Kopergravure-II

met categorie:  
Het is logisch, het gaat hier over de Heerlijkheid Mechelen ...

* de omwalde stad van Mechelen
* de gehuchten Nekkerspoel en Nieuwland
* de dorpen Hever, Muizen, (Neer-)Hombeek, Leest en Heffen
* in een aparte enclave ook Heist-op-den-Berg met afhankelijkheden, onder meer Gestel
Eén van de plezante details op deze kaart is het Brussel - Schelde kanaal, rechts op de kaart. Hieronder is een quote uit Wikipedia daarover:

'Het kanaal is een van de oudste bevaarbare kanalen van België en zelfs Europa. De werken aan het kanaal begonnen in 1550 en duurden tot 1561. Er was nochtans reeds in 1436 door Filips de Goede toestemming gegeven om de werken aan het kanaal uit te voeren. Maar door protest van de stad Mechelen,die als enige tol mocht heffen op de Zenne , werden de plannen gedurende ruime tijd opgeborgen. In 1531 zal Keizer Karel V voor een ommekeer zorgen door de toestemming van Filips de Goede voor het graven van een kanaal te hernieuwen. Toch wordt er nog niet met de werken gestart. Het zal nog tot 1550 duren vooraleer de nieuwe landvoogdes Maria van Hongarije, de toestemming geeft om de werken te starten. Op 16 juni 1550 geeft Jean van Locquenghien, burgemeester van Brussel, eindelijk de eerste spadesteek.'

Als je een beetje vertrouwd bent met de 'stapelrechten' in Mechelen dan weet je waarom Mechelen toen van zijn wekker maakte en waarom dat kanaal met een mooie boog het grondgebied van Mechelen vermeed.
En het is toch straf hé: in 1546 ontploft de Zandpoort en iedereen die wat geld heeft trekt naar Brussel, inclusief ' het hof '. Nog geen vijf jaar later hebben die van Brussel reeds hun goesting gekregen en Mechelen werd gewoon als een rotte appel achtergelaten. Nondenonde...!!