Wijken...

met categorie:  

---
Is er dan niemand van het Groothertogdom Stuivenberg zoals ik ? ;-))

(Anoniem als "Leyander Himself" op 22/02/2008 18:19:12)

---

Van sommigen weten we het, maar uit welke Wijken zijn AL DIE ANDERE Bloggers ?
@Leyander Himself: bedoel je van geboorte of woonachtig?
Geregeld zijn er feesten in de verschillende wijken in en dorpen rondom Mechelen.
Maar wanneer houden ze in Mechelen-Stad eens een "Feest van de Wijken" ?
Alle Wijken en Dorpen verzamelen in hun omgeving een pak bekende en minder bekende Kunstenaars en deze personen stellen hun Kunst, Hobby of Vakmanschap voor op Pleinen in de Binnenstad.
Iedere Wijk of Dorp kan misschien wel een 10 of 15 verdienstelijke Wijkbewoners vinden om eens per jaar af te zakken naar de Binnenstad en eventueel, naast de Kunstenaars en Hobbyisten, hun Wijk voor te stellen aan de hand van bv Tekeningen en Foto's, waardoor de (verknochte) Stadsbewoner zijn Stad (en de Wijken) beter leert kennen.
Dus geen "Wijkfeest", maar een "Feest der Wijken".
En misschien kunnen we dan ook nog een competitie houden tussen de Wijken dmv het maken van Menselijke Pyramides, zoals ze doen in sommige delen van Italie of Spanje...

Enfin, als het maar volk op de been (en naar Mechelen) brengt...

Idee - Idee

:-)
Zou het niet beter zijn dat die bloggers-stadsmensen eens naar de dorpen of wijken zouden gaan om hun mogelijk te beperkte kennis (van stenen en café's in Mechelen-centrum) uit te breiden en zo gans Mechelen te leren kennen? De bewoners van de wijken en dorpen moeten wel naar het centrum komen voor allerlei activiteiten en diensten, kan het eens omgekeerd. Blog of Flickr eens op uit en verruim uw horizon.
Misschien kan het cultuurcentrum ook eens wat organiseren in de cultuurhuizen van de dorpen?
Trouwens, reeds twee jaar organiseert de Dienst Wijk- en Dorpszaken een gezamelijk feest voor alle medewerkers van de wijken en dorpen. Maar dat is in Tivoli, mogelijk iets te ver voor de standaard-bloggers en flickrs.
@ Homor :
Zolang het maar geen "Vlaamse Kermissen" worden.
Geregeld bezoek ik nog wel eens zo een Vlaamse Kermis in de bredere omgeving van Mechelen omdat er nu eenmaal nog Familie woont (Bv Heist-op-den-Berg), maar na 2 keer te zijn langsgeweest heb je het wel gezien.
En elke generatie vernieuwt of zet zijn schouders onder een "gerenoveerde" Vlaamse Kermis van hun Dorp, Wijk of Gehucht. Maar na enkele jaren zie je meestal dat de rek er een beetje uit is en is die Vlaamse Kermis op sterven na dood of ligt weer een aantal jaren op apegapen.
Ik heb oa nog tentoongesteld op de Vlaamse Kermis van Heist-op-den-Berg/Zonderschot, jaren geleden en dit dankzij de ijver op dat ogenblik van een neef (Ne Kozze, int goe Mechels) van me. Maar ook deze Kermis is op dit ogenblik aan het wegkwijnen door de desinteresse van Vrijwilligers...

Jammer, jammer...
@homor: Iedere Blogger zingt zoals hij gebekt is, en natuurlijk ook zoals hij de dingen ziet, tegen komt.

U bent bij deze hartelijk uitgenodigd om mee artikels te schrijven rond de buitenwijken !! Iedereen die mee aan kar trekt is meer dan welkom !
En in welke Mechelse Wijk of Dorp woont Homor ?

(Straatnaam en Huisnummer hoeven we echt niet te weten, hoor !)

Just2know...

