47 nieuwe woningen in het centrum van Mechelen

met categorie:  

(bron Radio Reflex) (...)


(foto Jan Smets)

 

Het Sint-Janshof wordt een kwaliteitsvol inbreidingsproject in de Mechelse binnenstad. Reeds in 2006 was er een aanvraag voor een bouwproject op deze site. Deze werd echter geweigerd door de bevoegde overheden.
Schepen Karel Geys ging daarom in overleg met de ontwikkelaar en het project werd herbekeken. "Het resultaat is een zeer mooi project met in totaal 47 woongelegenheden, waarvan 23 appartementen in de Sint-Janstraat, 18 appartementen in het binnengebied zelf en 6 ééngezinswoningen", legt Geys uit. Het nieuwe ontwerp kreeg dan ook alle noodzakelijke gunstige adviezen.

"Dit voorstel voldoet dan ook veel beter aan onze verwachtingen, met name een gediversifieerd woonaanbod met appartementen met één, twee, drie en vier slaapkamers, plus ééngezinswoningen. Bovendien is er de mogelijkheid dat een aantal van de woongelegenheden ingericht worden als seniorenwoning, niet onbelangrijk gezien de (toekomstige) bevolkingssamenstelling van onze stad", vervolgt Geys.

Langs de Sint-Janstraat blijft de gevel van het schoolgebouw behouden. Het binnengebied omvat een centrale ontmoetingsplaats en een doorsteek voor fietsers en voetgangers tussen de Sint-Janstraat en de Van Hoeystraat en heeft een semi-publiek karakter. Het project behoudt dus een zeer open karakter, maar is indien gewenst 's avonds wel afsluitbaar.

Er is ook aandacht voor mobiliteit. Er zijn 96 fietsenstallingen en een ondergrondse parking voor 70 auto's voorzien. De start van de werken is voorzien in het najaar. De bouwwerken zullen twee jaar in beslag nemen.

Aha, alweer een ondergrondse parking.  Ik ga nog gelijk krijgen.  Morgen geen auto meer bovengronds (In Antwerpen wil men zelfs stoppen met de bouw van Bel-Etages) en daarna misschien ondergrondse beleveringsstraten voor de Mechelse winkels.

Mij interesseert vooral het semi-publiek karakter van de doorgang tussen de Sint-Janstraat en de Van Hoeystraat. Ik vrees dat dit 'straatje' niet erg lang openbaar zal blijven. Een dergelijke doorwaadbaarheid zou echter wel de sociale integratie tussen de wijk en de stad vergroten.

Er is ook plaats voor seniorenwoningen. Een flatgebouw met service dus, waar hebben we dat nog gehoord :-)

@Peter waar moet ik zijn om mij in te schrijven??

Wat die seniorenwoningen betreft zal het wel gaan over kangoeroewoningen. Hulpbehoevende / bejaarde en een koppel, samen in één woning maar in aparte wooneenheden. Letterlijk living apart together maar dan in een nieuwe betekenis.

Heel lovenswaardig dat ze voorzien in de nodige parkeerplaatsen. Hum, hum, ze zijn dat verplicht maar soit.

Ik stel me enkel de vraag hoeveel die nieuwe woningen moeten kosten op de immomarkt. Betaalbaar voor een éénverdiener of betaalbaar voor tweeverdieners?

Gaat het dan zoiets worden zoals de site Chevalier Marin.

@ Gaston Lagaffe (niet gecontroleerd) : hangt er van af of de projectontwikkelaar voor zijn eigen een pandje met een privaat zwembad wil.

En daarbij, ge zijt te kurieus en kurieuse mensen leve nie lang en den Eddy zegt dat dat heel gevaarlijk kan zijn, en die weet het!

Joke,wij hebben thuis ne koko en die doet precies zoals gij

@ Gaston Lagaffe (niet gecontroleerd) : is uwe koko dan ook partijwoordvoerder?

@jokke: is diegene die jou Joke betitelt nu Gaston Lagaffe of Lagaffe Gaston? Met al zijn ongecontroleerde reacties weet ik niet meer tot wie ik me moet richten.

@ Luc :
We hebben van hem geen fotootje van, maar hier is een tekening van ons Gastonneke !

@ gym, dat had ik al vlug begrepen maar is het nu GL, LG , of Louis Goovaerts, 70jaar uit de groep van het Vlaams Belang? Mensen die zo vlug van initialen of naam veranderen zijn voor mij moeilijk te volgen. Of heb ik weer een verkeerde persoon voor? Waarvoor direct mijn excuses.

@ Luc :

Ik ken jouw leeftijd niet, maar LG of GL is zeker 1 generatie (misschien wel 2 generaties) ouder dan mezelf, want hij schrijft duidelijk eerst zijn achternaam en dan zijn voornaam.

Dat is duidelijk Old School, want ons Vader deed dat ook !

:-)

@gym: mijn leeftijd is vier eenheden minder dan de hoogte van de toren van de st. janskerk. Men heeft me ook gezegd dat mijn geboortejaar een uitzonderlijk jaar was voor de Bordeauxwijnen maar ik was waarschijnlijk toen iets te jong.;-)

@gym: vergeten bij te voegen: vanaf nu is de vernoemde initialendrager: Guust.

@gym: met dat prentje te laten zien schendt ge waarschijnlijk de persoonlijke levenssfeer van Guust!

