dienst is.
Jongeren die hier rondhangen  smijten hun vuil gewoon op de grond alhoewel hier vuilbakken voorhanden zijn.  Ik was van plan om daar eens een foto van te trekken en op deze site te plaatsen maar ik zou dan zeker de opmerking krijgen dat ik beter de troep, van een ander kon opkuisen, in plaats van er een foto van te nemen ... ik begin de reacties hier al te kunnen voorspellen.
Gelukkig krijgen die jongeren hulp van ons wijkteam en de verantwoordelijke van het plein die ervoor zorgen dat alles, dat ze achterlaten, nadien proper verwijderd wordt.
Van opvoeding gsproken ...

Ik heb mij ook al veel bedenkingen gemaakt bij die slogan ...
Als je in de bruul op stap gaat  en kijkt wat daar allemaal op de grond kleeft mag je jezelf niet de bedenking maken hoe hygienisch dat allemaal is.
 

Onlangs nog langs de "put van Hombeek" gaan wandelen, rond de Eghelgemvijver ... daar vind je gewoon niks vuilbak en dus ligt alles gewoon op de grond. Als er nu overal waar ze dat bord neergeplaatst hebben een vuilbak zou staan waren we al een stap dichter bij de oplossing.

En ik weet ook wel dat de stad moeite doet om alles proper te houden. Ze hebben de nodige teams ingezet en de wijkmensen doen hun best .
Een beetje meer vuilbakken en een beetje meer respect én opvoeding zou misschien veel kunnen helpen.

na het caféplan het vuilbakkenplan

benieuwd of dat ook gaat gesponsord worden ...

Ik bedenk mij ineens dat er aan de plaisance brug, aan de glasbollen, vroeger een vuilbak stond. Handig, want als je dan je glas weggegooid had, kon je het zakje waar het in zat meteen proper weggooien. 

Die vuilbak is weggehaald wegens zwerfvuil er rond. Rare reden als je ziet dat het nu soms zelfs zó erg is met sluikstort van alles-behalve-glas, dat je niet meer tussen de glascontainers kan gaan staan om het glas in de juiste bol te kieperen.

 

Jaa, Michael, daar volg ik volledig, dat is hier een van de goeie ouwe dooddoeners "In plaats van erover te zagen, ruim het op: dat duurt even lang", komaan he zeg, waar zijn we dan nog mee bezig? Met een ander zijn vuil op te kuisen? Awel: Daar Voel Ik Mij Nu Eens Veel Te Goed Voor Zie, en hoe langer hoe meer mensen samen met mij merk ik.

Meer vuilbakken en een repressieve aanpak van sluikstorterij in al z'n vormen en daarmee gedaan, dat zal nog wel ergens tussen de kerntaken van de flikken passen zeker? ze hebben er toch hoe langer hoe minder. 't Zal in ieder geval meer uithalen dan een campagne met een onnozel afficheke met een holle slogen die -en dat is mijn bescheiden mening- eigenlijk op niet veel trekt. Wie bedenkt dat eigenlijk?

@ St Netels: Noel Slangen? ;-)

@michael: Ik heb een beetje probleem met de zinssnede:" daar vind je gewoon niks vuilbak en dus ligt alles gewoon op de grond ". Dat snap ik niet.

@sint:"En trouwens, als 'bewezen' is dat openbare vuilbakken sluikstorten aantrekken, hoe verklaar je dan de sluikstorterij waar geen openbare vuilbakken zijn?"

Het is niet omdat er sluikstortjes verschijnen aan vuilbakken, dat deze ook niet zouden kunnen verschijnen op andere plaatsen.

Bottom line: Ik gooi niets op straat en ik ruim geregeld wat op ... Als iedereen doet zoals ik, is het opgelost.

@peter  Blijven oefenen , ooit zal je het begrijpen. Snap je ;-)

@michael:In mijn tuin staan ook geen vuilbakken, en toch ligt daar geen zwerfvuil :-)

Eigenaardig is wel dat bijvoorbeeld in Beieren op de toeristische aantrekpunten/natuurgebieden GEEN vuilnisbakken te vinden zijn!!

Wel een bord met "Geniet van onze natuur zoveel U wil, doch neem uw afval terug mee naar huis. Zo blijft onze natuur aangenaam voor iedereeni"

Een beetje zelfdiscipline dus gevraagd.

Als ik met mijn hond ga wandelen, ruim ik diens pakje altijd op; zelfs in de bossen of weiden en ik drop dat gewoon thuis in mijn vuilzak. Werkt prima hoor ...

