Straatmuzikanten

met categorie:  

(foto: Jan Smets)

Eindelijk zomerweer!  We hebben er zolang naar gesnakt in deze grijze, kille en vaak erg natte julimaand.

Maar eindelijk: daar is ze dan: de zon!  De terrasjes zitten weer overvol met genietende, drinkende , en keuvelende mensen.  Zo lijkt het in onze Dijlestad weer een tikkeltje op Spanje of Griekenland.

'Ik neem vakantie in mijn straat' - zo zingt het Johan Verminnen.  En inderdaad: zo is het ook een beetje op de pleintjes van mijn stad.

En met de terrasjes, duiken zij ook wéér op: de straatmuzikanten, met hun vrolijke, amateuristische, verrassende, irriterende, weemoedige, vrolijke wijsjes...  Met Slavische klanken, en Italiaanse melodietjes, met... muziekjes van heinde en ver...  Nostalgisch, melancholisch....  vakantieherinneringen oproepend...

De laatste jaren is hun aantal wel toegenomen.  En het niveau van hun straatkunst is niet steeds van een even hoog peil.  Na vaak ultrakorte stukjes komt men daarna bedelen om een duit in het zakje te deponeren.   En vaak reageren de zomerse klanten aan de terrastafeljtes lichtelijk geërgerd of afwijzend...

Is het zo'n beetje een plaag aan het worden? of vergis ik me?  Of dienen we misschien toch maar wat tolleranter tegenover de straatmuzikanten te staan?  Ik weet het niet steeds goed...  Het kaf is moeilijk van het koren te scheiden...

Hoe denken jullie hierover?  Is het 'irritant' of 'amusant'?

Wij hebben deze twee tegengekomen (of zij ons) op het terras van de Lord Nelson.
Van mij mogen ze er best zijn, maar deze twee vond ik toch een beetje ondermaats.
Geef mij dan maar de vriendelijke accordeonist die regelmatig aan de ingang van de Carrefour in Zemst zit.

 

Zijn dat die twwe met hunne BMW cabriolet??

het lijkt me niet echt van belang of zij met een bmw cabrio, rollsroyce met ingebouwd zwembad of aftandse citroën rijden. Een plaag zou ik het zeker niet noemen, het brengt zeker wat gezelligheid op de marktpleinen. Al komt het rondhalen van het geld soms wat opdringerig over, maar ik heb nooit het gevoel gehad dat ik me moest verantwoorden als ik gewoon neen zei.

helemaal niets tegen straatmuzikanten, verre van, en ik wil best wel een duit in het zakje doen, maar ik verlang dan ook wel een minimum aan kwaliteit, en wat deze twee betreft is nu net de kwaliteit wel heel ver weg ...

Hun aanwezigheid op de vismarkt zorgt wat mij betreft voor dat extra tikkeltje gezelligheid.

 

Uiterst irritant ! Pakweg 95% van hen hebben muzikaal niets in petto en een groot gedeelte zijn opdringerig. Gelukkig worden ze op vele terrassen worden ze dan ook terecht verwijderd door de eigenaar van de zaak.

Ik heb niets tegen een bekwame muzikant die zijn ding gaat doen ergens op een hoekje waar veel volk voorbij komt. Waarschijnlijk gaat hij zelfs wat kleingeld krijgen dat toevallig in mijn broekzak zit.

De afgebeelde exemplaren en hun consoorten kunnen voor mijn part uit het straatbeeld verwijderd worden. Wat trouwens wettelijk geen enkel probleem mag zijn, ik denk niet dat ze een vergunning voor hun activiteiten hebben.

zolang ze effectief op zijn minst iets spelen, heb ik er geen probleem mee. het is niet bedelen, maar iets geven waarvoor je mag - als je wil - iets geven

dat de kwaliteit niet altijd het van het is, lijkt mij niet echt van tel. Meestal is dat vooral kwestie van smaak

en dat ht soms nogal kort is vind ik ook wel goed, want om je gesprekt 10 minuten stil te leggen omdat ze aan je oren spelen, hoeft ook niet.

 

 

In één van de straatjes tussen Bruul en Ijzerenleen zag ik een tijdje geleden een hele goede groep jonge straatmuzikanten.

Voor de echt goeie (zigeunergroepjes, bluesmuzikanten, Brel-crooners) etc moet je naar Brussel.

