Wat groeit er in mijnen hof?

met categorie:  
De groentetuin
De tijd is stilaan aangebroken dat iedereen tussen twee plensbuien door zijn tuin gaat verzorgen.
Brico's, Aveve's en andere doe-het-zelf-zaken en tuincentra kunnen zich weer in de pollen wrijven want iedereen met iets of wat hofke is weer druk in de weer.
Sommigen houden het bij een grasveld dat je om de veertien dagen eens moet kortwieken, anderen durven dan weer een of meerdere bloemperkjes aan. En nog anderen paren het aangename aan het nuttige, ze planten groentjes.
Heb je al wat meer tuin dan kan je overwegen een zwembad te graven (en soep in blik te kopen zoals sommige reclamestuntjes suggereren) of een tennisveld te installeren of je kan een bongerd aanplanten. Wist je dat je van de stad mechelen een subsidie kon krijgen voor het aanplanten van hoogstamminge fruitbomen? Wist je ook dat Vlaanderen een premie geeft voor het planten of onderhouden van sommige hoogstammige fruitbomen?

Dit jaar hebben wij als groentjes weer gekozen voor de pompoenen die ons nog geen enkel jaar in de steek lieten, onze laatste pompoen van 19kg gaat er deze week aan, we gaan enkele andere soorten bij planten, we zoeken nog spaghettiepompoenen. Wist je dat de zwaarste pompoen uit Europa een Vlaamse pompoen is van 588,4 kg, de zwaarste pompoen weegt 691 kg en is Amerikaans. Ook gaan we dit jaar onze hoeveelheid courgetteplanten uitbreiden zodat we deze zomer nog meer courgettes op het menu kunnen zetten.
Pastinaak plantten we reeds twee jaar, het is een vergeten vrucht die toch lekker is in soep en in aardappelpuree. Bieslook , spinazie en uitjes zijn nieuw voor ons. We zijn erg nieuwsgierig naar de uitkomst.
Momenteel zijn de pruimelaars voor de eerste keer ferm aan ’t bloeien. We hopen dat de oogst navenant zal zijn.
Enkele appel- en perebomen zullen dit jaar ook voor het eerst bloeien. Als het weer meezit en als de bijtjes hun werk doen hebben we dit jaar kans op nog meer opbrengst. Want daar knelt het schoentje natuurlijk, de bijtjes sterven uit door een vreemde mijt in de bijt en het weer is niet altijd gunstig te noemen.

