Tobias tovert weer!

met categorie:  
Tobias Tovert! - affiche (c) Basisschool UM

Op zaterdag 10 en zondag 11 mei, dertig jaar na de musical "Tovenaartje Tobias", toen gecreëerd en opgevoerd door het Mechels Stadspoppentheater (nu 'De maan'), tovert Tobias weer. Het getover vindt nu plaats in de Mechelse stadsschouwburg.

De oorspronkelijk voor poppen geschreven musical werd door de basischool Ursulinen Mechelen bewerkt en herdoopt naar "Tobias Tovert" en wordt voor u opgevoerd door alle leerlingen, ondertsteund door live-muzikanten (ouders).
Auteur Louis Contryn aanvaardde het peterschap over de productie met open armen en Connie Neefs is meter. Beiden zullen ook aanwezig zijn op een van de voorstellingen, alsook Patrick Hiketick die de liedjes uit de musical componeerde.

Wie wil er niet kunnen toveren?
Zelfs Herman Van Veen maakte er al een liedje over:“Als hij kon toveren, kwam alles voor elkaar...". Tobias, een gezellige jongen, koestert dezelfde droom. Ferdinandus, een meester-tovenaar, neemt hem mee op weg doorheen de magie en samen met zijn tovenaarsvrienden Matthias en Methusalem zal hij Tobias inwijden in de geheimzinnige wereld van de toverij. Neen, dit lukt niet vanzelf. Noem het gerust een zware uitdaging. Heel wat problemen zullen de kop opsteken, gevaren liggen op de loer, maar het geloof in jezelf en de kracht van vriendschap overwinnen alles.

de cast en de auteur
De enthousiaste jeugdige cast en de auteur ! - Foto: (c) basisschool UM

De leerlingen en leerkrachten van UM basisschool zijn al heel hard aan het repeteren en kijken uit naar een grote opkomst voor deze niet te missen musical. Laat je je meevoeren in een spannend en muzikaal verhaal, vergeet dan je toverstokje niet en kom op 10 of 11 mei naar de stadsschouwburg.

'Tobias Tovert' praktisch:
- zaterdag 10 mei om 16 uur en zondag 11 mei om 15 uur
- cast: meer dan 250 kinderen van 2,5 tot 12 jaar van de basisschool Ursulinen Mechelen
- kaarten: € 6,00 voor grote mensen en € 3,00 voor kinderen (tot 12 jaar)
- reservatie via: tobias.tovert@ursulinenmechelen.be
- info: www.basisschoolursulinen.be
Dat wordt beslist spetterend!
Ik wens het jonge volkje veel succes hiermee...
(hé, lang geleden dat Mechels Monument Louis Contryn nog eens in beeld kwam...)
Louis Contryn (Mechelen, 1929) is een Belgisch poppenspeler en regisseur.
In 1929 werd Louis Contryn als enige zoon van Jef Contryn geboren. Hij zette het werk van zijn vader verder. Louis Contryn werd poppenspeler en regisseur van het familiegezelschap 'Hopla'. Van bij de aanvang van de televisie trad het geregeld voor dit medium op. Hij schreef er tientallen teksten voor of bewerkte verhalen van andere auteurs.
Uit Hopla groeide in 1965 het Mechels Stadspoppentheater waarvan Jef Contryn de directeur en Louis Contryn de artistieke leider werd. Aanvankelijk kreeg het huisvesting in het Cultureel Centrum van de stad maar tien jaar later werd het definitieve poppentheatergebouw gelegen tegenover de Sint-Romboutskathedraal, officieel geopend. Wanneer in 1977 zijn vader zich, op 75-jarige leeftijd, uit het theater terugtrok werd Louis de directeur en Fernand Verreth de productieleider.
Het Mechels Stadspoppentheater werd in 1984 professioneel. In 1970 werd de School voor Poppenspel opgericht onder de directie van Louis Contryn. Dank zij deze school kan gezorgd worden voor een degelijke vakopleiding van toekomstige spelers.
In 1989 werd Louis Contryn verkozen tot voorzitter van het Vlaams Verbond voor Poppenspel waarvan hij in 1962 de medestichter was en waarvan hij nu de erevoorzitter werd. Louis Contryn maakte studiereizen naar Frankrijk, Duitsland, Polen, Tsjechië, Rusland en de Verenigde Staten. Hij publiceerde poppenspelteksten en artikels in verschillende vaktijdschriften. Hij verzorgde de rubriek 'Poppenspel' in de grote Nederlandse Larousse-encyclopedie. Enkele van zijn teksten werden vertaald in het Frans, het Engels en het Zuid-Afrikaans.
Hij lanceerde de 'Tijl en Luppe-stukken' die erg in de smaak vielen van de jeugd en hij maakte talrijke bewerkingen van Europese en Oosterse sprookjes. Hij dramatiseerde eveneens literaire meesterwerken en werk van hedendaagse auteurs. Hij maakte ook enkele originele poppenspelen die nog steeds gespeeld worden. Daarnaast stelde hij ook twee cursusreeksen op die in talrijke pedagogische en paramedische instituten werden gegeven. Een twintigtal van deze poppenspelteksten met uitleg hoe je ze kan opvoeren, verschenen onder de titel " 't Is Poppenspel" bij de uitgeverij Die Keure van Brugge.
In 1993 werd het Mechels Stadspoppentheater officieel erkend en gesubsidieerd door de Vlaamse Gemeenschap. Het wordt ook ondersteund door de Provincie Antwerpen en vooral door het stadsbestuur van Mechelen.
In 1995 werd hij eredirecteur van 'DE MAAN' het vroeger Mechels Stadspoppentheater. Vorig jaar werd de Centrale voor Poppenspel hervormd tot Het Firmament met zijn zoon Paul Contryn als directeur en hijzelf als voorzitter van de Raad van Bestuur.
wikipedia ? deze tekst komt me namelijk bekend voor ...
@peter: inderdaad. tja. letterlijk zelfs.
Gimy: je had natuurlijk ook gewoon de link kunnen plaatsen ipv. de hele lap tekst te copy/pasten.