:-)
...als de mensen uit de wijken en dorpen bloggen...dan zijn die wijken en dorpen toch...hiér ?
Dus, ik kan niet anders dan Peters uitnodiging onderschrijven :-)
Beste Homor...
van harte welkom als blogger! ;-)
Ik kan niet alléén schrijven of foto's posten van Sinte-Mettevieringen of 'nacht van de duistenis' in Hombeek, Posse-Leest, opening van dorpsplein in Battel, kerstboomverbranding in Muizen, 'Heffen op stap', enz...
Enne: ik heb een grote sympathie voor de Mechelse dorpen: Mijn foto's reeds gezien? van Zennegat tot Walem en Mechels Broek, Mahatma Gandhiwijk...
allemaal buiten het centrum!
Gimycko
Heeft uw denigrerende toon betrekking op "Vlaams" of op "kermis" of misschien wel op uw "familie".
Stap eens af van uw verhoogde gladde stadscentrumkasseisteen, lees wat er werkelijk in de tekst van deze blog staat, reageer daarop en ondervind dat de wereld (ook die van de bloggers) ruimer is dan monumenten en pleintjes met café's en restaurants in het duur gerestaureerde kleine stadscentrum.
@ Homor :

De vergelijk met "Vlaamse Kermis" en "Feest der Wijken" is enkel gewoon ter verduidelijking als volgt :
Het Feest van de Wijken in de Mechelse Binnenstad, zoals ik het in mijn gedachten zie, gaat over het samenbrengen van verdienstelijke bewoners van de Wijken en Dorpen (Kunstenaars, Hobbyisten, enz.)
Maar de Ballonnekesprik en het Blikskeswerpen hoeven niet.
Ik wil hier niet denigrerend doen over Vlaamse Kermissen, maar als je al enkele keren er geweest bent (oa Heist-Zonderschot), dan heb je na een tijd een duidelijk deja-vu. Het is misschien ook daarom dat na enkele jaren vrijwilligers voor deze evenementen thuisblijven en de Vlaamse Kermissen doodbloeien. Nieuw Bloed-of ideeenarmoede, misschien ?
Vroeger werd daar op het Zonderschot alles nog eens geanimeerd met een Loopkoers of zoiets, maar ook dat behoort al lang tot het verleden...
@Jokke oep z'n blokke:
ik ben geboren op Pasbrug, in de Oude Putse baan. Binnen was dat (toen) nog Sint Kathelijne Waver, in ons voortuintje was het Bonheiden.
Niezen mocht je ook niet want dan zat je in Mechelen...een echt drie-gemeenten-punt.
M'n speelterrein waren de een aantal plaatsen in St katelijne waver, de 'bossen van Bonheiden' en (bij m'n overgrootmoeder): den hoge weg , café "het bergske" en het zennegat. (als stadsmens kan dat tellen.. grinz)
Stuivenberg was/is de thuishaven van m'n eega...en een mens gaat waar het goed is: dus woon ik nu al meer dan 30 jaar 'op Stuivenberg' ;-)
@ Leyander :
Sommigen zijn honkvast en anderen verhuizen elk jaar of elke twee jaar.
Het zou eens leuk zijn om op een kaart (bv GoogleMaps) de punten aan te duiden waar iemand overal gewoond heeft en waar hij nu woont en deze punten te verbinden.
Maar als we dat doen voor elke inwoner, dan wordt het volgens mij een wirwar van lijntjes...

:-)
Leyander:das teen en tander,da zal dà nogal "stôve" (oep stôvenberg)
awel meicheleir, veu de moment stooft da : ze zèn aan 't werke aan de rioleiring, en lei 'd alles vol stof en zand ...;-)
ga ne Palm drinke in den TILT en alle stof is weg...:-D
@ Leyander: als Stuivenbergbaan deel is van groothertogdom Stuivenberg dan heb ik de eer jou te komen vervoegen tegen de zomer :-)
@homor : Als ik je reactie lees op Gymicko wat betreft Vlaamse kermissen dan ben je geen haar beter dan de gladde kasseistenen van de centrumbewoner en getuigt dit van een minstens even enge houding. Eigenlijk de typische houding van het platteland tegenover de "stad" en verder gaande van de "stad" tegenover de "grootstad". (Mechelen tegen Antwerpen bijvoorbeeld). Niks nieuws onder de zon. Ook voor jou schijnt het eigen nest onder de kerktoren het allerbelangrijkst. Dus welke pot verwijt hier welke ketel....?
Of gelak da ze zegge: moa kind, schoe kind....
Overgrootouders van mij woonden in Battel (aan 'den Eik' en 'oep achterwèts').
Eén overgrootmoeder was afkomstig van Leest...
Grootouders woonden op de Leestsesteenweg, en andere woonden in 'den Hanswijkenhoek'...
Betovergrootouders woonden in het begijnhof, in de Coventstraat...
een grootmoeder was van de Brusselsesteenweg..
Mijn vrouw is van Battel, net als mijn vader...
Mijn schoonvader was van de Tervuursesteenweg...
Ikzelf heb als kind in de Battelse Bergen gewoond, en nadien in de Acaciastraat...
En nu woon ik in de Stenenmolenstraat...
Dus:
Mechelen zit in 'de familie'!
;-))
@Omar:

