Opsinjoorke geroofd!!

met categorie:  

Het stond gisteren in de regionale pagina's van een aantal grote kranten:  Opsinjoorke was geroofd!!  Gelukkig niet de échte die veilig en wel in Busleyden resideert, alswel de mascotte van 't Echt Mechels Theater in de Oude Brusselstraat...

(foto's: Jan Smets)

Een promotiestunt om het één en ander in de kijker te brengen?

Maandag werd de roof vastgesteld door mensen van het theater dat nu acht jaar bestaat.  Een aantal medewerkers van het gezelschap deden de ontdekking.  Buiten de pop was er niks gestolen (buiten een aantal flessen drank dan).  'Gelukkig' zijn er beelden van de roof.  Voorzitter Rik Geens zegt dat de bewakingscamera's van het theater alles hebben vastgelegd.  Zes gemaskerde mannen hebben de beroemde pop buitgemaakt.  De beelden zijn ook op YouTube geplaatst...

Deze 'grap' zal binnenkort wel zijn ontknoping kennen.  Wees gerust...

Het is niet de éérste keer dat onze Mechelse Eerste Burger wordt gekidnapt.  Nee.  Een lange traditie van 'ontvoeringen' hebben het leven van onze 'Sotscop' getekend...

De houten pop met Spaanse roots, werd in 1647 gesneden door Valenteyn van Lanscroone.  Oorspronkelijk kreeg ze de naam 'Sotscop' (en deze naam zou nog ettelijke keren wijzigen, van 'Vuilen Bras' tot 'Vuilen Bruidegom').  En van oudsher trok hij mee in alle praalstoeten en Ommegangen.  Da's genoegzaam geweten...

Zo ook gebeurde het op 4 juli 1755.  In de Katelijnestraat kwam 'onze man' naast het doek terecht.  En dat zou niet zoveel geschiedenis gemaakt hebben, als daar geen Antwerpse toeschouwer in het publiek zou hebben gestaan, die om zijn gloednieuwe hoed te bescherpen, zijn handen had uitgestoken.  Niks mis?  Ach, de Maneblussers dachten onterecht dat deze fiere sinjoor onze smijtpop wou roven.  En dat bekwam deze Jacobus de Leeuw (want zo heette deze Antwerpenaar) slecht.  Deze 'toerist uit de Scheldestad' werd vakkundig 'bijgespijkerd'.  Fraai zal het incident niet geweest zijn: want tot bloedenstoe, met achterlating van stok en hoed, droop Jacobus weer af...  Hij liet het er niet bij, want op 29 augustus richtte Mijnheer De Leeuw een niet mis te verstane protestbrief aan het stadsmagistraat van Mechelen.  Een uittreksel uit het geschrevene:

'(...) Maer ick stont onder het volck, en sagh dat men het naer opwaerts werpten, ende in het vallen sagh ick dat naer mij quam, soo hebbe ick mijnen arm op geheven om het van mij te keeren. Terstont heeft men met stocken, seer vreedelijck geslaghen dat mijn armen wel ses weecken gelijck lam geweest hebben. Dat en was noch niet genoch. De vreedtheydt der soldaten gingh noch verder; men viel aen het cappen, soo dat ick twee wonden op mijn hooft kreegh; daerbij noch seer veel slaeghen met de platte palassen...(...)

Ja, 'braaf' was dit niet van onze voorvaderen....  Kreeg onze Jacobus zijn stok en hoed terug?  Ik weet het niet.  Maar de nieuwe naam van de pop werd alvast: 'Op-Sinjoorke', naar de spotnaam van de Antwerpenaars...

Sinsdien werd de pop veilig bewaard in een met zware ijzers beslagen koffer. (nu in stadsmuseum Busleyden...)

Op 7 december 1949 gebeurde een tweede 'ontvoering'.  Antwerpse studenten gingen aan de haal met de mascotte van Mechelen.  Pas na heel wat gesprekken tussen de Mechelse burgervader Antoon Spinoy, en zijn Antwerpse collega Lode Craeybeckx, kwam Opsinjoorke met veel feestgedruis op 7 januari 1950 terug naar de Dijlestad!

Een derde 'roof'gebeurde op 14 augustus 1971.  Pas enkele dagen later werd Opsinjoorke weer teruggevonden op de binnenplaats van de Mechelse gevangenis...  Eind goed, al goed...

(teksten gebaseerd op Marcel Kocken in de 'Gids voor Oud-Mechelen')

(foto's: Jan Smets)

Allez, Jan, wat ge nu vertelt...

Den Opsinjoor staat, al een eeuwigheid, bij ons moeder, op de kast !

:-D

Het OLF (Opsinjoorke Liberation Front) bracht Opsinjoorke terug naar Antwerpen, waar hij thuishoort. Zij zullen hun eisen duidelijk maken op zaterdag 21 juni om 19u00.

Meer info op:

 

http://www.youtube.com/results?search_query=opsinjoorke&search_type=&aq=f

 

 

Wordt de oude 'rivaliteit' tussen Antwerpen en Mechelen hiermee 'opgewarmd'?   ;-)

Hoor ik daar "ludieke actie" ?

Ik vermoed dat het zoiets is als de roze stoelen van weleer!

Kijk eens op video Tube,bewakingscamera én de bevrijding van Oep Sinjoorke !!

Jackie, bevrijding?! 

Driewielerke, dat van die roze stoelen ken ik niet, vertel?

of?  is Jackie de dief?  

(foto: Jackie Maes)

Of: is hij aan de haal gegaan met onze Mechelse Eerste Burger?

Is onze Vuylen Bras ondergedoken?  of..zwaar verslaafd aan drank ende het gokspel?

Is de Sotscop op zwier met de twee Margrieten, en leidt hij nu een liederlijk leven?

Of?  Is hij op stap met de Belleman... wie wéét waar naartoe?

Of...geniet hij al tafelend van het goede leven in het chique restaurant d'Hoogh?

Wie weet, heeft hij zich ergens verstopt tussen Mechelse prullaria in één of andere winkel?

Of?  is hij op een geheimgehouden ontwenningskuur voor zijn uit de hand gelopen tabaksverslaving?

Misschien is hij op zoek naar een geschikte dubbelganger om zijn plaats in te nemen, zodat hij ongestoord een leven incognito kan leiden...?

Of heeft hij eerbaar werk gezocht als baliebediende?

Of...

misschien is hij toch 'gewoon' ontvoerd??

Of op vakantie ... naar Antwerpen ?

@katrientje: bevrijding? Ja zo noemen de bevrijders hun daad toch.nog niet gekeken op You Tube??

PS: zaterdag 21 juni  19uur komt hij terug. !!! Hoera !!!

't zal wel een ruzie zijn tussen de 2 "echte" theaters zekers: het mechels en het antwaarps?

Het lijkt hier wel een verhaal van onze Luc (Deflo)...

:-D

Ik  vind dat een mooie foto van Jackie en Op-Sinjoorke,Ik  heb hem juist gezegd dat ik het op mijn muur zal hangen,Ik heb hem ook gezegd dat ik daar alleen "schoen mense"oep hang.,maar dat Op-Sinjoorke daar wel in aanmerking voor komt.(sorry Jackie).

Hallo Jackie ben eens gezellig op je blog wezen snuffelen heel mooi

kom zeker nog eens terug lieve groetjes van Alida

 

Alida,welkom op onze Mechelen Blog.Groetjes Louis