Feest bij de Heihoek-ers!

met categorie:  

Vandaag was het dan zover!  De Karmelietentuin werd officieel ingewijd.  Op een blauw kussentje kreeg burgervader Somers een schaar aangereikt om het rode lint door te knippen...  en daarmee werd de nieuwe groene oase in de binnenstad, in de lang wat stiefmoederlijk behandelde Heihoek plechtig geopend...   Deze buurt krijgt hoe langer hoe meer kleur en sfeer...  Hoewel nog wat fris, liet de lentezon zich vriendelijk zien...

(foto: Jan Smets  -  spelende kinderen op de heerlijk glooiende grasbergen...terwijl Bart Somers wordt geïntervieuwd door de pers...)

 

 

(foto: Jan Smets  -  Héél wat buurtbelangstelling voor het plechtige moment waarnaar zo lang werd uitgekeken...)

(foto: Jan Smets   -  Burgemeester Bart Somers en Schepen Koen Anciaux hebben er duidelijk zin in...)

(foto: Jan Smets - Het kleine grut liet het plechtstatige van het gebeuren aan zich voorbij gaan en ging de grasheuvels uittesten...  En het mag gezegd: ze waren creatief en uitbundig in hun spelen...)

( foto Jan Smets  -  Misschien hadden wel heel wat volwassenen zin om lekker mee te ravotten in die spiksplinternieuwe tuin...)

(foto: Jan Smets  - met een strijkje werd het feestelijke gebeuren muzikaal in de verf gezet, en twee 'Heihoek-Madammen' bekeken ondertussen het gebeuren met een waakzaam oog...)

(foto: Jan Smets  - Zeg nu zelf: oogt het geheel niet erg fraai en gezellig?  ...een mooie tuin, een prachtige wooneenheid is het Patershof geworden...  En daarachter priemt het torentje van de Paterskerk, die binnenkort een exclusief hotel zal worden.  Ja, de Heihoek is duidelijk aan opwaardering bezig!

(foto: Jan Smets -  de bergen van de Karmelietentuin nodigen uit tot avontuurlijk spelen...)

(foto: Jan Smets  -  de ijverige organisatoren zijn best tevreden!)

(foto: Jan Smets  -  ...aandachtige toehoorders....)

(foto: Jan Smets  -  Pater Etiënne, één van de laatste bewoners van het vroegere klooster, schetst voor de grote groep aanwezigen de geschiedenis van het Minderbroedersklooster en de tuin...)

(foto: Jan Smets  -  Schepen Greet Geypen was er ook bij...)

(foto: Jan Smets  -  Niet alleen  Burgemeester Somers en Schepen Geypen werden opgemerkt, maar ook de schepenen Karel Geys, Marina De Bie, Koen Anciaux, Frank Nobels en Ali Salmi... De Mechelse politieke wereld liet zich duidelijk opmerken in de Heihoek!)

(foto: Jan Smets  -  ...en de inboorlingen keken er naar, en zagen dat het goed was...)

De Heihoek maakt een duidelijke sprong naar de toekomst, en is niet langer meer het lelijke eendje van de stad.  Enne...we staan nog maar aan het begin van een verdere metamorfose!  Mooi!

Schitterend initiatief !!

En s avonds werd er nog altijd gesjot:

(Foto Peter Meuris)

Het zag er prima uit, maar alle Flickrfotografen waren al vertrokken toen ik een kijkje kwam nemen.

:-D

Het gras zag er maagdelijk groen uit en de appartementsbewoners rondom genoten duidelijk vanop hun terrassen.

En ook het "klein grut" was duidelijk in hun sas.

Een meer dan geslaagd project !

Blijft 1 vraag over :
Hoelang gaan die jonge grassprieten overleven met al dat jonge geweld ?

:-)

ja het was er tof!Alleen de frites waren te snel op.

Het "strijkje" van dienst was het Strijkersensemble Rosamunde van Mechelen. Buiten mooie muziek hebben zij ook een mooie website: http://www.rosamunde-mechelen.be/

Ook vandaag werd er druk gevoetbald en gespeeld. Als je trouwens foto's hebt van de opening die niet op Flickr staan, wil je dan iets laten weten. Men heeft me gevraagd een slideshow te maken met foto's van de opening, vandaar. Je kan ons bereiken op heihoek.mechelen at gmail punt com. Alvast bedankt en hopelijk tot binnenkort in ons parkje of ergens anders in de Heihoek!

Vraagje, hoort LAMOT ook bij Heihoek ?

De Heihoek strekt zich (voor het buurtcomité) van de Brusselpoort, langs de Hoogstraat, Korenmarkt en Guldenstraat tot aan de Dijle, en volgt dan het water tot aan de Winketbrug. Vanaf daar wordt de driehoek afgesloten door de (binnenkant van de) Olivetenvest en Koningin Astridlaan. Dus ja, de Lamot hoort er ook bij. Historisch gezien liggen de grenzen misschien wat anders.

Een behoorlijke site, met binnenin, ... een groene long. Komt goed !

Je zal ook maar eens langs de vest extra muros wonen! :-(

Separatisten zijn het, die van de Heihoek!

Koen en Jos , beginnen we met een eigen blog (wat misschien wel nodig zal zijn als er schot komt in het Comet-project)?

Ik lees toch niet Heihoek onafhankelijk ?

Enfin, Melaan valt er weeral buiten, we zijn geen Begijnhof, geen Heihoek, geen Hanswijkenhoek ... pffft. :-)

@Peter: gij kunt tenminste een clubje stichten samen met uwe reiger

"de Bende van 'i Viske lacht" of zoiets!

 Ik ben in elk geval heel erg blij met die groene long in onze wijk ... het is een heel mooie plek geworden.... hopelijk komen de mensen er na zondag nog bijeen !

Het voordeel van die appartementen rondom de Karmelietentuin is dat, wanneer er zich baldadigheden zouden voordoen, de overlastbezorgers, in no time, op de "gevoelige plaat" zullen vastliggen, want al die appartementsbewoners zullen wel beschikken over ne GSM MET ingebouwd fototoestel...

@peter : volgens mechelen.be centrum, maar als ik jou was zou ik me meer thuisvoelen in 't groot begijhof

Mijn kleuter vond het een fantastische opening op zondag en hij is al terug geweest.  Lekker eten in het gras hebben we ook al gedaan, dus wat ons betreft, laat de zon maar schijnen.

Trien

 

P.S.: Bedankt voor de leuke foto's

Trien, met toestemming van de fotografen hebben we zoveel mogelijk foto's verzameld op een online album. Je leest er meer over op http://heihoek.wordpress.com/2008/05/21/fotoverslag-opening-karmelietentuin/ ;-)

Wij zijn, behalve vandaag, ook al elke dag terug geweest, zowel op rustige als op wat minder rustige momenten. Mijn twee dochters vinden het fantastisch, al vrees ik wel dat het gras bovenop de heuvels een kort leven is beschoren.

Ik heb gisterenavond vernomen dat de Karmelietentuin al zou gesloten zijn vanwege het jonge 'geweld' dat heel intensief gespeeld en gevoetbald heeft de voorbije weken.

Nu zijn er volop herstellingswerken bezig om de kapotgespeelde stukken te herstellen.

Misschien een idee om bij de ontwikkeling van een volgende stadstuin ervoor te zorgen dat de kinderen er kunnen spelen zonder dat na een tijdje het gras al bijna kapot is.

Er zat deze week een "soortement richtlijnen" in mijn brievenbus, gericht aan de bewoners van de Heihoek, over wat wel en niet kan.  De eerste Hoera-Kreten lijken precies al uitgestorven.