gevleugelde terroristen?

met categorie:  


(foto: Jan Smets)

Met de eerste zonnestralen zijn ze er wéér: de onvermijdelijke terrasjes...
Genieten van het lenteweer, zou je denken -
maar: er zijn blijkbaar kapers op de kust...

(foto: Jan Smets)

Mogen we duiven nog onze gevleugelde vrienden noemen?
of...
zijn het eerder onbeschaamde en ongewenste gasten -
vliegende terroristen -
en ongemanierde vlegels?


(foto: Jan Smets)

Volgens een aantal cafébazen op de Grote Markt, verdient dit 'brutaal gevogelte' héél zeker dit laatste etiket.
Zo stond te lezen in Gazet van Antwerpen, in een artikel van Sven Van Haezendonck...


(foto: Jan Smets)

De bazen van de Concorde en de Sofa steken een beschuldigende vinger uit naar het fladderend gespuis...
De duiven bekogelen de terrasjesmensen met hun uitwerpselen (en dat gebeurt zéker 3 à 4 keer per week, beweren ze), en pikken van de tafels dat het een lieve lust is.
Jawel.


(foto: Jan Smets)

Daarom serveert men hier en daar al géén nootjes meer bij het drankje, want daar zijn de duiven verzot op!
Natuurlijk zijn er ook gasten die de nootjes voeren aan de vogels - en ja: dan komen ze zéker!
Dat trekt de beestjes aan.


(foto: Jan Smets)

De stad kent het probleem.
De horeca trok immers al aan de alarmbel op het stadhuis.
Maar het is wél een lastig probleem, stelt Groen!-schepen Marina De Bie.
Misschien worden er binnenkort wel tillen geplaatst om de kweek tegen te gaan...
Enne: misschien moeten de Mechelaars wel gesensibiliseerd worden om de duiven niet te voederen.
Maar: een wonderoplossing is er niet.

Het project van de slechtvalken uitbreiden zou ik zeggen. Dan zal het aantal duiven wel sterk verminderen.
Sensibiliseren lijkt me een moeilijk iets, bordjes ophangen heeft weinig zin en zelfs al kan je alle Mechelaars overtuigen, dan mag je het alle toeristen ook aanleren.
Maak u geen illusies, MOEST men er al in slagen om die duiven weg te krijgen kan je er donder op zeggen dat er iets anders in de plaats komt, misschien iets wat nog moeilijker te verjagen valt.

Liever duiven dan wespen.

Toch wel grappig eigenlijk, de natuur dit en de natuur dat en we moeten de natuur beschermen en de natuur is plezant... jaja, tot de natuur wat te dicht in de buurt van uw borrelnootjes komt zeker (lacht), dan is de natuur plotseling een 'probleemke' dat zo snel mogelijk 'opgelost' moet werden.

Jaja, de natuur schijt nu eenmaal graag op onze standbeelden he, terwijl ze er eigenlijk zou moeten op kotsen.
Sint, ik zit liever graag op een terrasje zónder dat de duiven mee aanzitten hoor! Ze zijn zo brutaal dat het ze niet uitmaakt of er nu mensen aan het tafeltje zitten of niet, ze komen gewoon de nootjes van onder uw neus weghalen.
Schol zenne ....
Eerste keer dat ik de mening van Sint volledig deel... Mensen zijn toch rare wezens...
En Katrientje, als u dat zo hard stoort, ga dan op het terrasje in uwen hof zitten, of heb je daar ook last van agressieve muggen en ander gespuis?

De natuur is de natuur, let it be...
De natuur is de natuur maar de natuur zegt niet dat duiven massaal op het het terras moeten vertoeven. Dat komt o.a. door de ingreep van de mens, het voederen van de dieren. Er zijn in andere steden al vele studies gebeurd over dit probleem. Een aantal middelen om de populatie onder controle te houden dus niet uit te moorden: valken, duiventillen, nepeieren plaatsen in de duiventillen, vooral niet voederen - duiven vinden voldoende voedsel, nepduiven plaatsen op plekken waar ze hun nest willen bouwen - zo hebben ze de indruk dat het plekje al volzet is, ...
Ik vind niet dat het uitgangspunt moet zijn : dood aan de duif, maar we moeten de uitbreiding van de populatie nu ook niet gaan stimuleren.
Je al eens afgevraagd hoeveel van je belastingscentjes er nodig zijn om gebouwen en standbeelden netjes te houden. Of is dit overbodig en heb je liever een Mechelen onder de duivenstront? Kan er daar weer over gezeurd worden...
Ik dacht dat stadsduiven hier en daar aan de pil zaten om overbevolking te voorkomen. Was Mechelen daar ook niet mee bezig?
Het is niet alleen de overlast op de terrasjes, maar ook de schade aan gebouwen die duiven tot echte terroristten maken. Het is ook bekend dat ze wel eens naar de akkers in de buurt van de steden trekken om daar pas ontluikende gewassen op te pikken.

