Weldra telt Mechelen weer een stadskanker minder

met categorie:  

(bronnen GVA, gidsencursus Mechelen)


Aannemer Philip Van Loon heeft een deel van het leegstaande Hof van Palermo in de Mechelse Zakstraat gekocht. De man maakt er een woonerf van. “Zelf noemen wij het al ons Melrose Place, naar de binnentuin in de gelijknamige tv-serie”, lacht hij.(...)

[ In 1476 werd het Hof gebouwd in opdracht van Jan Carondelet, eerste voorzitter van het Parlement van Mechelen. Toen deze man in 1500 stierf, ging het gebouw over in de handen van zijn zoon Jan II Carondelet en die werd zo mogelijk nog belangrijker. Hij werd o.a. voorzitter van de Geheime Raad (ministerie van Binnenlandse zaken), de spil van het bestuur over de Bourgondische Nederlanden. In 1519 werd hij aangesteld tot aartsbisschop van Palermo, waaraan het primaatschap van Sicilie verbonden was, een functie die hij tot aan zijn dood bekleedde. Het feit dat hij nooit zijn aartsbisdom bezocht, en zelfs nooit één voet op Siciliaanse bodem heeft gezet, verhinderde hem niet te profiteren van de talrijke inkomsten verbonden aan dit ambt.]

De Algemene Centrale van ABVV en BBTK, sinds een vijftal jaar eigenaar, wilden aanvankelijk het Hof van Palermo volledig restaureren. Het kostenplaatje daarvoor werd geraamd op 700.000 euro. “Uiteindelijk blijkt de totale kostprijs vandaag op twee miljoen euro te liggen en dat is te hoog. BBTK haakte af en verkocht zijn deel van het complex aan een projectontwikkelaar”, zegt Willy Van den Broeck van de Algemene Centrale.

Nummer 20 van de huizenrij in de Zakstraat is sinds kort eigendom van Philip Van Loon (...). “Onze schetsontwerpen zijn klaar. Volgende week bespreken wij ze met de bouwdienst van de stad. Wij hopen binnen een maand onze aanvraag in te dienen”, vertelt Van Loon. Hij wil op de plek vier tot vijf appartementen bouwen. De huidige gebouwen breken wij af. Wij kunnen ze helaas niet meer restaureren, want ze verkeren in te slechte staat.” In 2009 wil Philip Van Loon het nieuwbouwproject opstarten.

De Algemene Centrale houdt nummer 18 in handen. “Dat is het oudste gedeelte van het complex met het torentje. Wij richten er onze kantoren in en hopelijk is er plek voor drie tot vier vergaderzalen. Die kunnen wij als vakbond gebruiken. In nummer 16, waar veertig tot vijftig mensen werken, hebben wij maar één vergaderzaal. Dat is te weinig”, stelt Van den Broeck. Hij is volop bezig met de zoektocht naar een architect om de plannen aan te passen. Als alles vlot loopt, moet het Hof van Palermo in 2010 opnieuw schitteren. De stad is blij dat het einde van de tunnel in zicht is. “Het project voor het Hof van Palermo zit eindelijk op de goede weg”, zegt schepen van Monumentenzorg Karel Geys (sp.a). “Weldra telt Mechelen weer een stadskanker minder.

Mooi is dat!  Eindelijk is er licht aan het eind van de tunnel...

Gelukkig is de woontoren al opgeknapt, maar er is nog werk aan de winkel.  Ik had de kans om het gebouw al een paar maal van binnen te bekijken, en inderdaad: het is sterk vervallen, maar bevat nog mooie elementen, zoals gotische gewelven...

Maar ook het uitzicht van de straat zal veranderen...  En dat kan alleen het uitzicht van de Zakstraat ten goede komen, want zo dicht bij de Grote Markt is dit een échte kankervlek...

(foto's: Jan Smets)

een prachtig pand en opwaardering van een buurt altijd goed voor de stad!

@ Peter

 Bestaan er van dit project al voorlopige plannen of schetsen van de gebouwen die men er wil neerzetten. Vermits het Hof van Palermo zelf nogal van de Zakstraat is afgesloten zijn wij Mechelaars sterk benieuwd naar hoe het complex er ongeveer zou kunnen uitzien. De meesten van ons hebben zelfs niet het flauwste vermoeden van hoe die bouwsels daar ingeplant staan.

 Of ben ik wat voorbarig en loop ik vlugger dan de architecten kunnen cad-cammen, of aan enig ander tekenprogramma hun vernieuwingsplannen voor deze verloederde plek kunnen ingeven? 

'k Ben wreed nieuwsgierig naar al het moois dat dit kan opleveren. Dat de bouwmeesters zich maar eens goed laten gaan! En als dit meevalt laat ze dan vanstadswege EINDELIJK  de hoek Merode- en Scheerstraat eens onder handen nemen, waarmee ik bedoel die dwarsligger van een eigenaar aan de schandpaal stellen in al de media van Vlaanderen die ze daarvoor ter beschikking hebben. Geef eindelijk eens de naam van deze zich boven het plebs zwevende figuur vrij. Wij moeten wel iedere dag die we langs zijn eigendommen voorbijfietsen, de GROOTSTE MECHELSE KANKER aanschouwen! Makkelijk zal het dossier niet zijn maar is er nu nergens een beginnende magistraat die we kunnen omkopen? Een raisonabele bijdrage aan die jonge rechter zijn stulpje wil ik nog leveren.

Voor hoelang ga ik nu de bak indraaien wegens omkoping van het rechterlijk apparaat?

Plannen kunnen slechts worden vrijgegeven nadat deze met de bevoegde instanties werden besproken.

Nog even geduld !

groeten

Philip

zoek appartementje voor 55 jarige dame met mini hondje dame met weduwe pensioen van € 1380 pm zeer nette en propere dame.

joha,,Keizer karel Mechelen

Hallo Johan,

Via deze weg mijn beste groetjes.  Da's lang geleden zeg!

Even een vraagje tussendoor: de gebouwen naast het hof van palermo zijn nu vervangen door een nieuwbouw (ligt er wat rommelig bij, maar tot daar aan toe) en het hof zelf staat te koop.

Maar...wat is nu het lot van dat torentje ? Dat is jaren geleden (wellicht met een injectie van wat gemeenschapsgeld) gerenoveerd, maar fungeert nu als duivenkot. Mooie toren, maar geen ramen, geen onderhoud, geen functie en dus een rechte lijn richting (opnieuw) verval... of is het de bedoeling dat er geen ramen staan ?

Iemand enig idee wie de (nalatige) eigenaar van het torentje is ?

Geert