Messire Benoit de-Saulcy-dit-de-Bellefroid.

met categorie:  


foto: lerak  sremos

De gedenksteen op de gevel van dit pand leert ons dat er in deze woning "een man van aanzien" heeft gewoond . De titel dwingt respect af.

Uit betrouwbare bron (die geheim wenst te blijven) heb ik vernomen dat de vorige bewoner van het pand, mijnheer Bellefroid (een gewone burger zoals wij allemaal) deze gedenkplaat zelf heeft laten maken. Hij was in de 20ste eeuw eigenaar van dit pand en is tijdens het laatse kwart van vorig eeuw overleden.
Hij heeft zich zelf een adelijke titel toegekend, niks officieels dus vandaar dat er nergens iets van is terug te vinden. 

Flauwe grap of hoogheidswaanzin? In alle geval misleidend.


foto: lerak  sremos

Hey k_s welkom als blogger ! En inderdaad een mooie start, een geheim van de stad ...

Ik had de gedenkplaat al gezien (was ooit een vraag op een wandelzoektocht...); maar het 'verhaal' hierachter kende ik niet.  Mooi.

enne: ook van mij: welkom als blogger!  Als Flickrfotograaf kende ik je al.  Als jouw bijdragen op de Blog even kwalitatief zijn als jouw foto's: dan gaat Mechelenblogt mooie tijden tegemoet!   ;-)

@karel: zoals je zegt in je laatste paragraaf. als je jezelf een beetje ' oppompte ' dan geraakte je misschien in de kring van de mechelse beroemdheden. Wie niet waagt, niet wint.

Kunnen we hier onze namen misschien ook eens opboosten en vertitelen. Dan kunnen we ook zo een bronzen of zilveren hautreliëf straatplakkaat aan onze woning of appartementsterras hangen. Staat chique en de Adel prefeert nog steeds le Français.

Belfroid effe opgegoogled, maar dat is een dood punt. Dus zocht ik achter Saulcy en blijft de vraag of Benoit zijn voorouders situeerde (of fantaseerde) in Saulcy-sur-Meurthe of Saulcy in het Zwitserse Jura-gebergte.

Mijn eigen naam is een afgeleide van Johanszoon en vinden we ook terug in Johnson.

En voor de lol ging ik effe googlen achter Mullem. En ik had gelijk : het is een dorpje rond Oudenaarde met een leuke Patroonheilige. Dus Markec kan zijn plakkaat al ophangen met bv de tekst :

"Weledele Heer Marcus de Mullem-en-Malines"

Nog ideeën om eigen namen op te boosten of te veradelen ?

Just an ID

:-)

Er bestaat weldegelijk een familie "de Saulcy de Bellefroid".  Een zekere "Guillaume (Dit) de Bellefroid de Saulcy" was in de 15de eeuw zelfs schepen van de stad Luik. 

Dus wie weet stamde onze Benoit uit Mechelen hiervan af en vond hij dat reden genoeg om zichzelf te vereren met een plakket.

 

 

Zijn nazaat hield in dit pand de kledingzaak "In het groot paard met Jockey" open.

Toen zijne adelijkheid in de omliggende cafés iets ging nuttigen en men hem aansprak met mijnheer Bellefroid, corrigeerde hij dit door te zeggen dat het "de Bellefroid" was...

Tja, mijnheer de Bellefroid had het heel hoog in zijnen bol. Er was er maar een, inderdaad die van Het Groot Paard met Jockey. Hij verkocht golf-broeken en zondagse jassen voor de "werkmensen", waar hij minzaam op neerkeek -- zolang ze maar veeel respekt toonden. Ik was toen nog een kind, maar de hoogmoed van die man was onbeschrijfelijk. Hij praatte graag met mijn vader, want hij vondt dat de zoon en kleinzoon van een juwelier iets beter was dan de rest. Hij sprak ook liever frans dan nederlands.

'n echte dus.Ene om fier oep te zen.

Voor alle duidelijkheid: Die vent was even hoog van adel als ik. Helemaal niet dus.. :-O  Bij ons thuis zeiden ze "zo zot als een deur".

@ Anoniem

In Mechelen zeggen ze " zo zot als een achterdeur"!!!

Ik heb Dhr.de Bellefroid in de jaren 60 gekend Ik denk dat het om een naamswijzigig gaat.

Weet toevallig iemand onder welke naam hij ingeschreven was in de bevolkingsregisters?

Roger

iedereen die de naam bellefroid draagt stamt af van rennechon de saulcy

geboren in verlaine rond 1336

 

Hoi,

 

Mijn naam is BELLEFROID, met hoofdletter MAAr zonder 'de'.

Wie heeft nog info ivm stambomen waarin mijn naam staat?

 

Alvast bedankt,

Elbi