Stad koopt panden op voor restauratie

Volgens GVA

Mechels schepen voor Stadsvernieuwing Karel Geys (sp.a) nodigt alle eigenaars van verwaarloosde panden in de Sint-Katelijnestraat uit voor een gesprek. “Op strategische plaatsen kopen wij dit jaar zelf nog drie huizen aan om ze te renoveren”, zegt hij.

In de strijd tegen leegstand en verkrotting zijn de Adegem-, Hoog- en Katelijnestraat een prioriteit voor de stad. “Wij willen de invalswegen naar het centrum stevig herwaarderen. Niet alleen door ze opnieuw aan te leggen, maar ook door eigenaars van verwaarloosde panden systematisch te wijzen op hun plichten. Wij moedigen hen aan om hun pand op te knappen of te verkopen. Zo kan de woonkwaliteit op korte termijn fel verbeteren”, aldus Geys.

Zestien panden

Op zijn lijst voor de Sint-Katelijnestraat prijken zestien verwaarloosde panden waarvoor een oplossing in de maak is. “De aantrekkelijkheid van deze straat moet omhoog. Wij nemen daarin ook zelf onze verantwoordelijkheid door drie gerenoveerde panden op de markt te brengen. In de begroting zijn de middelen daarvoor reeds beschikbaar”, kondigt de schepen aan. Eerstdaags levert Mechelen een nieuwe bouwvergunning af voor de site Huyghebaert. Door zware stabiliteitsproblemen moet het rechtergedeelte van het loftencomplex afgebroken worden. In de plaats komt een nieuwbouw.

Voor het beschermde pand De Diamant is er een koper. “Hij zal het restaureren. Tegelijk kan ook de eigenaar van nummer 44 zijn project opstarten, want hij was volledig afhankelijk van zijn buur”, legt Karel Geys uit, die bovendien aandringt op overleg met de eigenaars van de nummers 96 en 98. “Daar was de verbouwing reeds gestart, maar ze werd stopgezet. Wij vragen de eigenaars om hun werkzaamheden zo spoedig mogelijk voor te zetten.”
Voor het Copycenter in het begin van de straat zijn de onderhandelingen volop aan de gang. Samen met aannemer Dockx bekijkt de stad de mogelijkheid om de Vliet opnieuw te visualiseren, net zoals op de Melaan.

(...)

 

Moet een stad zich bezighouden met aankopen van panden ?

Of kan het geld beter besteed worden ?

Is de Katelijnestraat (eindelijk) aan een revival toe ?

Wat denken de Bloggers er van ?

 

Aan het einde van de 16de eeuw was de Katelijnestraat een rijke belangrijke straat.

150 Kunstenaars woonden er samen en maakten schilderijen voor de groten der aarde. Het is zonde om dat te laten verkommeren. Zo'n stukje cultuurhistorie mag je niet zonder meer verloren laten gaan. Als er inderdaad geld voor is dan zou de gemeente daar zeker wat mee moeten doen. Misschien kan Mechelen zijn eigen (maar veel oudere dan het originele) Mont Martre weer terug opbouwen met 't Vliegend Peert als stralend middelpunt?

Jullie stad heeft een geweldige historie en er kan nog veel meer worden gedaan om dat aan de buitenwereld te laten zien. Ik zeg niet dat Mechelen een tweede Brugge moet worden. Maar een beetje meer toerisme zou de stad zeker wel goed doen.

@Eelco, amaaaai.... ge kent Mechelen al beter dan sommige Mecheleirs.Je ziet je hebt die "OORKONDE van de Orde Van de Mecheleir" DIK verdient. :-D

Wel, dat is toch een bewijs dat het de stad menens is met de verdere opfrissing van Mechelen en het zoveelste voorbeeld van de inzet van Karel Gheys. Een schepen die echt een hart voor zijn stad heeft en er voor gaat. Maar soms zijn tanden stuk bijt op hoekpanden vn de Merodestraat / scheerstraat of andere Cortenbachen. Maar laat je niet doen Karel, ik (we?) duim (en) voor je

Oh hier wordt met bloemen gesmeten

Rudi heeft groot gelijk. Ere wie ere toekomt of, zoals Louis het zo plastisch uitdrukt: bloemen voor wie bloemen verdienen.

Voor al de Mechelaars,in mijne tijd was de Kathelijnestraat een aangename straat met veel winkels en andere zaken,ik ben echt blij dat er iemand is dat dit zoo terug kan bekomen  met het herstellen van sommige van die oude gebouwen,Zelfs sedert dat ik na 1949 niet meer in de Zeelstraat gewoond heb,aan zien ik de Kathelijnestraat,den Heembeemd  enz, toch nog altijd als MIJN geburen,waar ik mijn jeugd heb doorgebracht.Louis W.

In de Hoogstraat zijn ze ook begonnen met de afbraak van een pand dat al jaren leeg stond en dringend aan vernieuwing toe was, in de plaats komt een nieuwbouw met 3 appartementen en op het gelijkvloers een winkelruimte.

Neem een kijkje op volgende site om te zien wat ze in de plaats gaan bouwen:

vastgoed-vanloon.be/projecten/hoogstraat-iii

Een goed initiatief van Karel, 2 vliegen in 1 klap.

1 Er worden wat oude krotten opgekuist wat het uitzicht ten goede komt.

2 Hopelijk verdient de stad er nog dik aan ook, wat de stadskas ten goede komt en dan is het goed voor ons allemaal.

1 kleine opmerking: Karel, ik heb u op TV gezien, stop eens met eten, jongen, want uw massa is ondertussen dermate toegenomen dat lichtstralen beginnen af te buigen in uw omgeving (lacht)

Het project in de Hoogstraat bevestigt dat het nog altijd de moeite loont panden te laten verwaarlozen om later als redder in nood een stadskanker te verwijderen door het af te breken en te vervangen door nieuwbouwappartementen.

De Katelijnsestraat is inderdaad aan een opwaardering toe, net als de Hoogstraat.  Op gevaar af  politiek incorrect te zijn :-)  wil ik mijn hoop uitdrukken dat er geen nachtwinkels en bel & internet-winkels meer bijkomen, zoals de stad Mechelen overigens beoogt. 

Het zijn stuk voor stuk foeilelijke etalages; nachtwinkels meestal  herkenbaar aan de stapels frisdranken voor het raam en TL-lampen aan het plafond.  En de internationale bel & internet-zaken zijn al evenmin een toonbeeld van esthetiek.

Pas op, ik ben geen tegenstander van migrantenwinkels, ben zélf klant van de Non Stop-bakkerij in de Hoogstraat (zowat de vriendelijkste bakker van Mechelen en omstreken!).  Maar commercanten, of ze nu Belg, Pakistani of Ghanees zijn; voor hen télt in de eerste plaats geld verdienen.  Esthetiek is aan hen zelden besteed, en als ze toch een binnenhuisarchitect onder de arm nemen voor hun winkelinrichting, is het vaak de foute.  Of kennen jullie een bakkerij met een smaakvolle inrichting?  Ik alleszins niet.  Ja, in Brussel, de Pain Quotidien, maar in Mechelen?