Peter, bij mij helaas wel ... maar dat gaat stevast terug naar de rechtmatige eigena(a)r(en), ik ben tenslotte geen dief ;-) 

 Zal dan misschien best m'n vuilbak binnen halen, misschien helpt het ;-)

 

Eigenlijk is het heel eenvoudig ...
De stad moet meer vuilbakken plaatsen én ze ook heel regelmatig leegmaken. Desnoods meerdere keren per dag. Als de vuilbakken vol zijn plaatsen de mensen het vuil er gewoon naast, zou niet mogen maar ze doen het toch. Dus als we de realiteit willen aanzien is er, naast het heropvoeden van sommige mensen, geen andere oplossing dan alsmaar blijven opkuisen.

Meer is misschien voor het straatbeeld niet echt aantrekkelijk, misschien gewoon een maatje groter? Die ronde zijn precies al ooglijker en beter qua grootte dan die spuglelijke groene kleine bakjes, die alle vijf voeten open blijven staan (vandalisme neem ik aan) en met 2 flesjes en een snoeppapiertje al vol zitten.

@michael: Veel van het vuil dat naast een vuilbak staat zou er niet eens in passen, zelfs al zou de vuilbak leeg zijn. Helaas. Het is zeker niet zo simpel als je zou denken.

Heropvoeding lijkt me aangewezen ...

Vergeet ook niet dat we nu ook op straat eten !! Ik denk niet dat mijn (groot)moeder dat ooit deed :-)

Times are changin.

Zo zie je maar hoe moeilijk het moet zijn om politieker te zijn.
Zelfs op deze blog kunnen mensen niet gewoon een eenvoudige oplossing aanvaarden om een eenvoudig op te lossen probleem.
Meer vuilbakken, meer ledigen en meer toezicht ...
Meer moet dat niet zijn, zeg maar dat ik het gezegd heb ;-)

Het gaat mij er niet over dat ze op elke hoek één moeten zetten maar gewoon doordachter.

Op sommige plaatsen staan er 5 bij elkaar en in sommige buurten geen een.

Zeker op plaatsen waar veel mensen wandelen (zoals de vaart) of vissen (want die laten ook rommel achter) zouden ze een paar moeten zetten. Een vuilbak kost denk ik minder dan al het zwerafval op te ruimen.

Maar ja, 't beeld dat ge schept is niet positief genoeg he, daarmee wil bijna niemand u gelijk geven, OF ge blaast de loftrompet OF ge schrijft een artikel over de cultuurhistorische waarde van de zandstenen waterspuwers aan de westkant van de kerktoren (lacht), ik kan het weten, ik spreek uit ervaring!

Ik wou enkel maar eens kijken of er nog mensen zijn die met dit 'probleem' rondliepen :-)

Maar wat bedoel je juist met het beeld niet positief genoeg. Een probleem kan toch niet positief zijn.

Versta mij allemaal niet verkeerd, ik woon dolgraag in Mechelen, ik zou na een jaar verbouwen en 2 maand hier te wonen niet meer weg willen. Moest ik de positieve dingen opsommen ben ik morgen nog bezig maar het zijn de negatieve die ook naar voor gebracht mogen/moeten worden.

Wat dachten jullie van mobiele vuilbakken.Zo iets als die cremeglas karrekes van vroeger of zo enen ouwen bakfiets op drie wielen.Dan nog een beetje vlaggetjes eraan en weg wezen.Voor de stad weer een toeristische atractie erbij.Dat ze daar nog niet aan gedacht hebben op het stadhuis.

P.S. ik teken vanaf nu met mijn initialen kwestie van energie sparen

welja, en de voddenboer met zijn stootkar daarachter, en de schillenboer met z'n ezeltje ook niet vergeten. Kan je zwerfvuil meteen sorteren.

@ GL : Vuilnisbusje komt zo ?

Of zoiets ?

Geweldig idee ! Meer van dat !

:-)

binnenkort wordt ook het diftar systeem opgestart. Leuze is: Vervuiler betaald maar wat met al dit potjes en zakjes van fruit, groenten, etenswaren die per 2 dozen in de colruyt nog eens verpakt zitten in een plastiekje. Dat zouden ze ook eens mogen afschaffen of iets anders op vinden.

@ Ker :

Morgen shoppen we met zijn allen, in Mechelen, bij Wall-Mart en die jongens zijn erg streng op afval en verpakkingen.