 

Ze storen me zeker niet, brengen wat extra-sfeer en als ik ze goed vindt geef ik hen graag iets.

Mij storen ze ook niet echt, zolang ze niet te opdringerig worden. Hoort een beetje bij de zomer, dus dan kan ik het alleen maar verwelkomen! Maar een heel klein beetje muzikaal niveau mag er wel wezen, vind ik. Dan zal ik ook sneller geneigd zijn iets te geven.

@Kurt:

Over smaak kan je inderdaad niet discussiëren. Een minimum aan instrument-beheersing en een deftig gestemd instrument is wel het minste dat je kan vragen. Dit heeft niets met smaak te maken, dat zijn basisvaardigheden vooraleer je maar aan muziek maken kan beginnen denken.

Het is net dat wat je bij deze bedelaars mist.

Net als de meeste mensen heb ik ook geen bezwaar tegen goede straatmuzikanten. Het verlevendigd het straatbeeld. En als men niet té opdringerig is of al te vals speelt wil ik aan het einde van het optreden ook best een duit in hun zakje doen.

Volgend weekend ben ik weer even in jullie mooie Dijlestad. En als ik dan op een terrasje zit te genieten van een Gouden Carolus, dan is het prima als er wat straatmuzikanten aanwezig zijn. Zolang ze een evt. gesprek maar niet overstemmen.

Ik hou over het algemeen wel van straatmuzikanten, op voorwaarde dat ze een beetje hun best doen he ...

Tussen haakjes ik was net op uitstap voor enkele daggetjes naar Brugge, en daar stond een bekende Mechelse orgeldraaier de show te stelen :-)

Waar zijn die Zuid-Amerikanen gebleven met hun panfluiten ?

Ze stonden geregeld op de hoek van den Bruul en de Botermarkt.

die zuid-amerikanen worden wel gecontroleerd en wie weet zijn ze al het land uitgezet

Misschien zijn dat dezelfde Zuid-Amerikanen die nu elke zaterdag in Leiden op de Haarlemmerstraat spelen. In dat geval dank ik België voor hun uitzetting. :o)

Dat deze straatmuzikanten een zegen zijn of een hel... liever dit dan die gehandicapten die, in de Jaren 80, in de Nieuwstraat in Brussel werden gedropt met een draagbare muziekinstallatie om, uit medelij, geld af te troggelen van de winkelende toeristen, toen.

En zat oa Gent, deze dagen, ook niet geplaagd met opdringerige bedelaars die terrasjestoeristen lastigvielen ?  En daar was geen noot muziek te ontdekken !

Mij irriteren slechte straatmuzikanten dus wel. De goeie of diegenen die tenminste iets hoorbaars spelen kan ik best pruimen en krijgen ook iets, maar de twee heerschappen van de foto dus NIET. Ik heb onlangs gehoord dat de politie normaal slechts enkele muzikanten per dag een toelating geeft. De anderen zouden dus niet welkom zijn. Enfin dat is wat ik hoor. Het kattengejank dat deze twee voortbrengen is gewoon ergerlijk. Gisteren ook nog twee man op de vismarkt gezien een oude man met een harmonika die gewoon niet kan spelen en een jongere met een gelijkaardig vreemd snaarinstrument als de knaap op de foto. Onvoorstelbaar. Tot de jongere op zij eentje wat speelde en dat klonk wat beter. Familiebedrijfje?

In Brussel moet je trouwens examen afleggen vooraleer je een toelating krijgt in de Brusselse straten te spelen. Men heeft dat op TV trouwens getoond. Eén van de kandidaten was die eenzame harmonicaspeler die, meestal in net pak ,aan de terrasjes komt spelen en die mens kan dus wèl spelen. Ik heb die onlangs nog aangesproken en de man is Roemeen en muziekleraar. Hij slaagde trouwens met vlag en wimpel in Brussel en mag van mij nog lang ook in Mechelen spelen.

Tenslotte nog een opvallend verhaal van enkele weken geleden. Ik zat met vrienden op het terras van de Glasgow en toen verschenen een man en een vrouw die ook wat speelden (dat kon er nog mee door). Plots verschenen twee flikken te paard en die posteerden zich opvallend links en rechts van de ingang van de lakenhalle. De twee "muzikanten" stopten met spelen, aarzelden, keken wat rond en verdwenen tenslotte van de markt... Toen de agenten verder reden, stonden die twee er terug en herbegonnen gewoon aan hetzefde terras. Als dat geen teken is dat er is loos is weet ik het niet meer. 

