Prinsheerlijk...

met categorie:  


(Foto : Lerak Sremos)

Loop ik daar te suffen (en niet te surfen) door de Binnenstad om nog eens een interessant beeld te kunnen schieten. Het verschil aan stijlen in huizen en gevels interesseert me, de geschiedenis ervan en de mensen die er ooit in gewoond hebben.

En een heleboel huizen bevatten nog van die kleurrijke oude namen zoals De Witte Gekroonde Leeuw in de Hoogstraat of De Koning van Schotland op de Grote Markt. En in de Merodestraat botste ik, enkele dagen geleden, op een woning met de prinsheerlijke naam “Prins der Chrystenen“.

Het is gelegen naast het Politiebureau en vlak tegenover de Jodenstraat. Het is gebouwd in Empirische Stijl (Correct me if I’m wrong) en is vermoedelijk gebouwd eind 18de - begin 19de eeuw.

Het lijkt, de dag van vandaag, op een gebouw dat zou kunnen ingenomen zijn door bijv. de Rotary of Lions Club, maar buiten de vermelding van de oude naam spot ik geen bordje.

En omdat deze coté wel heel interessant is (Zie artikel : B2B - Via Battel naar den Biest) vroeg ik me af of iemand meer weet wat de functie van dat dit gebouw ooit geweest is of welke geschiedenis zich hier heeft afgespeeld.

functie een groot stuk van vorige eeuw: meubelzaak Verschueren.

Lerak Sremos (of Karel Somers) vermeldde bij zijn foto :

"Frederik de Merodestraat 86, Mechelen
ook Huis van de Pensionaris of Ortegat genoemd
Classiserende Barok rond 1700"

Voorheen noemde dit huis 'Ortegat'...  Het is een indrukwekkend breedhuis in classicierende barokstijl, ca.1700; twee bouwlagen en zes trav. onder rechthoekige gesloten zadeldaken (leien). Plastisch uitgewerkte lijstgevel met combinatie van zandsteen en arduin, verticaal en horizontaal geordonneerd door geblokte pilasters met composiete kapitelen en een brede puilijst.  Rechth.vensters met kwartholle dagkanten, voorzien van houten rondboogpoort in een vlakke omlijsting op neuten.  Aflijnende geprofileerde houten kroonlijst.  Bepeleisterde en witgeschilderde achtergevel van drie bouwl. en zeven trav., uit XIX  Horizontaal markerende druiplijsten en recht. vensters op tot kordons doorgetrokken arduinen lekdrempels.  Brede l.rondboogpoort in geblokte beschilderde recht.omlijsting, op arduinen imposten.

Interieur aangepast in XIX.  Hal: toegang tot traphal geflankeerd door indrukwekkende zuilen met Ionisch kapiteel onder gelede architraaf.  Traphal centraal verlicht d.m.v. ruime koepelvormige beglaasde bedaking.  Gelijkvloerse salons met neo-Lodewijk XVI-motieven.

Op binnenplaats: bakstenen werkhuis van ca.1930; twee bouwl.onder combinatie van plat dak en zadeldak (mechanische pannen), brede vensters met roedenverdeling en arduinen lekdrempels...

(uit de 'bijbel' van de Mechelse architectuur: 'Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen - stad Mechelen, binnenstad 9n)

Boeiend genoeg Gim?  ;-)

Het duizelt voor mijn ogen, Jans.  Dat is al een heel pak informatie.  En weet je meer over de oudere bewoners of de geschiedenis van het huis

Graven ? Baronnen ? Vluchthuis ? Pensionaat ? Geestelijken ? Huispersoneel en Hogere Klassen onder 1 dak ?

Gimycko: seigneur Christynen was een van de prima donna's van de Grote Raad en een voorvader van de huidige graven de Ribeaucourt (kasteel van Perk). Hij was een belangrijk jurist.

van de familie Ortegat wonen nu nog verwanten op een kasteel in Waasmunster, namelijk de ridders Ortegat.

er is veel te vinden in de uitgaven van de Oudheidkundige Kring en de publicaties van oa

ere-stadsarchivaris Henri Installé.

interessant!

We gaan er nog wat bijdoen. Waarschijnlijk gaat de oudste kern van dit pand terug tot ca. 1500. Op het einde van de 17e eeuw werden dit en het naastgelegen woonhuis samengesmolten tot één nieuw rijkelijk huis achter een nieuwe gevel. Toen burgemeester de Bors in het begin van de 19e eeuw vond dat dit huisje wel mocht opgewaardeerd worden, liet hij ( wat nu de uiterst rechtse travee is ) een stuk bijbouwen in een copiestijl van wat er reeds was. Voor de ingangspoort heeft hij zich wat moderner getoond en liet hij die uitvoeren in ( neen, geen pastoriestijl! ) de moderne empirestijl.

Tegenwoordig is dit in handen van Cloetens, computergroothandel.

Achter het pand zijn de magazijnen en burelen.