
Brico's, Aveve's en andere doe-het-zelf-zaken en tuincentra kunnen zich weer in de pollen wrijven want iedereen met iets of wat hofke is weer druk in de weer.
Sommigen houden het bij een grasveld dat je om de veertien dagen eens moet kortwieken, anderen durven dan weer een of meerdere bloemperkjes aan. En nog anderen paren het aangename aan het nuttige, ze planten groentjes.
Heb je al wat meer tuin dan kan je overwegen een zwembad te graven (en soep in blik te kopen zoals sommige reclamestuntjes suggereren) of een tennisveld te installeren of je kan een bongerd aanplanten. Wist je dat je van de stad mechelen een subsidie kon krijgen voor het aanplanten van hoogstamminge fruitbomen? Wist je ook dat Vlaanderen een premie geeft voor het planten of onderhouden van sommige hoogstammige fruitbomen?
Dit jaar hebben wij als groentjes weer gekozen voor de pompoenen die ons nog geen enkel jaar in de steek lieten, onze laatste pompoen van 19kg gaat er deze week aan, we gaan enkele andere soorten bij planten, we zoeken nog spaghettiepompoenen. Wist je dat de zwaarste pompoen uit Europa een Vlaamse pompoen is van 588,4 kg, de zwaarste pompoen weegt 691 kg en is Amerikaans. Ook gaan we dit jaar onze hoeveelheid courgetteplanten uitbreiden zodat we deze zomer nog meer courgettes op het menu kunnen zetten.
Pastinaak plantten we reeds twee jaar, het is een vergeten vrucht die toch lekker is in soep en in aardappelpuree. Bieslook , spinazie en uitjes zijn nieuw voor ons. We zijn erg nieuwsgierig naar de uitkomst.
Momenteel zijn de pruimelaars voor de eerste keer ferm aan ’t bloeien. We hopen dat de oogst navenant zal zijn.
Enkele appel- en perebomen zullen dit jaar ook voor het eerst bloeien. Als het weer meezit en als de bijtjes hun werk doen hebben we dit jaar kans op nog meer opbrengst. Want daar knelt het schoentje natuurlijk, de bijtjes sterven uit door een vreemde mijt in de bijt en het weer is niet altijd gunstig te noemen.
Wat heeft u dit jaar in petto met uw tuin, houdt u van lekker lui in een zwembad of zonnen op uw gazon of houdt u uzelf liever bezig met spitten en wieden met het oog op genoegdoening van uw smaakpapillen? Wat maakt er het meeste kans in uw tuin?
Zopas hebben we in een uithoek een bedje voor diverse tuinkruiden voorzien. Vorige week heb ik in potjes gezaaid en nu is het wachten tot het zaad kiemt om de plantjes uit te planten.
mijnen hof
vanachter zijn er nog 2 zonnebloemstruiken bij gekomen
vollop gezoem van levendige beestjes als de zon schijnt :)
(snoeien, bespuiten,...)
Maar das natuurlijks niets vergeleken met de amateur-groentenkweker.
En ja ik durf een hangmat te hangen tussen de 2 muurtjes, dan is het pas echt vakantie :)
Een hangmat tussen 2 muren spannen zou moeilijk gaan maar voor mij is het pas vakantie als het bloedheet is en ik in de volle zon op ons terras op een saunabedje lig met een stapel stripverhalen naast mij.
Helaas heb ik een achterbuur die mij hardnekkig verplicht om mee te 'genieten' van klimop en ander onkruid dat hij welig over de muur laat tieren.
Kent iemand een efficient verdelgingsmiddel ? Vandastraf !
Ik woon op een appartementje op het 2e verdiep en een hangende/zwevende tuin heb ik nog niet. ;-)
Resultaat gegarandeerd :-)
Voor een effectieve en blijvende verdelging slechts 1 product: ROUNDUP.
Te verkrijgen bij Aveve.
Werkwijze: 200ml oplossen in 3liter water in een sproeibus. ( vette overdosis ) Weerbericht in 't oog houden voor een dag of 3 droog en op een schoon moment de bladeren van de geviseerde plant besproeien.
Roundup dringt via het blad tot in de wortel, 3 weken en 't is klaar. Je kan er zelfs een dikke boom mee kapotkrijgen.
Mijn opa was een hovenier uit Katelijne, trust me, ik ken iets van vergif. In de kast hebben we nog wat bussen rommel staan die tegenwoordig verboden zijn maar dan kan het zijn dat ge van uw gebuur ook vanaf zijt (lacht).
Ik heb alleszins ons vijvertje uitgediept en schoongemaakt (het is intussen al weer halfvol geregend) zodat we er binnenkort waterplanten én visjes kunnen inzetten. Het is nog een oud betonnen vijvertje, dat in één stuk ter plekke werd gegoten. Een antiek model!
Ben nog op zoek naar een kleine struik waar vlinders op afkomen. Staat vanaf de lente tot de herfst in de zon van 9 tot 15u. Suggesties zijn zeer welkom!
DAGvlinders:
1: IJzerhard (Verbena BONARIENSIS)
2: Pekbloem (Silene armeria)
3: Buddleja weyeriana 'Sungold' (of andere soort?)
4: Koninginnekruid (Eupatoriun purpureum)
5: Heelblaadjes (Pulicaria dysenterica)
6: Damastbloem (Hesperis Matronalis): Oranjetip
7: Fijnstraal
8: Beemdkroon (Knautia arvensis)
9: Lavendel
10: Vaste muurbloem (Erysimum 'Bowles Mauve')
11: Viooltje: Dagpauwoog, kl koolwitje
12: Winterheide: Kleine vos, dagpauwoog
13: Hemelsleutel (Sedum spectabile): atalanta, dagpauwoog, gehakkelde aurelia
14: Wilde Marjolein
NACHTvlinders:
1: Kamperfoelie (Oregano)
2: Teunisbloem (Oenothera erythrosepala)
Waardeplanten:
1: Brandnetel
2: look-zonder-look: Oranjetip
3: Pinksterbloem: Oranjetip
4: rolklaver
5: koolsoorten: witjes
6: Jacobskruiskruid:St-Jacobsvlinder
7: Klimop : Boomblauwtje
8: Judaspenning: Oranjetip
Aan de andere kan heb ik wel een tuingerelateerde vraag: tegen mijn gevel zou ik deze zomer een inox net willen hangen om klimop te laten groeien als een soort groengordijn, maar daarvoor zou ik een tegel of 2 van de trottoir moeten loswrikken om een zgn 'tegeltuintje' te bekomen waarin ik de klimop kan planten: Mag je daar gewoon aan beginnen of moet je dat ergens aanvragen?, en zo ja: waar moet je daar precies voor zijn?