Wat heeft u dit jaar in petto met uw tuin, houdt u van lekker lui in een zwembad of zonnen op uw gazon of houdt u uzelf liever bezig met spitten en wieden met het oog op genoegdoening van uw smaakpapillen? Wat maakt er het meeste kans in uw tuin?
Onze tuin bestaat uit grasperk, bomen, klimop, merels, duiven, een Japanse Kerselaar, een knotlinde, ... maar geen patatten ... :-)
Onze tuin heeft veel gazon, enkele grote sparren, een hoge den, een appelboom, twee wilgen, een paar cypressen, ongeveer 3 are struiken en heesters, een perk met borrelstenen, 70m laurierhaag, leilinden ... Er is werk genoeg in.
Zopas hebben we in een uithoek een bedje voor diverse tuinkruiden voorzien. Vorige week heb ik in potjes gezaaid en nu is het wachten tot het zaad kiemt om de plantjes uit te planten.
http://www.flickr.com/photo...
mijnen hof
vanachter zijn er nog 2 zonnebloemstruiken bij gekomen
vollop gezoem van levendige beestjes als de zon schijnt :)
Met die regen van de laatste dagen zijn al mijn mariuhanaplanten platgeregend :-)
:-)
inderdaad een weelderig stukje integere natuur, Wim, jij verkiest volgens mij vakantie boven het harde werk
ons hofke bevat: een zwarte-bessen struikje, een hopplant, een vijg, aardbeienplantjes, huis-tuin-en keukenkruiden en onkruid
Lieven er staat idd niets van groenten in of zo. Maar in de zomer ben ik al gauw een 20 min per dag bezig met die rozen.
(snoeien, bespuiten,...)
Maar das natuurlijks niets vergeleken met de amateur-groentenkweker.
En ja ik durf een hangmat te hangen tussen de 2 muurtjes, dan is het pas echt vakantie :)
O ja, nog vergeten... een pruimelaar, een hele hoop meesjes, eksters, bij wijlen eekhoorns en een egel en dan nog enkele (half)wilde katten die ik heb laten kastreren en die dagelijks komen tafelen.
Een hangmat tussen 2 muren spannen zou moeilijk gaan maar voor mij is het pas vakantie als het bloedheet is en ik in de volle zon op ons terras op een saunabedje lig met een stapel stripverhalen naast mij.
Eerlijk gezegd heb ik gans mijn tuintje laten beklinkeren omdat ik een hekel hebben aan werken in de tuin.
Helaas heb ik een achterbuur die mij hardnekkig verplicht om mee te 'genieten' van klimop en ander onkruid dat hij welig over de muur laat tieren.
Kent iemand een efficient verdelgingsmiddel ? Vandastraf !
bij ons een blauwe bessenstruik 2 aardbeiplanten,braambes vijgenboom en 2 druivelaars maar een micro-oogst!
Bij mij groeit er niets in den hof, vanwege geen tuin.
Ik woon op een appartementje op het 2e verdiep en een hangende/zwevende tuin heb ik nog niet. ;-)
Jan G, gewoon ergens een zakje van 5 kilo algemene onkruidverdelger kopen en die kwistig langs de andere kant van je muurtje uitstrooien.
Resultaat gegarandeerd :-)
@Jan Goovaerts:
Voor een effectieve en blijvende verdelging slechts 1 product: ROUNDUP.
Te verkrijgen bij Aveve.
Werkwijze: 200ml oplossen in 3liter water in een sproeibus. ( vette overdosis ) Weerbericht in 't oog houden voor een dag of 3 droog en op een schoon moment de bladeren van de geviseerde plant besproeien.
Roundup dringt via het blad tot in de wortel, 3 weken en 't is klaar. Je kan er zelfs een dikke boom mee kapotkrijgen.

Mijn opa was een hovenier uit Katelijne, trust me, ik ken iets van vergif. In de kast hebben we nog wat bussen rommel staan die tegenwoordig verboden zijn maar dan kan het zijn dat ge van uw gebuur ook vanaf zijt (lacht).
Oh ja bijna vergeten: NIET MORSEN! (moet nie mors nie) Tenzij ge een spoor van dorre planten wilt achterlaten tot aan uw deur!
Mijn vrouw popelt al dagen om in onze tuin aan de slag te gaan. Wegens werk en slecht weer was het er tot nog toe niet veel van gekomen, maar nu zal ze toch gaan beginnen (ik mag wat helpen, maar tuinieren is hààr ding). Zij maakt er elk jaar weer iets moois van met veel bloeiende planten en bloemen, zo gekozen dat we bijna het hele jaar door een groene tuin hebben. Ook frambozen en braambessen, een druivelaar (!), soms courgetten, tomaten, sla, en allerlei kruiden. Niet in een aparte moestuin, maar gewoon overal tussen.

Ik heb alleszins ons vijvertje uitgediept en schoongemaakt (het is intussen al weer halfvol geregend) zodat we er binnenkort waterplanten én visjes kunnen inzetten. Het is nog een oud betonnen vijvertje, dat in één stuk ter plekke werd gegoten. Een antiek model!
Mijn tuin is ongeveer 40m² groot, en met twee kleine kindjes hebben we gekozen voor 40% terras en 50% gras. Wat overblijft biedt ruimte aan een haag, 4 bamboes, wat lavendel, een vibernum tinus en een buxusbol (beide gekregen, en over enkele weken komen er nog bloemetjes bij. Oh, en dan heb ik nog wat groen aan mijn voorgevel (nog 's 2 tinusen en wat ongedefinieerde struikjes die de straat wat opvrolijken).