In Mechelen is het trouwens verboden om duiven te voederen, net zoals het verboden is om hondedrollen op straat achter te laten, je peukje op straat te gooien, op straat te spuwen, ...

Controle op het bijhebben van poepzakjes gebeurd regelmatig, controle van die andere elementen veel te weinig.
@Tommy Gevaert: Jij vindt het misschien plezant om op een terrasje te zitten en je pint moeten weghalen omdat de duiven zo brutaal zijn dat ze gewoon bij op tafel komen zitten, ik vind dat ronduit vies.

@kazamel: ik dacht dat ook ;-) had toch ooit ergens zoiets opgevangen. Misschien was het toen maar een idee geweest dat er niet doorgekomen is ...

@JC: controle op het bijhebben van poepzakjes is 1 ding, controle op die dingen ook gebruiken is iets anders ... zie de groene stroken in de parklaan ... Ik zou niet graag in de groenwerkers hun schoenen staan zenne, als die daar het gras moeten komen afdoen!
Ik hou veel van vogels, maar met duiven heb ik het wat moeilijker.Met uitzondering van een "duifje clamart" best lekker! Net zoals de meeuwen aan de kust is trop te veel. Gelukkig is de situatie hier nog niet zoals ik mocht ervaren in Venetië, waar je ontbijtafeltje op het terras door tientallen van die vliegende ratten direct bezet wordt als je nog maar opstaat om iets van het buffet te gaan halen. Maar ook hier zie ik al duiven naar de borrelnootjes duiken ...
Verder is het zo dat duiven een bron van ziektes en ongedierte zijn en je kan dus beter hun populatie wat beperken. Het voederen van die vliegende ratten ( " ze zijn zo lief meneer") is m.i. de grootste fout die je kan maken. Ik heb ooit een dikke laag van elkaar verdringende duiven gezien op een voederplaats aan de Zoutwerf en dat was werkelijk degoutant. Een streepje gas had toen wonderen kunnen doen ( lacht)
Wat de slechtvalken betreft : die beestjes vangen en eten wel duiven ( maar ook spreeuwen en zelfs kleinere roofvogels ) maar ze hebben ook een actieradius en houden andere slechtvalken weg van de hunne. M.a.w. ik zie met moeite drie slechtvalkfamilies floreren in Mechelen.
Dus er is maar één oplossing : de zachte: steriliseren.
Of gas geven als er zo'n rat voor je wielen komt. Maar dat kraakt zo hé.(grapje!)
al eens aan iemand gevraagd om de duiven niet te voederen ?
komen soms rare reacties voor hoor ... dierenbeul ...
enkele jaren zat ik op een terrasje op de grote markt in antwerpen (ja daar, sorry, ik moest daar zijn voor het werk en het was warm), passeert er toch wel iets gevederds zeker ... ben naar de C&A geweest ... neen mevrouw, niet inpakken wel het ticketje eraf aub, 't is om direct aan te doen ...
nu ken je mijn standpunt wel zeker ...
Rudi zie dan wel dat het onder je wielen is en niet tegen ergens anders, of je hebt nog schade er bovenop. Dat zou zonde zijn he :-))
Ja.. zo'n duivenkolonie kan heel wat bijeen schijten. Ik herinner me nog dat midden jaren 80 de Brusselpoort eens opengesteld werd en op de hoogste verdieping kon je door een zowat 3 cm dikke strontlaag stappen zodat het onder je voeten kraakte als een beschuit.
En uiteraard, wie werpt als eens niet een stuk koekje toe als men op een terras zijn koffie degusteert?? Ook ik heb me er al aan bezondigd en het is een liefdevol zicht om die dankbare duif het te zien opeten. Volkomen verkeerd uiteraard want dat wakkert alleen maar de de tam tam aan en wat later zitten er een half dozijn duiven te geilogen.
Haha, twee jaar geleden zaten wij in Dauville op een terras en vlak daarnaast was er een zaak waar men "fruits de mer" serveerde. Een grote schotel met kreeft, oesters enz.. werd klaar gezet om naar de klanten te dragen en toen de garçon van dienst even terug naar binnen ging, streek er een grote zeemeeuw naast die schotel neer en ging met een halve kreeft aan de haal...
Ik heb eens ergens gelezen dat hongerige duiven meer broeden en gezonde duiven minder. Waar of niet, geen idee? Kunst is dus om de duiven gezond te houden. Dit combineren met andere middelen en wie weet aprreciëren we de beesten nog.
Frida, is het in de natuur normaal niet andersom? eten in overvloed = nakomelingen in overvloed, hongersnood = veel minder nakomelingen?
@ iedereen. Ik heb dit probleem reeds verleden jaar, via e-mail, rechtstreeks aangekaart bij Somers. Het was toen in hoofdzaak voor de nieuwe bepleisterde en geschilderde gevel van het Onafhankelijk Ziekenfonds aan de Keizerstraat. Die gevel was juist volledig gerenoveerd en was reeds na een paar weken schandalig bevuilt door uitwerpselen van duiven. Ik heb toen eerst kontakt genomen met de bevoegde architecte en enige tijd later zijn op de totale gevel schrikdraden geplaatst. Een ENORME KOST en voor wat? Heb in hetzelfde schrijven ook vermeldt waar enorm veel duiven zitten, bv bij himself aan de Zoutwerf. Het antwoord van Bart was voor mij alles behalve bevredigend. De valk lost het wel op en voor de rest niet overroepen. Ik heb hem toen ook gewezen op de Grote Markt en de negatieve invloed op bewoners en toeristen. Nu zijn we enkele maanden verder en nu is het in de media. Misschien komt er nu een degelijke oplossing. Ik krijg hoe langer hoe meer de indruk dat het stadhuis een ivoren toren wordt. NIET GOED BEZIG !!!!!!
@Katrientje: Gevonden! Lees stukje gecontroleerd voederen op pag. 4 eens: http://www.racm.nl/content/...
...uit onderzoek is gebleken dat hongerende duiven een groter broedsucces hebben dan goed doorvoede...
Tja die duiven, dat is nog niks! Laatst vloog er een vlieg in mijn soep, terwijl ik op het terras zat.
Ik heb Bart Somers een brief gestuurd, met het kostenplaatje van de vod en het water dat ik nodig had om dat op te kuisen. En door wie komt dat allemaal? Door Bart himself! Met zijn terrasjes en horecagelegenheden! Afschaffen, alles waar anderen ons territorium betreden, weg ermee!
Gedaan met vogels, mieren,rondfladderende lieveheersbeestjes! Ik vind dat de regering dringend werk moet maken van steriele cabinnekes, waar ik me godsganse dag kan opsluiten, weg van alles.
Allez, ik zie het al, de duiven zijn weeral pigeon! (lacht)
Vergassen, verhongeren, sterriliseren, afschieten, vangen en exporteren... Zullen we ze anders in de dossinkazerne steken?!
Degoutant gewoon, dacht dat we dit hoofdstuk al hadden afgesloten? Ga onder een parrasol eten, of eet thuis?! Maar beesten afmaken omdat je ze niet kan zien tijdens uw lunch...
En borrelnootjes schrappen van de kaart is een evengroot excuus als de broodprijs dat omhoog gaat door den oorlog in Irak. Mechelaar profileert zich weer eens als verzuurde mossel.
onvermijdelijke terrasjes? Obligate terrasjes zou ik zeggen.
Eens zien wat het beleid deed
1. Alle wilde katten worden gevangen en krijgen een spuitje
2. De duiven kweken als konijnen
3. De wilde katten worden gesteriliseerd
4. geen nieuwe katjes meer

