Dreadlock Holiday...

met categorie:  

Ik ben deze voormiddag mijn nieuw identiteitskaart gaan ophalen in het Huis van de Mechelaar. Het was goed weer, de zaterdagmarkt trok vele blije winkelende mensen en de bediening in het Huis verliep meer dan vlotjes.

Toen ik echter het Huis van de Mechelaar verliet vielen me 2 personen op die rondhingen in het Reuzenstraatje. Voorzien van een grote blauw/witte plastieken tas, waar duidelijk hun hele hebben en houden in zat, staken ze een zelfgerolde sigaret op. Hun kledij leek al maanden niet meer gewassen en één van hen had dreadlocks waar al eeuwen geen kam meer was door geweest.
Ik hield ze even in het oog en ze vertrokken richting Desiré Boucherystraat, behalve dat Mister Dreadlock eigenlijk meer strompelde dan ging en blijkbaar nog last had van zijn vorige joint.

In de Boucherystraat neigden ze om “In den Ouden Bruul” binnen te stappen, maar toen ze zagen dat er “gewoon volk” zat te eten, besloten ze niet binnen te gaan en zetten hun weg verder tussen het winkelende publiek en gingen ze richting Botermarkt.

Die gasten bleken niet van deze kanten, alhoewel ik dat er niet kon uit opmaken.

Maar dan vraag je je af hoe het eigenlijk zit, in en rond Mechelen, ivm bv Drugsproblematiek, maar ook met Daklozen.
Beide issues zijn, meer zichtbaar, aanwezig in grote steden en misschien meer verborgen in Mechelen.

Wie weet hier meer over ?

Als het een man en vrouw, ongeveer 30 jaar waren, dan heb ik ze deze week nog gezien in de Hanswijkstraat.
@ Luc :
Mister Dreadlock was duidelijk een man.
De andere persoon kon mogelijk een vrouw geweest zijn, alhoewel niet direct af te leiden door de "uitgelebberde" en ongewassen kledij en dat lange piekenhaar, dat niet echt in vorm lag.

En neen, het waren duidelijk geen (nieuwe) punkers !
Echte 'daklozen' heb ik in Mechelen nog niet gezien. Hooguit wat 'zonderlingen'. Opvang voor hen is er niet buiten het Crisisopvangcentrum in de Hanswijkstraat dacht ik. Meeste daklozen zoeken de anonimiteit van de grotere steden op is mijn ervaring. Maar allicht hebben ze daar een beter zicht op bij het OCMW.
Het bizarre was dat toen ik mijn weg verder zette, over de Botermarkt en zo richting Bruul, er tegenover het Kruidvat iemand in elkaar gezakt was.
Er stonden enkele schimmige personen rond en iedereen, van winkelende mensen tot wachtenden op een bus, allemaal hun richting uitkeken.
Eerste gedacht : een soortement straattheater, maar voor hetzelfde geld had iemand een "bad trip" en had hij of zij een black-out.

Het was een bizarre voormiddag !
Gimycko, erg subjectief allemaal, wat je daar post. Ook erg vooringenomen: kleren LEEK al maanden niet gewassen, blijkbaar nog last van zen vorige joint, DUIDELIJK hun hele hebben en houden inzat (huh?)... het bizarre was..enkele schimmige personen... volgens mij heeft er hier maar ééntje een bad trip vandaag en dat ben jij.
@ Kristoffel :
Het was zoals het was en het kwam niet door de eerste zonnestralen. Moesten die personen effectief "Den Ouden Bruul" waren binnengegaan, dan lagen ze na 2 minuten terug buiten of waren de klanten na 2 minuten er allemaal vertrokken. En ze waren duidelijk geen acteurs van de "Maks-evenementen", dit weekend, in de binnenstad.

Waarmee ik eigenlijk de vraag wilde inkleden hoe het in en om Mechelen eigenlijk gesteld is/was omtrent de problematiek van Drugs en Daklozen.

Want bijv. jaren geleden werden winkelende mensen geregeld lastig gevallen op de parkings van Carrefour en Delhaize, op den Antwerpsesteenweg, door tamelijk agressieve bedelaars. Ook een fenomeen dat toen opeens opdook en blijkbaar onlangs is verminderd of verdwenen. Vroeger ook heel gekend in de Nieuwstraat in Brussel.