@Koen: Bakkerij Matthijs in (jawel) de Katelijnestraat is volgens mij smaakvol ingericht.

Maar verder hoor ik veel klagen van de Katelijnestraat als 'inkom' van onze stad. Vergeet niet dat dit de eerste kennismaking is met onze stad voor vele nieuwsgierigen.

Goed dat het wordt aangepakt.

Over ons huis op de Koningin Astridlaan was tot een tijdje geleden de tijdelijke winkel van bakkerij Verstraelen. Nu zijn de ramen wit geschilderd omdat ze daar aan het verbouwen zijn.

Nu zie ik wel enkel dingen binnen gebracht worden zoals frigo's met Ice Tea logo's enzo en diepvriezers. Dus ik denk wat er dan binnenkort zal geopend worden.

Savarin tegenover de Racing heeft ook wel zijn best gedaan, erg 'clean', wat niet slecht is voor etenswaren

@ peter: Ik zal er eens een brood gaan kopen.  Maar als er koeltogen staan met gepolijste granietbladen, ben ik zo weer weg...

@ ker: De winkel van Verstraelen is intussen geopend in de Brusselpoortstraat.  Maak u geen illusies over de inrichting van de nieuwe bakkerszaak: het is weeral huilen met de pet op.  Waar halen die interieurontwerpers eigenlijk hun inspiratie?  Bedroevend!

En ik hou mijn hart vast voor het pand op de Astridlaan: als er Ice Tea-logo's verschijnen, belooft het niet veel goeds.

@koen: hou er toch rekening mee dat bij de inrichting van voedingswinkels de kans bestaat dat en misschien bv. geen 'mooie' koeltoog bestaat, die mensen moeten het ook doen met wat a: voorhanden is b: goedgekeurd is voor eetwaren c: betaalbaar is (niet onbelangrijk detail). Ik vind bv. een zetel van Le Corbusier, Eames of Van Der Rohe oneindig veel mooier dan een zetel van den ikea, maar of een die dingen binnen mijn budget vallen.... en dat geldt misschien ook voor wie zijn zaak wil inrichten.

Wat die icetea logo's betreft geef ik je volledig gelijk, afschuwelijk, zie naar het 58 paviljoentje in het Vrijbroekpark, daar staan een hallucinante massa icetea artikelen rondgesmeten. Op mij heeft het het omgekeerde effect, ik drink het goedje niet meer (lacht)

Ik vind het nieuwe pand van Verstraelen wel meevallen en zeker het concept vind ik goed. Zelf uw gerief nemen en dan gewoon betalen aan de kassa. Kan je lekker kijken welke koffiekoek er het lekkerst uitziet.

Ik heb geen problemen met nachtwinkels hoor, is echt handig als je iets nodig hebt om 9u 's avonds en dat gebeurt nogal vaak denk ik :-)

Eigenlijk, nu ik erover nadenk, sinds ik gestopt ben met smoren is mijn bezoek aan nachtwinkels van een 100-tal keer per jaar gezakt naar ongeveer 2 keer per jaar (lacht). Hun eten dat voorbij de vervaldatum is mogen ze zelf opfretten.

@ netels: Ooit al eens in een winkel van Le Pain Quotidien binnen geweest?  Dàt noem ik smaakvol.  Die winkels zijn - neem ik aan - ook ingericht conform de strenge reglementen voor etenswaren.  En daarom niet duurder dan de gepolijste, cleane interieuren van de meeste bakkerijen.

goesting is koop ald de winkel maar netjes is en als de etenswaar maar lekker is.

Ja, daar ben ik al eens binnengeweest, dat is toch daar in de Dansaertstraat he? Nu kom ik daar nog wel eens in de buurt een paar keer per jaar, ik kocht er ook wel eens een brood -lekker trouwens- , ik vind het wel nen dure bakker, maar soit, dat is relatief, en de inrichting is ook in een zeer rustieke stijl, erg charmant, dat is waar, en ik vind dat daar vrij goed geslaagd. Als hij er nog is, is dat ook wel een prestatie vind ik, als bakker overleven tussen klerenwinkels zoals de Styl en zo. In Antwerpen in de buurt van de modenatie is er ook ene, daar noemt het gewoon 'Het Dagelijks Brood', wat de logische vertaling is, het moet voor de sinjoren ook verstaanbaar blijven (lacht).

De binnenkant van bakkerszaken zie ik helaas niet veel meer, als ik tijd heb zijn de snoodaards gesloten, in 9 op de 10 gevallen is het voor mij een ciabatta uit den delhaize, een brood van bij de veeakker of als het dan toch uit een automaat moet komen: die aan het kruispunt aan de Walemstraat wegens lekker brood.

Maar goed, het ging dus over de inrichting! Die van de Pain Quotidien mag gerust geslaagd genoemd worden, die van de Savarin kan er wat mij betreft best mee door, en de rest... tja.. 't zijn bakkers hé? (lacht) Als de pistolets maar lekker zijn malen* hun klanten daar niet om denk ik

* "malen" in deze context, wat een geniale vonst! Wat ben ik toch goed bezig! (lacht)

@Sint-Ntels; heb jij dan geen oog voor de bakkerin (ik schrijf wel voor en niet op) ?

@ netels: Er is inderdaad een Pain in de Dansaertstraat, maar er zijn er wel 20 of meer verspreid over ons land; Antwerpen, Brugge, Brussel, Gent, Leuven, Luik, Namen enz.   En er zijn ook vestigingen van deze oorspronkelijk Brusselse keten in Londen, Parijs, New York en Los Angeles tot in Moskou en Sydney... Dat zie ik Verstraelen of Savarin nog niet doen :-)

 

Waarom zou een Savarin/verstraelen moeten groeien tot internationaal niveau ? Lekker brood lijkt me goed genoeg ... :-)

Het is alsof een journalist altijd posts van Purlitzer-niveau zou moeten schrijven :-)

Ik heb liefst een goedkopere lokale warme bakker. Ik ben al blij dat ik geen koffietjes moet kopen bij de Mechelse Starbucks :-)

Ik heb het hier niet over het brood, wel over de omgeving waarin het verkocht en geconsumeerd wordt.  En ik bedoel dat de stijl en de aanpak van de Brusselse 'Le Pain Quotidien' op dat vlak internationaal aanslaat.  Als er ooit een winkel in Mechelen opent, word ik zeker klant.

Je kan Le Pain écht niet vergelijken met Amerikaanse ketens, wel integendeel!

Ha, die zitten al internationaal? Allez vooruit, dat is wel chapeau voor die mannen.

Op broodniveau moet ik toch toegeven dat ik eigenlijk maar een amateurke ben, waarschijnlijk ligt het aan het feit dat ik 's morgens en 's middags zo goed als niks eet, en dat zijn nu net de momenten waarop het meeste brood verslonden wordt.

