Ondertussen in de fifties...

Was je al op de ongemeen boeiende Anno Expo-dubbeltentoonstelling in Lamot en het Cultuurcentrum?  Nee?  Dan moet je er onverwijld naartoe!  Nog tot 14 september loopt deze tentoonstelling waar je je kan onderdompelen in de jaren '50... 

Kleuren, vormen en klanken van een verrassend tijdperk...

(foto's: Jan Smets)

 

 

Deze foto's willen je al een voorsmaakje geven van wat je te wachten staat!

méér:  www.anno-expo.be

Ik was er op zondag Jan. Tenminste in LAMOT. En dat was zeker een verzorgde tentoonstelling ...

Inderdaad Peter: uiterst verzorgd!  Bravo voor de organisatoren!  Ik ga zéker nog eens terug, en probeer ook nog wat randactiviteiten mee te pikken...  En: was je nog niet op de tentoonstelling in het Cultuurcentrum aan de Melaan?  (té dichtbij misschien?  ;-))

Hou ik voor later Jan :-)

Heel verzorgd, idd.  De herinneringen aan de paar bezoeken aan Expo 58 kwamen via de maquettes terug tot leven.  Een suppoost zei me dat er ook sprake was om een Cadillac in de Minderbroederskerk te plaatsen, maar jammer genoeg geraakte die er niet binnen. Ik miste wel enkele Vespa's in de tentoonstelling.... Stukje nostalgie voor mij waren de exemplaren van Juke Box die ik ooit zowat allemaal heb gehad en de "Gele Tigra" die ik nog heb gesmoord.

Ik heb 15 jaar geleden nog een enorme stapel Juke-box nummers uit de late jaren 50 en begin jaren 60 weggegooid, toen ik verhuisde.
Daar heb tot op vandaag nog altijd spijt van, niet voor de geldelijke, maar voor de emotionele waarde.
Gelukkig heb ik wel nog massa's muziek uit die tijd en laat ik ze nog wekelijks herleven.
De Juke-box werd ook wel eens de jeukdoos genoemd en de redactie zat op de Stuyvenbergvaart, als ik het me goed herinner.
Van de vroegere muziektijdschriften is nog alleen het in de jaren 70 opgerichte weekblad Joepie overgebleven. Het eerste nummer van Joepie verscheen op 28 februari 1973.
Andere bladen die ik me nog herinner waren Muziek-Express, Popfoto, Popshop en Muziek Parade.
Er zullen er nog wel meer geweest zijn, dus vul maar aan.
 

 

Idd Jan,  als mijn aftakelend geheugen :-)  het nog wat doet, meen ik dat dat het adres van Juke Box  Stuyvenbergvaart nr 37 was.   Toen ik zowat 8 jaar geleden met Jan Torfs praatte, zei die dat  liefhebbers wel tot 1000 F gaven voor zo'n oude Juke Box, maar dat hij er zelf nog nauwelijks had.  Ach,  zo is het met veel zaken.  Omdat ik (helaas) oud genoeg ben, had ik destijds alle eerste Suskes en Wiskes, de familie Snoek en alle eerste (kleuren)Kuifjes, waarvan een deel nog in oude spelling.  Alles weggegeven of in 1960 verkocht aan 5 frank....  Zo'n Suske en Wiske gaat nu 150 euro en zelfs meer !

Het muziekblad 'Jukebox' was in de jaren '50 uniek. Dankzij Jan Torfs maakten we kennis met de nieuwe muziek die van Amerika kwam overgewaaid. Het was het eerse tijdschrift dat ons liet kennismaken met Elvis.

Juke Box was in de ogen van de gevestigde orde van de jaren vijftig een verdacht tijdschrift, ongezond voor de jeugd en nutteloos. Hoever deze afkeuring reikte, wordt voortreffelijk geïllustreerd door de brieven die Jan Torfs van de Interdiocesane Perscommissie ontving.