welkom ! ;-)
Dus...
10 verdienstelijke Kunstenaars/Hobbyisten/Verzamelaars van de Wijken van Mechelen (geselecteerd door de Buurthuizen van Heihoek, Stuyvenberg, Hanswijk, enz...) stellen hun Kunde voor op de Grote Markt
en
10 verdienstelijke Kunstenaars/Hobbyisten/Verzamelaars van elk Dorp rond Mechelen (geselecteerd door de Buurthuizen van Hombeek, Leest, Heffen, Muizen, ...), stellen hun Kunde voor op de Mechelse Pleinen (Botermarkt-Vismarkt-Veemarkt-Korenmarkt)

En dankzij de foto's van al die Flickrfotografen uit al die Mechelse Wijken en Dorpen leert de (verstokte) Stadsbewoner zijn omgeving kennen (en niet enkel het gerestaureerde kleine stadscentrum) en zal hij geneigd zijn om naar de Wijkfeesten te komen.
En ook voor de dan aanwezige toeristen een leuke kennismaking met het grotere Mechelen. Dan zal ook deze inzien dat Mechelen meer is dan gladde stadscentrumkasseistenen, maar dat er nog veel groen rond Mechelen is en dat ook in al die dorpen rond Mechelen aan Kunst met een grote K wordt gedaan.

Ik denk wel dat er volk gaan afkomen op het "Feest van de Wijken".
Liefst in een aangenaam lentezonnetje en met ne frisse Carolus vlakbij.

:-)
Ik ben afkomstig van de Mechelse boerenbuiten, de Girregumstraat (Geerdegemstraat).
Van mijn zesde tot mijn 22e groeide ik op aan den Tervuursesteenweg, in de blokken (1966 tot 1982).
Kort nadat ik mijn madam leren kennen heb, was het koekenbak en vonden wij een nestje in de Oscar Van Kesbeeckstraat, in een dakappartement boven Garage Van Helsmoortel.
In 1988 verhuisden we terug naar mijn oudershuis, om in 1992 te verhuizen naar de Velkgerstraat.
@ Jan G :
Opletten, Jan !
Morgen planten ze ne GPS in het lichaam van elke aardbewoner en kunnen ze jou volgen op een groot scherm.
En al die gegevens worden dan opgeslagen op een server voor de volgende eeuwen, zodat je achterkleinkinderen kunnen nagaan waar hun achtergrootvader heeft gewoond en gelopen.

:-D

Toekomstvisie ? Nee, hoor, de ingeplante chip wordt nu al gebruikt aan de ingang van de "Betere Discotheken".

Hierover schreef ik al in... 1988 ! Check it out...

"Future City - Gimycko - 1988

Junkfoodbars and discomeetings
In-vitrochilds and junkygreetings
Businesscalls and stereophones
Heavy soulsound and fake trones

You know...

You can live it up
In Future City
Live the time of your life
You can go to
Future City
It kills you like a knife

No way back, no time to run
You are catched in their videosun
The follow you on lifelinescreen
They know all the places where you've been

You know...

You can live it up
In Future City
Live the time of your life
You can go to
Future City
It kills you like a knife"
Sinds ik in Mechelen ben (nu al 20 jaar), heb ik bijna altijd in de buurt van het Vrijbroekpark gewoond.
In het begin een hele aanpassing - ik kom namelijk van Antwerpen, maar nu voel ik mij wel thuis hier. En het Vrijbroekpark is altijd weer een herademing...
@ Barbara :
En zijn er in de buurt van het Vrijbroekpark (wijde omgeving) 10 verdienstelijke Kunstenaars/Hobbyisten/Verzamelaars te vinden voor het "Feest van de Wijken" ?

:-)
dat zou ik moeten onderzoeken...
Allez Jan G, gij zijt ons "gebuur" dan! Allez, van een straatje verder richting park ;-)