Niet meer als juist vind ik. Ik heb thuis een doos voor karton, huisvuilzak, PMD zak, bak met plasticfolie, bak met harde plastic, zakje met glas. Volgens mij zit daar veel afval bij dat vermeden kan worden.

Misschien kunnen we hier eens brainstormen hoe we afvalarmer kunnen leven. Misschien zitten er wel bruikbare tips bij om het milie en onze portemonnee te sparen.

Heeft dit artikel misschien toch nog een positief resultaat :-)

Waar ik woon bestaat dat vuilbakkenprobleem dus ook en ik geef u volledig gelijk, voila.

Wat ik bedoel is dat, wanneer ge kritiek hebt op een of andere vorm van beleid hier, ge nogal rap bij wijze van spreken afgeschilderd wordt als een kankeraar, pezewever,... en dat komt omdat hier ook mensen meebloggen die soms de visie van hun partij (moeten) verdedigen -in wijkraden en zo komt ge dat ook tegen- dat maakt nu eenmaal deel uit van de folklore, ik heb dat moeten ondervinden, dat heeft wat geduurd, bij deze weet ge het dus.

Haal je vlees en groenten bij de kleine handelaar. Je kan je vlees direkt in een (plastic )bewaardoosje - die je zelf meeneemt - laten verpakken. Idem met broodbeleg. Misschien kijken ze even raar op als je daar in het begin mee af komt, maar na een tijdje went dat wel.

Bij de groentenboer kan je je groenten en fruit ook direkt in je herbruikbare tas doen, zonder extra verpakking en/of extra plastic zakjes. Een stoffen herbruikbare zak steek je van tijd gewoon even mee in de wasmachine en dan is em weer proper.

Yoghurt  bv. kan je ook in grotere verpakkingen kopen, ipv voor elke dag een apart klein potje waardoor je van die megaverpakkingen met allemaal kleine potjes in de winkel kan laten voor een andere vervuiler.

een brooddoos ipv plastic zakjes of folie. bewaardozen ipv plastic zakjes of folie. Een goed afsluitbare beker ipv 20cl-tetrabrikjes drank.

wildenog?

@Michael,

                    over de put in Hombeek heb ik het hier al eens gehad.Ge wilt er toch geen Mechelse HOGE MAAI van maken zeker.Naar ik heb vernomen zou dit probleem ondertussen opgelost zijn.Na ieder heet weekend komt d' office de ploeg van Natuurpunt langs met een container en een ploeg werkvolk 's avonds is het meeste opgeruimd en de rest eten de eenden en vissen wel op.Op mijn vraag vanwaar het dan allemaal komt hebben ze geen antwoord.En wat zo 'n actie kost intereseerd die mannen niet.Gemakkelijk.

@ Katrientje, je bent een vrouw naar mijn hart! Als ik bv eieren ga kopen, dan neem ik ook een eierdoosje mee, en voor iets kant-en-klaars een tupperware-potje. Ze kennen me hier ondertussen in de buurt ook al (ik woon hier al 8 jr ofzo), en er zijn nog mensen hier die dat doen.
En bij ons op het werk heeft bijna ook iedereen een brooddoos, alluminiumfolie is zo'n verkwisting als je dat elke dag gebruikt.

Maar om op de vuilbakken terug te komen, je hebt vuilbakken en vuilbakken he
Wat die groene gevallen betreft, je hebt er mét een ijzeren staafje in het midden, en zónder, en in die 'zonder' zie ik regelmatig mensen hun huisafval stoppen.

Als ze de prijs van de vuilzakken zouden verminderen, zou er misschien ook minder aan sluikstorten gedaan worden? Want geef toe, het zijn dure zakken, en de werkende mens kan dat wel betalen (zoals de meesten van ons hier denk ik), maar als je van een minimum loon leeft ...

@Netels

Beste heer Netels,

                                  spreek eens geen chinees.Geef eens wat tekst en uitleg en als het kan een tekeningetje erbij.

Uitleg bij?

Hulp gevraagd

Dat is nu reeds een tiental dagen dat ik hemel en aarde moet bewegen om hier met een bericht binnen te geraken.Hier zit er ene die mij steeds opnieuw naar een catchcode vraagt maar ik heb in mijn heel leven niet aan catch gedaan.Zou het kunnen dat ze van mij stassi -akten gevonden hebben.De energie die ik bespaar door te tekenen met mijn initialen gaat er helemaal aan door dat geworstel met die catchcode.