Om dus terug te komen op het onderwerp van deze blog: ja, ik ben blij dat iedere eigenaar binnen zijn eigen territorium kan beschikken over parkeerplaatsen. Ik zal maar eens iets heel stoms zeggen: Straten en openbare wegen waren ooit bedoeld om vervoermiddelen van links naar rechts te brengen en omgekeerd. Zij waren noooooooit bedoeld om die verkeersmiddelen er te laten overnachten. Koetsen van weleer verdwenen in de eigendommen van de eigenaars. Het fenomeen dat iedere auto-eigenaar zijn auto voor zijn deur ' op de openbare rijweg ' plaatste, is nog maar amper 50 jaar oud.

Om nog maar een wilde stelling te poneren: een straat of rijweg dient om te rijden en niet om vehikulen te laten overnachten.

@ Luc : 100 pct mee eens !

Behalve, als je de kranten van de voorbij weken gelezen hebt, wil oa Patrick Janssens van Antwerpen af van al die (and I quote) "Wildkoterij".

En 1 van de vooropgestelde stellingen is oa het verbieden, in de toekomst, van Bel-Etages !

Go figure !

@gim, ik ben één van die mensen die ongeletterd ( zonder krant ) door het leven gaat. In het weekend krijg ik van mijn vader de GVA pagina's indien het over onze stede gaat. Ik ben een fervente nee-zegger tegen kranten waarvan ik amper 10 procent van de pagina's zou lezen om het even van welke strekking het editoriaal zou zijn. Het abonnementsgeld dat ik dan uitspaar spendeer ik graag aan den toog voor betogen als op deze blogs.

@ Luc :

Hoezo : ongeletterd ?

Ge hebt een heel internet vol met krantenwebsites, week-en maandbladwebsites. En daarbovenop nog eens de Streekkrant, de PassePartout en den Blog er gratis bovenop !

:-)

@GIM

Nu stelt ge voorop dat ze zouden kunnen lezen ?????? Wie kan daar iets meer over vertellen.Roepen ja zoals we ze kennen maar voor de rest niks

@gim: ik zal het maar bekennen: ik ben één van die oud-belgen die mails lezen en als het important is, dan print ik ze. Ik kan alleen lezen als het op papier staat, niet op een scherm. Dat pleit natuurlijk in het voordeel van de gazettenmakers maar ik zou sowieso 90 % van dat papier alleen maar gebruiken als inpakmateriaal. Laat mij maar stellen dat er ook andere informatiekanalen zijn buiten de gazet.

Ondertussen heb ik de interventie van Guust gemist die stelt dat we alleen maar kunnen roepen. Zoals gewoonlijk zal ik Guust verwijzen naar de bouwdienst van onze stad om over dit dossier iets meer te weten te komen.

Weet ge wat zo prettig is aan bloggen? Je hoort de decibels niet aan de andere zijde. ;-)

@ Luc :

Aha, dus gij drukt ook delen van den Blog af ("als het important is").  Ik hoop dat ge genoeg papier hebt !

:-D

En, er is beslist héél wat ruimte om een groene zone aan te leggen....  Hopelijk kunnen er méér mensen van profiteren dan enkel de toekomstige bewoners van de site...

(foto's: Jan Smets)

 

zie ook oudere post:

http://www.mechelenblogt.be/2007/10/mariaschool-en-sint-janshof-bijna-geschiedenis

@ jans: vergelijk je eerste foto met die van hieronder. Het is maar 50 jaar verschil.

schitterend!  mooi vergelijkingsmateriaal!!  (ik vraag me ook af hoe de ouwe kapel, die nu als turnzaal werd gebruikt...) zal geïntegreerd worden in het geheel... Of...zou die afgebroken worden.  Grote architectonische waarde heeft die wel niet - maar het hééft wel iets.

(zie foto's op de aangehaalde oudere post hierboven...)

Speciaal voor jans: de kapel in originele uitvoering, binnenkort compleet foetsie!

@Jans: een mogelijke aanwending van de kapel-turnzaal zou kunnen zijn: een kinderdagverblijf ;-)

:-)

Is er iemand van de bloggers die meer weet over de vraagprijzen voor deze appartementen en ééngezinswoningen?

@Filip : ik heb wel al copies van de goedgekeurde (°) plannen gezien, maar de promotor heeft nog geen prijzen per wooneenheid vastgelegd. Enfin, 't is te zeggen, mijn informatie dateert van net voor het bouwverlof. De opsplitsing van het gehele stuk in wooneenheden (zowel grondgebonden woningen als appartementen)  is ook nog niet per notariële akte vastgelegd, dat zou een van de komende weken moeten gebeuren, volgens mijn informatie. Eenmaal dat dat rond is, zal de promotor wel prijzen kunnen geven, denk ik.

(°) goedgekeurd op gemeentelijk niveau, nog niet bekrachtigd door de provincie (alweer : info van vlak voor het bouwverlof).

De afbraak van de Sint-Jansschool is sedert eind vorige week begonnen. Binnen een week of 4 zal alles plat liggen. Wie eens gaat piepen aan de (voormalige) poort in de Van Hoeystraat zal merken dat de werken zeer goed opschieten...

Wat de prijzen van de appartementen betreft. Een 106m² gelijkvloers appartement (met 78m² privatieve tuin) met 2 slaapkamers mag 265K€ kosten. Daarbij is ook nog verplicht een ondergrondse garagestaanplaats (staanplaats, niet box) en een 4m² berginghok te nemen voor ongeveer 20K€.