Something rotten in the city of Mechelen

met categorie:  

Gisteren vroegen heel wat Mechelaars zich af waar toch die typische geur vandaan kwam die onze stad tijdelijk een erg euh... landelijk tintje gaf. Onze buurvrouw kwam ons zelfs vragen of wij onze beerput hadden openstaan (uiteraard, elke donderdagmiddag tussen 13:25 en 14:12 wordt die verlucht ;-). Het geeft meteen te denken over ons imago hier in de buurt...

In elk geval: de pers geeft vandaag het antwoord: een Willebroekse landbouwer heeft zijn akkers nogal royaal bemest en dat in combinatie met de juiste windrichting volstond blijkbaar.

Zie ook: Radio Reflex, GVA, RTV en Nieuwsblad

Ja, de stankgolf was overal in het centrum en het zuiden van de stad waar te nemen.  Ook Sven bericht erover in de GvA.  Het kwam inderdaad van een landbouwer uit Willebroek die zijn akkers aan de Uilmolenweg ('Hotelweg')  op Stuivenberg, wat kwistig had bemest.

Bij de brandweer kreeg men verschillende telefoontjes van verontruste Mechelaars.  Interventieploegen werden ter verkenning uitgestuurd. En uiteindelijk werd de 'dader' gevonden.

Er wordt uitgezocht of de boer de regels van de milieuwetgeving heeft overtreden...

Maar goed, nou zou ik toch ook eerst gedacht hebben dat het van jouw openstaande beerput kwam, Wannes.  Goed dat je dit rechtzet!

He Wannes,toen ik hier eerst woonde konde wij de koeien rieken,het gaf mij het gevoel dat wij echt op den buiten woonde,ik begon daar rap aan gewoon te geraken en dat was niet zoo slecht,ik was weg van al dat geboel in het stad.Wel de koeien zijn nu weg en nieuwe huizen komen in de plaats,en om het rechtuit te zeggen,ik wenste dat zij de koeien terug brachten,De stilte is gaan en meer lawijt is inde plaats gekomen,(dat is PROGRES) de Louis.Op mijn ouderdom kan ik de stilte meer waarderen,

Ik ben nu gewoon aan goeie stadslucht (stadslucht maakt vrij). Als ik op den buiten kom dan heb ik steeds weer moeite met de 'goeien buitenlucht' ...

Hier rook ik het ook. (Heihoek) De bewoners begonnen de rioolputjes te besnuffelen. Maar het was toch eerder een 'chemisch' plattelandsgeurtje als je het mij vraagt.

btw, wat kaarsen of lucifers (af en toe aansteken en uitblazen - de rook neutraliseert als het ware de ongewenste geur) en/of  wierook  (voor de liefhebbers) doen wonderen op het vlak van ongewenste geurtjes.

Wel, toen ik vanochtend vroeg mijn huis verliet (centrum!) om richting Brussel te pendelen voor mijn laatste werkdag, awel, ik rook het ook, en meer nog, de mede-pendelaars die met mij opstapten in Mechelen Nekkerspoel hadden het er ook over.

Inmiddels is de geur weer verdwenen ;o)

De mensen zijn duidelijk de reuk van "beer" niet meer gewoon. Hier in de Lindestraat ( Mechelen zuid dus) was de geur heel goed waar te nemen. En mijn eerste conclusie: aha er heeft hier ergens een boer flink bemest. Trouwens ik herinner me dat dit enkele jaren geleden ook al eens gebeurde. Mogelijk dezelfde?  Maar daarvoor naar de pompiers bellen?  Jongens toch. Stront an oe botte joenge..........

@ Rudi,

hier was het toch iets anders dan 'gewonen beer' ze. Maar idd. Naar de pompiers had ik er niet voor gebeld. :-)

..als ik het allemaal zo lees lijkt het precies erger... :-)


Ikzelf ben tegenwoordig 'stedeling' (de roots in Pasbrug/St Katelijne Waver meneer), maar als ik dan op het spitsuur door de Hoogstraat fiets, mja...dan ruikt het daar misschien iets minder penetrant, maar overduidelijk ook niet fris.

