Gebedsweek...

met categorie:  
Null


(Wie kent hem niet: De Mechelse Catechismus).
De Christenen van Mechelen, zowel Katholieken als Protestanten, Leden van de Adventkerk en de Pinksterkring, komen op maandag 21 januari samen voor een Oecumenische Gebedsviering. Samen willen zij de Honderdste Verjaardag vieren van de Christelijke Gebedseenheid.

De viering vindt plaats in de Protestantse Kerk aan de Keizerstraat 26 om 20uur.

Website World Council of Churches


Onlangs liep ik nog eens door de Keizerstraat en voor de eerste keer zag ik in de Protestantse Kerk licht branden.
Door de verlichte ramen zag ik een Kerstboom staan...
(foto: Jan Smets)
In die Protestantse kerk in de Keizerstraat wil het 'licht al wel langer branden' hoor...
En die 'ouwe cathechismus' heeft echt niks te zien met deze Oecomenische gebedsweek.
Die stamt uit een ander tijdperk hoor.
@ Jans :
Ik zocht een beeldje op Flickr ivm de Keizerstraat EN de Protestantse Kerk.
Heel weinig te vinden en ook op het Internet niet direct goed beeldmateriaal.
Van puur armoede heb ik maar een catechismus genomen om het Religieuse ermee aan te duiden.
Ik kon moeilijk de Kathedraal nemen...
Zo gek zou een foto van de Kathedraal nog niet geweest zijn...
Ik heb er weet van dat elke middag er een oecumenisch gebed is in Sint-Rombouts...
Inderdaad !
@ Jans :
Geen fotootje van het Interieur van de Protestantse Kerk ?

We zijn razend benieuwd !

:-D
Nee, ik ben er zélf nog niet binnengeweest... Maar de ruimte is vrij kaal (op zijn protestants).
Het gebouw zélf heeft wel een boeiende geschiedenis.
Het is het zogenaamde Passantengasthuis geweest...
(en van het exterieur heb ik wél foto's...)
@ Jans :
Dus de cliches kloppen : Protestantisme is...
-Kale kerken (Geen Heiligenbeelden en pracht en praal) ?
-Voornamelijk de nadruk op de Gezangen (en Liturgie) ?

Ik ken een beetje over de Geschiedenis van Luther, maar daar blijft het bij.
De hetze rond het huwelijk van bv Maxima met Willem-Alexander (Katholiek vs Protestants) in Nederland... Je fronst wel effe de wenkbrauwen.
Ik ben géén specialist ter zake Gimycko.
Ik ken enkel de grote lijnen.
Maar 't is een lovenswaardig initiatief.
Blogger Wilko kan je ongetwijfeld véél meer hierover vertellen.
@ Jans : Ik hoop op zijn reactie...
...interieurfoto Protestantse Kerk toegevoegd aan uw topic...
(afkomstig van http://www.memomechelen.be.)
Het gaat over het Sint Juliaansgasthuis: een eenvoudige eenbeukige zaalkerk, opgericht in 1293 en vaak verbouwd.
Ik weet nooit goed wat ik met al die godsdiensten ( letterlijk: diensten aan een god ) aan moet. Als al die religieuzen / godsdienstigen een gemoedsrust vinden in hun ' sector ' en de anderen niet als heidenen bestempelen ( en dan gaan bevechten! ) dan ben ik bereid om in gelijk welke gebedsruimte, op gelijke voet, een babbel te doen.
Diegene die louter omwille van godsdienstige redenen aan het vechten gaat, is niet goed snik. Iedere godsdienst / overtuiging bouwt zijn 'huisje' volgens zijn eigen bouwstijl. En wat is de correcte bouwstijl? Protestantisme? Taoisme? Islam? Christendom?
Ik zou het bij God ( héhé ) niet weten.
@ Jans :
Bedankt voor de toegevoegde foto.
Meestal als ik voorbij de Kerk loopt, lijkt alles er heel doods en is de Kerkdeur dicht.
Ze is misschien los, maar ik heb niet direct de behoefte om de mensen binnenin te storen.
@ Luc :
Over jouw gedachtengang, daar kunnen we nog wel eens een boompje over opzetten. Liefst bij een Carolus Classic (With Cheese)...

:-)
...doe het gerust bij een Carolus.
Op Mechelenblogt is deze 'gedachtengang' al tot in den treure gevoerd.
We kennen (en respecteren) ondertussen mekaars mening.
Niet nogmaals aub...
WMBW... dat moesten wij vroeger na onze meetkundestelling altijd zetten , Wat Moest Bewezen Worden.
@ Jans :
Dat is (was) niet de bedoeling van dit artikel.
Gewoon effe laten weten wat er leeft in Mechelen.
En "en passant" effe doorbomen over... dat Protestants Kerkje in de Keizerstraat.
Just to know :
Is daar op de Zandpoortvest ook geen Protestant Kerkje ?
Het zou ergens gelegen zijn ter hoogte van de HAM Campus...
Inderdaad: de Zandpoortkerk.