Na een aanvaring met enkele van hen op de parking van de Carrefour ben ik dan maar mijn boodschappen gaan doen in de spiksplinternieuwe Match, die net geopend was. Een stuk dichter bij huis en met een afgesloten parking ondergronds.
Och ja, zo kan je bij elke mens die je op straat ziet passeren wel een heel scenario verzinnen he?

Allez, met de eerste zonnestralen mag alles weer eens buitenkomen van meneer doktoor, daar heb je wel gelijk in! (lacht)
Zeg of anders kunnen we misschien de dakloze gedrogeerden verplichten zich ken,baar te maken dmv bijvoorbeeld een armband he? Om alle speculaties en scheve vermoedens uit de wereld te helpen.
Just An Idea
@ Sint :
Het kan natuurlijk ook geweest zijn dat ik een bad trip had, na het bekijken van mijn paspoortfoto en al die blinkende kleuren op dat nieuwe paspoort !

Voor een Carolus was het nog te vroeg...

:-D
Zeg, en een er van droeg een cowboyhoed !!
(grapje)
Jaja, maar ge lacht daarmee, maar ik zal u eens iets vertellen: gisteren he, awel gisteren liep er hier door 't straat -ge raadt het nooit- ne neger! Jaja, echt waar zowaar ik hier sta, ne zwarte neger! En hij liep hier door de straat, van rechts achter de hoek naar links de steenweg affer, ik kon het duidelijk zien van achter mijn gordijn en ik dacht nog: 'dat is hier niet pluis, die is iets van zin' en jawel, mijn gedachten waren nog niet koud of hij stak al de straat over, hier wat verder, hier wat verder stak die neger over, en pas op: niet gewoon he, nee wel, hij stak de straat SCHUIN over, jaja, die neger stak de straat schuin over ik heb het met mijn eigen ogen gezien, waarschijnlijk liep hij schuin omdat hij uitgeput was van heel de nacht misdaden te plegen en brand te stichten want hij zag wel heel erg zwart, zelfs voor ne neger.
En of hij daadwerkelijk uitgeput was is ook maar de vraag want die negers hebben waarschijnlijk meer energie dan een gewone mens, dat is van dat mensenvlees te eten he, dat zijn kanibalen, die negers, die maken dat zelfs niet gereed met patatten en bloemkool en witte saus, neewel, dat zijn wilden he, die eten dat rauw op, ik zeg het, echte wilden zijn dat, ge kunt daar geen staat op gaan, jaja, ik zei het nog tegen die van ons, maar tegen dat ik mij omgedraaid had was hij al uit het zicht. Allez, waarschijnlijk had hij mij in 't snuitje en heeft hij zich rap-rap in een hoekske geposteert, ge ziet die negers niet in den donker he, die zijn te zwart he, ha ja, en zeker als het dan nog brandstichters zijn ook.
Enfin, ik ben ineens maar beneden den balk voor de deur gaan steken en 2 kartouchen in mijn geweer, want ge weet maar nooit met die negers in de buurt, een mens kan niet voorzichtig genoeg zijn.
@sint LOL
@gimycko: Er zijn wel enkele beroepsbedelaars. Een er van loopt al enkele seizoenen rond met een aftands kindercharetteke en een gebit met kosten aan. Verder zie ik ook geregeld een orgeldraaier, maar of dat die nu per se dakloos is, dat durf ik te betwijfelen ...
Je vergeet nog het verhaal van die mensen, beste Sint, die geregeld in de Jaren 80 genoodzaakt waren om in het wachthokje van de bussen aan het Station moesten overnachten. Sommigen uit puur zattigheid en anderen die op dat moment niet veel meer hadden...

Dus, buiten wat opvang in het Crisisopvangcentrum in de Hanswijkstraat is er blijkbaar weinig in Mechelen ?
@ Peter :
De vriendelijke bedelaars op de parkings van Carrefour en Delhaize vroegen enkel om je lege winkelkar terug te zetten om alzo je 20-frankstuk te recupereren.
Maar de anderen liepen tussen al de auto's door en stonden, terwijl je je goederen aan het inladen was, te porren voor een aalmoes. En weigerde je consequent, dan hadden ze het volgende "slachtoffer" al in het vizier.
Na een telefoon naar de Carrefourdirectie vertelde deze vriendelijke man dat Carrefour of de politie er weinig aan konden verhelpen omdat ze zich zo snel verplaatsten.

