Honger !

met categorie:  


De Mechelse Koekoek

We kennen allemaal de Faits Divers die gelinkt zijn aan Mechelen, de Mechelaars, de Mechelse Geschiedenis of het Mechels :

-Mechelse Scheper
-Mechelse Koekoek
-Mechelse Maantjes
-Mechelse Torentjes
-Mechelse Margrietjes
-Mechelse Asperges
-Mechelse Soep
-Mechelse Poppetjes
-Mechelse Meubelen
-Mechels Laken
-Mechels Witlof
-Mechelse Catechismus
-Mechelse Universiteit
-Mechelse Kant
-Mechelse Krombek en Mechelse Tros

Maar nu liep ik daarjuist over De Steenweg en in één van die eethuizen werd Mechels Konijn en Mechels Stoofvlees geserveerd.
Is "Mechels Konijn" hetzelfde als Konijn op Mechelse wijze met witloof en kroketten ? En wat moeten we dan verstaan onder "Mechelse wijze" ?

Kunnen de Mechelse Keukenpieten mij verder helpen, want dit is een nieuw, maar tevens leuk, gegeven.

de Mechelse bloemkolen niet vergeten!! ;-)

Mechels dialect. (vergeten gimcko?)

Mechelse zot.            """"

Mechelschen bruynen: en da was giene broone schoen!

En is dat "Mechels Konijn" een apart ras ?

Zoiets in de trant van ne Mechelse Koekoek (Een groot uitgevallen kieken met veel pluimen) of ne Vlaamse Reus (Een groot uitgevallen konijn of haas) ?

't mechels kwartirreuke of 't mechels uur!

Als ge dat natuurlijk onder de titel ' honger ' kunt plakken? Als ge een kwartier moet wachten op uw eten krijgt ge natuurlijk honger, tenzij ge in afwachting een dagschotel neemt. ;-)

Dit vond ik op de Wikipedia...

---
Stoofkarbonade (Doorverwezen vanaf Stoofvlees)

Vlaamse stoofkarbonade of stoofvlees is een typisch Belgisch gerecht en verkrijgbaar in de meeste frietkotten en goedkopere restaurants in België. De basisingrediënten zijn bier en de taaiere stukken rund die lang moeten garen. De industriële versies van de stoofkarbonaden zijn dikwijls op basis van paard.

Standaardrecept

Eén kilogram stoofvlees in blokjes snijden van ongeveer drie bij drie cm, flink aanbakken in een braadpan en overbrengen naar een kookpan. In de braadpan twee flinke gesnipperde uien glazig bakken en op het vlees doen, overgieten met bier tot het vlees net onder staat; het bier naar keuze geuze, trappist of abdijbier zonder al teveel hop anders wordt het vlees te droog. Peper en zout toevoegen alsook tijm en een laurierblad. Een snee brood besmeerd met mosterd bovenop leggen en twee tot drie uur zachtjes laten sudderen op een laag vuurtje. Niet roeren maar ook niet nalaten te proeven en eventueel nog wat kruiden, bier of bouillon toevoegen. Wil je de saus wat meer gebonden, voeg dan, tezamen met de snee brood, een aardappel toe. Eventueel kan de saus achteraf nog aangedikt worden met een donkere roux.

---

Dus, ik kan besluiten dat "Mechels Stoofvlees" komt van runderen en paarden die alleen maar "Mechels Gras" hebben gekregen van de Begijnenweide. Of toch niet ?

:-D

 Ahaa, de Mechelse Koekoek! De gorilla onder de kiekens.

Destijds had ons Ma er een stuk of 10 rondlopen alsook een haan, serieuze beesten, en bovendien erg lekker.

@Luc:  de eerste van de serie, die mechelse scheper, kan je daarvan soep koken? We zijn hier in Mechelen en niet bij de "honnefretters"!

En van de Mechelse Catechismus, ook al is hij nog goed voorgeknauwd, kan je ook een "ferm indigest" overhouden!

