IPOD wandelingen in Mechelen

met categorie:  
Bron De Standaard Online

BRUGGE - Vlaams minister voor Toerisme Geert Bourgeois (NVA) maakt dit jaar binnen het kader van het Vlaamse kunststedenactieplan (KSAP) 542.000 euro vrij voor zes projecten. Zogenaamde GPS-wandelingen moeten onder andere de toeristen naar de steden lokken.
De zes projecten van het Vlaamse kunststedenactieplan moet de internationale aantrekkingskracht van de Vlaamse kunststeden verhogen. Een GPS-gestuurde mobiele wandelgids en de oprichting van een gemeenschappelijk filmloket voor tv- en filmproducties moeten onder andere de toeristen naar de zes Vlaamse kunststeden (Antwerpen, Brugge, Brussel, Gent, Leuven en Mechelen) trekken. Ook de opleiding van horecapersoneel en -uitbaters tot toeristische ambassadeurs en een project om jonge rugzaktoeristen te lokken, maken deel uit van het KSAP.

Echt innoverend worden de GPS-wandelingen in Brugge, Mechelen en Gent’, meent minister Bourgeois. ‘De VRT zal dit project coördineren. Bedoeling is dat individuele bezoekers met een iPod stadswandelingen kunnen maken. Onderweg krijgen ze via klank en beeld uitleg bij plaatsen die ze passeren. De haalbaarheidstudie moet in de herfst klaar zijn. Voor dit project trekken we 150.000 euro uit.’

Worden onze stadsgidsen binnenkort bijgestaan (of vervangen ...?!) door de electronische broertjes.

Wat denken de bloggers hiervan ...?
Alles, maar dan ook alles wordt digitaal.

|00||0|||0000||| enz...

Morgen hebben we ook geen Gidsen
meer nodig van vlees en bloed.
En (misschien) overmorgen Mechelen digitaal
en in 3D op jouw PC-scherm.

Welkom in de 21e eeuw.
En toch ... en toch ... Meer en meer wordt alles digitaal. Maar, digitaler, hoe meer men een persoon die met een mooi verhaaltje zijn toehoorders weet te boeien zal gaan apprecieren !

Een gids die zijn verhaaltje afstemt op zijn publiek ... Personal Guide als het ware ... Daar zit wel muziek in denk ik ...
@peter; muziek? Met welk begeleidend orkest ga jij dan rondtoeren? De fanfare van honger en dorst?
:-) t Is een gedacht !
Gidsen in liedjes.
Ik vind dat fantastisch. iPod-wandelingen trekken een ander publiek - of op zijn minst een publiek in een andere vorm - dan de stadsgidsen en kunnen zo toeristen naar Mechelen lokken. Volgens mij is dit en-en en niet of-of.
Ik heb al heel wat toeristen ontmoet die zeker van de IPOD-wandelingen gebruik zouden maken, indien ze er waren.

Maar er is zeker een stukje overlap, wat natuurlijk niet uitmaakt. Alle grote(re) steden hebben reeds dergelijke IPOD-wandelingen (e.g. Rijsel, Dublin, ...). Ik ben blij dat Mechelen er werk van maakt.
Nu weet ik waar Louis Neefs de mosterd vandaan haalde toen hij (of zijn tekstschrijver) de "Poppenstoet" schreef...

:-D

Ik zie ze daar al lopen, zingend, hand in hand...

LOL

http://www.muzikum.eu/artis...
Het idee van dergelijke wandelingen is ouder dan jullie denken. De stad heeft altijd gedroomd van begeleidingen middels een walkman of iets dergelijks, maar dat is nooit uit de verf gekomen. Nu kan misschien het nieuwste speeltje, de Ipod ( wat is dat eigenlijk een soort cassetterecorder meen ik te weten?) de klus klaren. Maar of nu uitgerekend toeristen de juiste doelgroep is weet ik niet. Ipods zijn toch meestal voor jongeren en die zijn nougaballen geïnteresseerd in historie. Al kan dit technologisch wonder die numisschien over de brug halen. Concurrentie vrees ik maar weinig al weet ik dat de bootjes wel varen met een soort klankband maar ik zou toch wel eens willen weten of de mensen dat zo leuk vinden in vergelijking met een gevatte gids aan boord.
@ Rudi :
Een digitale Gids heeft enkele voordelen...
-Je zet hem aan of af wanneer je wil
-Je kan de tekst laten afspelen met verschillende stemmen. Van zwoel en warm tot extreem hilarisch.