http://nl.wikipedia.org/wik...

Nu je toch de hele lap tekst plakte, ware een bronvermelding of het plaatsen van " " niet onnutig geweest.Trouwens verder info, ivm de betrokken vind je ook hier:

http://www.basisschoolursul...
@ Peter : Yep...
Een hele beschrijving van een bijzondere Mechelaar.

Btw :
Herinnert nog iemand Roza en Willy uit de Koolstraat in Mechelen ? Van 1966 tot 1971 woonden we naast hen en Willy maakte toen een heleboel poppen voor het (toen nog) Stadspoppentheater.
Hij liet ons, toen nog kleuters, enkele eerste werkstukken zien en de mechaniek hoe bv de mond van de pop kon openen en sluiten.
Roza maakte toen de kleren van de poppen.
Achternaam ben ik vergeten maar haar dochter was oa werkzaam of liep rond op het RIKA/IKA en haar man was er leraar Grafiek...
@ Markec : Niet iedereen leest links...
nee, je mag ook rechts lezen :-)
En Louis Contryn was ook een fantastisch regent Nederlands en zedenleer in de RMS. Ik genoot de eer er 4 jaar les van gekregen te hebben. In de tweede helft van de jaren 50 heeft poppenkast Hopla "Reinaert de Vos" nog in TV Ohee (Nonkel Bob en Tante Ria) op de Vlaamse televisie opgevoerd
Waaruit dan blijkt dat Contryn deel uitmaakte van de niet-Christelijke zuil ?
Interessant om weten ... :-)
De weetjes over Contryn zijn heel interessant, maar vergeet zeker ook niet het eigenlijke onderwerp: de musical, in de uitvoering van de Basisschool Ursulinen Mechelen...

Een aantal jaar geleden was ik ICT-coördinator in deze basisschool, en ik heb toen ook aan de musical (toen rondom het thema 'film') meegedaan, ik kan jullie verzekeren: leerlingen en leerkrachten werken hier heel erg hard aan.. zo kon ik zelf ondervinden...
Het zal deze keer zeker niet anders zijn, en het resultaat zal ongetwijfeld goed zijn. Dus... ga er heen met kinderen, kleinkinderen.... petekindjes, .... enz...

;-)
Weer wat bijgeleerd van een interessante Mechelaar!