Filip de Handzame ...

(foto:Peter Meuris)

Hoewel woorden me te kort schieten, moet ik jullie toch laten weten wat er gebeurde met de Amerikaanse historische romanschrijfster die Mechelen (en ons) kwam bezoeken in de voetsporen van Filips de Schone. Ze werkt momenteel aan een boek over Filips II (de zoon van Karel V), maar de volgende hoofdfiguur wordt Filips de Schone (de vader van Karel V), vandaar haar bezoek aan Spanje, Brugge, Gent, en .... onze schone stede !!

Eerst en vooral hartelijk dank voor Rudi van de Poele, die dit allemaal mogelijk maakte !! Hij was zo goed om een programma in elkaar te boksen voor de schrijfster en haar echtgenoot !

Eerst kennismaking met haar was in het Stadsarchief, waar we een aantal begin 16e eeuwse documenten konden inkijken.

  • Bvb. een schuldbrief van FIlips de Schone aan Hieronimus van Busleyden. Filips kreeg een som geld in ruil voor de inkomsten van de Stad Mechelen !! Getekend 1505. Amaai !! Kredietcrisis avant la lettre.
  • Of een brief van Maximiliaan die meldde dat zijn dochter (Maria van Bourgondie)  was gestorven, maar dat alle rechten voor de stad gevrijwaard bleven ...

En zoals te verwachten was met Amerikaanse mensen,was dit meteen een schot in de roos !

Verder die dag: Minderbroederskerk, kathedraal, en paleizen van de Margaretha's in de keizerstraat. Een must voor elke Filips-de-Schone-fan :-)

De dag daarop een bezoek aan de Brusselpoort, EN een onvergetelijke klim op de kathedraal, waar de stadsbeiaardier aan het spelen was. Ze hadden ogen te kort om te kijken ... (gids Rudi vdp)

En weet je wat: er is een behoorlijke parallel tussen de Spaanse kroon in de 16e eeuw, en de Amerikaanse in de 21e, beiden zijn aan het hoogtepunt van hun kunnen, en beiden zijn bankroet ! En het is een Amerikaanse schrijfster die ons hierop moet wijzen :-). Enfin, we hadden veel stof tot discussie.

(foto:Peter Meuris)

Zij schreef me vandaag nog: I was amazed at the buildings and the ancient documents with their crumbling seals and the sound of the carillon as it marked the passage of time.

Het was een fantastisch weekeinde.

@ Peter : defineer "Handzame"

(http://nl.wikipedia.org/wiki/Handzame)

Of is het misschien "Handsome" zoals in "Schone"...

:-D

Handzame, is een persiflage op Filip the Handsome, Filips de Schone, Philippe le Beau, ... (zucht ...)

 

:-D

Het was een schitterende dag, met een geweldige reklame voor Mechelen, ik kijk al uit naar het boek, waarin Mechelen natuurlijk ook een rol zal spelen ...

Ik kijk met jou uit naar dat boek Peter!  Wat ben ik op (een gezonde manier ;-) ) een tikkeltje jaloers op jou...  Dit moet geweldig geweest zijn voor iemand die geboeid is door de (Mechelse) geschiedenis.  De foto's van deze documenten doen me ook al likkebaarden...

En deze schrijfster trof ons Mechelen dan nog aan op z'n fraaist: badend in de heerlijke lentezon.  Ik ben blij dat de stad haar zo positief verrast heeft.  Inderdaad: geweldige reclame voor onze stad...

En ik ben er zeker van dat je een goeie P.R.-man was!  ;-)

Peter

Ik ben stikjaloers op je avontuur met deze intelligente Amerikaanse burgers! Je komt deze soort mensen niet alle dagen van je bestaan tegen.

En dat ze jou dan nog mogen treffen als begeleider door onze  rijke geschiedenis zet helemaal de kroon op het werk!