Meikevers

met categorie:  

 www.zwolle-insecten.nlVele jaren geleden toen ik nog jong was stond de meimaand gelijk aan meikevermaand.
We gingen in het weggetje naast onze thuis in de beukenhaag eens schudden en vonden onmiddellijk enkele prachtexemplaren vallend op de grond.

 Naar mate de jaren vorderden werd de frekwentie van onze zoektocht lager maar ook de hoeveelheid kevers verminderde. De laatste meikever die ik tegenkwam was stommelings. Ik passeerde aan een winkeltje in een naburig dorp er stond een boompje voorde deur, je weet wel van die boompjes die je ook in Mechelen vindt, een ronde stam van pakweg 2m lang met een kruin van 1m diameter. Ik schopte er een keer tegen met de ijdele hoop een meikever te vangen (nostalgie denk ik) . En het ongelooflijke gebeurde als een ‘mirakel’. Als bij wonder donderde er iets naar beneden recht op mijn toen nog welige haardos, ik was toen 14-15 jaar. Ik greep met mijn hand naar de geteisterde plek met de vrees op een duivestr... dinges En vond in mijn hand een meikever.

Zijn er gelijkaardige verhalen in Mechelen? Wie vond de laatste meikever of wie heeft er laatst nog een gezien?

Ik heb verhalen gehoord van kinderen die meikevers vonden... in april :-)

Da klopt Florisla,ik hem er des jaar eene gevonden oep 27 april.

 

Wij hebben onlangs (dinsdag 13 mei) genoten van een avond op het terras met verschillende meikevers al zoemend rond ons hoofd ; dus jawel, er zijn er nog in Mechelen!

Er zitten regelmatig meikevers aan sporthal Iham. Naast het grasveldje achter het terras is een haag die regelmatig bezocht wordt door meikevers. 's Avonds komen die af op het licht van de cafetaria en dan zoemen er regelmatig naar binnen. Ik probeer die dan te vangen, in de vrouwen hun décolleté te mikken en zet ze dan terug in hun haag. Het is een beukenhaag denk ik en dat is zowat de habitat van de de beestjes.

Wisten jullie dat er echter ook junikevers bestaan?  Maar dat zijn beduidend kleinere kevertjes dan een grote "meulder". De meikever heeft namelijk op een bepaald moment in zijn leven een soort poederachtige stof op zijn schilden - lijkt wat op meel en vandaar zijn bijnaam : maalder - meulder - molenaarskever.

In Mechelen ( en ook elders ) wel eens "biesjemeuleke" genoemd. Alleen is dat "biesjemeuleke" in Mechelen van soort veranderd. Een biesjemeuleke staat in Mechelen namelijk nu voor een lievenheersbeestje. Hoe dat gekomen is kan ik niet verklaren, oorspronkelijk is een biesjemeuleke een meikekever en ik kan dat bewijzen met het liedje dat de kinderen zongen wanneer zijn een gevangen meikever een veiligheidspeld door het lijf duwden, daar een koordje aan vastmaken en dat beestje lieten vliegen aan dat koordje.

Het liedje ging als volgt :

bieje-biesjemeuleke

en da biesje ga na't meuleken

van de ramplamplam

van de meulestam

oep zen blokskes

oep zen sokkes

biesje-biesjemeuleken

Gaia kan nu met een actie starten  :-)

Mersi rudi, nu kennen we de oorsprong van de meulder.
nu nog een muziekse op da lieke plakken en we zingen allemaal mee

Het ergste aan de meikever zijn zijn larven, de engerlingen.  Die beestjes verblijven zowat 3 jaar onder de grond en leven van de wortels van gras en andere plantjes.  Het derde jaar van hun bestaan leggen ze een enorme vraatzucht aan de dag en wanneer men rosse plekken in het gazon begint vast te stellen, of ganse stukken gazon als een tapijt kan opheffen,  mag men er zeker van zijn dat er engerlingen onder zitten.   

Wij hadden tot voor enkele jaren nog zowat  500m² gazon en ik weet er alles van.  Zelfs jonge laurierstruiken stierven af omdat hun wortels werden weggevreten.

In mijn hofke vonden we gisteren bij het graven van 2 plantgaten van slechts 25 cm diameter eventjes 58 van die ondingen.

In de winter kruipen ze tot 70cm diep in de grond en ze zijn zo goed als niet te bestrijden.

 

Hahaha...

Nu beginnen ze hier al te zingen op den Blog !

Goe bezig !

In café Tilt (vrijgeweidestraat) vliegen er elk jaar wel een paar meikevers binnen 's avonds als de deur blijft open staan. Dat zullen er van de dorstige soort zijn ...

@lieven : kom eens mee met de "plezante wandeling" dan zingen we dat liedje. Trouwens vraag eens rond : veel oudere en soms nog jongere Mechelaars kennen nog de "voos" wijs waarop het gezongen wordt.

Awel Rudi, dat zit er nog wel eens in deze zomer

Vanmorgen was helemaal verrast.  Ik zag 2 meikervers!! Dit is geleden van in mijn kindertijd.  Ze lagen op stoep en heb ze op een vensterbank gelegd, bang dat iemand ze zou doodtrappen. Vele mensen lijken een meikever  niet kennen. 

Landen, 22 april 2009

wie meikevers wil zien moet maar eens naar de eikebossen in de Elzas gaan in Frankrijk en niet op beuken gaan zoeken maar op eikebomen met grasvelden eromheen S'avonds worden ze actief tot in de nacht, tot het te koud wordt. In de morgen zitten ze meestal op de eikebladerren te zonnen, eens aan de takken schudden kan tientalle kevers opleverren op de piekdagen nu is het nog vroeg maar heb er toch op een uurtje een dertigtal gevonden.

 

meikevers te over hier in de bossen van doorn. waar ik woon is er haast een heuse plaag te noemen. overal vinden we die beestjes. tikkend tegen de ramen, brommend door de lucht. krijg er elke keer weer de kriebels van brrrr...