Van het door de stad opkopen van te restaureren panden zijn de bloggers er in geslaagd om ondertussen de Mechelse bakkerijen, spuuglelijke nachtwinkels en gezondheidsproblemen opleverende telefoonshops even grondig onder de loupe te nemen. De buitenlandse broodketens nemen we er in één trek bij. Zou het dan toch waar zijn dat gezien de bakkers in dit item over stenen zo grandioos veel aan bod zijn gekomen, de Belg niet alleen met een baksteen maar ook met een brood in de maag ter wereld is gekomen?

 

De Non-Stop bakkerij is inderdaad uitgebaat door een zeer vriendelijke gast. Hoewel ik geen dagelijkse klant van hem ben, schoof hij me gisteren gratis een klein rond ovenbroodje toe bovenop mijn normaal 0.80 € kostend plat brood. Klantenbinding of gewoon menselijke warmte? Denk er eens over na terwijl jullie langs hoogdringend te renoveren gevels naar de bakker lopen. 

...ik denk dat ik Peter moet bijtreden...mijn bakker heeft géén design-interieur, maar hij heeft wél lekker brood.
Het brood zélf is dan weer van een ouderwetse balk-vorm, in decennia onveranderd, maar ook dàt stoort me niet...

maar ja: ikzelf ben dan ook geen design...;-)

Wat brood betreft.

Ik ben een tevreden klant bij 'non stop' (voor het vers Marokkaans brood) en bij 'bakkerij Mens' in de Hoogstraat.

@ Wout, foei hoor! Bij mens brood kopen, dat kan "Koen" niet hebben... ze hebben daar

blinkende granieten togen!! Allez jong, dat doet ge toch niet. Een drupke snob kan geen kwaad...

@ Eddy,

maar wel lekker brood en vriendelijk personeel. :-)

Die man van 'non-stop' is ook idd een engel. Laats overtuigde hij me met een soort koek (na m'n aankopen) om nog even te blijven wachten tijdens een regenbui. Hij was bang dat ik te nat zou worden.

Sorry maar ik ben even naar Peking geweest en ben nu een beetje de draad kwijt.Was dat wel over Mechelse koude en warme bakkers dat Eelco ons wou interpeleren ?iK ken er ook nog ene waar ze bekker tegen zeggen maar die bakt geen brood.Het is ne metser.

@Louis van verleden nacht,

Louis,

           was dat nu in de Nokerstraat of de Zelestraat dat Mille Antiek samen met zijn broer hun rijkdom opgestapeld hadden.Waar heelder dagen de posturekkes en de potten en pannen op de stoep stonden uitgestald.En Mille kon verkopen.Wat er dan binnen nog stak tot in de nok van het dak.En de schieve Van der Kinderen moest voor Mille niet onderdoen wat opgeslagen rommel betreft.Louis, de kroeg bij Paula en Ture moet ge toch ook nog geweten hebben.Dat was korter bij de kerk geloof ik.Lokaal van de Racing maar soit.Paula had ne poefboek dikker als ne missaal.Destijds een oeroude gezellige stadsbuurt.Komt nooit meer terug Louis.Helaas.

Volgens mij was men ook al  onder het vorige bestuur gestart met het opkopen van vervallen panden en die casco te renoveren.

Schepen Geys heeft dus niet echt een origineel idee gelanceerd, enkel verderwerken op het idee van het vorige bestuur. Maar dat is politiek zekers? (lacht)

Filip,

         denkt gij dan dat het een druppel op een hete plaat is.Ik heb den indruk dat de Lievevrouwestraat ook weer achteruit boert.

@ G.L: alle beetjes helpen zei de mug en ze plaste in de zee. :-)

Ik vraag me af of het een kerntaak is van een stad om leegstaande en/of verkrotte woningen op te kopen, casco te renoveren en dan te verkopen. Ik stel me dan altijd de vraag hoeveel winst het stadsbestuur maakt op de verkoop van zulks cascopand of mag een stadsbestuur geen winst maken uit de verkoop van onroerend goed? Weet iemand hier iets meer over?  Graag dan wat verduidelijking. Alvast bedankt.

Zou het niet beter zijn dat de stad een lijst aanlegt met panden die op te knappen zijn of verkrot en waar de eigenaar van zulk pand zich kan laten opzetten als hij van zijn pand afwil maar geen zin heeft om via immokantoren te gaan of zoekertjes te plaatsen? De Mechelaar die een woning zoekt maar niet zo kapitaalkrachtig is, kan dan bij de stad aankloppen en de lijst inkijken en/of opvragen, contact opnemen met de eigenaar en wie weet aan een interessante prijs een woning kopen. 

Een eigenaar die door de stad aangesproken wordt met de vraag om zijn woning te verkopen aan een stadsbestuur, zal denk ik wel geld ruiken en zijn vraagprijs willen opdrijven. Hoe zou je zelf zijn? :-)

Als een eigenaar door een gewone burger aangesproken wordt over zijn pand, zal hij misschien een correcte prijs vragen. Let's hope so. :-p

 

Goed gesproken Filip. En ik ben blij dat je dat geneuzel over bakkers en broodjes hebt doorbroken.

Dank u Filip om te trachten een aantal neuzen terug in de richting van de blog te duwen. In tegenstelling tot wat je denkt, vind ik dat het wel tot een kerntaak van een stadsbestuur behoort om in een ' verloederende ' straat in te grijpen en met de beperkte middelen die ze hebben proberen panden op te kopen en op te kalefateren. In de jaren tachtig was dat een succesformule, dus nee het is niks nieuws, maar als de privé niks onderneemt ( als eerste stap ) dan getuigt het van goed bestuursmanschap om in te grijpen.  Het pleidooi over goede en minder goede bakkers is wellicht waardevol maar hier minder aan de orde. Het zou prachtig zijn indien we aan omze amerikaanse Louis een herkenbare Katelijnestraat konden terugschenken. Heeft niks te maken met Bokrijk-toestanden maar wel met ' een stad om te zoenen '!

 

De Kathelijnestraat was voeger een winkelstraat. De panden tussen ABstraat en Stadsheimelijkheid destijds door de stad (fraai!) gerenoveerd waren vroeger handelszaken, en hebben nu uitsluitend een woonfunctie. Gaat de stad deze trend verder zetten?

De vraag is wat de mensen willen zien als ze de Katelijnestraat binnenrijden. Een winkelstraat of een woonstraat of een mix van de twee?

Het renoveren van één enkele pand kan voldoende zijn om een kettingreactie op te starten. Of het nu Patrick De Greef is in de Leegheid, of De Maagd van Mechelen in de Katelijnestraat, vaak is het voldoende dat één pand wordt verbeterd om de buurpanden aan te zetten om in te grijpen.

Een ander voorbeeld. Het Dijlepad, zorgt er voor dat veel mensen hun 'achtergevels' aan de Dijle oppoetsen.

Als de stad deze inpuls kan geven, dan zijn we goed bezig !

GL,die namen komen mij niet bekend voor,en ik weet niet meer of daar een antiek winkel in de geburen waren,Alleen weet ik dat er in den bocht van de "Keiting" een man  een plaatsje had waar ge oude "stuff " kon kopen.Hij verkoopte ook elke Zondag op de Voddemet,onder den Toren,Daar waren 3 voddemagazijnen in de geburen,Een in de Zeelstrat,de Nokerstraat  en de Kerkhofstraat,Dat is alles dat ik nog kan herrineren,Louis W.   PS ik heb gezien dat er nog een andere Louis is opgeschoten op Mechelen Blogt,wie is dat?