@Netels

Bij folklore bijvoorbeeld

@Hanna  Als je een beetje oplet met wat je koopt, en goed sorteert, kom je met 1 zak per 2 weken zéker toe hoor. Ik vind dat als die zak dan eindelijk vol is, de prijs eigenlijk wel redelijk.  Ik denk ook niet dat dat het sluikstorten echt zal oplossen, veel sluikstort is "gemakshalve" volgens mij. zo van Efkes naar de glasbol, allez smijt het er maar bij dan zijn we er van, dat ruimen "ze" wel op 

Of al wandelend eten/drinken, zakje/flesje/papiertje leeg, of sigaret opgesmoord, smijt maar weg, who cares. Kassabonnen, papieren zakdoekjes, snoeppapiertjes, plastic zakjes .... blijkbaar is het gewoon veel te veel moeite dat even zelf bij te houden tot er ergens een vuilbak staat, op straat of thuis

 

Nu we het hier toch over een propere stad hebben ...
Als hier aan de vaart elke week de politiepatrouille te paard langskomt vraag ik me steeds af waarom zij niet verplicht worden om, zoals het voor hondenbezitters verplicht is, plastieken zakjes bij te hebben. Misschien moeten de mannen van de vuilkar, zoals bij de bloemenstoet, erachter lopen om het mestafval op te ruimen ...
Jaja, stad om te zoenen ... en de straat vooral ;-)

@Michael: dat heb ik me idd ook al afgevraagd .. ;-)

Katrientje,

                   gij schijnt wel na te denken voor ge iets verteld.Eén vraagje maar.In die ene zak per week, kunnen de pampers daar ook nog bij?

Zullen we het nu eens vanuit een andere hoek aanpakken.Heeft er al eens iemand bij stil gestaan hoeveel mensen in Vlaanderen er hun brood verdienen in heel dat productieproces van verpakkingsmateriaal.Ik zou ze geen eten willen geven want het zijn er tienduizenden.En die blikkendozen vallen ook niet uit de hemel.Gaan we die mensen dan allemaal op de stoep zetten.HOLLE SLOGANS lanceren is gemakkelijk.Eerst goed nadenken voor we dat allemaal afschaffen.Heel die troep is ontstaan door de drang naar " GROEI "

G.L, ge moet het mij niet zeggen, ik werk zelf in de verpakkingsbranche Maar daarom hoef ik het nog niet eens te zijn met overdaad aan verpakking, of wel? het is toch ook niet dat je bij cocacola werkt, dat je dan perse alleen dat moet drinken en pepsi niet lekkerder mag vinden??

Als ik bijvoorbeeld zeg dat er bij ons thuis geen pet-flessen binnen komen, krijg ik hier ook al lachend onder m'n voeten dat dat tegen ons branche is. Wel, dat is dan dikke pech, ik ga er toch echt geen kopen alleen omdat ik daarmee ons werk "sponsor".

 

enne ... verpakkingsindustrie omvat ook (duurzame) brooddoosjes, bewaardoosjes enzomeer duurzame produkten. Dus het mes snijdt aan twee kanten he, als je het dan toch van de andere kant wilt zien, efkes goed kijken dan.

@ GL : is dat geen andere topic ? of gaan we ze samensmelten ?

on topic: Dat er in Mechelen op sommige plaatsen nood aan- en een tekort aan een paar openbare vuilbakken is, dat is dan toch tenminste iets dat we niet op de verpakkingsindustrie kunnen steken.

Awel, dat van de politiepatrouille te paard heb ik me ook vaak afgevraagd, ik zie hier meermaals de 'resten' ervan in onze straat liggen ....

Ik woon in de buurt vh college, meestal zie ik het niet (want ik werk overdag in Brussel), maar als ik eens een dagje vrij neem en jongeren over straat zie slenteren en met een broodje, worstenbroodje, weet ik wat allemaal, en dan gooien ze dat zakje of papiertje of servietje gewoon op straat, terwijl er in mijn straat 2 vuilbakken staan op 50m afstand, dan wijs ik hen er wel op, en dan zeggen ze "sorry mevrouw", maar je moet er dan echt wel aandacht voor hebben ...

@Hanna 1

Ik zou in de toekomst toch maar goed de brievenbus afsluiten als u gaat werken.

@Katrientje,

Niet te rap boos worden.Maar wat als Big Chief of Big Kak morgen tegen u zegt: We moeten hier geen doosjes meer maken voor x of z, ze gaan die in de oekraiene maken.Brutte pech maar hier is uwe C4

@SINT: De laatste keer dat jij dit probleem aankaartte heb ik de betrokken stadsdiensten gecontacteerd en met jou in contact gebracht. Bij die gelegenheid heeft men mij deze problematiek van de vuilbakskes wat toegelicht. Hebben ze jou dan niet gecontacteerd, om te kijken wat er aan gedaan kon worden ?

