Papenhofke verkaveld

met categorie:  

(Bron Nieuwsblad)

Het gebied Papenhof (dat is aan den Bonduelle, achter Nekkerspoel) is 14,30 hectaren groot en biedt ruimte voor 250 wooneenheden. (...) De eerste zes kavels van het woonproject Papenhof staan te koop. Aan de verkoop is een belangrijke voorwaarde verbonden: kopers moeten zich engageren om een passiefhuis te bouwen. Dat is een woning die nauwelijks energiebronnen nodig heeft.

(...)

De eerste zes kavels liggen aan de Boerenkrijgstraat en moeten een voorbeeld zijn voor de anderen. Vijf percelen hebben een oppervlakte van 1.150 vierkante meter, een van 1.500. Dat is zeer groot voor een perceel zo dicht bij het stadscentrum. DeBruyne spreekt van een 'villawijk' waar de kandidaat-koper bij de bouw rekening moet houden met maximale isolatie, natuurlijke energiebronnen moet gebruiken (zonne-energie bijvoorbeeld) en er hoge rendementsketels moet plaatsen. 'Een voorbeeld van een toepassing in een passiefhuis is bijvoorbeeld dat de lucht wordt binnengehaald door de grond', zegt projectcoördinator Tilly Noordzij. 'Dan heb je de meest constante temperatuur, relatief warme lucht die binnenkomt in de winter en koele lucht in de zomer.' (...)


De prijs van de percelen moet nog worden goedgekeurd door de raad van bestuur, maar ligt om en bij de tweehonderd euro per vierkante meter. 'Dat is minder dan de gemiddelde grondprijs in Mechelen', zegt DeBruyne. 'We willen het dan ook betaalbaar houden voor jonge gezinnen.'

Bij prijs ? Te duur ? Fan van passiefhuizen ? Laat het ons weten.

als ik het goed begrijp is dat dus 230000€  voor de grond alleen?

Jonge gezinnen? Welk jong gezin kan dat betalen?

230.000 Voor een grond zal wel geen abnormale prijs zijn tegenwoordig zeker? Voor een grond met voorwaarden lijkt het mij dan weer wel veel, moest ik die som kunnen uitgeven aan een perceel grond zou ik toch eerder iets zoeken waar minder voorwaarden aan verbonden zijn.. enfin.. zo denk ik er toch over.

Pak dan nog eens dat bedrag er bovenop voor het huis en dan nog eens de BTW en companie dan zit je toch gauw aan een 600.000 per afgewerkt huis. Ik twijfel er niet aan dat dat erg betaalbaar is voor jonge gezinnen (lacht), allez, sommige jonge gezinnen toch hé.

Och ja, in mijn zak scheelt het niks, maar ik heb toch een soort van kompassie -nu ja, niet echt hoor- met mensen die zo'n lening boven hun kop hangen hebben, zeker met de intrestvoeten van vandaag. Ik ben heel blij dat mij zoiets altijd bespaard gebleven is.

Fan van passiefhuizen... gho... voor moeke natuur? Dat die paar villakes in Belgie die wat beter geïsoleerd zijn dan de rest het verschil gaan maken terwijl er in de wereld een miljard man zijn afvalbergen nog opstookt in open lucht naast de sloppenwijk... daar heb ik mijn twijfels toch serieus over en dat ruikt heeeel erg naar geldklopperij ten gevolge van goed lobbywerk (lacht)..

Bij een totaalbedrag van om en bij de 600.000€ voor grond en huis haak ik af, daar kom ik eerlijk voor uit. Als ik nu lees dat dat een redelijke prijs is voor jonge gezinnen... euh... heb ik ergens iets gemist? Gaan de lonen 200% omhoog? (lacht)

Maar allez, soit, daarmee heb je ineens de reden waarom ik op huizenjacht ben in Wallonië.. daar vind je nog iets in een mooie omgeving voor een schappelijke prijs.

Wie kan dat betalen vraag ik me af?

Ik kocht onlangs een huis voor 210000€, exclusief beschrijf... We betalen hier een dikke 1000 euro per maand voor af en dat was zo goed als het maximum dat we konden gaan.
Het gaat over een rijhuis, dus niet zo groot, en weliswaar instapklaar.

Wij zijn een jong gezin, beiden met een meer dan deftig loon, en een kind.