Those were the days...
Op de Tervuursesteenweg ben ik al eens een scharminkel met rood haar gepasseerd, stoned, met wijd opengesperde ogen met een paar van haar kleuters achter haar aan. Woont naar het schijnt in een huis van het OCMW waar de begankenis van jongeren allerhande die er binnen en buiten lopen na geld af te halen in de Fortis selfbank laat raden dat er een handeltje bloeit.
Aan de Colomabrug zit een zootje bijeen, bv het kamerpand aan de inrit Centrale werkplaats. Bewoners spuwen en kotsen van binnen naar buiten door hun venster: sociale mix en multiculturele rijkdom noemt men dat!
Dit zijn de zwakkeren, vertroetelt door het OCMW met ons belastingsgeld: men zou voor minder gaan frauderen!
wat een 'roddelgazetteke'... ;-)
'...woont naar 't schijnt...'
'...laat raden dat...'
'...blijkbaar...'
'...leek...'

en in het 'verhaaltje-van-Gimy':
'...die gasten bleken niet van deze kanten, alhoewel ik er dat niet kon uit opmaken...'
tièns?
hoe wéét je dat dan?
;-)
@Paulsteir : Ik denk dat, als de dag gekomen is dat je, om één of andere reden, dakloos wordt of zonder inkomen door het leven moet gaan, je blij bent dat je zoiets als het ocmw kan rekenen.
Het hoeft niet altijd je eigen schuld zijn en never say never, het kan iedereen overkomen, man of vrouw, jong of oud, groot of klein, wit of zwart.
Gelukkig heb ik het nog nooit hoeven mee te maken, maar de dag dat het ooit zover is, zal ik dankbaar zijn dat ik "vertroeteld" zal worden door het ocmw met jouw en mijn belastingsgeld.
Ik denk echter dat de vertroeteling maar een pover iets zal zijn.
De verhalen daarrond zijn meestal straffer dan de werkelijkheid, vrees ik.
@ Jans :
Ik woon vlakbij de Panic d'O.
De meest vreemde vogels met de meest vreemde gekleurde haardossen lopen er binnen en buiten.
Gepokkeld door Mei '76 ben ik wel wat gewoon. De figuren die rondhingen op de Vismarkt in de Jaren 80 zijn of waren voor mij heel gewoon (Punkers, hippies, enz...)
Ik kon niet opmaken of ze van Mechelen waren, want misschien spraken ze Frans of een andere taal en waren die personen op doorreis. Ligt Mechelen niet op de reisroute tussen Noord-Frankrijk en Maastricht (voor de betere coffeeshop) ?
@Gimycko : Het is niet omdat ik door Mechelen wandel met een fototoestel rond mijn nek, dat ik een Chinese toerist ben :-)
Het blijkt gelukkig allemaal nogal mee te vallen met die drugsproblematiek, daklozen en bedelaars.

Dus zal ik hier nog maar een tijdje blijven wonen.