IVM het Mechels meubel, ik heb interieurvormgeving gevolgd aan de Mechelse Hoge School en heb voor mijn eindwerk een meubel ontworpen dat de Mechelse meubelindustrie terug moest opwaarderen omdat dit niet veel meer voorstelt (laatste grote fabrikant  heeft vorig jaar deuren gesloten) . Vroeger werd dit hoog aangeschreven maar de meubelen zijn zeer gedateerd en voor een iets ouder publiek bedoelt. Daarom was mijn idee om hun vakmanschap (gedraaide poten) te gebruiken in een modern ontwerp.

U mag allen eens kijken op volgende site www.kultuz.be --> doorklikken naar projecten --> varia en tafelontwerp Confusion

Voor alle stoofvleeskoks: Het Cultuurcentrum zoekt koks die met de opening van het seizoen een portie willen serveren.   Er zal gegeten worden aan een lange tafel en er wordt gezorgd voor frietjes en mayonaise.  Ik schrijf me alvast in vanaf 1 juli om te proeven! Meer info: 015 29 40 00.

Ik heb hier een menuutje opgegoogled dat een tijdje geleden werd geserveerd in "Tivoli Mechelen" :

---
Mechels buffet (vanaf 15 volwassenen)

Aperitiefhapje : Confituur van gecarameliseerd witloof, paté met toast

***

Mechels fijnproeversbordje met :
Gerookte zalm gemarineerd in Toison d’ Or
Veilingsalade met seizoensgroenten

***

Seizoensoepje

***

Mechelse koekoek met Carolus saus met spekjes en champignons
Konijn op Mechelse wijze met witloof en kroketten
Gegratineerde witloofschotel

***

Kroketten, puree en natuuraardappelen

***

Cake met Gouden Carolus
Gebakken peertjes in koffiesaus en bruine suiker

---

Ik zal de prijs per persoon maar weglaten, zekers ?

:-D

cake met Carolus?? tiens, dat ga ik eens proberen se!

brood met bier heb ik al eens geprobeerd, cake kan niet veel moeilijker zijn ;-)

Welke kleur van vacht zou zo een Mechels Konijn hebben ?

Geel en rood of Groen en wit ?

:-D

als jong groen/rood, als volwassen dier geel/wit.

 

... of was' 't nu groen/geel en wit/rood ...

... of was 't nu andersom ...

ik weet het niet meer, ik zie streepkes ...

Hahaha...

De mechelse koekoek  is ook nog een mooie kippensoort!

en herwaardering van het mechels meubel vind ik ook top

 En niet te vergeten de Mechelse Beiaard.... niet eetbaar maar wel 'Heavy Metal' ....

Dit artikel gaat alle kanten uit !

:-D

Geweeeldig !

Mechelse vlietjes?

sebiet zitten we aan Mechelse nonsens ...

Kunnen we dit nu klasseren onder "Mechelse Gesprekken" of zoiets ?

:-D

Allez zeg ... Kip op Mechelse wijze, dat is zelfs in Nairobi gekend :-)

Homepage  > Menusuggesties en recepten

 

Ontvang elke week de heerlijkste recepten in uw mailbox. Stel uw nieuwsbrief op maat samen. Bekijk al onze recepten
 

 

Kip op Mechelse wijze

 

Kip op Mechelse wijze

moeilijkheidsgraad kostprijs bereidingstijd +30 min. 
 
 

Ingrediënten voor 4 personen

 • 40 g boter
   
 • 8 sjalotten
   
 • 2 soeplepels arachide-olie Delhaize
   
 • 2 blaadjes laurier
   
 • 1 gevogeltebouillon
   
 • 2 knoflook
   
 • zout, peper
   
 • 30 cl blond bier (pils)
   
 • 1 kip (1,3 kg)
   
 • 12 witloofstronken (kleine)
   

 Kip op Mechelse wijze

 

 

Pel de sjalotten en de teentjes look en hak ze fijn. Maak het witloof schoon, verwijder het harde, enigszins bittere gedeelte, spoel af onder de koudwaterkraan en laat grondig uitlekken. Bak in een stoofpan met dikke bodem in hete olie de gezouten en gepeperde kip aan alle zijden goudbruin. Neem uit de pan en houd warm. Fruit in dezelfde pan de gehakte sjalotten en de look 5 minuten op een zacht vuurtje.
Leg de kip opnieuw in de stoofpan en leg er het witloof rond. Voeg daarbij de laurier, het verkruimelde bouillonblokje, zout, peper en bier. Dek af en stoof 1 uur op een zacht vuur. Neem de kip uit de pan, versnijd ze en schik de stukken en het witloof op een warme dienschotel. Kook de saus 2 tot 3 minuten in op fel vuur en dien afzonderlijk op

