Au Cabaret

met categorie:  

(Foto : Roger Kokken)

Smijt ik daar effe een niet direct gekende oude foto van Mechelen op deze Blog (Artikel : Mechels Prentenkabinet) en ja, hoor, de echte Mechelse Postkaartverzamelaars hebben ze in hun bezit. Alom gekend Mechels Blogger Roger Kokken heeft er een prachtige, opgekuiste versie van.

Na effe de Large Size bekeken te hebben, zie je oa het Vlaamsch Huis en een bord ervoor met de aankondiging van een Revue.

Had Mechelen een Revue-of Cabaretcultuur ?
Iets in de stijl van de Parijse Moulin Rouge (Misschien ne Malines Rouge ?)
En kunnen we de hedendaagse “Dames” van Les Filles de Malines beschouwen als Variété ?

Nu blijkbaar niemand geinteresseerd is om Boombals te houden in het Hof van Cortenbach, is het misschien interessant voor de Mechelse Zelfstandige Ondernemer om in het Hof een soortement van Revuetheater in onder te brengen : "Au Malines Rouge".

En na de voorstelling kunnen de bezoekers nog een pint gaan pakken op de Vismarkt of op de Korenmarkt, waar in oa Cafe Antverpia, Autobus en St. Trop nog steeds mag gerookt worden.

Just an ID

Zeg gim, zet ne keer de gekuiste versie van deze foto aan het hoofdvan dit artikel. Deze doet pijn aan mijn ogen...

@ Peter :

Kanni. Kem ne Safari 2.0 op mijne Mac en da akkordeert ni met de nieve Blog (Uitleg Florisla). Kem zelfs giene uploadknop. Go figure !
Ondertussen de link gevonden naar Roger's foto en de slechte scan vervangen.
't Zal nu ni mier zeer doen aan uw ogen, zenne, Peter !

:-)

Ik denk dat er in de bovenzalen van verschillende cafés op de Grote Markt wel aan een of andere vorm van vermaak werd gedaan.  Boven het café links van Torreke Lembrechts (In de Beurs?) werd eind jaren 50 al eens een soort "T-dansant" georganiseerd, in de Cecil stond op de 1e verdieping een heus podium en de zaal liep zelfs gedeeltelijk over het aangrenzende huis "In den Beer" (van Mertens waar ze corsetten en lingerie verkochten en niet te verwarren met het een paar huizen verder gelegen café met dezelfde naam).  In de Royal waren er twee grote feestzalen.  In de inmiddels verdwenen "Dageraad" vooraan in de Hallestraat trad Ferre Grignard ooit nog op...

Dat kunt ge niet echt vergelijken met Variete, Roger.

En Cabardouchkes heeft ook niks met Variete te maken, want dat zijn een soortement uitzuipcafeekes, die ge vroeger (tot eind Jaren 90) vond rond het Stationsplein.

Vroeger gingen de mensen oa naar al die cinema's in Mechelen. Zouden er dan ook geen Revue's of Cabarets geweest zijn waar artiesten van allerlei pluimage optraden (Zoiets als de Muppetshow)...

Lizi Minelli - Life is a cabaret !