Passie in Sint-Rombouts en Begijnhofkerk...

met categorie:  
Op 15 maart zal er om 20 uur in Sint-Rombouts een Passieconcert doorgaan, met twee werken van Peter Pieters, de organist van de kathedraal.
Het belooft een muzikaal hoogstandje te worden.
Peter brengt 'Stabat Mater' en 'Kruisweg', een oratorium gebaseerd op 'Le Chemin de la Croix' van Paul Claudel.
Dit alles ter gelegenheid van de 50ste verjaardag van deze componist en het feit dat Pieters 20 jaar organist is van Sint-Rombouts...


(foto: Jan Smets - 'Christus-op-de-koude-steen' in St.-Rombouts)
Uitvoerders zijn het Kathedraalkoor van Mechelen, Het Groot Akkoord, het orkest La Passione uit Lier, Peter Pieters, Benoît Giaux - bariton, woordkunstenaar Francis Verdoodt...
De algemene leiding is in handen van Johan Van Bouwelen.

Peter Pieters kreeg zijn muzikale opleiding aan het Lemmensinstituut, waar hij in '81 laureaat orgel en muziekpedagogie werd.
Hij zette z'n studies te Leuven verder en volgde er onder meer hoger onderricht voor orgel bij Chris Dubois, compositie en fuga bij Jan Hadermann, Frans Geysen en Jos Van Looy.
In '83 behaalde hij een eerste prijs fuga en de Lemmens-Tinelprijs voor orgel.
Nu is hij docent orgel, improvisatie liedbegeleiding en compositie aan het Lemmensinstituut, en sedert '86 organist-titularis van Sint-Rombouts als opvolger van de toen overleden Flor Peeters.


(foto: Jan Smets - Onder den Toren)

Als organist gaf hij reeds talrijke concerten in het binnenland, en was hij ook te gast in belangrijke buitenlandse orgelfestivals.
Zijn concertactiviteiten brachten hem in '98 eveneens in Bolivia met 'n repertorium van oud-Nederlandse en oud-Spaanse componisten.
Peter schreef hoofdzakelijk vocale muziek, kamermuziek, enkele orkeststukken en werken voor koor en orkest, waaronder in '88 de Mariacantate ter gelegenheid van de Cavalcade, en in '93 'Le chemin de la Croix' op tekst van Paul Claudel.
In '95 werd te Mechelen 'het Gekkendorp' gecreëerd, een oratorium ter ere van Pater Damiaan.
In '97 componeerde hij in opdracht van luidsprekerfabrikant B&W een groots opgezette score voor symfonisch orkest, orgel, synthesizer en rock-band.
De uitvoering werd gerealiseerd door het orkest van het Lemmensinstituut en opgenomen door de legendarische Abbey-Road-studio's voor EMI in Londen.
In '99 componeerde hij een Benedictusoratorium ter gelegenheid van 100 jaar Abdij Keizersberg te Leuven.
Daarnaast zorgde hij nog voor enkele CD-realisaties waaronder een opname als solist in het orgelconcerto en in de Missa Festiva van Flor Peeters, in 2003 uitgebracht door Klara.
In 2004 nam hij ter gelegenheid van de 875ste verjaardag van de abdij van Tongerlo een SA-CD op, gespeeld op het Klais-orgel van de abdij.

Informatie over het concert:
passieconcertkahedraal@telenet.be
tel.: 015/33 60 45

Prijs: 18 euro aan de kassa.
Voorverkoop: 15 euro.


(foto: Jan Smets - Begijnhofkerk)

En nu het toch gaat over 'Passie'...
Toch maar vermelden dat op 12, 13 en 14 maart in de Begijnhofkerk (telkens om 20.30 u) het Passiespel wordt gebracht door de Krea-groep van het Begijnhof.
En dit in een eigentijdse, sobere, ongekunstelde en pure versie.
Toegangsprijs:
5 euro (voorverkoop in boekhandel Salvator in de Befferstraat)

Voor de donderdagvoorstelling (13/3) kan je ook terecht bij VTB Cultuur Mechelen.Zij kunnen een beperkt aantal genummerde plaatsen aanbieden, tevens aan 5 euro.
Inschrijven voor 5 maart, bij Hildegarde Van Miert (015 55 56 02 of via e-post:
mechelen@vtb.be


(foto: Jan Smets)

Beslist de moeite!
Donderdag ben ik van de partij!
Ben héél erg benieuwd...

En tja. Het Nieuwsblad heeft de klok horen luiden, maar weet duidelijk de klepel niet hangen: een beetje pijnlijke fout: in hun artikel over het Passiespel spreken ze over de OKRA-medewerkers (!)...

Waar dat natuurlijk de KREA-Groep moet zijn.. Toch wel iets anders dacht ik zo...