:-)
@ Jan Goovaerts: Je hebt gelijk. Ik werk beroepshalve met daklozen in Brussel. En er zijn idd talloos verschillende redenen waarom iemand plots dakloos is of OCMW-steun nodig heeft. Dikwijls een mix van factoren. 'Eigen schuld' of 'lui' zit daar niet dikwijls tussen. Mijn ervaring is dat het bij een serieuze tegenslag in het leven van iemand héél erg snel kan gaan.
Van mijn eigen comment ben ik schuin door de volgende commentaren gegaan en het valt mij op hoezeer wij toch gesteld zijn op onze vertrouwde omgeving. Iemand merkt een ' opvallend koppel ' op in de binnenstad en een alarmsignaal gaat af. @gimycko, ik vind je topic terect op zijn plaats en toch heb ik onderhuids een gevoel van ' moeten we nu echt burgerwacht spelen?'.
Ik zou zeggen ja, maar dan direct met de bijgedachte van ' moet dat echt?'. Ik ben er niet uit. De vierde wereld heeft veel facetten en ik wil eerder helpen dan oordelen.
@ Luc :
Vele dingen vallen je op in grote of wereldsteden omdat ze daar ook groter of uitvergroot worden.
En het zal in Mechelen ook wel bestaan, alleen valt het minder op. Maar daarom is het er wel, maar meer verdoken.
En opeens staan ze voor je neus. Je schrikt even en dan vraag je af wat oa Mechelen doet bij deze werkelijke problemen of hoe ze worden opgevangen.
Straathoekwerkers voor oa drugsverslaafden zie ik niet direct hier rondhangen en ze hebben geen tag of politiepet op. En voor zover ik weet hebben we geen landloperskolonie voor mogelijke daklozen. Je ziet ze niet zo scherp als bv in Antwerpen, waar een dakloze voor het diamantmuseum de kinderen opvangt van een drugsverslaafd koppel en ze op een ijscreme trakteert.
En ook de schrijnende wantoestanden van gehandicapte bedelaars in de Brusselse Nieuwstraat van jaren geleden zie je niet direct in den Bruul, maar de problemen op de parkings van de Carrefour en den Delhaize op den Antwerpsesteenweg deden je, enkele jaren geleden, wel je wenkbrauwen fronsen.
Dus, misschien meer dan een roddel ?
En neen, we moeten geen burgerwacht spelen maar mogelijke tendensen zouden we hier toch moeten kunnen naar voren brengen. Goede en slechte.
@gimycko: je hebt gelijk: dingen die ongewoon zijn zijn breng je voor het voetlicht. Mijn eerste reactie was: moet je dat nu echt naar voor brengen? Maar ik geef je gelijk, het is confronterend. Voor mezelf ben ik er nog altijd niet uit waar de grens ligt tussen aanvaardbaar en niet- aanvaardbaar. In een stad samenleven anno 2008 is anders dan samenleven anno 1958 ( om maar iets te zeggen ).
aha, is de panic do nu een drugkot omdat er mensen met gekleurd haar binnen en buitenlopen???
Ik ga er af en toe eens een pintje drinken, zowel overdag als s'avonds, en ik moet zeggen, jongeren van divers pluimage ja, populair cafe? ja. ambiance? jazeker! drug kot?? koffie en multivruchten is daar denk ik de meest gevraagde drank aan de toog, zatterikken heb ik er nog maar zelden gezien, studenten komen er nochtans ook genoeg (vrijdag happy hour,1 eur per pint)
Zo'n cafe's zijn er helaas te weinig in de stad.
Het doet mij toch wel heel heel erge denken aan die ene keer dat ik met mijn splinternieuwe vest van Ann De Meulemeester bij ons Moe binnenkwam die gelijk vroeg of ik echt niks anders had om aan te trekken dan die sleuren want ik zag er precies uit gelijk ne voddevent (lacht) Ons Moe is 96jaar... daar neem ik dat van aan... die heeft 60 jaar lang de tijd meegemaakt dat bedienden een hoed, werkmannen een klak en vrouwen een rok tot onder de knie droegen, in haar geval vind ik dat erg normaal.
Gim: 't is 2008! Hallo!

Waar ik wel aanstoot aan neem is het feit dat ons land jaarlijks miljoenen euro's uitgeeft aan 'ontwikkelingshulp' terwijl er binnen onze grenzen hoe langer hoe meer mensen wegzakken in het moeras van de armoede....
Jawel, deze week op het nieuws was er nog de aankondiging dat de lagere middenklasse(!) met de armoedegrens aan het flirten is, maar ondertussen wel de eerste de beste warlord in Jakkemakke een camion geld cadeau doen waarmee hij zijn volgende lading Kalashnikovs kan bestellen om zijn kindsoldaten meet uit te rusten.

Heel erg stichtend noem ik dat.
Wat ik enorm raar en een beetje angstaanjagend vind is dat je die mensen gevolgd bent!
Why in haven's name ben je hen gevolgd?
Misschien zijn ze gewoon net terug van één of ander festival, of zijn het lifters uit een ander land... en waren ze daarom zo 'vuil'.
Als ik een dakloze zie dan ga ik die echt niet stalken en dan ga ik zeker niet denken 'ah hier se, eigen schuld dikken bult! Ge moest maar ni al uw geld verdoen aan drank!'

Er zijn wel wat daklozen in Mechelen, maar gelukkig niet zoveel als in Brussel of Antwerpen. En trouwens : 't ocmw een hemel voor die mensen? Ik dacht het niet! Heb eens met één van die mensen gepraat en naar 't schijnt kunt ge pas op hulp van de staat rekenen als ge een domicilie hebt, anders kunt ge der naar fluiten.
Ik vind net zoals St Netels dat we eerst moeten zorgen voor de 4de wereld, en daarna pas de derde wereld (ook al klinkt dit hard, want beiden hebben het hard nodig)