(uit de thesis van Kasper Demeulemeester)

Het was inderdaad de bedoeling om in de Minderbroederskerk een Cadillac en andere oldtimers te plaatsen. Maar helaas, Amerikaanse wagen geraakten niet door de deur, en liefhebbers met een Fiat 500, Isetta, Vespa, Lambretta of Solex rijden in de zomer graag rond met hun paradepaardjes.  Maar ik mis het ook op de tentoonstelling.

Haha, in die brief sleurden die pilarenbijters er ook de godsdienstige normen bij.  Gelukkig was het toen verboden om nog iemand op de brandstapel te zetten...

 

@ Roger Kokken : "Gelukkig was het toen verboden om nog iemand op de brandstapel te zetten ... " ???

Meen je dat? Ben jij daar echt blij mee? Volgens mij hadden ze die Jan Torfs toen toch minstens enkele jaren in de gevangenis moeten opsluiten. Of in een verbeteringsgesticht. Immers, mede door Jan Torfs zitten we nu opgescheept met boekjes als de Joepie, de Story en de Dag Allemaal. Of erger nog : regelrechte kutliteratuur zoals de Flair, gemaakt door en voor vrouwen !!! Echtelijke ontrouw, ontucht, overspel, polygamie, biseksualiteit en meer van dergelijke duivelse handelingen worden hierin aangeprezen als ware het een lieve lust. Dit is toch gewoon schandalig ! Ik ken zelfs mannen (ooit waren het vrienden) die nu ook al de flair kopen 'omdat ze hun wijf anders niet meer verstaan' !! Zover is het ondertussen gekomen... dankzij die duivelse Jan Torfs!. 

Marc, 't is zeker wegens het bouwverlof dat je je proza zo kwistig uit de mouwen blijft schudden ?? :-)

Wegens het bouwverlof ?? Nee hoor, wat heeft het ene met het andere te maken? Den blog lijkt mij enkel een beetje op sterven na dood en wat alternatief proza op een blog brengt altijd wat leven in de brouwerij., weet ik. Indien de moderators echter verkiezen om enkel 'ja-dat-vind-ik-ook-wel-posts' te genereren, mij niet gelaten. Bye bye. 

(moderators genereren niet, ze modereren)

...en hiermee gezegd zijnde, keren we weerom, slalommend op onze vespa, en met onze (grijzende) haren in een vetkuif gedwongen, met de juke-boxdeuntjes in onze oren en coladrinkend, naar de fifties...

Wie was er al op de expo?  en hoe waren de ervaringen?  (ikzelf was er vandaag voor de tweede keer, en heb met iets meer tijd dan gisteren, geboeid de maquettes van de Exp'58-paviljoenen bewonderd...  Daar zijn grandioze concepten bij!  Jammer dat het Atomium één van de weinige overgebleven bouwwerken is.  Het is inderdaad uniek - maar volgens mij waren er beslist méér architectonische hoogstandjes bij!   Ik ben erg blij dat Mechelen deze tentoonstelling heeft opgezet.  (een (onbegrijpelijke) gemiste kans voor Brussel.  Maar wij, Maneblussers, kunnen er maar blij mee zijn).

Wel Jan, ik ben ook eens binnengesprongen in het Cultuurcentrum. Deze tentoonstellin ademt de sfeer van de fifties. Van kleine gebruiksvoorwerpen zoals het alom bekende pastelservies, tot de muziekposters en de cola-automaten ... Een aanrader ...

Gisteren was ik er met m'n achtienjarige dochter... Ze was verrast door de moderne, nog héél eigentijdse vormgeving.

Vandaag was ik er met mijn ouders, die in voorwerpen en meubilair hun eerste 'aankopen' na hun huwelijk in 1960 herkenden...  Hun toen erg modern 'trouwservies' is nu nog altijd héél actueel.  Van de Expo '58 waren ze toch ook véél vergeten, merkten ze...  Het was erg overweldigend toen.  Het was een toffe 'herinneringsreis' naar de tijd van toen...

Ik word steeds meer benieuwd.