Ben nog op zoek naar een kleine struik waar vlinders op afkomen. Staat vanaf de lente tot de herfst in de zon van 9 tot 15u. Suggesties zijn zeer welkom!
Een vlinderstruik eh! Kan je goed in toom houden met snoeiwerk, vlinders tijdens de bloei gegarandeerd.
Bedankt tante K, die had ik als leek ook op het oog. Ik weet alleen niet of die kan overleven in mijn stadstuintje. Heb inmiddels al wel deze lijst gevonden, maar zonder details van welke omstandigheden ze nodig hebben:

DAGvlinders:
1: IJzerhard (Verbena BONARIENSIS)
2: Pekbloem (Silene armeria)
3: Buddleja weyeriana 'Sungold' (of andere soort?)
4: Koninginnekruid (Eupatoriun purpureum)
5: Heelblaadjes (Pulicaria dysenterica)
6: Damastbloem (Hesperis Matronalis): Oranjetip
7: Fijnstraal
8: Beemdkroon (Knautia arvensis)
9: Lavendel
10: Vaste muurbloem (Erysimum 'Bowles Mauve')
11: Viooltje: Dagpauwoog, kl koolwitje
12: Winterheide: Kleine vos, dagpauwoog
13: Hemelsleutel (Sedum spectabile): atalanta, dagpauwoog, gehakkelde aurelia
14: Wilde Marjolein

NACHTvlinders:
1: Kamperfoelie (Oregano)
2: Teunisbloem (Oenothera erythrosepala)

Waardeplanten:
1: Brandnetel
2: look-zonder-look: Oranjetip
3: Pinksterbloem: Oranjetip
4: rolklaver
5: koolsoorten: witjes
6: Jacobskruiskruid:St-Jacobsvlinder
7: Klimop : Boomblauwtje
8: Judaspenning: Oranjetip
Mijn tuin behoeft weinig onderhoud wegens volledig betegeld.

Aan de andere kan heb ik wel een tuingerelateerde vraag: tegen mijn gevel zou ik deze zomer een inox net willen hangen om klimop te laten groeien als een soort groengordijn, maar daarvoor zou ik een tegel of 2 van de trottoir moeten loswrikken om een zgn 'tegeltuintje' te bekomen waarin ik de klimop kan planten: Mag je daar gewoon aan beginnen of moet je dat ergens aanvragen?, en zo ja: waar moet je daar precies voor zijn?
Een vlinderstruik groeit overal, bij voorkeur tussen de voegen van het muurke waar je net niet bij kunt. Laatst groede er een op tussen de vensterbank en het raam in Krista's huisje. De wortels zaten tot achtre het pleisterwerk en tot in de ingemetselde balken.
Zo'n vlinderstruik groeit als zot. 'k heb er ook een paar in de tuin maar elk jaar zet mijn vrouw er stevig de snoeischaar in. Uit onze muur groeien ze gelukkig nog niet :-)
ja we hebben er een slecht punt voor gekregen van 't stadt. Na een nieuw venster en een gekuist venster tablet zullen ze wel niet meet reclameren zeker?
Sint, dit moet je inderdaad aanvragen. Het handigste moment hiervoor is de jaarlijkse bloemenactie, in het weekend van 18 mei. De vorige jaren kreeg je er dan ook nog 's wat gratis planten bij. Maar als je zolang niet kan wachten, op de Groendienst zullen ze wel meer weten zeker. Je krijg dan een vergunning die je goed moet bijhouden, want je kan worden gecontroleerd nav klachten (bvb stoep wordt te smal).
Sint, zo'n voetpadtuintje heb ik in Mechelen ook ooit gehad (mits het eerst met een plannetje te hebben aangevraagd.) De grote van 1 dal op zowat 2,5 meter). Maar toen het constant door de honden van de buren werd volgescheten heb ik alles terug dicht gelegd.