Brouwerij zette de deur open

met categorie:  
't Anker, de succesrijke Mechelse brouwerij, zette gisteren de deuren open.
(niet alleen 't Anker deed dat, maar ook veel andere Belgische brouwerijen deden mee aan de allereerste Open-Brouwerijendag...).
Van 10 tot 17 uur kon je er op de koppen lopen!


(foto: Jan Smets)

een foto-impressie...
Charles Leclef, de huidige eigenaar, is reeds de vijfde generatie die deze brouwerij beheert.
Was ze jaren geleden zieltogend... vanaf '97-'98 begon het succesverhaal...


(foto: Jan Smets)

Het bekendste 'Mechelse neefje', de Keizer himzelf - Karel V, was zo gek op de Mechelse bieren, dat hij ze liet overbrengen naar Spanje...


(foto: Jan Smets)


(foto: Jan Smets)


(foto: Jan Smets)


(foto: Jan Smets)

...de vernieuwde bottelarij...


(foto: Jan Smets)


(foto: Jan Smets)


(foto: Jan Smets)

Bier met liefde gebrouwen...dat drink je met verstand...
Mijn eerste Gouden Carolus gedronken. Lekker!
We mogen fier zijn op onze brouwerij. Als je er in slaagt op enkele jaren tijd overal ter wereld bij de besten te behoren op allerhande bierfestivals dan is dat uiteraard geen toeval. Die eretitels komen niet zomaar uit de lucht gevallen.
Een dikke tien jaar geleden was e brouwerij op sterven na dood en zie nu eens. HOed af voor de durf van Charles Lelef en evenzeer hoed af voor Hans de brouwer en het hele brouwerijteam. Wat gisteren (begijpelijkerwijze ) ontbrak was de Lentebock. Speciaal gebrouwen voor de Nederlandse markt, waar de bocktraditie nog bestaat, en dus niet te vinden in België. Ware het niet dat je hem, tot zolang de voorraad strekt, kan drinken van 't vat in het Ankertje aan de Dijle. Een schitterend blondje, pittig en minder sterk dan de triple. (6.5%) Familie van de uitstekende HOPsinjoor en de Margriet, iets minder bitter. Een tip: breng dat volgende lente eens op de Belgische markt!
Uwx eerste Frida?? Welkom bij de ECHTE Mecheleirs(Carolus drinkers) :-D
Verdorie.... ik wist niet eens dat het "open brouwerijendag" was... Anders was ik wellicht ook van de partij geweest !

Nietemin: een prachtige reportage, Jan, en zeer fijne foto's, alweer !

@Frida: allez, proficiat !! Welkom bij de Carolus-drinkers ;-)
'Het kan verkeren' zei Bredero.
Het verhaal van deze brouwerij kan men vergelijken met het sprookje van 'Het Lelijke Eendje'.
Toen ik een jongeling met een nog frisse onbezoedelde lever was - ergens in de jaren vijftig van vorige eeuw - waren er in Mechelen nog een viertal brouwerijen die naam waardig. Lamot, Chevalier Marin, Jacops (of Jacobs, iemand zal zich nog wel de juiste schrijfwijze herinneren)en zoals men het toen in Mechelen zei: 'DenNanker'.
Het Anker had toen zoals dat vandaag nog gangbaar is een aantal panden in de stad die verplicht waren 'te bieren' zoals men het plastisch uitdrukte, van de eigenaar - in casu de brouwerij - aan wie het café toebehoorde.
In het Mechelen van die jaren kwam iedereen die een stap in de wereld zette om de nieuwe aanwinsten van zijn kleerkast te showen aan de incrowd van die dagen, onvermijdelijk terecht in de 'Arms of York'. Toen 'THE place to be'.
Wou nu het malheur dat die zaak eigendom was van de familie Van Breedam van Het Anker. Hun speciaalbier(en) waren nog drinkelijk maar hun pils was jammer genoeg niet van die kwaliteit om de toenmalige blondjes van de concurentie enig weerwerk te bieden. Men dronk in die dagen practisch niets anders dan pils. Resultaat: iedereen legde vlot een paar frank meer op het toogvlak om de kwaliteit van zijn blonje te garanderen. Duitse Dortmunder en Spatenbrau, alsook de Scandinaven Tuborg en Carlsberg waren toen aan een serieuze verovering van de Wollemarkt bezig. Alle brouwerijen behalve Het Anker hebben het loodje gelegd door de inpalmingsdrang van de wereldspelers op de biermarkt. Dood en doodjammer!
Maar... het lelijke eendje van de Guido Gezellelaan staat er nog steeds en mogen we hopen voor nog decennialang!
de gouden carolus (nu classic) was het eerste wat ik van Mechelen apprecieerde!
@ markec: stond afgelopen weekend groot aangekondigd in GvA
@Jef Van Ransbeeck: Urquell stond toen ook op de tarieflijst van menige drankinstelling!
En Charly van de Barcelone maakte er een degustatiespelletje van!
Hij vulde 5 glazen elk met een verschillende inhoud:
= vol Supra
- 3/4 Supra en 1/4 Tuborg
- half en half
- 1/4 Supra zn 3/4 Tuborg
- vol Tuborg
wie alles juist had, kwam er goedkoop van af.
De week daarop was de winnaar misschien de verliezer, want dan was er Carlsberg in huis!
@ Jef, ja de Pils van den Anker was nu niet zeer speciaal te noemen (en er was toen ook nog de export), maar daarentegen had die brouwerij in den tijd van de York wel andere vloeistoffen die het nuttigen waard waren:
Captain (dat in de Ankercafés geschonken werd als men een "Koninkske" bestelde)
Keizer (een voortreffelijk bier)
Cardinal (ook niet te versmaden) en dan was er uiteraard ook nog de Carolus