Ik ben de eerste dag van de tentoonstelling tot aan het Lamot-gebouw geraakt en tot mijn grote ontsteltenis merkte ik, gelukkig net op tijd dat mijn data-kaartje niet in mijn foto-toestel zat.
Ik besloot dan maar om mijn bezoek nog even uit te stellen en ik ben er eentje gaan drinken in de Puro.
Daar had ik mijn fotomachien niet nodig :-)
Eén dezer ga ik beslist op verkenningstocht in de jaren vijftig spullen en deze keer neem ik als een goed jager mijn geweer wel mee om de nodige kiekens te schieten.

 

De eerste dag al naar de tentoonstelling gegaan en beide locaties bezocht. Echt leuk. Niet hoogdravend, maar dat moet toch niet. Wel interessante maquettes en veel aha - erlebenissen over de realisaties in het Mechelen van toen, waarvan we er nog veel kennen. Een goede opfrissing van het geheugen. Een knap virtueel bezoek aan het Amerikaanse pavijoen. En nog nieuwe info ook: Ik wist bv helemaal niet dat het paviljoen van Polen er nooit kwam omdat de communistische administratie daar dwars lag...

In Het CC een toffe evocatie van de stijl van de jaren  50- 60.

Doen zou ik zeggen

Ik ga de beide tentoonstellingen ook zeker bezoeken,  maar wij hebben dat geprogrammeerd met vtbKultuur na de vakantie op 6 september!  Dat is dus nog even wachten, hé.

Na al die foto's weet ik al wat ik zoal kan verwachten. .;-)

Ik ben beide tentoonstellingen gaan bezoeken, echt jeugdsentiment van wat er er in ons oma en andere oma zoal in in huis was!

Onlangs beide tentoonstellingen gaan bezoeken. Zelf verzamel ik al 15 jaar fifties materiaal, vooral expo 58 materiaal. Heb trouwens een dik jaar geleden contact gelegd met de organisatie van deze tentoonstellingen. Kreeg reactie om met mn materiaal tot daar te komen. Beetje moeilijk natuurlijk: breekbaar porselein, 2 Vespa's, jukebox, ijskasten, ... Heb ze vriendelijk uitgenodigd om te komen inventariseren. Na lang wachten niets meer gehoord. Als Mechelaar betreur ik dit en ben ik uiteindelijk met een wrang gevoel toch naar de tentoonstelling gegaan alvorens ze ten einde liep.

Wat me echter opviel was dat er op de Happy Days tentoonstelling veel replica's gebruikt werden wat jammer was, toch leuk om een originele 'Eames' schommelstoel te zien. Uiteindelijk snap ik nog altijd niet wat Hema met de jaren 50 te maken heeft en waarom er een recente waterkoker op de ijskast stond. De platen collectie van Jan was magnifiek alsook de Tigra collectie. Verder miste ik het gekraak van een echt 45 toeren singelke wat je dus niet kan verwezenlijken met een recente Wurlitzer CD jukebox.

In Lamot was het interesant om de maquettes te bewonderen al miste ik hier het echte Expo gevoel. Had trouwens de indruk dat ik maar 1 originele maquette heb kunnen bewonderen. Expo was zoveel meer dan enkel paviljoenen. Miste vooral de eindeloze kitcherige prullaria die voor Expo 58 uitgebracht werden en dit uit verschillende landen.

Toch heb ik genoten van de tentoonstellingen, maar blijf ik erbij dat dit veel beter kon. Zeker na 2 jaar voorbereidend werk. jammer, volgende keer beter, alhoewel het maar eenmalig 50 jarig bestaan is.

 Ook ik ben al heel lang geleden mijn verzameling JB en Pick Up kwijtgeraakt, wat des te jammer is omdat ik (1961 & 1962) heel wat stukken schreef, op basis van knipsels uit de VS die Jan Torfs me opstuurde. Ik herinner me nog bijdragen over de Twist en Pat Boone. Geen idee ondertussen waar er nog nummers te vinden zijn?

 

En zo gaat het immer.... ooit gooide ik mijn verzameling Juke Box (1957- 1964 of 1965) bij het oud papier...

Ik weet het nog alsof het gisteren was:  in de eerste Juke Box die ik kocht stond de tekst  van "Sixteen tons"

En van onderstaande heb ik er ooit ook nog 3 gehad, echte dan :-)