GIDST! | 't ARSENAAL & Rwina vzw

met categorie:  
GIDST! | 't ARSENAAL & Rwina vzw
(foto: Inge Geens)

Enkele weken geleden kon je hier de boeiende en levendige discussie volgen die Rwina-actrice Nadia Lagmara in gang zette, naar aanleiding van www.mijngedachtovermechelen.be.
Dit forum werd opgestart door 't ARSENAAL & Rwina vzw in het kader van de theatervoorstelling GIDST!.
300 gedachten kennen we al... op naar de 500!
Nu, twee weken voor de première van GIDST! op 7/2, worden de Rwina's volop klaargestoomd om er een unieke theaterervaring van te maken.
Ze krijgen een snelcursus 'gidstechnieken', we verdiepen ons in de migratiegeschiedenis van Mechelen, zoeken linken tussen de westerse en Arabische cultuur en nemen de toeschouwer mee naar de 'Magandiwijk', twee weken lang the Bronx van Mechelen...

Wil je zelf een GIDST!-toer van 't ARSENAAL & Rwina vzw meemaken?
Dat kan op vr 8, za 9, zo 10, do 14, vr 15, za 16 en zo 17 februari,
om 19u én 21u (zondag enkel 19u), vertrek aan 't ARSENAAL
Info/tickets: www.tarsenaal.be.
Dit belooft de moeite te worden, ik ga zeker trachten te komen kijken.
(trouwens welkom op de blog Kim)
ze passeren volgende week in het cultuurprogramma Lux op Canvas voor wie nog niet overtuigd zou zijn (centrale gast is Caroline Gennez)

Ik ben alvast aanwezig op de eerste donderdag!
Ik wil zeker ook dit interessante spektakel gaan bekijken....

Wat het Canvasprogramma betreft: voor mij is de centrale gast nu niet echt een argument om te kijken. Maar als ik thuis ben en eraan denk zal ik kijken hoor (voor Rwina dan toch) ;-)
goed idee!
Welkom op den Blog Kim! en zeker met zo'n geweldig initiatief als dit...
Ik hoop dat deze post géén ééndagsvlieg is, maar dat je regelmatig 'in de pen' kruipt - want soms is het jammer dat bloggers het na 1 post al voor bekeken houden...
Jij dus niet?
;-)

succes met Rwina!
Welkom Kim. Enkel is het de Gandhiwijk en niet Magandiwijk en het is daar zeker niet de Bronx van Mechelen.
De wijkmanager van de wijk Tervuursesteenweg is al jaren bezig om de wijkwerking uit te bouwen en de contacten tussen de verschillende nationaliteiten te verbeteren.
Gelieve dus niet over de Gandhiwijk te spreken als de Bronx van Mechelen, dit klinkt eerder negatief.
Ik vermoed dat het ironisch bedoeld is Filip.
Tja dat was dan toch niet duidelijk peter.
Ik zou het spijtig vinden dat al het goede werk dat onze wijkmanager al gedaan heeft en nog doet, door een verkeerd begrepen interpretatie van een artikel negatief zou bekeken worden.
klopt Filip.
De vergelijking met The Bronx kan ook positief gezien worden, een multiculturele wijk met veel jong artistiek 'geweld', zoals in New York: graffiti, hip hop... De connotatie hoeft niet per se gemaakt te worden met kleine criminaliteit en vandalisme, hoewel we onze ogen ook niet mogen sluiten voor die realiteit.
Ik kom geregeld in die wijk en vind het de laatste tijd véél aangenamer dan voorheen.
Jah wat zal ik zeggen?
Allen daarheen!!!!!
Filip: no worries, onze bedoeling is om mensen hun angst voor de magandiwijk te doen wegsmelten.
Dag allemaal... Tuurlijk is de vergelijking met the Bronx ironisch bedoeld. 't Is net omdat de wijkmanager er de voorbije jaren al zo zijn best gedaan heeft om er een aangename wijk van te maken, dat we deze vergelijking nu aandurven...
En ja, het is de Mahatma Gandhiwijk, dat was hier in het theater ook mijn eerste reactie (ik dacht dat mijn collega dit telkens verkeerd uitsprak?!) maar in de mechelse volksmond wordt dat gewoonlijk afgekort tot magandi... vandaar...
hallo iedereen ik ben viviane woon al 16jaar in de wijk mijn kinderen zijn hier opgegroeid.samen met de steun van verschillende mensen en de wijkmanager hebben we er een aangename wijk van kunnen maken .kom allen maar eens kijken 6juli dan is het pas feest .de global fiesta.multicultureel spectakel ik wens rwina nog veel succes toe met hun optredens we kijken er naar uit!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Misschien een berichtje voor Nadia: ik verneem van één van de deelnemers aan jullie gegidste wandeling dat er in de wandeling door iemand beweerd wordt dat de naam Mechelen een ... Arabische oorsprong zou hebben. Ik keek daar echt van op en de toeschouwer ook trouwens. Is dat inderdaad gezegd? Dan is het ine ieder geval niet waar, maar ook zou wel eens willen weten hoe de vork aan de steel zit.
Bedankt hé
Ik hoorde het ook op de radio Rudi, en ik was ook benieuwd. Nu zijn er veel verhalen rond de oorsprong van de naam, maar ik ga voor de volgende:

De naam van de stad zou afgeleid zijn van het woord mahal, dat naar een vergader- of gerechtsplaats verwijst.

Ik ben wel benieuwd naar de uitleg.

In ieder geval nog veel succes met de voorstellingen. Ik hoorde dat Bart Somers trouwens jullie voorstellingen permanant ging verlengen ... Mooi !
...ik zal het donderdag wel horen; want dan ga ik op stap met de 'nieuwbakken gidsen' van Rwina...
Mooi mooi ! Ik hoop nog te kunnen boeken, maar het is hier erg druk ...

Ik ben alvast benieuwd naar je bevindingen Jan !
Wel Jan, wil dat dan eens checken en de uitleg noteren ( die raakt kant noch wal vrees ik, maar ik ben wel benieuwd); Mogelijk is het als grap bedoeld want als dat niet het geval is dan is men misschien bezig een hele bevolkingsgroep te misleiden....

Zou Nadia even contact met me kunnen opnemen, of kan iemand me haar e-mailadres bezorgen? 

In 't kader van een personeelsfeest (op vrijdag 27/06) overweeg ik om een ludieke stadswandeling vanuit deze invalshoek te organiseren. Je kan me contacteren op nele_h@telenet.be

Alvast bedankt!