Eddy,

          't is te slecht weer oem na de met te trekke en 't is hier oek plezant.

@Louis van Louis,

                                  het gaat hier snel op de informatiesnelweg.

Gij zijt op de goeie weg zenne maar ge moet in 't koppeke nog een paar lampjes meer aansteken.Die man die  gij op de voddemet hebt weten staan dat was Mille Antiek in hoogsteigen persoon.Maar daarvoor verkocht hij zijnen bazaar samen met zijn broer ( sorry Mille ) daar langs straat aan de " keiting " waar gij zegt.Hij had er een standplaats van wel 30 meter en de halve straat was zijn eigendom.De schieve Van der kinderen had er ook enige oude koten staan om zijn schatten op te slaan zoals oud lood, zink en ijzer.Hij is later naar de Hanswijkvaart getrokken naast den beton omdat hij daar korter bij het boemenkot zat.Het cafeetje, het spijt me maar die naam kan ik niet meer herrineren.Er zullen bij mij ook al enkele kaarsjes uit zijn zeker.

@Louis,

                nu valt mijnen euro.De " keiting " zal wel voortkomen van Mille want ketingen in alle maten en gewichten was een specialiteit van het huis.

GL.Daar weet ik niets van,dat was allemaal zeker NA 1955,dat is het jaar dat wij uit Mechelen vertrokken zijn.Wat de "KEITING" betreft,dat deel van de Zeelstraat tussen het Duvelstraatje en de Kathelijnestraat heb ik nooit anders gekent.Ik ben daar geboren en heb daar gewoont tot in 1949 toen ik getrouwd was.en de man dat ik toen kende en die op de Voddemet zijn plaats had,had een bijnaam "scheit in de keitel".Ik heb hem nooit bij zijn echte naam niet gekend,Sorry.Louis W

Het hoekje Grote Markt - Merodestraat is al jaaaaaren aan de gang, 't wordt dringend tijd dat de Stad dat opkoopt en er eens iets fatsoenlijks van maakt.

@Hanna1: dat hoekje is niet zo simpel en is al enkele jaren het onderwerp van een steekspel tussen de eigenaar ( die puur uit is op geldgewin naar mijn oordeel ) en de stad die tracht op die plaats een plan goed te keuren voor een ontwerp dat past in het kader van de rest van de Grote Markt. Spijtig genoeg is het eigendomsrecht nogal een fundamenteel recht bij ons en ge kunt zomaal geen eigendommen afpakken van iemand. Persoonlijk vind ik dat men de foto van de eigenaar tegen die gevel mag plakken om voorbijgangers de kans te geven om felicitaties door te sturen. Misschien een medaille van on-verdienstelijke mechelaar?

En om dan maar even door te gaan over de herwaardering van de Katelijnebuurt: waarom de verschillende initiatieven daar niet aan mekaar knopen onder een artistieke noemer: de Begijnhofactiviteiten, de toekomstige nieuwe look van de Katelijnestraat en de woonstraten aan de Heembeemd en Nokerstraat? Met een visie vanuit bewoners en stad moet daar kunnen een blijvende meerwaarde gegeven worden aan de omgeving.

@ Hanna1: Is dat dit hoekje? Iedere keer als ik in Mechelen kom valt het mij weer op. Ik vind het wel pittoresque. Het hoort een beetje bij België. Ook in Antwerpen en Brussel kom je dit veel tegen. Maar ik denk dat het wel mooi zou kunnen zijn als je het een beetje opknapt.

 

@ Jokke: Winkels in de Katelijnenstraat is ook een idee. Er zit al een mooie antiekwinkel als ik het mij goed kan herinneren. Je kan er mooi oud aardewerk kopen. Helaas is mijn beurs niet groot genoeg.... *zucht* Maar ja, als die wel groot genoeg zou zijn zou ik ook subiet naar Mechelen verhuizen natuurlijk *listige grijns* Maar ik zou het nog steeds een leuk idee vinden om er een 'klein mont martre' van te maken....

P.S.: Ik hoop dat het stukje HTML het doet....

 

Een foto invoegen doe je als volgt:

  1. de URL van de foto bij de hand hebben
  2. Op het gele icoontje HIER boven klikken
  3. De url pasten in het veld url

 

Is het echt zo makkelijk???? *kijkt in de spiegel of hij blond is*.... Nee... Alleen maar grijs. ;o)

@gastblogger: Eelco, had je nu niet beter de kofiegevlekte versie van deze foto gebruikt?

Het ging hier om het realistische beeld, Jokke, maar op jouw verzoek. Hier is hij.

@ Eelco, ja, daar is het, aan de linkerkant!

Dat idee van Luc  betreffende een foto van die inciviek  ( ik dacht dat het mijnheer Van Hoof is - verbeter me als ik me vergis, de naam mag hier wel eens gezegd worden. Eigenaar van verschillende panden en wonende in Keerbergen of Bonheiden) lijkt me wel wat.

Jaja, zo van die mensen die ergens geld proberen uit te kloppen en die zomaar eigendom hebben die ge niet kunt afpakken.. schandalen zijn het!  Aan de schandpaal met dat volkje!

De geldwolf... dat is toch altijd iemand anders he? (lacht)

Een groot pand gelegen aan de hoek van een proper opgekuiste grote markt... ge zoudt gverdomme nogal een onnozele zot zijn als ge daar geen geld probeerde uit te kloppen mijn gedacht!

Moet 'm het verniet wegdoen mogen ze zijne foto ook omhoog hangen, als 'snul van 't jaar'

@Sint: Erg kort door de bocht. Ik ken heel wat verbouw-projecten die niet per se het onderste uit de kan willen, en die wat opbrengst inruilen voor esthetiek. Ja, ja Sint, dat bestaat !

Het is spijtig dat een ' openbare vernedering ' niet meer toegepast wordt als strafmaat. Het zou nochtans prachtig zijn als supplementje bovenop de ' verwaarlozings- of leegstandsboete '. Ga je over de grens van bijv. 100.000 euro boete dan mag dat van mij publiekelijk bekend gemaakt worden, gelijkaardig als aan de bekendmaking van een faillissement.

Ja, Peter, en wat als iemand nu eens het onderste uit de kan wil halen?

Ik hoor de mensen graag bezig, de profiteur, de gierigaard, de geldklopper,... allemaal in de 3e persoon enkelvoud, heel gemakkelijk, tot ze zelf eens een kot kunnen verlappen of op een bergske geld vallen, hahaha, we zullen dan nog eens zien wie er kort door de bocht gaat, of hoeveel goede werken er nog gaan gebeuren... eens vertellen wat ge gaat doen met geld dat ge niet hebt (lacht)

De eigenaar trekt zich niets aan van de leegstandsbelasting. Hij plaatst dit in een vennootschap en betaalt die gewoon niet, volgens mijn informatie.