Schandalig dat ze durven vermelden dat het betaalbaar moet zijn voor jonge gezinnen, echt schandalig. Dit zou ik echt niet kunnen betalen.

moest ik dertig jaar jonger zijn en een vrouw hebben die evenveel verdient als ik zou dat mss lukken, maar ja, ben geen dertig jaar jonger, heb geen vrouw en dertig jaar geleden was pijn preeke ook veel minder ...

Achach, onze Sven (ja, die van de Gazet) vond in Mechelen een loft voor 600.000 tot 900.000 euro, exclusief btw en registratie.  Geinspireerd op woningen uit Australie en binnenkort te vinden in de Lange Schipstraat (96-100 / voormalige tegelhandel - Residentie Fonteynbrug).

En voor de loften in de OLV-straat (Meubelwinkel Linea - 800.000 euro) zijn al kopers gevonden want Keerbergen is niet langer de Place-to-be, maar Mechelen en dus heeft een familie uit Keerbergen dit stulpje aangeschaft !

Goe bezig ?

Ik snap niet dat je als voorzitter van Igemo trots kunt zijn met de melding dat je 6 kavels voorziet voor passiefhuizen op te bouwen.

6 kavels op de 250 is een druppel op een hete plaat. Dan kan je het beter niet verplichten ofwel zeggen dat je alle 250 kavels voor passiefhuizen voorziet.

Verlaag dan de prijs voor de grond want een passiefhuis kost om het te bouwen veel geld. Ok, je krijgt wel premies en belastingvermindering voor een aantal zaken maar het duurt toch een paar jaar voor je dat terugverdiend hebt.

@ Filip,

jij bent dan ook geen voorzitter van Igemo. Dit soort deals is dikwijls een keihard nemen en geven. OM dan uit te pakken met wat je verkregen hebt.

En zelfs als het 250 kavels passief-woningen hadden geweest bleef het een druppel op een hete plaat.

Het quasi-cynisme van 'de Sint' stoort me soms een beetje maar in deze heeft hij overschot van gelijk.

Als de kost-trend voor energie  zich voortzet kan de meerkost  voor de bouw van een passiefhuis snel(ler) terugverdiend worden.

Bovendien is de luchtcirculatie in een passiefhuis gezonder voor de bewoners.
Dat het ook goed is voor moedertje natuur is meegenomen.

Wat betreft de prijs van de grond: het lijken me de commerciele marktprijzen te zijn dus "betaalbaar" is in deze een relatief begrip.

Volgens een berekening van immotheker is een lening van 500K Euro over een periode van 30 jaar gelijk aan een maandelijkse afbetaling van om en rond de 3000 Euro per maand.

Niet haalbaar voor jonge gezinnen die op eigen kracht hieraan willen beginnen.

De ligging is wel fantastisch, dicht bij Mechelen en toch (voorlopig) op den "buite"

  

Die piepkleine loftjes van de Postzegeldrukkerij aan de Vaart (600.000 euro) zijn nu peanuts en gemakkelijk af te betalen door elke Mechelse Hobo.

Goe bezig ?

Die loftjes aan de vaart zijn zelfs nog beter gelegen. Aan de autostrade, aan het station en met zicht op de vaart ;-)

Ik ben -ik stond er toch alle dagen- op de laatste Batibouw mijn licht eens gaan opsteken aangaande zonneënergie, zonnecellen voor electriciteit meerbepaald.

Waar kwam het op neer: voor een investering van 2500€ excl. BTW minimum had je dus een klein paneeltje dat zichzelf volgens de meest optimistische berekening na 10 jaar terugbetaalde. Geen rekening gehouden met: de btw dus, eventuele reparaties buiten garantie, onderhoud en een paar 'slechte zomers'.

Rekening houdend met dat gegeven is mijn conclusie op dit moment: geen goeie investering, dan kan je dat geld beter in een beleggingsfonds steken voor 10 jaar, vanaf het moment dat de minimuminvestering 1250€ bedraagt en break-even gegarandeerd is na 5 jaar zeg ik: dan begint het interessant te worden, doen.

Op dit moment is het zaakje mij nog wat te duur en 10 jaar wachten voor je je geld eruit heb (in het allerbeste geval!!!) gewoon onaanvaardbaar lang.