Ik kan alleen maar adviseren "stoofkrabben" te maken met Gouden Carolus. Het beste dat er is, de wat zoetige smaak van het bier trekt in het vlees dat je liefst een halve dag minstens laat sudderen of gewoon trekken en dan smullen maar.

Een hieronder een andere variatie met Gouden Carolus

Ook niet slecht

 

Duivenborstfilets met Gouden Carolus
Voor 4 personen
Ingrediënten
acht duivenborstfilets
200 gram sjalotjes
twee eetlepels roomboter
twee eetlepels zonnebloemolie
zes eetlepels gevogeltefond
een eetlepel Worcestershire saus
25 cl Gouden Carolus Classic (flesje van 33 cl)
twee theelepels fijn gekneuse witte peperkorrels
een eetlepel fijngehakte peterselie
peper uit de molen en zout naar smaak
Bereidingswijze
De duivenborstfilets insmeren met wat peper en zout en zo kort mogelijk om en om bakken in een mengsel van roomboter en olie. Ervoor zorgen dat de filets van binnen mooi rosé zijn. Filets uit de pan halen en warm houden. De geschilde sjalotjes bakken in het achtergebleven bakvocht, tot ze glazig zijn geworden en fond, het bier en fijngekneusde witte peperkorrels erbij doen en een kwartier tot twintig minuten laten pruttelen. Tenslotte Worcestershire saus erdoor roeren en op smaak brengen met wat zout. De warme filets en saus verdelen over voorverwarmde borden en garneren met fijngehakte peterselie. Serveer hierbij aardappelpuree en in boter gestoofde peultjes of in boter gestoofde witlof. Drink een goed gekoeld glas Gouden Carolus Classic.

 

 

Honger krijg ik ervan...

:-)

Mechelse bierproevers "The Beer Brothers"

Mechelse koekoek ...

Ik dacht in mijn onschuld dat dit werd gemaakt met ... tja ... koekoek, al was het me een vraag waar ze precies nog in Mechelen een koekoek kunnen vinden, maar toen was het me duidelijk dat het - denk ik - om de bereiding van 'iets' gaat.

Gisteren kreeg ik zo'n plastic zakje in mijn bus met de laatste reclamefolders, en wat lees ik in het blaadje van de Match?

"Kip <<Mechelse Koekoek>>", met een afbeelding van een doodgewone ordinaire kip.

Ik dacht eerst, oké, die kip is op voorhand gemarineerd (dood of levend zoals Sint-Netels zijn ma deed met de kalkoenen) in Carolus ofzo, maar nee hoor.

Waarom noemen ze een gewone onbereide kip die je overal kan vinden, dan 'Mechelse Koekoek? Heeft het met de grootte te maken?

Is er iemand die me kan helpen? Ik heb er net met een Mechelse vriendin over gesproken en zij geraakt er ook niet aan uit, en erger nog,
volgende week hebben we een ex-Mechelaar op bezoek (die uitgeweken is naar Nederland) en die 'snakt' naar een Mechelse koekoek,
no way dat ik hem ga klaarmaken, ik zal wel ergens een restaurant zoeken waar ze die serveren (any ideas?), maar als iemand over bovenstaande helderheid kan geven, GRAAG!

 

Hallo Hanna,

De Mechelse Koekoeken zijn geen doordeweekse kiekens. Ze zijn dit soort zwart-wit gestreepte superkiekens die je bovenaan deze post vindt. Een soort kippenras dus.

 

Enfin, als je ze bereidt hebben ze wat meer vet, en vlees ... lekker, dat wel

bvb. In de Margriet in den Bruul !

mijn zoon moest op school een werkstuk maken en met al deze info had hij een 10

@anoniem: Wanneer mogen we de prijs in ontvangst komen nemen ?