Heeft er iemand hier die man zelf al eens gesproken? En zo ja: wat is zijn versie van de 'feiten'?

't Is toch niet allemaal van 'horen zeggen' zeker?

@sint: richt je in volle vertrouwen tot de mechelse bouwdienst voor verificatie.

Kan de Sint op die "rotgevel" niet enkele leuke cartoons schilderen ?

Het is maar een idee, want ik weet niet wat de Sint per uur vraagt. 

Beste St Netels (niet gecontroleerd)

  1. Ik heb het duidelijk anders gedaan, met respect voor de historiciteit van het pand dat ik bewoon. En met mij vele anderen !
  2. Er is hier over deze zaak voldoende in de pers verschenen om er een beeld over te vellen, samen met reacties van mensen die in de respectievelijke comissies zetelen, kan ik me hiervan een behoorlijk beeld vormen.
  3. Optimalisatie van opbrengst omvat hier ook enkele 100-duizenden eurokes leegstandtax. Hiermee best ook rekening houden. De huizen staan er al sinds de jaren zestig te verkrotten.

 Meer informatie over leegstand en verkrotting in onze stad in het voorbije jaren.

Ja, Peter, maar jij hebt je huis ook opgekuist met in het vooruitzicht van er zelf in te gaan wonen, dat is wel iets helemaal anders

Klopt niet helemaal Sint, ik woon er zelf maar een deel er van wordt verhuurd, en ik ken heel wat soortgelijke projecten die met respect voor het bestaande goed werden uitgevoerd. Ja Ja Sint, het bestaat :-)

Verder denk ik dat er vaak op heel korte termijn wordt gedacht. Een creche in een appartementsgebouw, of een zorgcentrum voor bejaarden bvb. is volgens mij een *meerwaarde* voor een gebouw. op dezelfde manier is het behouden van (een stuk van) de geschiedenis van het gebouw een meerwaarde. Misschien niet meteen, maar dan wel op langere termijn bvb.

Eigenaar van het pand aan de Scheerstraat is Philippe van Hoof, hij is afgevaardigd beheerder van Vantage Market met zetel op Scheerstraat 2, 2800 Mechelen. Hij woont Mechelsesteenweg 126, 3140 Keerbergen.

GVA :

Inmiddels is de achterstallige taks voor leegstand en verkrotting al opgelopen tot 250.000 euro. Die hoge som schrikt veel kopers af. "Omdat de eigenaar voor de kosten van de leegstand niet wil opdraaien, loopt er een gerechtelijke procedure. Volgens mijnheer Vanhoof is die in zijn voordeel, maar kandidaten haken af. Zij vrezen dat ze de taks moeten betalen als het toch tot een veroordeling zou komen in het nadeel van de vennootschap", legt Tony Joossens uit. Al hoopt hij vurig dat stad en eigenaar alsnog tot een akkoord komen. "Ik steek al tien jaar mijn tijd in dit dossier, maar het heeft nog niks opgeleverd. Sinds 1997 heb ik zeker al honderd kandidaat-kopers moeten teleurstellen. Om de twee weken een." Philippe Vanhoof zelf is karig met commentaar. "Ik wil de panden verkopen. Over de prijs valt te praten."

(...)

Half Mechelen spreekt schande over de sterk verwaarloosde huizen op de hoek van de Frederik de Merodestraat met de Scheerstraat. Dat het al een tijdje niet echt meer botert tussen eigenaar Philippe Vanhoof en de stad is genoegzaam bekend. "Mijnheer Vanhoof heeft verschillende plannen ingediend voor de hoek, maar telkens zijn ze afgekeurd", zegt vastgoedmakelaar Tony Joossens van Simonis. "Het was altijd iets: dan was het te dik, dan weer te dun."

Op het stadhuis bevestigen ze het conflict, dat overigens al jaren aansleept. "De aanvragen werden door Monumentenzorg geweigerd omdat de constructie die de eigenaar er wil neerpoten niet past in het beschermde stadsgezicht", zegt schepen van Ruimtelijke Ordening Karel Geys (sp.a). Na de weigering van een van zijn aanvragen, tekende Vanhoof in 2000 beroep aan bij de bestendige deputatie van de provincie. "Ook daar haalde hij bakzeil. Het is van het allergrootste belang dat het project zich op een stedenbouwkundig aanvaardbare wijze verhoudt tot de historische bebouwing. Maar blijkbaar wil de eigenaar dat niet inzien."

We kunnen er misschien een Mechels Laken voorhangen, met bloemmotief misschien.  Zoiets, als een tijdje geleden, in de Hanswijkstraat (Correct me if I'm wrong).  Dat oogt een pak beter op Google Streetview.

Het is van het allergrootste belang dat het project zich op een stedenbouwkundig aanvaardbare wijze verhoudt tot de historische bebouwing.

Zoals het aquarium dat Huis van de Mechelaar heet zich stedenbouwkundig verhoudt tot het neo-gothische stadhuis en de 17-de eeuwse gevels in de Befferstraat?

Ja kijk, daar houdt de vergelijking op: jij woont er zelf en die man niet punt, of je nu een deel van je huis verhuurt of gebruikt als duivenkot doet er eigenlijk nogal weinig toe.

Ik ga die mens ook niet verdedigen, MAAR ik ga 'm ook niet veroordelen, want ik kan dat ook niet, zeker niet als het enige waarop ik mij voor zulks kan baseren datgene is wat in de pers verschenen is ( is tegenwoordig iets waar omdat het in 'de frut' of eender welke gazet gestaan heeft? *kuch*kuch* ) en wat -in dit geval- de tegenpartij te vertellen heeft ( hallo? ).

Als al de plannen die die man indient verworpen worden... tja.. en om welke reden, en nu haal ik hetzelfde citaat aan als Elveebee: "Het is van het allergrootste belang dat het project zich op een stedenbouwkundig aanvaardbare wijze verhoudt tot de historische bebouwing." Dat is wel een zeer breed en rekbaar begrip.

Voorts sluit ik mij ook aan bij de opmerking van Elveebee aangaande het huis van de mechelaar. 2 maten en 2 gewichten?

En tot slot: ik hoop dat alle andere leegstaande panden en hun verbouwing evenveel aandacht krijgen als.. och ja, laat maar, daar valt toch geen publiciteit mee te rapen, een half krot dat je amper ziet staan op de hoek van de Grote Markt -jaja, DE Grote Markt, ho ho ho- is veeeeel fotogenieker om naast te gaan staan dan een of andere verloederde buurt buiten het centrum, daar zetten ze zelfs geen vuilbakken (lacht)

@ Sint :

Een verloederde buurt buiten het centrum, zonder vuilbakken ?

Welke dan ?

En waarop baseer jij dat ?

De Frut ?  Eender welke gazet ?  Den Blog ?

:-)

Misschien een blik Krakers opentrekken of een groepje Sans-Papiers of een bende Kleuters.  Breng die onder in die panden en voor je het beseft zit je dan, op de Grote Markt, met overlast. Deze zaak, die nu muurvast zit, wordt dan direct opengebroken voor de Rechtbank.