(Apple heeft die mogelijkheid - Ik twijfel over PC)
Ik denk dat de twee systemen bestaansrecht hebben; en ik geloof dat (een gedeelte) van de toeristen met het nieuwe medium op stap willen - Maar... nooit zal het een gids van 'vlees en bloed' vervangen.
Dus: zélf kies ik voor de échte gids.
Maar het idee ben ik wel genegen.
Zeer opgetogen was ik toen ik Peter's post las !! Hoezee ! Goed nieuws en wie kan er tegen zijn?

Ik denk ook dat er geen nood is tot 'paniek' of 'bezorgdheid' en dat - zoals ook Jan aangeeft - de beide 'systemen' naast elkaar / of samenwerkend mét elkaar kunnen bestaan....

En ik denk niet dat de "echte" gidsen iets te vrezen hebben, want niets overtreft een goede enthousiaste gids met een leuk verhaal met vele kwinkslagen... Niet waar, Rudi? (en binnenkort: Peter?)
Als je nu in een museum loopt of door Planckendael, dan zie je overal bordjes staan met een naam of een korte uitleg en in Planckendael staat er nog een werelddeel bij waar het dier vandaan komt.
Ook in het Paardenstraatje hangt er zulk een beknopte uitleg over het straatje.

Morgen aan elk interessant (en/of historisch) gebouw een platbeeldscherm (wat kost dat morgen nog) met een button (ne knop, in 't goe Vloms) en je krijgt een kort filmpje in hoge resolutie met tekst en uitleg. Geen iPod of iPhone meer en ook geen gidsen meer. Iedereen op zijn eigen tempo die dingen opvragen die hem wel interesseren.

Ja, ik weet het : Ik loop weer 10 jaar voor op de feiten...

:-D
Ik denk dat we niet te hard van stapel moeten lopen met dit soort dingen. Zoals Rudy boven al wist te vermelden is dit een bekend concept, je ziet in genoeg musea mensen met van die audio tourguides rond hun nek lopen. Of het al geïmplementeerd is voor een hele stadswandeling, daar durf ik me niet over uitsprekene.

Dat de iPod iets voor jongeren alleen is vind ik maar een "bold statement". Ik kan uit eerste hand meedelen dat de iPod de interesse van alle leeftijdsgroepen weet te wekken, vooral omwille van z'n gebruiksgemak.

Ik heb toch nog wel een groot punt van kritiek ... steden als New York hebben ondertussen al het "jaywalken" (lees als: op het ritme van de muziek in je oren over straat lopen en oversteken) verboden om ongevallen te vermijden. Wat gaat dat zijn als je op verschillende plaatsen in de stad moet oppassen voor omhoogkijkende toeristen die ,met de bekende witte oortjes in, de straat oversteken.
Als Merchelen de 'toeristische kaart' trekt dan mag zo een initiatief er zeker zijn. Er zullen genoeg toeristen Mechelen aandoen, die zonder booking van een gids de stad willen zien. Volgens mij zal die GPS-gids zich beperken tot het verstrekken van historische info. Voor de achtergronden en de verhaaltjes zal de toerist zich tot een gids moeten wenden. In praktijk heb ik zo één groep zombies op straat zien lopen met 'hoofdapparatuur' en dat leek mij nu niet echt een aantrekkelijk beeld. Maar niet getreurd, als eerstelijnshulp voor toeristen en als ze zich er goed mee voelen én terugkomen voor het echte werk, dan is dat voor mij goed.
@ Gil :

Dial 1-2800-stadhuis en je krijgt de hele uitleg op je iPhone...

Dial 1-2800-strombouts en je krijgt...

Enfin, ge snapt het wel...

(Think different, dude)

:-D
Ik denk dat informatie op zich hoe langer hoe minder waarde heeft. Sinds de ontwikkeling van het internet, kan je eigenlijk gemakkelijk alle informatie vinden.

Het gaat hem hier duidelijk om de informatie op de juiste lokatie aan te bieden. En dat geeft al heel wat meer meerwaarde. Dat is dus het idee van Gim met al de schermpjes.

