Erfgoed

met categorie:  
In de binnenstad staat wel meer te vervallen, een hof van Cortenbach bijvoorbeeld, of een hof van Palermo ... allemaal majestueuse huizen uit de Mechelse glorietijd ...

Maar voor deze huizen heb ik een boontje. Ik laat de discussie of ze al dan niet met overheidsgeld moeten gered worden aan de blog gemeenschap.

Starring Diamant en Den Witten Engel beiden meer dan 400 jaar oud.

DE
(foto Peter Meuris: Achterkant Katelijnestraat vanuit de De Deckerstraat)

Wie weet er meer van deze huizen?
Zijn er renovatie-plannen?

ost
(Alfred Ost, begin vorige eeuw, links Diamant, rechts Den Witten Engel)


Zo zag de voorkant eruit toen Alfred Ost de vlietjes schilderde, want Diamant lag naast de Oude Melaan. Die is nu gedempt, maar als je goed kijkt met een beetje fantasie, kan je deze vliet zien lopen in het straatbeeld, rechttegenover de Stadsheimelijkheid.

Diamant
(foto Lerak Sremos: Diamant)

Diamant, eertijds naast een vlietje. Deels vrijstaand huis uit de 16e eeuw. Aangepaste gecementeerde trapgevel. (Bouwen door de eeuwen heen, 9n, pp 422)

Engel
(foto Lerak Sremos: Den Witten Engel)
Den Witten Engel, Diephuis in kern daterend uit de 16e eeuw. (Bouwen door de eeuwen heen, 9n, pp 422)
Karel Somers (Lerak Sremos) is goed bezig op Flickr.
Maar het was vooral Lhoon, die een boon had voor afbraak en verval in Mechelen.
Fotografeert die nog want het is een tijdje geleden dat ik nog beelden zag van zijn hand ?
Naar het schijnt is het huis Diamant ooit aangekocht door Project de Mechelse Vlieten ... Wie weet meer ?
http://www.bouwenwonen.net/...
@Peter, aangaande die "Diamant" (what's in a name...) moet ge eens contact nemen met Eric Nobels; die weet daar meer over als mede-eigenaar geloof ik.
De Witte Engel is binnenin heel mooi in orde gebracht door de bewoners en voor de buitenkanten is wel subsidie nodig!
Ja, Erik (?) Nobels is als ik me niet vergis de bezieler van de 'Mechelse Vlieten', alleen heb ik daar nooit een renovatie gezien ?

Maar los van het feit dat ze van binnen mooi in orde zijn, denk ik dat de buitenkant dringend moet worden aangepakt,
of het wordt gevaarlijk.
@ gimycko: Lhoon fotografeert zeker en vast. Hier is zijn website: http://www.problemen.be/
Ik weet weinig over renovatieplannen voor beide huizen, maar het is wel erg nodig dat er aan begonnen wordt... Het zou de bouwkundig toch boeiende Katelijnestraat zéker verfraaien...
(knap artikel - mooi gestoffeerd...)
In principe zou een (mede)eigenaarschap door Eric Nobels, een drijvende krcht achter RIM tc... een zekere garantie moeten zijn voor instandhouding. Verder denk ik dat zeker de diamant en mogelijk ook de Witten Engel "pronken" met het schildje van beschermd monument. Ook dat zou moeten gerust stellen, maar misschien is wel niet iedereen even kapitaalkrachtig om zo'n pand te restaureren.... Geef toe soms heb je andere prioriteiten.
Gelijk heb je Rudi. Ik had zeker niet de bedoeling om de rekening te maken van de eigenaars, die zeker wel van goede wil zijn.

Ik wil alleen maar zeggen dat er veel te doen is rond de grote 16e eeuwse hoven, maar dat er in de binnenstad soms meer pareltjes staan waar er werk aan is. Subsidies voor opfrissen van dergelijke gebouwen zijn m.i. erg op zijn plaats hier.
Amaai dat bericht over een resaturatieinitiatief voor de diamant is inmiddels al 5 jaar oud!
Mmm, inderdaad jans het zou zeker een verfraaing zijn van de Katelijnestraat temeer omdat volgende maand de werken in de straat beginnen.
Rudi, Peter, natuurlijk kan men de rekening van een ander niet maken maar ik vraag me wel af of restauratie nog mogelijk is. Al eens goed gekeken? Zelfs de stut voor de zijgevels zou een stevige stut kunnen gebruiken, want die is intussen al naar beneden gevallen.
De beide woningen hellen vervaarlijk af, een paar rioleringswerkzaamheden zullen die zeker niet overleven. Dit is misschien een punt om op te letten voor de aannemer die de rioleringswerkzaamheden moet uitvoeren na het bouwverlof.
Weet er iemand trouwens wat er met die 'VZW De Mechelse Vlieten' is gebeurd ? Bestaat die nog ?
Zou het ook al niet veel helpen als dat stuk braakliggend terrein eindelijk eens een invulling krijgt?
Rudi@ De gemeenteraad heeft de bouwintentie op dat stuk grond goedgekeurd! We wachten op de plannen voor de karkasbouw...Het is schepen Karel Geys die zich ermee bezighoudt.
Restauratie is veel duurder dan renovatie, het lijkt me dan ook logisch dat de meerkost gesubsidieerd wordt met belastingsgeld. Als belastingbetaler zie ik mijn geld liever geinvesteerd in zulk patrimonium dan dat ik het in bodemloze putten zie verdwijnen.
Als je de kaart van Ost bekijkt, moet alles toen ook al met haken en ogen aan mekander hebben gehangen...
Dat zullen vele mensen graag lezen Paulsteir. Je laat je historische pand verkommeren en dan kan de gemeenschap er deels voor opdraaien. Een ideetje voor de eigenaar van pakweg het Hof van Cortenbach?
Enne... juist Gymicko ik had die verloederde situatie op Osts tekening ook al in de gaten.
Naar het schijnt ...
http://www.gva.be/nieuws/an...