@ Elveebee : Nu mag je zeggen wat je wil, maar ik vind het Huis van de Mechelaar een mooi en vooral handig gebouw.
De moderne stijl vind ik niet echt vloeken met het Stadhuis er net naast.
De gedachte was zelfs nog niet eens bij me opgekomen.
Het is een nieuwbouw en die mag aangepast zijn aan deze tijd.
Allez, da's mijn idee he, we gaan daar geen ruzie over maken :-)  (zoveel mensen, zoveel gedachten)

 

@ Jan G :

Modern misschien wel, maar eigenlijk is het maar ne vierkante aquarium met binnenin kale muren. 

@SInt: Ben ik niet mee eens, jij verdedigt iemand omdat hij poen wil scheppen als enige drijfveer. Ik wil zeggen dat er andere drijfveren zijn in een verbouwing. Ja ja Sint, ze bestaan ...

@sint: als de eigenaar op de bewuste hoek  van de Scheerstraat een gebouw wil neerplanten dat even hoog / groot is als het huidige stadhuis, dan verwring je de ' proporties ' van de gevels aan de Grote Markt. Wat gebouw er ook komt, het zal zich moeten aanpassen aan het volume van de rest van de Grote Markt. Heel erg simpel en heel erg duidelijk.

Klopt Luc, ben ik mee eens.

Dan zou je kunnen stellen dat de glazen kooi die op de Grote Markt staat, er volslagen verkeerd staat ?
We leven niet meer in zeventienhonderd en zoveel, dus waarom zouden de gebouwen niet met hun tijd mogen meegaan ?
Ik ben akkoord dat men geen goede oude gebouwen moet gaan slopen om er moderne in de plaats te zetten, maar als er toch eentje verdwijnt, mag het voor mij gerust wat moderner.
Het erfgoed moet zolang mogelijk bewaard blijven, maar als een gebouw zijn tijd gehad heeft, moet men geen kopie in de plaats zetten.
Het Lamot gebouw is ook een grote glazen kooi, maar het is wel één van de gezellige plekjes in Mechelen.

 

Om de geschiedenis, de waarde en het waarom van een huis te verstaan, kan je best de omgeving er van bestuderen. Dat geeft inzicht in waarom het huis is gebouwd. Met die elementen kan je dan aan de slag, Nieuwbouw of verbouw.

Persoonlijk had ik ook liever dat de lift op de Grote Markt zou uitkomen in een van de bestaande gebouwen aan bvb. hoek Scheerstraat, Merodestraat.

Het aquarium dat Huis van de Mechelaar vin ik bvb wel mooi gedaan. It blends in the background met de spiegelende ramen, waarin het neo-gothische stadhuis en de 17-de eeuwse gevels in de Befferstraat worden weerspiegeld.

Jaja Peter, en blijkbaar schrijf ik in een onverstaanbaar soort nederlands want, en ik zal het dan maar herhalen zeker: ik verdedig die man niet, MAAR: ik veroordeel die man ook niet.

En zeker niet omdat hij geld wil verdienen, zelfs schandalig veel geld verdienen, want ik hoop dat ik dat ook kan doen op een dag, en ik wens dat gelijk iedereen toe. Voorts vind ik het ook zeer positief dat jij je huis verbouwd hebt in het belang van moeder aarde, maar dat is jou zaak en naast de kwestie, wat heeft het ene met het andere te maken?

Wat ik wel zeer tegenstrijdig vind in deze kwestie is dat je als overheid langs de ene kant iemand -en dat maakt niet uit wie- een krotbelasting gaat aansmeren en tegelijkertijd de plannen die hij indient afkeurt... euh sorry hoor, 't is 't een of 't ander he?

En wat is trouwens de historische waarde van die panden op die hoek die bijna aan de mooie historische pittoreske grote markt grenst en die je bijna niet kan zien omdat er een iets minder historische glazen bak met een lift in de weg staat? Mechelen is Bokrijk niet he?

Moderne gebouwen in historiche buurten, zorgen er mijns inziens net voor dat de contrasten vergroten en de aandacht voor de historische panden getrokken wordt.

Wat die hoek betreft, tja, ik kan net zoals Netels de eigenaar wel volgen dat hij zijn panden niet voor een appel en een ei zal afstaan.

Een investeerder wil per definitie iets verdienen aan zijn investering, het is aan de stad om met de man rond de tafel te gaan zitten en tot een goed compromis te komen, maar dat is niet echt de stijl van de stad Mechelen, wij laten liever alles aanslepen tot in de eeuwigheid en ooit zal er wel eens een oplossing uit de bus komen (zie euroshopping).

Ik ben trouwens van mening dat de stad eerst eens de projecten waar men reeds van start is gegaan mag afwerken, want bv. het Dijlepad zal op zeer korte termijn ook gaan verloederen...

En de Beethovenbrug...Wanneer komt die er eigenlijk?  Is het geen schande dat men met deze projecten naar de verkiezingen is gegaan, maar dat er na die verkiezingen geen boor of hamer meer te zien is geweest?  Het is makkelijk met de vinger te wijzen, maar soms moet men de hand eens in eigen boezem kunnen steken ook.

En wat die drijfveren betreft, ochgottekes ocheere, als mensen een huizeke voor een goede prijs kunnen kopen met als enige bedoeling het met wat winst en zo weinig mogelijk kosten verder te verkopen, wat is daar eigenlijk vies aan? Heel de wereld -jaja, ook de uwe- draait op kopen en verkopen....

Als ge een huis koopt om er de rest van uw leven in te blijven neem ik aan dat ge werk maakt van de verbouwingen, als ge -zoals bij mij het geval is- van zin bent er maar een jaar of 20 in te blijven steekt ge al iets minder dan uw laatste cent in de verbouwing en als ge het koopt om direct verder te verkopen kan ik daar goed inkomen dat ge zeer weinig of helemaal geen verbouwingswerken gaat doen, en als ge van plan zijt iets anders in de plaats te zetten haalt het ook weinig uit dat ge de gevel gaat opkuisen en nieuwe electriek leggen he?

@sint: ge zit compleet naast de kwestie. De juiste volgorde is: de man wil een heel groot huis bouwen véééél hoger dan de rest van de Grote Markt. De stad reageert met te zeggen dat dit niet kan, waarop de man zegt ' dan laat ik het staan zoals het is '. En dan komt de belasting op leegstand pas. Als iemand een Boerentoren aan de Grote Markt wil zetten dan weet ge op voorhand hoe dat het gaat aflopen. Dat de man een nieuw plan laat maken, maakt niet uit of het modern of antiek is, maar binnen de normen en dan is dat dossier opgelost. Simpel toch?

@sSint: Dus als ik het goed begrijp heb jij geen probleem met een NOVAtoren op de hoek van de Scheerstraat en de Merodestraat ?

Vrijheid, blijheid ?