http://www.zandpoortkerk.be...
Het aantal Carolussen dat ik zou consumeren staat los van deze blog, maar nogmaals: de overtuiging van de mensen die naar de kerk op de Zandpoortvest gaan en degenen die in de Keizerstraat naar de kerk gaan, is niet dezelfde: protestanten en gereformeerden hebben verschillende ideeën en kerken. Tot zover deze interventie. :-)
Luc.ik denk ook wel dat het geen verschil maakt,of ge katholiek,protestant,of Christenen zijt,wij geloven allemaal toch in dezelfde God,Jesus Christ,iedereen heeft zijn eigen geloof,en het maakt geen zin om een denominatian te benederen omdat gij er niet in geloofd.PS ,ik hoop dat ik geen religious oorlog begonnen heb,Louis
Ik heb ooit een huwelijk mee gevierd in die protestantse kerk van de Keizerstraat en ik was echt gecharmeerd door de band tussen de voorganger en de kerkgemeenschap. Een echte gemeenschap en iedereen mocht meedoen en de kerk zong mee. Veel meer betrokkenheid dan bij de katholieken. Aan de andere kant het eeuwige protestantse gezeur over de zondige mens - je bent in de eerste plaats een zondaar, dat gaat stukken verder dan bij de katholieken en is mee één van de redenen waarom ik me al lang afgekeerd heb.
Een paar jaar geleden heb ik ook een Afrikaans huwelijk in Hoboken meegemaakt en dat was echt schitterend. Veel gezang maar ook veel "praise the lord" zoals in de film ( wat ik altijd -stouterik die ik ben- "een bende godsdienstig geëxalteerde negers" pleeg te noemen - nee niet racistisch bedoeld)
Maar echt ook een gemeenschap die meedoet en er wat aan heeft.
En verder sluit ik me volledig aan bij Luc en Gymicko. Onder het genot van een Carolus wil ik wel eens een boompje opzetten, maar dan op conditie dat er een fanatiek en een niet fanatiek (genre Jans) katholiek, een Islamiet, een protestant en uiteraard een vrijzinnige bij zijn. Zonder wapens uiteraard. :-)
Stel eens een plaats voor, Rudi...

:-)
@rudi: gimycko scripsit"De enige die ik nog doe zijn den beer, het vrijbroekpark, 't arsenaal en de puro, maar allemaal niet zo veel, ik ken mijne weg nog te goed in Brussel.
De Cafe's op de vismèt ben ik zo beu als kouwe pap, erg fake, slechte en trage bediening, strekenvolk en lawaaimakers.
Dan zit ik nog liever in de Lamot aan de overkant, of in de zomer op het terras van den gouden vis ( weliswaar met zwemvest )"

Keuze over dus......
@ Jokke :
En waroem ni gewoen oep de groete met, onder zoe ne graoze parasol ?

:-D
Het Ankertje aan de Dijle, maar dan moeten de andere levenshoudingen er ook zijn. Ik wil wel het atheïstische voor mij nemen, maar ik zoek een traditionalistische katholiek en een gematigde (ik werp nu een lijntje uit om Jans te vangen :-)) een islamiet, protestant en eventueel anderen...
@ Rudi :
Aha, het oud Staminee...
Goede keuze.
Ik hoop dat ze er nog Vieux-Temps tappen...

:-D
Hallo, al eens gehoord van het bahá'í geloof? Wij geloven in eenheid in verscheidenheid, dat alle profeten (Abraham, Mozes, Jezus, Mohammed, Krishna, Boeddha,...) van één en dezelfe God kwamen en in essentie dezelfde boodschap van liefde verkondigden. Meer info op http://www.bahai.be
Eigenlijk feitelijk als ik die website open van Bahaï en ik zie de opsomming van het aantal gelovigen en andere statistische gegevens, dan hoeft het voor mij al niet meer. Ik ben bang dat iedereen praat voor zijn eigen gelijk en dan zet ik mij liever aan het ander einde van den toog met mijne Carolus.
Andere overtuigingen zijn soms interessant om te horen maar eigenlijk heeft iedereen al lang zijn eigen waarheid gevonden en dan ben ik al héééél blij als we gewoon samen kunnen Mechelaar zijn. Je wordt geboren in een overtuigingstraditie die je ouders bepaald hebben. Door de jaren weet je of jezelf daar kunt mee leven of niet.
Voor degenen die hun weg nog zoeken, zoek voort en denk na maar laat je niet beïnvloeden.
Inderdaad, onafhankelijk onderzoek is heel belangrijk. De absolute waarheid bestaat trouwens niet. Ik ben één van die mensen die juist op zoek was naar iets anders, en bij het bahá'í geloof dát gevonden waar ik me het meest bij kan aansluiten. Voor u kan dat iets anders zijn. Zolang we mekaar maar respecteren en met mekaar kunnen samenleven en -werken.
"... protestanten en gereformeerden hebben verschillende ideeën en kerken. Tot zover deze interventie. :-) ..."

Kleine correctie: "Gereformeerden" zijn protestanten, "hervormden" zijn protestanten, "nederlands gereformeerden" en "nederlands hervormden" zijn protestanten, en "reformatorische gemeenschap(pen)" zijn óók protestanten. Die laatsten zijn gereformeerden en hervormden die weer sámen een kerkdienst vieren, als protestanten bij elkaar.

De kerk in de Keizerstraat is een protestantse kerk van de hervormden, de zandpoortkerk is een protestantse kerk van de gereformeerden. En reformatorisch bestaat in Mechelen (nog) niet ...
@Katrientje: ik wist dat er ergens een onderscheid was maar zonder de details te kennen heb ik de term ' gereformeerden' gebruikt. Nu ik lees dat er nog meer verschillende strekkingen zijn, besluit ik maar: ieder zijn overtuiging. :-)
Ik heb me laten vertellen dat het opdelen van de verschillende kerken in Nederland pas zal stoppen als iedere Nederlander zijn eigen kerk heeft ...
Luc, ach, het is allemaal 1 pond nat ... het grootste (dus niet het enige) verschil tussen katholieken en protestanten is sinten of geen sinten (sorry Netels!), tussen de protestanten onderling is het eigenlijk meer komma ... hm, netjes blijven ... jeweetwel.

Peter, daar kan je wel eens gelijk in hebben ... ;-)
@ Peter : Geweldige uitspraak !

:-D

Die mag gerust ingekaderd worden !

LOL