Een goeie straatmuzikant af en toe is ok? Maar om de 10 minuten een kakfonie. Oppakken die boel en verwijderen... Sorry 

Ik zou als caféuitbater een vergunning vragen.

En misschien kan de pers hier ook eens iets aan wijden??? Sven of Wannes???

Net zoals de duiven - trop is te veel!

 

 

 

 

 

 

@ Rudi :

Stuur ze allemaal naar den Botanique.  Dan kunnen we in Mechelen, naast Maanrock en Parkpop, misschien ook eens een Straatmuzikantenfestival houden.  Alzo kunnen we het kaf van het koren scheiden en diegenen die Goud, Zilver en Brons behalen mogen dan, de zomermaanden daarop, de Binnenstad opvrolijken.

Een festival zonder podium of boxen en alleen unplugged muziek.  Dat kan toch niet veel kosten.

Enfin, het is maar een idee.

@gimycko: niet veel kosten? en de Sabam dan?

@ Jokke :

Alsjeblieft geen covers, he !

Dit soort muziek wil ik wel eens zien (en horen) op de Groete Mèt :

Streetdrummer Larry Wright in the NY Subway

Ik weet niet of een overreglementering en meer vergunningen het antwoord is (als er al een probleem is natuurlijk) . Waar geld zit zullen mensen het komen blijven halen.

Ik hou wel van de aanpak van de eigenaar van De Gouden Vis. De straatmuzikanten die hij ziet zitten (en kwaliteit leveren) mogen zelfs in het café hun ding komen doen voor 20 minuten ofzo. Hij zal ze zelfs speciaal uitnodigen. De rest wordt vriendelijk maar kordaat de deur gewezen.

@Wout : de actie van de baas van Gouden Vis kan ik alleen maar toejuichen. En een straatmuzikanten festival zie ik ook wel zitten. Al bestaat dat al, maar ik weet nu niet meer waar in dit land.

Gimycko: Een straatfestival zal altijd leuk zijn. In Leiden (Ja, daar ga ik weer) is zoiets eens per jaar georganiseerd en heet 'De Gouden Pet'. Op verschillende lokaties in de stad spelen straatmuzikanten. Vorig jaar waren dat achttien solisten/groepen. Een jury bepaald de nummers 1 tot en met 3 die dan een geldprijs krijgen. Ik kan mij voorstellen dat de beste deelnemers in Mechelen dan een vergunning krijgen om een jaar overal te mogen spelen.

@ Gastblogger : Gelieve jouw idee asap door te mailen naar ons Bartje (Somers) !

:-)

Kan iemand dat voor mij doen? Ik heb Bartje z'n mail adres niet. ;o)

@ Gastblogger : burgemeester@mechelen.be

Na alle reacties hier gelezen te hebben
- ik mis ook de panfluiters die de afgelopen jaren regelmatig hun ding aan het doen waren op het hoekje vd Bruul en Botermarkt. Sterker nog, toen ik eens terug kwam van een vakantie aan de Dom.Republ., en ik hoorde hen  'Guantanamera' fluiten in een zeer goede kwaliteit, wel, ik heb toen zelfs de cd gekocht. Ik hoop dat ze nu in Leiden hun geld kunnen verdienen ;o)

Irritante straatmuzikanten: ik ben blij dat sommige café/restaurant- houders het initiatief nemen om opdringerige onbekwame 'artiesten' de deur uit te zetten, ik vind het persoonlijk altijd moeilijk om 'nee' te zeggen als ze om geld komen bedelen o:(

Oh, nog vergeten, waar trek je de grens?

Ik heb heel vaak op 11 november - St-Maarten-  kinderen op de Grote Markt, in café's en tavernes zien ingaan om daar liedjes te zingen, en daarna langs komen om geld te vragen.  Als je op dat moment ook in een gesprek bent en je kunt elkaar niet verstaan door wedie kinderen, dat is ook wel 'annoying' als je gewoon ergens wil bijpraten. Maar dat mag blijkbaar wel, want iedereen vindt het o-zo-schattig. Begrijp me niet verkeerd, ik ben dol op kinderen, maar nogmaals, wat en waar is het verschil?