lol@Sint: heel grappig je voorbeeldje, geeft perfect weer hoe paranoïa sommige mensen zijn. Eén vraagje though: is 'neger' geen scheldwoord? Allé ik heb altijd geleerd om zwarte te zeggen.
@ Kristoffel :
Is de Panique d'O niet meer dan dat ? Koffie en Multivruchten ? De jeugd van tegenwoordig is braaf geworden. Heel wat anders dan de Vismarkt uit de Jaren 70.
@ Nadia : Nee, ik ben ze niet gevolgd. Ze liepen (Nou ja, lopen is een groot woord) voor mij uit toen ik huiswaarts keerde. Ik heb die 2 figuren effe kunnen observeren vanaf de Reuzenstraat tot aan "In den ouden Bruul" in de Boucherystraat. Dat is nog geen 100 meter. Daarna verdwenen ze in de massa.
@ Sint : Inderdaad, het is 2008 en de middenklasse balanceert op de rand van de armoedegrens. Je zou denken dat de maatschappij al lang voorzorgen had genomen om zulke problemen (Drugs, daklozen en bedelarij) beter op te vangen. En toch blijft het hardnekkig bestaan. Het breidt opnieuw uit. Was Wortel sluiten wel zo een goed idee ?
Misschien kunnen we vragen aan die nieuwe politieke partij voor betere oplossingen. Misschien hebben de VlaamsProgressieven nieuwe ideeen of betere straathoekwerkers om zij, die door de mazen van het net zijn gevallen of zich hebben laten vangen aan drugs, beter op te vangen.
@Gim: Hoe verdwenen in de massa? Strompelden er dan gisteren een paar duizend haveloze gedrogeerde koppels met dreadlocks door den Bruul? (lacht)

De 'jeugd van tegenwoordig' och ja, in een zwak moment denk ik ook wel eens dat ik in mijn tijd wel beter bezig was en dat ze nu te braaf geworden zijn... maar wat weet ik nu van 'de jeugd van tegenwoordig'? Ik ben 38jaar, hahaha. Ik denk dat ze niet beter of slechter bezig zijn dan 'in mijnen tijd', wij deden ook niet alles in het zicht van oude zakken van 38.

@nadia: 'neger' was geen scheldwoord toen ik op school zat, misschien heeft het ondertussen die status bereikt, dat zou kunnen, waarom dat is mij een raadsel, maar soit, als dat zo is dan zal dat wel zo zijn. Dus bij deze wens ik mij te excuseren bij de negers: 't was niet slecht bedoeld! (lacht)
Ik was vroeger trouwens zo paranoïa, dus ik weet hoe het werkt, hahaha.
@nadia: Onze Va zaliger die sprak altijd van 'de zwèttekes van de Congo' en dan zeiden wij altijd 'Neeje, Va, dat zijn geen zwèttekes, dat zijn negers, en 't is Zaïre!' (lacht) Allez, onze Va had dan toch gelijk!
Als er volgende keer nog eens iemand in elkaar zakt in den Bruul (Beroerte, black-out of bad trip) en zijn vrienden (aka brothers in arms aka schimmige personen) ontfermen zich over hem dan zal die shoppende goegemeente op eenzelfde manier reageren als gisteren. Ze stoppen effe, kijken allemaal op en vervolgen hun weg met de phrase : "Aarg, hiel aarg".

als deze mensen nu uit overtuiging , of zelf gewoon omdat ze dat willen en zo willen uitzien en zich gedragen is dat hun probleem en eigen keuze , als ze neigden den ouden bruul binnen te gaan ,  maar om een reden daar gewoon terug wegstappen is hier tog niks mis mee?

mechele ligt trouwens niet echt in de doorweg van frankrijk naar maastricht als je even nadenkt... met de wetenschap dat in Maastricht vele van de koffieshops al lang gesloten zijn of extreme normen hebben aangenomen in verband met verkoop aan buitenlanders enzo lijkt mij dit zeer straf. 

ik snap niet dat je zo vanop uitzicht er van kan uitgaan dat deze mensen landlopers , schooiers of junks zijn. dit is natuurlijk mogelijk maar daarom moet je hun nog niets verwijten ik heb de pest aan mensen die denken dat ze beter zijn en de problemen daarom op andere mensen moeten steken , kortzichtig als een ezel zonder bril!

mensen moeten meer openstaan voor anderen en in mechelen zeker ; vriendelijker en begripvoller zijn tegenover elkaar en zichzelf .

waarom zijn mensen die er anders uitzien als de norm meteen slecht junk of schooier? hoe zie jij nu het verschil tussen een normale 40 'er en een verdoken junk van 40? of het verschil tussen ongure personen en personen met eigen voorkeuren en smaken in kleding en haarstijl? tussen een gelovige en een ongelovige , tussen zelfs een punk en een gewone schooljongen?