Email van Dienst Ruimtelijke Planning en Mobiliteit - Stad Mechelen

dd 07/06/2007

betreft: Vuilbakjes probleem van Sint Netels

Beste,
 
via de ombudsman heb ik vernomen dat er ongenoegen bestaat over vuilnis ter hoogte van de sportterreinen van de 'kleine KV' en het tekort aan openbare vuilnisbakken.
 
Kan u mij verduidelijken over welke locatie (straat, ter hoogte van welke nrs.) het precies gaat?
Dan kan er iemand van onze dienst ter plaatse komen om het probleem te onderzoeken. Of er een vuilbak komt hangt af van de grootte van het probleem en wij hanteren daarnaast enkele vuistregels (zie onder).
 
(Het vuilbakkenbeleid van de stad zegt o.a. dat afhankelijk van het probleem vuilbakken vnl. aangewezen zijn in de buurt van scholen, speelpleinen en buurtparken, rustbanken, bushaltes en winkelwandelstraten. Waar geen vuilbakken aangewezen zijn, is in zuivere woonstraten (ervaring leert dat op dergelijke plaatsen dit vnl. sluikstorters aantrekt en niemand heeft graag een vuilbak voor zijn deur). Daarnaast plaatsen wij op privéterreinen geen vuilbakken en vragen wij aan eetgelegenheden (bv frituur) om voor de zaak eigen afvalrecipiënten te voorzien.)
 
met vriendelijke groeten,

Dienst Ruimtelijke Planning en Mobiliteit - Stad Mechelen

Nog eentje,

                     Het onderwijs worden laatste tijd door de overheid zovele snobthemas opgedrongen en reizen aangeboden alsof het een lust is.Zou het niet veel zinvoller zijn eens een studiepakket te ontwikkelen over vervuiling, verpakking,en alles wat erbij hoort.Wel te verstaan in al zijn facetten en niet alleen over de vuilbak.Dus van ruwe olie tot plastiek en van ijzererts tot blikke dozen want nu weet de jeugd enkel dat het van Zemst komt.De volgende generatie zou dan tenminste gewapend zijn om er mee om te gaan.Voor de huidige is het toch hopeloos te laat.

Er worden weleens vuilkruid PERKJES aangelegd ) Hoek M.Sabbestraat Oude Liersebaan én Gen De Ceuninckstr. Enkel maanden geleden plaatste enkele fotos van een geparkeerde wagen IN dat perkje.Snele reactie PV opgesteld,perkje komen afgraven aggewerkt met houten latten én een betonnenblok zodat er zeker geen wagen meer kan staan. Mooi !! Een 2 maanden later izijner nu 2 prachtige ONKRUIDPERKJES aan gelegd,ik wist niet dat er zoveel soorten onkruid werden aangeplant door de stad.GEWELDIG moet je zeker is komen kijken (voor ze misschien ook verdwijnen) Iets voor de flickers??

Gaat de Vismarkt geen milieustraatje krijgen ?

En nu de laatste,

                               Nest ( stad ) bevuiling is een zaak van orde en tucht maar oh wee als ge daar durft van spreken want dan ben je onverdraagzaam, verzuurd, gefrustreerd en wat weet ik veel.De cirkel is nu rond, volgende thema a.u.b.

  • Durven spreken over een probleem = één.
  • De tweede stap is de bevoegde instanties inlichten.

 

Amaai, wat een rijke discussie. Ik begrijp echt niet wat Ker verkeerd gezegd heeft. Die mens meent het echt goed.

Wat de politiepaarden betreft: de regel is dat die mannen bij het geringste kakske van hun beesten zouden moeten bellen en dan zou de reinigingsdienst langskomen om dat op te ruimen. Echt, dat heb ik van hen zelf gehoord. Maar dat die dienst nu niet direct ter plaatse is kan ik wel snappen gezien de reacties over sluikstorten op deze topic. Werk genoeg zeker....

Wat sorteren betreft : ik sorteer de klassiekers en omdat we met slechts twee mensen zijn en dus nogal veel kleinere verpakkingen kopen die dan deels in de PMD zak of glas gaan, verbruik in meestal slechts één klein stadshuisvuilzakje per week. De PMD-zak zet is om de veertien dagen/ drie weken pas vol ( ik verklein dikwijls de grotere pet flessen en blikjes). Verder bezoek ik regelmatig het containerpark met tuinafval (tegen mijn zin, maar dat is vooral omdat ik tuinieren eigenlijk haat). De recente splitsing hard en zacht plastic vind ik er dan weer over.