Allez, soit, dus het is te hoog en daarom past het niet, als dat zo is dan is dat zo en daarmee uit. Dan zal -als het moest voorkomen- de rechter wel een gepast vonnis vellen zeker? En dat is gelukkig de taak van de rechter en niet die van mij (lacht), en tot zo lang hebben geen van beide partijen in mijn ogen -ik zal het maar blijven herhalen zeker- gelijk of ongelijk, simpel.

Blijkbaar is het erg moeilijk in Vlaanderen om een gepast vonnis geveld te krijgen binnen een redelijke tijdspanne.

Ik volg hier wel Luc: de Heer Van Hoof weet perfect  wat de normen zijn, maar tegen beter weten in blijft hij met verkeerde projecten aankomen. En, Erre,  ik weet dat de stad al meer dan één keer aan tafel gezeten heeft met de stad. Maar de heer Van Hoof is duidelijk een einzelgänger en van het type dat denkt dat het zich met zijn geld alles kan permiteren. Als ik goed ingelicht ben is het leegstaande pand naast de Sofa op de markt ook van hem. De Heer van Hoof is berucht voor zijn stemmingswisselingen en eigengereidheid. Een geplande verkoop van dat pand naast de Sofa werd in extremis bij de notaris ingehouden omdat de Heer Van Hoof plots van gedachten veranderde. En de koper was niet de stad, maar een particlier die nu zijn zaak in een ander pand heeft ondergebracht.

Verder wil de Heer Van Hoof zijn krotten wel verkopen, maar dan moet de koper ook de leegstandboetes op zich nemen. Zou jij dat doen?. "Over my dead body": beste vrienden. En als jullie denken  dat ik hier iets uit mijn duimpje zuig dan mogen jullie dat eens vragen aan de eigenaar van het tegenoverliggende pand " de boer à la mode" die bereid was de krotten aan de overkant te kopen, maar die afhaakte wegens dit gegeven.

Wat de Beethovenbrug betreft mag je dan weer gerust de zwarte piet toeschuiven naar de "politiek" en dan in casu de "opbouwende"  (sic) kritiek van de CD§V- oppositie onder leiding van ons aller Karel Van Butsel. Onder het mom van een ongepaste hellingsgraad voor rolstoelgeruikers. Dat laatste ingegeven door ex-schepen Magda Van loon. Die heeft inderdaad tijdens haar beleid veel gedaan voor onze minder valide medeburgers, waarvoor zij ook mijn respect heeft. Tenslotte weet niemand beter dan zij wat een gehandicapt gezinslid betekent. Maar de - toegegeven nogal cru  -opmerking van het college dat er nog twee andere bruggen liggen over de Dijle voor rolstoelen is ook het overwegen waard. Tenslotte lag er twee jaar geleden niks over de Dijle aan de Vismarkt en de helling van de Hoogbrug zal zeker niet beter zijn dan die van de geplande Beethovenbrug. Ik hoor nu "driewielerke" nu al reageren, maar je kan niet voor iedereen en overal goed doen en moet je knopen doorhakken.  Ik kan me voorstellen dat de meeste rolstoelgebruikers nog steeds geduwd worden, dat een deel electrisch rijdt en dat slechts een klein percentage op zichzelf is aangewezen. Vraag is dan of dit opweegt tegen het algemeen belang. Sorry mensen, maar zo zit het leven nu éénmaal in elkaar. De eeuwige weerstand  van de oppositie tegen deze brug vind ik dan ook gewoon pervers.

De NOVA toren? Hallo kroket zeg!

Beste Peter, waar haal je dat eigenlijk? Ik heb het nooit over dat gebouw gehad, wat is trouwens het verband en de relevantie, sleur anders de Eiffeltoren er ineens bij he! (lacht)

En daar blijf ik dus bij: als je je een beeld vormt over hoe iemands karakter ineenzit enkel en alleen gebaseerd op de uitleg van mensen die om een of andere reden in conflict liggen met die persoon... euh.. objectiviteit? Ik weet niet hoe gelijk eender welke mens is of denkt als ik enkel moet afgaan op 'horen zeggen'.

Bij de weg: het middenste café (Café Belge) op de foto's van Gastblogger hierboven wordt binnenkort helemaal gerestaureerd.  Daarmee zal weer een stukje van de Grote Markt "opgekuist" zijn...

Goed om weten Jos, 't is daar toch een beetje een schandvlek.  Al hoop ik wel dat de kroeg een andere naam krijgt...

@ Marc Hendrickx: café Belge behouden natuurlijk, een echte verwijzing naar het "Belgique de papa". De goede (?) oude tijd van "pour les flamands la même chose"....

@St Netels, alleen al het feit dat dit dossier van de Heer Van Hoof zo lang aansleept is een indicatie wat voor vlees je in de kuip hebt. Sorry maar er zijn te veel lijnen die allemaal samenkomen in één punt. Na zoveel jaren zou je toch mogen denken dat je iets geleerd hebt en dat je probeert een compromis te sluiten of niet soms?

 

Ja, dat kan zijn, maar voor mij is dat dan ook niet meer dan een indicatie, ik weet niet genoeg over deze zaak om erover te oordelen, wie denkt van wel mag er zijn foor mee trekken, maar dat verandert voor mij niks.

Niks is trouwens ook hetgene wat ik heb tegen geld verdienen (lacht).

En of ik of gij of janneke en mieke vinden dat dit gebouw zus is en dat gebouw zo en dat lelijk en dees schoon, dat zijn de persoonlijke meningen die we mogen hebben maar dan ook niet meer dan dat, en ik ga ZEKER NIET oordelen over het uitzicht van iets wat ik nog niet gezien heb, zelfs al is het 'naar het schijnt van horen zeggen' een nova-toren.

Maar goed, nu ben ik wel genoeg in de bres gesprongen voor het grootkapitaal en de wolkenkrabbers van deze wereld (lacht), als ge sommigen moogt geloven tenminste, voor mij is deze storm in een glas water en tot olifant gepromoveerde mug een *case closed*, ver van mijn bed, geen last van.

@sint: dat ' je m'en foutisme ' dat uit je laatste zin de kop opsteekt, is geen optie voor een bewuste mechelaar.

@St Netels (niet gecontroleerd):

  1. NOVAtoren ? Wel dat is gewoon een duidelijk populair beeld, daar kan *jij* toch niets op tegen hebben ? Je antwoordt trouwens ook niet op wat volgens jou *wel* zou kunnen ?! Alles ? Een Eiffeltoren ? Een kleintje ? Je geeft hierop geen enkel argement. Ok, je laat het in de handen van een rechter. Alleen zijn we dan met het huidige rechtssysteem alweer enkele tientallen jaren verder. Tijd genoeg voor mij om me er over druk te maken. :-)
  2. En verder... het gaat hier niet over 'horen zeggen'. Ik, en anderen met mij, hebben de zaak ondertussen denk ik voldoende gestoffeerd ? Daarom is dat ook al weer geen argument. Helaas. :-)
  3. Verder is het natuurlijk makkelijk om de handdoek in de ring te gooien, en niet meer op argumenten in te gaan. 'Case closed ?' Hmmm... m'en foutisme, noem ik dat. Helaas Sint (niet gecontroleerd), maar daar ga ik in mee.
  4. Iemand veroordelen ? Doe ik ook niet. Ik vind het vooral erg spijtig dat een pand sinds de jaren 60 aan het verkrotten is. Dat het pand in een vennootschap zit, om op die manier alle leegstandkosten niet te moeten vergoeden, dat is een erg spijtige evolutie.