@Jokke, dat van die biersoorten in de Barcelone heb ik ook meegemaakt. Het was niet meer bij Charly, maar bij Robert.
De eerste keer zat ik er klink naast en de tweede keer was alles just. Toen was de Brewmaster er ook bij, wat het al iets gemakkelijker maakte. Maar het waren geen mengelingen, alles was straight.
@Louis dv: Ah.. I see... tja. dat is dan dom van mij.. ik heb er dan blijkbaar stomweg overgelezen, want ik lees in principe dagelijks de GvA, en in 't weekend komen daar De Standaard en De Morgen bij...
Telkens ik Mechelen bezoek met buitenlanders is het bier van het Anker gegarandeerd een succes. Op een internationaal congres in Zuid Frankrijk werd de Carolus in de bar opgediend, nadat de organisatoren het hier geproefd hadden. Het werd bijzonder geapprecieerd door alle deelnemers (Europeanen, Russen, Amerikanen, Japanners).

Waarom de Mechelse Bruynen verdween (nu Ambrio), vraag ik me nog altijd af. De naam 'Mechelse Bruynen' wekte opvallend nieuwsgierigheid bij mijn buitenlandse gasten. Sedert dit Ambrio genoemd werd, vraagt er niemand nog naar.
Ik veronderstel dat "den Mechelsen Bruynen" niet zo erg aangeslagen heeft.
En eerlijk gezegd, ik heb de laatste 48 jaar toch al menig biertje langs mijn huig laten passeren,maar toen ik uit curiositeit enkele flesjes van dien bruine kocht was ik toch wel wat teleurgesteld. Bref, ik heb er één van gedronken en de anderen staan onaangebroken ik mijn kelder. Ik bewaar ze als "souvenir".
En er gaat nog iets veranderen, want het huidige paasbier wordt een cuvée blond.
@marec ik deel uw verwondering, ik zou ook van de partij kunnen geweest zijn.
Als je het artikel in de krant las, dan zou je opgemerkt hebben dat ook eigenaar Charles Leclef vindt dat de "ambrio" nog niet 100% naar zijn zin is. Hij is in elk geval al stukken beter dan enkele jaren terug, maar de kwaliteit is niet stabiel genoeg.
kent iemand de "geschiedenis" van de Barcelone? Ik heb lang geleden geweten dat dat café "in handen was" van Rika Lepage; weet iemand daar meer over?
de geschiedenis van den barcelone ken ik niet, maar ik ken héél veel mensen die daar een deel van hun jonge jaren doorgebracht hebben en er nog heel vaak over vertellen, kzou zeggen, loop eens van kroeg naar kroeg in mechelen en je komt wel eens iemand tegen ...
zelf ben ik er welgeteld ene keer geweest ...
en nieuw: den Hopsinjoor

Lekker, blond en gaat gevaarlijk vlot binnen
@BertVe: wél, vanavond ho(o)p ;-) ik hem te proeven, vermits ik dan in Het Ankertje zal vertoeven waar ze dit bier vermoedelijk / hopelijk ook wel zullen schenken;-)
markec, als het dan maar niet (h)op is :-))
Jaak had al gezegd dat die hopsinjoor serieus rap de koeling, kelder én schap
uit vliegt! Maarja, niet moeilijk, zó lekker!!
De Lentebock is daar ook verkrijgbaar, maar enkel van 't vat.
Awel, Katrientje, als 'em (h)op is dan drinken we de Lentebock ;-)
@markec,zal probere der oek eene te köme preuve.
@Nen echte... : gade nen andere kie köme preuve dan?

Vandaag dus eindelijke den HOPSINJOOR geproefd !
En niemand had teveel gezegd: wat een heerlijk goedje...

En .. het Ankertje bleek vanavond een thuisbasis voor menig Blogger .... en de blogger in kwestie lieten hun de Hopsinjoor smaken ;-)

Er was gelukkig genoeg !

Enfin, weerom EEN FANTASTISCH BROUWSEL van Brouwerij Het Anker !