Malinska doopt nieuwe kinderboot 'Likambotè'

met categorie:  
Doop kinderboot MalinskaRederij Malinska is een - kleurrijke - (kinder)boot, een ark zeg maar, rijker. Vanochtend, woensdag 23 april 2008 om 10.45 werd, onder een stralende lentehemel, de kinderboot plechtig 'Likambotè' gedoopt, wat Lingali is voor 'U bent Welkom!'.

Doop kinderboot Malinska


De doop werd voorafgegaan door toespraken van Rudy Van Eysendeyk, algemeen directeur van KMDA, Raymonda Verdyck, administrateur generaal Toerisme Vlaanderen, Vlaams minister van Toerisme Geert Bourgeois (N-VA) en Philip De Prest, zaakvoerder van Malinska en bezieler van de boot.

Doop kinderboot Malinska

 

STP65090Na de officiële plichtplegingen kregen de genodigden, waaronder Burgemeester Bart Somers, Schepen Frank Nobels en Heidi De Nijn, hoofd Culturele Zaken aan Stad Mechelen en vertegenwoordigers van plaatselijke verenigingen, nog een receptie aangeboden, op de boot én, hoe kan het ook anders, een korte boottocht.

STP65105

 

STP65107Binnenkort kan u dus met een gloednieuwe (kinder-)boot naar Planckendael!

Ik zou zeggen: "LIKAMBOTE !"


[ Tekst en foto's: Markec ]

Toffe (foto)reportage Mark!
Ja, het toeristisch seizoen kan nu definitief van start.
Wil niet moeilijk doen hoor, maar wat is de reden van het gebruik van het Lingali? Was dat op vraag van iemand of ter gelegenheid van iets? Was het omdat er bezwaren waren tegen het Nederlands?
't Is ook in Malinska aan de Dnjeper hé (lacht)
dus nu is Mechelen weer een taal rijker; het Lingala.
't Lijkt zelfs nog een grote boot. waar gaat ie aanmeren in Mechelen?
Zou de olie al van de dijle verwijdert zijn na dat ongeval gisteren bij de Leuvense Lijn?
@Jan: bedankt ;-)
En idd. het seizoen kan een goede vaart nemen...

@Marc: ik denk dat je het niet verder moet zoeken dan het feit dat vele beestjes in Planckendael uit verre oorden zoals Azië, Zuid-Amerkia en dus ook Afrika afkomstig zijn...

Er is bvb. ook al de boot "Balou".

@Sint: ;-)

@Lieven: ik denk dat ie aanmeert waar nu ook al Balou en de andere boten aanmeren (aan Colomabrug).
@Lieven, of het op de Dijle verwijderd is, weet ik niet, maar hier gaat het 'em over de Vaart eh...
Ik zal de atlas er duidelijk nog eens over moeten naslaan.
zachtjes he lieven, die atlas kan er toch niks aan doen! ;-)
@allemaal_maar_vooral_aan_lieven: Was er geen test over de kennis van de Mechelse rivieren en waterkes, bij de inburgeringscursus ? :-)
Het hele gebeuren was in Afrikaanse stijl, zo werden we verwelkomd bij djembémuziek. De boot is ook versierd met Afrikaanse dieren, blijkbaar hadden de ontwerpers een extra voorkeur voor Afrika!
Na de rondvaart was er gelegenheid tot proeven van de insecten snackbar..niet iedereen maar de minister heeft het in ieder geval wel gedaan.
Een goede tip Peter, van alle allochtone (=nieuwe) Mechelaars kan deze zeker nog wat bijleren
Het is inderdaad een grote boot, hij blijft liggen aan de Colomabrug, bij de andere boten Baloe en Bonoko.
Omdat het zo groot is kan het schip niet draaien, maar de voortstuwing geschiedt aan beide kanten (voor en achter) van het schip zodat er vooruit en achteruit kan worden gevaren. De boot is ook speciaal voorzien voor rolstoel gebruikers.
Aantal zitplaatsen +/- 200
Ik vind dat voor deze speciale gelegenheid Bartje Somers een strooien rokske had moeten aandoen ( kwestie van in de Afrikaanse stijl te blijven ). Zeg nu eerlijk hij heeft er toch de kop en het lijf voor .
De Afrikaanse naam is inderdaad gekozen omdat de ganse boot 'op zijn Afrikaans' is aangekleed en verwijst naar het belangrijke 'Afrikaanse' del in Planckendael.

Heel Planckendael is in 'Continenten' ingedeeld.
Pasgeboren dieren krijgen ook steeds een naam uit het continent/land waaruit hun soort afkomstig is.

Normaal komt er volgend (of het jaar erop) nog een nieuwe boot in de vaart die dan weer een ander continent zal uitbeelden en ook een 'overeenkomstige' naam zal krijgen.

Meer moet daar niet achter gezocht worden

Spijtig he Mr Marc
Weer iets minder om over te zagen !
Echt niks beter te doen ?
Zegt genoeg over uw partijke, nog maar eens in uw hempie gezet op nationaal vlak, elke week belachelijk gemaakt in Mechelen ... en maar zagen over ne Planckendael boot !

Ga jij maar vlug naar de Bereboot kijken, dat is een Nederlandse naam !!!
@Lieven: niet té hard voor jezelf zijn he.. en als het je kan troosten, een beetje voorbij Planckendael ligt de Dijle al redelijk dicht in de buur van de Vaart....

@Katrientje: haha!! ;-)

@Peter: misschien kan jij dat binnenkort wel gaan "geven" als les ? ;-)

@Garda: bedankt voor de aanvullingen! Waren er ook krekels te eten? (zoals je weet een insectje dat ik al eens gegeten heb...)
Goed idd. dat het ook heel toegankelijk is voor rostoelgebruikers

@Frakke: LOL.... ik weet niet of ik me BS in een strooien rokje WIL voorstellen (en hijzelf wellicht ook nie)

@Zzg: hartelijk bedankt voor verdere aanvullingen!, maar is het nu echt nodig om de MAN (of moet ik zeggen de partij) te spelen ipv de bal?
Het eerste deel van je comment vind ik superinteressant, waarvoor dank. Het tweede deel betreur ik..
Volgens mijn bescheiden mening uitte Marc Hendrickx ZIJN standpunt, dus niet noodzakelijk dat van de partij, ik zie dus niet in wat het nut is om de politieke partij waartoe hij behoort en waarvan de Minister die het project STEUNT erbij te betrekken... ik zeg niet dat MH gelijk of ongelijk heeft, ook niet dat je het met hem eens moet zijn, maar je scheldtirade is naar mijn bescheiden mening voor niets nodig, en draagt niet echt iets bij tot de post die ik hier startte...

@allen: Daarstraks zag ik de LIKAMBOTE-boot fier liggen aan de Colomabrug.. best wel een imposant schouwspel die boot... kan haast niet wachten om er dra (niet alleen natuurlijk) mee naar Planckendael te varen ;-)))
(@Frakke: hint?!)

Enne..
Ook kan ik niet wachten om morgen te lezen wat de geschreven pers erover te melden heeft...
@marec , geen slecht idee; ons vernieuwd abonnement is gisteren toegekomen , en wij ( ik en de kindertjes) waren gisteren trouwens al eens gaan zien..naar de nieuw geborenen , maar ons bezoek was van vrij korte duur :( onweer met hagel was de spelbreker.
@Frakke: okey... Daar gaan we werk van maken he !