@ Hanna :

Als die kinderen het HELE Mechelse sintemettelied uitzingen, dan verdienen ze wel een (euro)centje, hoor.  Want dat is een stuk langer dan : "Wit lint, zwart lint, ik ben de gever zijne beste vriend".

:-)

Hanna, het "sinte mette-zingen" behoort tot onze folklore en dus staan we daar positiever tegenover.........bedelaars daarentegen............kunnen we missen als kiespijn (en zeker als ze nog het lef hebben grof te doen wanneer iemand niets wil geven!)

Bedelaars zijn het, en bovendien is het A: georganiseerde bedelarij B: en maken ze bovendien nog geluid ook.

Soit, op mijn vrijgevigheid hoeven ze -boze blik of niet- niet te rekenen. Storend vind ik deze personen over het algemeen wel, als stoorders van gesprekken en verknoeiers van het gezellig ruisend "geroezemoes" eigen aan de zomerse stad. 

@ Sint : En wat met orgelmuziek ?

Ook folklore?

Wat mij betreft horen bedelaars en straatmuzikanten evenzeer bij de zomerse stad als de terrasjes en de zomerjurkjes.

Van mij mogen ze best, als ze maar weten hoe ze hun instrument moeten bespelen. Want dat is maar al te vaak bedroevend! En dan die afgehaspelde melodietjes, waarvan de helft ontbreekt .... En het gebeurd dat de ene nog maar net weg is, en de volgende dient zich al aan. Dat vind ik dus wél storend. Voor mij is er maar éne die weet wat em doet, en dat is die met z'n harmonica. Die speelt betrekkelijk lang, heeft een groot repertoire (wat er bij véél nog aan ontbreekt!), en weet tenminste hoe de muziek hoort te zijn. Da's dus ook de enige die van mij wel iets krijgt.

En die zuid-amerikanen ... prima, maar dan met iets minder volume. Zodat je toch kan babbelen zonder te moeten roepen naar elkaar om verstaanbaar te zijn. Zet zelf eens je radio/cd-speler op zo'n volume en binnen de kortste keren heb je ambras en/of een boete wegens (geluids)overlast. Waarom mogen zij dat dat wel? Als ze op de botermarkt staan, kan je ze in de nauwstraat al horen. Dat is er toch echt wel over!

ik denk soms dat er bij zijn die niet eens weten welk instrument ze bespelen ... :-D

@katrien: Ik denk dat je deze bedoelt. Dit is een vakman.

@ gimycko

 

Ik denk dat Sint Netels de bescheiden aanpak van Mauriceke Wouters met zijn pijpebakske zeker weet te appreciëren. Hij houdt zich op een goede afstand van zijn publiek en brengt met zijn gezang tenminste nog wat animo in de volkse liedjes die zijn draaiorgeltje voortbrengt. Hij duwt tenminste geen niets ter zake doende tamboerijn onder de terrasjesmensen hun neus. Wie hem wil vergoeden voor een kwartiertje of meer muziek en gezang kan zijn goedkeuring laten blijken door tot bij hem te gaan en zijn bijdrage vergezeld van een vriendelijk woord in zijn centenbakje te deponeren. Het kost enige moeite maar je krijgt er tenminste een welgemeend "dank u" voor in de plaats. Mauriceke Wouters: 'das klasse'! 

Het probleem is Jef, dat zelfs als je er even tussenuit gaat naar pakweg Brugge, dat je Maurice terug tegenkomt :-)

(Brugge, Grote Markt)

...overal dus...

En hier op Posse-Leest: En het moet gezegd: hij mag er wezen!

 

(foto: Jan Smets)

Ik denk dat ge gelijk hebt, Jef (lacht).