Ok op de toren worden valken gezet maar één koppel valken maakt de duivenloze lente niet.
Een Duif??
Is er dan niemand die aan onze kinderen denkt?? Hulp hulp, een duif!
Meer duif op het menu zetten.
Lekker en gezond, gebraden duif, bouillon, duivebillekes bij het bier om de nootjes te vervangen want een terraske waar men geen nootjes serveert vindt ik maar cheap. Een waard die geen nootjes meer geeft respecteert zichzelf en zijn klanten niet en is een gierigaard.
t schijnt dat duif eten goed is voor de prestaties van de coureurs ...

Misschien een ID ?
OK, duiven zijn ook niet mijn meest favoriete vogels (geef mij maar merelgezang ;-) maar ik dacht Bart Somers ze misschien zou vertroetelen? De meest beroemde steden wemelen van de duiven. Zullen we onze Grote Markt omdopen tot San Marco-plein? ;-)))) Als we Mechelen als culturele hoofdstad willen promoten, moeten we er misschien nog wat bijzetten? (grapje!!!)
Afgelopen woensdagmiddag, rond een uur of één, wandelde ik voorbij de fontein op de botermarkt.
Het was zonnig en de op de fonteinrand zaten mensen gezellig een broodje of een zakje frieten te nuttigen.
Toen ik een half uurtje later opnieuw voorbijliep, lag rond de fontein een schandalige berg afval.
Etensresten en lege frietzakjes lagen in het rond.
Als je goed rondkijkt op de botermarkt, tel je daar toch meerdere vuilnisbakjes.
Hebben de mensen dan echt zo weinig respect voor hun stad ?
Gelukkig dat de duiven er zijn om de rotzooi op te ruimen.