 

@Peter: Ja, (zucht) voor de 100e keer, ik oordeel NIET over die man en ik oordeel NIET over een gebouw waarvan ik het uitzicht niet ken, en wat er volgens mijn smaak zou moeten komen is in heeeeel deze affaire zoals ik reeds meermaals zei i-re-le-vant. Trouwens, ik zou begot niet weten wat er moet komen, alles is beter dan het krot dat er nu staat, maar wat doet dat er toe, ik pretendeer ook niet te weten wat er moet komen, wat is daar vreemd aan?, leg mij dat eens uit... Dat is toch compleet naast de kwestie?

@Luc: Tot ik verhuis zal ik toch een Mechelaar blijven hoor, jongen, wat jij er ook over moogt denken. En een bewuste Mechelaar? Dat is een stempel die ik liever niet draag, dank u, als ik daaraan ontsnap met een beetje je m'en foutisme, graag (lacht).

@sint [niet gecontroleerd]: Niet oordelen is makkelijker dan wél oordelen. Dat laatste vergt studie, inzicht en visie.

Ik ben blij dat je het zegt, Peter, maar je bent er ééntje vergeten: TIJD! En niet oordelen kan ook een gevolg zijn van geen tijd voor studie, inzicht en visie.

@St Netels (niet gecontroleerd): Ik ben blij dat je dat onderkent, en dat je niet zomaar lichtvaardig oordeelt zoals bvb. een cynische visie a la :

<quote>Jaja, zo van die mensen die ergens geld proberen uit te kloppen en die zomaar eigendom hebben die ge niet kunt afpakken.. schandalen zijn het!  Aan de schandpaal met dat volkje!</quote>

:-)

 

Voilà: (lacht) zoals ik dus op ironische wijze trachtte duidelijk te maken, wat toch wel redelijk blijkt als je het vervolg erbij zet: "...De geldwolf... dat is toch altijd iemand anders he? (lacht) Een groot pand gelegen aan de hoek van een proper opgekuiste grote markt... ge zoudt gverdomme nogal een onnozele zot zijn als ge daar geen geld probeerde uit te kloppen mijn gedacht! Moet 'm het verniet wegdoen mogen ze zijne foto ook omhoog hangen, als 'snul van 't jaar''"

Peterke, ge gaat mij toch niet proberen liggen hebben met zo'n goedkope ouwe truuk van de foor als 1 zinneke uit een hele uitleg te lichten zeker? Misschien ben ik nog geen ouwe vos, veel streken moet ge mij niet meer leren zenne! (lacht)

Doe ik niet Geachte Heer Netels (niet gecontroleerd), heel de dialoog staat hierboven, duidelijk leesbaar voor iedereen, zoals dat gaat in Mechelen Blogt :-)

(ondertussen zijn alle andere lezers trouwens afgehaakt :-)

Soit, Wat duidelijk is, mijn wereldbeeld is niet het uwe. Ik kan me nog altijd opwinden over dit soort onrecht. Misschien naïef, maar als er geen naïevelingen meer zijn, dan is het enige wat ons nog rest cynisme, en daar weiger in ik mee te gaan. Ja Ja Sint. :-)

Wil de echte Sint-Netels hier opstaan !

En terecht zou ik zo denken, welke weldenkende bewuste Mechelaar is er nu nog geïnteresseerd in een oeverloze discussie tussen 2 volwassen mannen die er eigenlijk op neerkomt dat de ene geen wolkenkrabber aan de grote markt wil en de andere interesseert het eigenlijk niet zolang er maar iemand mee content is (lacht)

Voila ... ! Eindelijk eens. lol

Ahaa, zelfs als ik geen zin heb, geen tijd heb of te lui ben om in te loggen blijf ik nog steeds ik!

Hahahaaa, Ge moogt allemaal terugkomen! We zijn eruit geraakt! (lacht) Hij zegt wit en ik zeg zwart en over dat feit zijn we volledig akkoord!

(lacht)

zeker weten?

A ja ! :-)

allez dan, als jullie het daar ook over eens zijn, zal ik het maar geloven ...  :-)

Wat die hoek van de de Merodestraat betreft zijn er toch wel enkele eigenaardigheden te vinden in de stedelijke argumentatie! Zo wil men het hoekpand (zonder enige historische waarde) behouden zien , doch het "geklasseerde" middeleeuwse woonhuis ernaast wil men aan de ..... slopershamers overleveren!!!

Amai, wat ik allemaal al heb veroorzaakt om over dat hoekske à de Merodestraat te beginnen, terwijl het om de Katelijnestraat ging, maar doe maar voort, ik vind het erg boeiend. In de Streekkrant en op RTV is er al genoeg over gesproken (en ook over de boetes), maar het blijft toch al jaaaaaaaaaaren een leeg verkrot pand helaas.

@ sint, gene last van schizofrenie toevallig? Alles kan hier he :op

Waarom koopt het stad die panden niet en renoveert ze casco om dan te verkopen? :-)

@filip:Stad kan niet onteigenen. Laat staan kopen, zonder dat de koper wil verkopen.

@Filip: omdat in een verkoopsovereenkomst het de verkoper is die de prijs bepaalt. In dit geval verhaalt de koper alle boetes hem opgelegd aan een eventuele koper. Zie je de stad haar eigen boetes terugbetalen aan deze verkoper? Je idee is goed maar in dit specifieke geval niet doenbaar. Het zou nog eens een verfrissend idee zijn mocht dit pand ' gekraakt ' worden om te zien wat er dan zou gebeuren. 

@peter: ik heb niet gesproken over onteigenen. Onteigenen zou misschien wel is nog een grotere lijdensweg worden à la euroshopping

@Luc: volgens mij zitten er bij de stadsdiensten wel een paar knappe bollen die dat probleem van die vennootschap wel kunnen ontmijnen. :-).

@Filip: in de verscheidene stadsdiensten zitten veel mensen die heel erg hun best doen. Zij hebben alleen ' het recht ' aan hun kant en de tegenpartij heeft daarbuiten ook nog ' het onrecht ' als partner. Laat ons zien wie de langste adem heeft. Ik wed op de stad! 

@filip: Kopen kan enkel als een eigenaar wil verkopen.

@luc: Sinds de jaren 60, dus het kan nog wel efkes duren. De stad heeft allicht de langste adem, maar de panden gaan er op achteruit.

@peter: de eigenaar van die panden wil toch verkopen of wil hij niet verkopen aan de stad?

Ik vind alle interieurs van Savarin smaakvol ingericht. Heb je hun nieuwe winkel al gezien?Net onder de Sint-Romboutstoren. De gevel en de binnenkant zijn autentiek gebleven en toch is het niet ouderwets.En het is er ook lekker by the way ;-)

@L: ik weet het, ik ben niet goed bezig maar over welk huis heb je het?