Maar om nu wat lijnen in die informatie te krijgen, een verhaal, een geheel, en een visie, en liefst nog lijnen die de toerist interesseren, komt de gids in actie. En dat is de echte meewaarde.

Ik zou zeggen, goed idee deze IPOD-wandelingen, laat maar komen. Dan staat de toerist die in februari wat duiding zoekt (en zo ken ik er ondertussen al heel wat !) eindelijk op zijn wenken worden bedient. Hij krijgt tenminste een mogelijkheid om wat info te krijgen.

Nog een opmerking: Wordt dit nu gratis aangeboden, zoals in vele andere steden, of wordt er (wat) geld voor betaald ? Dat wordt een moeilijke keuze.
@ Peter : en wat zou de meerwaarde kunnen zijn ?
Er zijn al de plezante wandelingen. Dus dat is zeker al een meerwaarde. Maar ik denk niet dat alle gidsen dat willen, kunnen of zijn.
Sommige groepen wensen droge harde feiten met moeilijke woorden en begrippen en voor de ander mag het wel wat lolliger. Houden jullie daar ook rekening mee ?
En (idee-idee) zou een stadsgids bv ook niet eens ingeschakeld kunnen worden voor bv een groep kinderen op (ik zeg maar wat) woensdagnamiddag ?
Gim, die meerwaarde staat in mijn vorige bijdrage. Een verhaal, een antwoord op een vraag, de grote lijnen ipv feitjes op een rijtje, een persoonlijke ervaring. En juist het inspelen op de noden van de mensen ... dat is gidsen volgens mij.
(of zoals Luc zegt, geen probleem met IPOD-wandelingen, als ze maar terugkomen voor het echte werk :-) )

En wees gerust, gidsen voor kinderen, daar wordt aan gewerkt ... :-)
@ Peter : Prima !
de vooruitgang is positief.Maar ik hou ook meer van menselijk contact en het benaderen van doelgroepen.
WAt ik anderzijds ongelooflijk straf vindt is dat we hier vanaf februari dat iPod systeem zouden kunnen gebruiken en dat terwijl de Gidsenbond al meer dan drie jaar vraagt aan de stad om op de belangrijkste gebouwen een plaat met info te bevestigen. Dat werd beloofd en uitgebreid bestudeerd en er circuleerde maanden geleden een vraag vanwege "In en Uit" aan ons wat er nu op zetten. Let op: streng gereglementeerd - 4 talig, een maximaal aantal tekens en een vaste maat ( enfin ambtenarij van het zuiverste water - Men gaat zelf zo ver van ook platen te voorzien op pleinen en in sommige straten. Verder: kijken waar historisch en /of anekdotisch)
Resultaat: nougabollen.
Einde van de maand is het weer jaarvergadering van de GBM. De schepen zal het daar zeker over hebben. Tot volgend jaar zeker? En weer niks????
In Lier zijn er ook dergelijke borden aangebracht. Binnen het jaar! Moet er geen zand zijn?
@ Rudi : Als gids ben jij het best geplaatst.
Stuur een korte beschrijving van een bepaalde
straat, plein of monument naar je vele vrienden
en kennissen en laat ze deze tekst uitprinten, inkaderen en voor hun venster plaatsen.
Het is weer eens iets anders dan een glasraampje
of zo en een zwart/wit-tekstje op A4 in een kadertje van het Kruidvat, dat zal de kosten niet maken.

Ik zie echter wel twee nadelen :
-Toeristen hangen voor je vensterraam...
-Voor een tekst op een eerste of tweede verdieping hebben de toeristen wel een verrekijker nodig...

Het aangehaalde voorbeeld in het Paardenstraatje vind ik wel meer dan geslaagd en ook dit kan mijn voorkeur wegdragen...

http://mapt.stadmechelen.be...
ik denk niét dat Ipod de gidsen ooit zal vervangen.(daarin wil ik Aldous Huxley tegenspreken)..
Wat Ipods inderdaad wél zouden kunnen is de wandelaar begeleiden en informatie geven: beeld, klank, feiten..
Wat een gids kan, is gevoelens geven, interpretatie,interactiviteit, humor, zichzelf..
Dus : ik opteer voor béiden ;-)
@rudi: Tja toeristische bordjes in Mechelen, het is een nationale ramp he. Ik had een tijdje geleden een journalist van Rough Guide (een internationaal belangrijk reisgids) over de vloer, en die kloeg over het gebrek aan info in het straatbeeld. Hij zal dat waarschijnlijk wel vermelden in zijn nieuw herwerkte gids. Misschien kan dat de zaak bespoedigen.