 

Als je 3000€ per maand wil afbetalen moet je er in de eerste plaats minstens 8000€ verdienen.. mij maak je veel wijs, maar niet dat dat het inkomen is van het gemiddeld 'jong gezin' of anders ben ik een dikke snul. Het zou al een stuk sympathieker overkomen mocht men gewoon zeggen 'dat het gericht is op mensen met een hoger inkomen of beschikken over een redelijk vermogen'. Dat gelul over jonge gezinnen komt erg belachelijk over eigenlijk en men zou beter eens stoppen met mensen die zo'n onzin uitkramen te citeren in de media, straks denken ze nog dat ze gelijk hebben ook.

En ik heb niks tegen dure huizen en villa's, ik hoop dat ik er zelf ooit een mag betrekken en dat hoop ik voor iedereen. Vooralsnog ben ik -zeer- content met wat ik heb. Maar stop aub met die jonge gezinnenzever he?

Mag ik mee in de snullen-club?

Mijn interesse was gewekt in het project Papenhof na wat ik er gisteren over las en hoorde in de media. Wij wonen zelf in een rijhuis (zonder tuin) in Mechelen centrum waarvoor we momenteel een meer dan behoorlijke afbetaling aflossen. We hopen op termijn iets ruimer te wonen en op blote voeten in het gras te kunnen lopen van een eigen tuin(tje).

Ik was nog niet aan het rekenen gegaan, maar zeggen dat de bedragen die genoemd worden haalbaar zijn voor jonge gezinnen is waanzinnig belachelijk. Welke wereldvreemde mens kan zoiets beweren.  

Waarom wij dan tot de snullen-club behoren? We zien de eindeloze mogelijkheden niet

1. in plaats van als tweeverdiener-gezinnen in communes met meerdere koppels en nageslacht gaan wonen (afwisselend op het bedsofa in de living slapen, te gek!),

2. afbetalen op drie generaties zoals in china (voila, dan hebben de kinderen meteen ook een huis),

3. naast een job overdag ook en job 's nachts (spaart uit dan heb je geen bed nodig en een kamer minder),

4. onszelf klonen en met zes in plaats van met twee gaan werken (optie: met vijf gaan werken, dan kan die zesde - die in de sofa slaapt - op de kinderen letten overdag: dat spaart weeral een dik half maandloon uit),

5. werken tot je zeventigste schept nieuwe perspectieven ... : je kan zeker nog 40 jaar afbetalen, ...

6. Ik mis ongetwijfeld nog wat mogelijkheden (daarvoor is mijn snullenverstand te beperkt)

Makkie!

 

 

 

Zonne-energie en Biodiesel zijn zo passé !

Magnetisme is de toekomst en met een MPE kan je je huis verwarmen en verlichten, de batterij van je elektrische auto opladen en de elektrische motor van de HuisVijslift opboosten.

Heel simpel en gemakkelijk. Nu nog een producent vinden.

:-)

Voor zij die Nederland (wel) hip vinden en graag een grote woning willen tegen een schappelijk prijsje (99.000 euro). OK, het ziet er niet uit als een woning, maar dat is nou net het leuke ervan.

Dus voor de geïnteresseerde Mechelaars : “Hup ! Naar Holland ! Hup !”

:-)

Heel jammer dat weeral 14 à 15 hectare groen wordt geofferd terwijl er in de binnenstad en de toegangswegen nog zoveel  gebouwen staan te verkommeren.

en dan later weer geld uitgeven zeker om hier en daar een groen perkje aan te leggen.

weldra grenzen antwerpen en brussel aan mechelen om een grote negerij te vormen!

en dan maar betogen voor het milieu........

@ Marc (niet gecontroleerd) : I told you so !

Tegen 2108 - Van Amsterdam tot Parijs - 1 verstedelijkt gebied - aka Europe West

nu niet overdrijven he, antrwerpen brussel tegen dan kan ik nog geloven., daarna interesseert het me niet meer, das voor de opvolgers, ik zal dan allang niet meer zijn (of ergens als een wit spook in de lucht zweven)

Après nous le déluge (of zoiets), Lieven ?

bah neen, tussen de dertig en de vijftig jaar heb je iets te zeggen, daarna en daarvoor heeft een andere generatie het voor het zeggen en moet je maar ondergaan wat zij ervan willen maken.

Voila, daar kan ik je zeker geen ongelijk in geven.

En 't mag misschien cru klinken, maar voor een kinderloze zoals mezelf is de bezorgdheid over "wat gebeurt er met de wereld na mij" niet erg.. euh.. groot zal ik maar zeggen.