Katrientje zal professioneel blij zijn  te lezen dat ik eigenlijk een grondige hekel heb aan grote verpakkingen. Lomp, lelijk, onhandig en indien niet in grote hoeveelheden verbruikt , meer kans op bederf, besmetting, darm infecties etc...... 

Maar voor de rest, zet meer vuilnisbakken ( er zijn ook wel degelijk jongeren die die echt wel gebruiken hoor, dat stel ik regelmatig vast ) en probeer de mensen op te voeden. In deze tijden van de EGO en gemakzucht niet evident, maar een andere oplossing is er niet denk ik.

@ Rudi :

Gidsen kunnen het meestal goed uitleggen.  Kunnen zij de jongeren niet opvoeden in deze materie ? 

Ge kunt dan als voorbeeld de vlieten gebruiken toen die... vol smeerlapperij zaten en eigenlijk open riolen waren.

Just an ID

Over de situatie in de "nieuwe" Melaan mogen we echt niet mopperen...hé Gymicko. Anderzijds heb je een punt. Dit probleem is zo oud als de mensheid. Onze vlieten waren een echte pest en  25jaar geleden was de Dijle een stinkende poel. Eerlijk, men heeft er bij mij thuis niet te erg op aangedrongen dat ik niks op straat mocht gooien. Ook niet echt gezegd dat dat mocht, maar dat was klaarblijkelijk geen prioriteit. Mijn grootvader vond dat je mocht wateren in het zwembad. Dat heeft hij me ooit gezegd. Ik denk dus dat die bewustwording nog niet zo oud is. De vervuiling is zo oud als de mensheid. Afvalbergen in de Oudheid en de ronduit smerige middeleeuwen... Ga naar het diepe zuiden en Afrika en aanschouw het walgelijke wegwerpgebeuren aldaar. In India kakken de mensen gewoon op straat.  Iemand signaleerde me net dat hij onlangs in Griekenland was en schrok van de vol met afval liggende bermen en het argeloos weggooien van allerlei afval uit de auto etc... Denk aan de huisvuilproblemen in Napels. Ik denk echt dat ons milieubewustzijn nog vrij recent is. Maar ik sta wel achter een propere "stad om te zoenen".

En momenteel 'eten' we ook op straat. Ik ben zeker dat de Rudi zijn grootvader dat ook niet deed (tenzij nen appel)

Ne Mars, een blikje Cola, (of een sigaret) en das 90% van wat ik in de Melaan vliet vind.

Wat ik nog kan toevoegen. Ik woon op de Astridlaan, vlakbij Brusselpoort, juist aan de bushalte en daar staat een vuilbakje en wat zeker klopt is dat veel mensen deze precies niet ziet staan en dan alles van etensresten, rekeningen en kledingtags van hun pas op de Bruul aangekochte kledij gewoon laten liggen. Als mijn vrouw en ik zien dat iemand iets laat liggen wanneer hij op de bus wacht vraag ik hem vriendelijk om dit op te rapen en weg te smijten. Meestal wordt dit gecombineerd met een vriendelijke sorry. Het is gewoon een kwestie van willen opruimen.

@ Rudi,

ik las overlaatst in Knack een artikel over London en de Thames voor m'n daar riolen ging aanleggen. Mensen geloofden toen dat de stank  ziektes overbrecht en niet het water. M'n ging toen frisse wind lucht blazen in verloederde buurten (kwam beter uit ook want echt iets aan het water doen was nog duurder geweest).

De beschrijvingen over de stank en de staat van het water toen wil je echt niet lezen als je net van plan bent iets te gaan eten.

Pas toen ook de welgestelden ziek werden (de pest) in hun goedruikende buurten begon er één en ander te veranderen.

Wat ik maar wil zeggen. Mensen maken zich momenteel blijkbaar druk over echt miniscule probleempjes.

@ker: Volgens mij is het een kwestie van opvoeden. Ik haal wekelijks de rommel uit de Melaan vliet. Ik denk dat naast het opruimwerk dat ik doe, ik meer bereik door een voorbeeld te stellen. Mensen die er langs lopen doen nadenken. Ik heb nog nooit iemand iets in de Melaan zien gooien. Vaak krijg ik ook positieve reacties.

 @peter: heb die dienst destijds mailtje gestuurd, een out-of-office reply gekregen, sindsdien niks meer van gehoord.