... komt er op de voormalige OVAM terreinen, een ondergrondse parking en een woonproject ...
TER INFO: De premie voor monumenten bedraagt 40 % van de uitgaven. Dus 60% moet nog steeds worden betaald door de eigenaar.
Mechelen gaat duidelijk overal ondergronds...

Ondergrondse beleverstraten voor winkels, ondergrondse parkings voor shoppende Mechelaars en Toeristen en morgen parkeert de Binnenstadbewoner zijn auto in zijn Keldergarage.

Nu op het Gelijkvloers den boel nog renoveren/restaureren en de rust komt weer. En Paulsteir komt terug in de Binnenstad wonen.

Het wordt nog een leuke eeuw...

:-D
Heu Gimycko .... het is daar nat beneden. Tenminste op de lage oever van onze schone stede ... (i.e. de rechteroever)
Wat de restauratiesubsidiëring betreft zou men eigenlijk beter leningen zonder intrest toestaan, waardoor het geld terugkomt naar de overheid en daarna nieuwe restauraties kunnen gefinancierd worden. Rudy heeft daar een punt als hij van cadeaus spreekt.
Een andere piste zou kunnen zijn , dat de gemeenschap mede-eigenaar wordt ten belope van de subsidiesom t.o.v. de totale kostprijs.Goed idee?
Moet kunnen Eddy, eind jaren 80 gaf dit rijke land wel renteloze leningen aan China...
hmmm ... de gemeenschap mede-eigenaar, dat is een beetje om problemen vragen denk ik. Wat bij vererving, wat bij huuropbrengsten ?

Aan de andere kant weet ik wel dat mensen die in een gesubsidieerd monument wonen, tijdens open monumentendag toegang moeten verlenen voor het publiek. Een gevolg van de aan hen toegekende subsidie.
Rudi merkt terecht op dat onvoorwaardelijke subsidie tot misbruik zou leiden. Anderszijds is het zo dat een historisch pand een extra financiële last vormt voor een privé eigenaar en daardoor marktwaarde en verkoopbaarheid "hypothekeert". Subsidie voor mede-eigenaarschap komt budgetair neer op een transfert van financieel naar geimmobiliseerd actief, kan afkoopbaar gesteld worden en verhindert misbruik. Is dat niet zo met de Sotscop in de OLV-straat? Ik dacht dat daar de stad eigenaar is van de gevel. En de Sint Romboutstoren?

Zoals de Katelijnestraat er nu bijligt willen begoede burgers daar uiteraard niet wonen. Zodra een wijk voldoende opgelapt geraakt, wordt het aantrekkelijker voor eigenaars die de financiele last liever zelf dragen om volle eigenaar te zijn, subsidies kunnen dan gerecupereerd worden.
@ Paulsteir :
Mijd ook maar de Adegemstraat !
Voorbij het Hertshoornstraatje/De Langhestraat is het ook huilen met de pet op ! En dit tot aan de Ring.
@Paul: Daar zit wat in ...

- Van de gevel van de Sotscop is de stad inderdaad eigenaar. Dus de renovatie er van komt op het conto van onze schone stede.
- Als een dergelijke subsidie afkoopbaar en apart verhandelbaar, dan denk ik dat er wel wat voor te zeggen is.

Alleen denk ik dat eens de stad een stukje van een gevel bezit, ze graag zeggenschap zal zeggen over wat er met de rest van het pand zal/mag gebeuren.
Ik vraag me verder af wat de geplande aanpassingswerken aan de Katelijne-en Adegemstraat en de huidige investeringen daar gaan veroorzaken. Ik zou niet verbaasd zijn moesten die straten de volgende jaren een opmerkelijke metamorfose ondergaan. Waar ik echt naar uitkijk
@ Rudi :
In de Adegemstraat, tussen Keerbergstraat en Ring is het echt nodig !
Je kan amper langs de kraan die ze daar neergepoot hebben en er zijn stukken uit de weg en de goot.
Gaan ze den boel ook gelijkmaken (egaliseren) zoals in het begin van de OLV-straat ?
En was er onlangs geen bericht in de gazet dat dat eenrichtingsverkeer een mogelijkheid was ?
Tis nodig...
@Rudi: Gelijk heb je ... En eigenlijk kan je het voorspellen ... Er zijn nu al wijken waarvan je weet dat ze verder gaan opleven omdat er werken zijn gepland ...
...misschien ook de Tervuursesteenweg?
Binnenkort starten daar ook gefaseerd de geplande werken...

Volgens GVA:

 

Voor het beschermde pand De Diamant is er een koper. “Hij zal het restaureren. Tegelijk kan ook de eigenaar van nummer 44 zijn project opstarten, want hij was volledig afhankelijk van zijn buur”, legt Karel Geys uit.

Men fluistert mij in het oor dat er een nieuwe eigenaar wordt voorgesteld voor De Diamant.

Hopelijk komt er snel een oplossing !!

Renovatie DIAMANT. Vanmorgen kon ik de volgende foto nemen.

(Foto Peter Meuris)

@Peter: dat ziet er mooi uit; weet jij toevallig ook of er rekening wordt gehouden met het eventueel heropenen van de vliet naast de deur?

Geen idee Luc.

En meer nog, op openmonumentdag staat dit pand te schitteren.

http://www.uitinvlaanderen.be/agenda/e/open-monumentendag-2013-de-diaman...

En de stellingen zijn weg...