Deze mens heb ik al bezig gezien en ik kan hem wel appreciëren, waar ik ook even bij blijven staan ben onlangs in Parijs was een strijkerstrio die ergens aan de hoek van een gaanderij hun ding aan het doen waren, maar wat die mensen brengen is in zekere zin Kwaliteit. Die twee kwasten -excusez le mot- op de foto hierbovenaan en die flurk met z'n trekzak en z'n kleine acolliet, die mensen brengen, jammer maar helaas, net het tegenovergestelde, het zijn zelfs geen deuntjes, het is gewoon getsjingeltsjangel zonder begin en zonder eind, zonder structuur, zonder niks. Het is gewoon een uitbrengen van onsamenhangende klanken tussen twee bedelbeurten door. En ik kan het best geloven dat, als je eens goed zoekt onder een steen wel iemand zult vinden die dat grote kunst vindt, dat kan goed zijn, maar als het van mij afhangt gaat dat schorremorrie gezeten op een ladder en gehuld in pek en veren de Zenne in ( ze in onze schone Dijle of Vaart kieperen zou zonde zijn ) en daarmee gedaan. Dan heb ik liever dat ze gewoon bedelen zonder sideshow, scheve ledematen of zielige kindertjes. Aan een Brusselse clochard die rechtoe-rechtaan bedelt geef ik zelfs al eens een euro of twee gewoon omwille van de reden dat die voor de rest niemand lastigvalt en ik weet dat hij dat goed kan gebruiken om zich eens te bezatten of drogeren en daarmee gedaan, waarom niet, in zijn schoenen zou ik mijn inkomsten ook aan een of andere drug geven om er even tussenuit te knijpen, en 't is bovendien nog lekker ook.

Allez soit, wat ik wou zeggen is dat we die tisten niet moeten tolereren onder het motto dat over kleur en smaak niet te discutteren valt. Dat ze hun schup kuisen van zodra ze een flikkenuniform in de smiezen krijgen zegt trouwens al genoeg. 

@ peter: ja, idd, dat is em. :-)   Dat het een vakman was had ik door, bij hem heb ik tenminste het gevoel dat em wéét wat hij speelt, die anderen spelen "van horen spelen" en dan pogen na te doen - wat helaas altijd jammerlijk mislukt.

wie herinnerte er zich die kleinne man, gehandicapt, zwart haar en snor, een geschilderde gitaar waar enkele snaren aan ontbraken, het enige wat hij kon was een paar keer op zijn gitaar slaan

die ben ik echt overal tegengekomen, leuven, brussel, luik, zamen, charleroi, oostende,, brugge ...

@ citybird

 

Die kerel met zijn twee snaren werd door elke rechtgeaarde cafébaas de deur gewezen.

Meestal zat hij na een vergeefse ronde 'muzikale caféovervallen' op de hoek van de Geitestraat en Bruul op de grond voor een geldbakje spastisch op wat voor een gitaar doorging wanklanken te produceren. Zielig. Enfin.

Wat speelde Rikske eigenlijk ?

Die zaagde gelijk als G....!

Zelfs al kunnen ze geen muziek spelen.... ik vind het toch bij de zomer passen! En die 2 op de foto hierboven: een optreden duurt sowieso maar een paar minuten. Zo erg is dat toch niet. Heb het liever zo, dan dames met kleine kinderen die hun hand uitsteken.
Wat ik dit jaar wel mis: een groepje dat in de Bruul klassieke muziek speelde om zo geld voor nieuwe instrumenten in te zamelen. Ik kon ze horen tot in mijn kantoor en zette er speciaal de radio voor uit.

Misschien ondertussen allemaal afgestudeerd?

An, als je op de grote markt zit, dan duurt een "optreden" niet maar 2 minuten hoor, dan trekken ze van terras naar terras. je kan ze de hele markt rond horen zagen ... En ik kan je verzekeren, als het die 2 van hierboven zijn is het om te gaan lopen!

mja, Persoonlijk vind ik dat men niet moet veralgemenen. Er zijn echte artiesten tussen de straatmuzikanten ! Ok, er zullen er ook altijd zijn die amper hun instrument kunnen spelen en/of op een agressieve manier de voorbijlopers wat centen proberen af te troggelen. Ook vind ik de draaiorgels nogal wat overroepen hoor. Want aan een wieleke draaien kan iedereen hé ! Geef mij maar de echte artiesten met liefst originele instrumenten die met hart en ziel en in weer en wind hun ding doen. Vaak is het voor die mensen gewoon een behoefte om dat te doen. Zich kunnen uiten ...

Uitstekend iddee dat straatmuziekantenfestival !

Straatmuziekanten brengen de sfeer in de stad. België heeft al zo vaak het regenachtige/neerslachtige weer die tussen de grote oude gebouwen blijft treuzelen. Verschillende types muziek, instrumenten, showtjes inviteren mensen in de stad!
 

" Kzou zegge, meer artieste de stad in zne ! " :D