Hier in de buurt is een jaar of 3 geleden trouwens al een -vrij succesvolle- petitie rondgegaan om de zwerfvuil- en parkeeroverlast veroorzaakt door voorgenoemde sportvereniging aan te kaarten, zonder succes echter, het gerucht doet de ronde dat Timmermans dat potje aardig dichthoudt.

Soit, niks tegen te beginnen, vechten tegen de bierkaai. Maar hun vuil kuisen we niet meer op, onze wagen staat binnen, voor onze poort komen ze niet meer staan wegens al een stuk of 20 zonder pardon laten afslepen en voor de rest: après moi le déluge.

't Was wel een leerrlijke ervaring, dat moet ik wel zeggen, het, heu, hoe zal ik het zeggen, helpt u een idee te vormen over hoe de dingen werken (lacht)

Ha ... goed om te weten ...

Maar 't leeft wel onder de mensen he? getuige hiervan hoeveel lezers en reacties deze post uitlokt op amper 1 dag. 

Klopt inderdaad !

(Volgens mij is het een kwestie van opvoeden + repressie + wat vuilbakskes)

Gingen ze ook geen vuilniscontainers onder de grond steken op de Vismarkt (in den trant van de ondergrondse glasbakken/bollen aan Sint-Rombouts) ?

Kunnen ze daar dan geen verklikkertje of een oog inbouwen die de centrale laat weten wanneer den bak voor 3/4de vol is.  Dan kunnen ze er op tijd bij zijn en het bespaart de vuildiensten een pak onnuttig heen-en-weerrijden.

Ik zal ons Bartje nog eens moeten mailen.

@Gim,

             voor ons Bartje zult ge nog een beetje moeten wachten want die is met de mobilhome weg

@Sint

Zijn dat die mannekes met die geel en rode frakskes.Hebt gij geen bang dat Johan uw zuurte gehalte zal laten meten.Denkt ge dat het op de Antwerpsesteenweg beter is.

Van een collega weet ik dat het in de omgeving van het OVK stadion geen haar beter is, en ik ben van mening dat, als je de oppervlakte die beide clubs innemen even bekijkt in Google-earth, nogal slecht scoren in de verhouding vierkante meters parkeerplaats tegenover grasmatten. Uiteraard is de kans dat dat ooit zal veranderen nihil, ik maak er mij niet erg druk meer in, zoals gezegd heb ik een garage, de overlast is er, maar zelf heb ik er geen last van.

@ Rudi,

Ik kan aannemen dat uw grootvader vond dat ge mocht "pissen" in de zwemdok, ik hoop alleen dat het niet was vanop de wipplank !!!

Hier een voorbeeld van "Een Stad om te Zoenen"

@jos nys.

Alleen, deze foto bewijst ook dat er een groot aantal mensen dus WEL  hun afval in zo'n bakske stoppen, ja toch?

 

 

Ik denk dat het gewoon een kwestie van rap zijn is

Wat me wel opvalt is, als ik in het buitenland ben, dat wij één van de weinige landen zijn waar er echt gesorteerd wordt. Ik heb eigenlijk nog niet veel buitenlandse containerparken gezien in het buitenland. Is toch een teken dat de Belgen bezig zijn met aan het milieu te denken.

Conclusie van mijn eerste ,en zeer gevarieerd qua commentaren, artikel hier is dat er misschien toch enkele vuilbakken op bepaalde plaatsen bijkunnen maar dat het probleem vooral bij 'opvoeding' ligt. Al staan er duizend vuilbakken in 1 straat er zal nog wel altijd 1 clown zijn die zijn afval er niet in 'wil' deponeren.

Misschien een tip voor scholen om er echt een programma rond afval in de stad voor uit te werken. Stadswachten die beter en meer toezien op het naleven van afval in de vuilbak te gooien en misschien kunnen hardnekkige werkweigeraars en probleemjongeren die een werkstraf moeten uitvoeren, verplicht worden om mee de straat op te gaan en elk papiertje, plasticje dat ze tegen komen moeten verwijderen.

Voila ik heb mijn eerste zegje gedaan en ik ga al eens nadenken wat m'n volgend artikel gaat zijn :-) Misschien iest positiefs belichten want dat willen sommigen precies liever.