- Aan het station is er *geen* behoorlijke kaart te vinden ! Welk richting moet je uit ?
- Hoe kom je in de Sint-Romboutstoren ? Wanneer ? Hoe geraak je in de kathedraal als je aan de hoofdingang staat ?
(allemaal zaken waar bordjes veel zouden oplossen)

Verder ben ik wel te vinden voor het idee van Gim. Ik wil ook graag een van mijn ruiten beschikbaar stellen voor een bordje/afbeelding ...
Idee - Idee - Ne Combiné van twee :

Eens per jaar een GedichtenGidswandeling door Mechelen.
Rudi als de Oppergids, met de gedegen kennis en de nodige kwinkslag en... Leyander als tijdelijke Bijgids.

Op bepaalde punten in de Stad kan dan stilgestaan worden bij een bepaald gebouw, plein of standbeeld en graait dhr Leyander uit zijn trommel met Gedichten.

Cultureel Mechelen op zijn best en ik vermoed dat er naast Leyander nog wel een heleboel dichters in Mechelen rondlopen die Mechelen bezingen en bewieroken...

http://mapt.stadmechelen.be...
Uiteraard moet je opteren voor beiden, want ze spreken beiden een heel ander doelpubliek aan.

Ik gebruik hier dan de term 'doelpubliek' om een groep mensen die een bepaald 'doel' voor ogen hebben, en niet om de standaard demografische afbakeningen te duiden.

Want...dezelfde groep mensen kan perfect met een ander doel een ander medium gebruiken.

Ik ben zelf een fervent gebruiker van iPod-gidsen waar ze bestaan. Ze zijn gratis, je kan ze gebruiken wanneer je wil aan het tempo dat je wil en ze hebben toch dat ietsje meer dan pakweg de papieren stadsgids.

Wanneer ik in een willekeurige stad in Europa in een kathedraal of paleis binnenstap, hoef ik dat immers niet zozeer met een gids te doen.

Zie je iedereen in pakweg La Sagrada Familia met een gids in de eigen taal rondhossen ? Mij niet gezien. In Mechelen zelf ga ik dan wel weer steevast met gids op stap, want daar heb ik een ander doel.

Ik ben dan ook blij dat de Stad de creatie ervan op zich neemt, zo kan je toch een zekere kwaliteit en juistheid verwachten.
@gimycko:

gedichten moet je lezen.
'Podium-gedichten' verliezen veel van hun impact.
Maar ik ben het wél met je eens dat er veel mensen in Mechelen gedichten schrijven. Ik zou ze maar al te graag ergens in de blog tegenkomen.
@ peter : Je zei hetvolgende...

===
- Aan het station is er *geen* behoorlijke kaart te vinden ! Welk richting moet je uit ?
- Hoe kom je in de Sint-Romboutstoren ? Wanneer ? Hoe geraak je in de kathedraal als je aan de hoofdingang staat ?
===

Straten (en nu heb ik het over het gedeelte waar de auto's rijden) staan volgeschilderd met pijlen en logo's. Aan de Brusselpoort vinden we oa de Voorrijstroken voor Fietsers met de logo van een Fiets.

Geregeld vroeg ik me af of het niet mogelijk was om, ipv allerlei bordjes op een voetpad, een logo aan te brengen op 1 tegel op het voetpad.
Waarom geen logo van bv het Stadhuis of de Sint-Romboutskathedraal, geschilderd op een voetgangerstegel. Het logo moet niet in detail uitgewerkt worden of zo, maar de vorm van de Kathedraal zou je er toch moeten kunnen uit afleiden.

En bestaat er geen internationaal logo om het centrum van een stad aan te duiden ?

Nu is het niet echt te bedoeling om een heel voetpad te voorzien van logo's, maar waarom niet halverwege bepaalde grote inkomstraten voorzien van een 4-tal geschilderde logo's of zo...
@ Leyander : Blijven proberen !

Ooit zullen ze deze Blog of jouw website wel eens ontdekken !

:-D