Laten we het klasseren onder 'faits divers', een anekdote.   :-)

 

Herinner je de "geuren" nog van Brouwerij Lamot, Leyander ?

Those were the days !

In mijn 'brave onschuldige' tienerjaren zat ik op internaat in Berchem, daar was de brouwerij van De Koninck. Ik liep daar elke dag langs, en die geur blijft me eeuwig bij.
Those were ook the days, maar ik spreek dan over begin jaren '90. ;o)

Maar de geur die er hier hing vanochtend was toch duidelijk anders....

En al degenen die in het college gezeten hebben in de jaren dat de Chevalier Marin nog bestond zullen die aangename geuren ook niet vergeten.

En Wannes, bij mij was het niet mijn buurvrouw maar mijn eigen vrouw die me op de verdachtenlijst wilde plaatsen!

"Wariekeukikie, kriekiekaka" was dus de meest gebruikte ochtendgroet in Mechelen!

Leuk, dat dit fait divers aanleiding geeft tot filosoferen over stads- en plattelandsgeuren. Wat mij erg opviel toen ik hier in Mechelen kwam wonen was het frisse waspoederaroma waar P&G vermoedelijk wel voor iets tussen zat. Ik heb de indruk dat dat intussen wel fel verbeterd is. En ja, zo'n brouwerijgeur is ook heel typisch, herinner ik me goed van in mijn studententijd, de Stellabrouwerij was goed te lokaliseren daar in Leuven.

@Leyander en Rudi: inderdaad, ik denk dat zo'n stevig beerluchtje een stuk minder ongezond is dan wat onze heilige koeien, de auto's, de lucht in blazen.

@Jokke: over één ding is de medische vakliteratuur het ondubbelzinnig eens: inhouden is ten stelligste te ontraden en hoogst ongezond.

Een beetje off-topic, maar het gaat (weeral) over bier.

Voor de lezers van de GVA én liefhebbers van bier De Koninck (tiens, waar ken ik die naam van, LOL), op de Veemarkt staat er nu een kraampje waar je met een bon vd GVA gratis De Koninck kunt krijgen. 't Is maar dat je het weet!
Ik passeerde er deze morgen op weg naar de krantenwinkel,  en er stond toen al wat volk aan te schuiven ....

@Hanna1: inderdaad een klein beetje off-topic, dit had natuurlijk beter gepast op het item: 'Koninck praat met regionale leiders" ! ;-)

haha die geuren,ik zat in het college (chevalier marin) en moest vier keer per dag de hoogbrug over (lamot), daar hielden we onze adem in, en tijdens het eten roken we de zenne (brusselse s ...) ... pffft, geef mij maar die goeie geur van drek (al is de reuk van look ook ni mis , maar dat heeft hier niets mee te maken natuurlijk)

 

@ jokke : dat r je van zoiets durft verdenken ...

Die brouwerijgeur hangt soms ook nu nog in de binnenstad als de brouwerij Het Anker aan de slag is.

En de 4 flesjes De Koninck heb ik afgeslagen, gewoon omdat ik dat niet erg lust. Ik heb het in het algemeen niet voor Amberbieren en daarvan is een "bolleke" de slapste van allemaal. Alhoewel, als ik in Antwerpen ben drink ik het wel, van het vat!

Degustibus et coloribus non disputandum..........

Er was duidelijk stront aan de knikker.

 Hoi Wannes

Tja. Waar is Procter&Gamble wanneer je ze nodig hebt? In de periode dat ik nog reporterke speelde in Mechelen, rook Mechelen-Zuid bijna altijd naar zeep en af en toe dwarrelden er zelfs partikels waspoeder naar beneden. 

Afin,

groetjes 

vdaa