@Katrientje,

Niet te rap boos worden.Maar wat als Big Chief of Big Kak morgen tegen u zegt: We moeten hier geen doosjes meer maken voor x of z, ze gaan die in de oekraiene maken.Brutte pech maar hier is uwe C4

tja, dan is dat maar zo. Daar weet ik wel hoor, ik ben ni van gisteren ;-) dit is ook niet mijn eerste job, ben al een paar keer van job moeten veranderen wegens "reorganisatie" of opheffing van de firma. Brute pech, maar da's geen reden voor mij om mijn mening/instelling te veranderen. Maar dat is overal wel zo he, niet alleen in de verpakking. Kijk maar naar de textiel-industrie, om maar eens een andere branche te noemen. Misschien heb ik telkens geluk gehad met redelijk rap een andere job te vinden, maar ik heb dan ook wel verschillende dingen gedaan, om maar te kunnen werken (supermarkt, markten, kledingwinkel, poetsen, speelgoedwinkel,..)

 

Enne, in die ene zak per week kunnen zeker nog pampers bij, die ene zak per week is bij ons bij lange nog niet vol! Vanmorgen een halve zak buiten gezet (op 2 weken!) alleen omdat die zak niet zo fris meer rook ... (nee, niet van de pampers ;-)  )

PS: ik wor ni rap boos zenne ;-)

En voor zover ik op die foto kan zien zit daar geen huisvuil tussen, de volgeproptheid en de blikjes die er vrij netjes onder staan wijzen mi niet op sluikstorterij, maar eerder op het feit dat het bakje niet tijdig geledigd wordt (tenzij de foto op een zondagnamiddag genomen is uiteraard)

Ter info: Op zondagmorgen (vrij vroeg trouwens) worden de vuilbakjes aan de Melaan (ik vermoed de hele binnenstad ?) leeggehaald door de stad.

Van mij mogen ze op de Ganzendries zoveel vuilnisbakjes zetten als ze willen. Maar wie is zo slim geweest één van de dingen midden op het trottoir te zetten? Het voetpad is daar al zo smal dat je er amper met een kinderwagen door kon, maar nu is het helemaal onmogelijk. Dat betekent dus dat ik me 's morgens in volle ochtendspits tussen auto's en fietsers moet mengen met een kinderwagen met peuter en een kleuter aan de hand. En geloof, het is daar sowieso al een gevaarlijke situatie 's morgens.

Ik kan me herinneren dat een gehandicaptenorganisatie een tijd geleden enkele schepenen hebben uitgenodigd voor een ritje met rolstoel door de Katelijnestraat. Dat drukt de beleidsmakers op de feiten. Misschien moet zo'n oefening jaarlijks worden gedaan voor de hele stad.

@ Peter, hier ook (omgeving Veemarkt), elke ochtend rond 7u al komt er een vrachtwagen-achtig-ding langs om de vuilbakken hier te legen. Maar desondanks, zijn er naast de vuilbakken ook kleine zakjes huisvuil en pizzadozen te vinden, omdat ze die niet in de vuilbak krijgen omwille van dat ijzeren staafje ertussen; maar het moet wel gezegd worden, het wordt wel meegenomen in die vuilniskar-wagen

Inderdaad ik hebop zondagochtend aan het station de vuilbakken zien reinigen door de stadsdienst

Huisvuil hoort niet thuis in die openbare vuilbakkken, maar natuurlijk zijn er altijd mensen die zich zo wrekkig gedragen en hun dagelijkse portie huisvuil liever in die bakken steken dan vuilzakken aan te kopen. Het is ze gegund ... ik hoop dat ze steenrijk kunnen worden met hetgeen ze daarmee uitsparen, anders zou het toch maar zonde zijn van de moeite ;-)

Ik blijf erbij dat Mechelen wel inspanningen doet om de stad proper te houden, maar hier en daar nog wat vuilbakken bijzetten zou zeker geen kwaad kunnen.

@ Jos Nys, "wippen" deed Rudy zijn grootvader wel thuis, anders hadden we nu gene Rudy gehad zeker...

Eddy, "wippen" is dat met de kaarten spelen?

@ marc: dat hangt van de troeven af...........

allemaal goed en wel over de honden poep.

maar als de bereden politie te paard heeft langs geweest blijft  hun poep ook lekker liggen.

moeten deze ook een boet betalen!

@Anoniem:daar zijn de POEPZAKJES  té klein voor. :-D

hoe herkent men het huis van een hondeliefhebber?

___________________RaRaRa__________________

 

Daar waar geen drollen voor de deur liggen!
En daar waar niet tegen de gevel werd geplast!

 

Vrijdag 10 oktober,

in een straat waar ze aan het werken zijn (zie de grond) en dus geen verkeer door kan .... dus ook de vuilniswagen niet.