Binnenstad wil het verkeer graag traag

met categorie:  
(Bron GVA)

Auto’s die tegen hoge snelheid door het centrum scheuren, ergeren de bewoners mateloos. ”Vooral voor fietsers is de situatie soms bijzonder gevaarlijk, zeker in de Sint-Katelijnestraat”, zegt Jaap Boelens. (...)


(foto: Jan Smets)

Het fenomeen van overdreven snelheid in de historische binnenstad is bekend. Aan het stadhuis miste een BMW begin vorig jaar zijn bocht. De bestuurder reed recht het Chinees restaurant Golden House binnen.
”Het verbaast me eigenlijk dat hier nog nooit iemand overhoop is gereden. Voor fietsers die vanuit de Hallestraat komen, is de situatie levensgevaarlijk”, zegt Edwin Stevens van brasserie De Keizerin. ”Ik hou mijn hart vast als ik zie dat spelende kinderen heen en weer lopen. De mensen zien de weg voor het stadhuis niet als een rijbaan. Mijn collega’s van brasserie Concorde vertelden me dat ook auto’s die vanuit de Merodestraat komen geregeld heel snel rijden. Controles van de politie heb ik nog niet gezien”, aldus Stevens. Soortgelijke signalen vangen wij op aan de IJzerenleen, die bewoners zelfs omschrijven als een ’autostrade’, en de Veemarkt. ”De infrastructuur van ons ’Rode plein’ leent zich ertoe om snel te rijden. Vanaf de Befferstraat trekken bestuurders al op”, zegt Luc Dehertog. (...)

Ik ben het hier volmondig mee eens ... maar wat denken de Bloggers?
Meer snelheidscontroles in de binnenstad, of heeft de politie wel wat beters te doen?
Ik af waarom de ijzerleen nog steeds vrij toegankelijk is voor alle verkeer. Hoe lang staan die paaltjes daar al niet (ongebruikt) ?
Men zou die beter enkel toegankelijk maken voor het openbaar vervoer en zodoende het autoverkeer dat dwars door de stad wil rijden weren (zoals de verkeerssituatie in Leuven is in feite).

Ik ben trouwens ook voorstander om die parkeerplaatsen daar weg te doen. Ook al mag je daar maar 30 minuten staan om slechts 'snel een boodschap te gaan doen', ik zie daar zelden of nooit een plaats vrij. Dan kan je evengoed gaan parkeren onder de grote markt of de Lamot.

Over dat ongeval aan het stadhuis. Dit kan toch ook enkel 's avonds gebeuren wanneer je over de Bruul mag rijden?, want anders zie ik niet in hoe je daar overdag kan geraken..
Overdag rijdt men ook gewoon door de Bruul. De paaltjes zijn vaak naar beneden en men negeert het verkeersbord en het verkeerslicht. Ik heb op een gezellige winkelnamiddag onze eigen burgervader zelfs al door de Bruul zien rijden op een moment dat dat eigenlijk niet kan. Qua goed voorbeeld kan dat alvast tellen.

Ik vraag me af waarom men persé al die parkings midden in het stadscentrum moest leggen. Op deze manier worden mensen uitgenodigd om met hun auto tot midden in de stad te rijden. En dat terwijl men in zoveel steden probeert om de auto juist uit het stadscentrum te krijgen.
Ik vind fietsen in Mechelen in ieder geval vaak gekkenwerk. Ik doe dat dagelijks en ik kom dagelijks in gevaarlijke of onduidelijke situaties terecht. Soms klaagt men bijvoorbeeld over de fietsers die dwars de Grote Markt over fietsen. Kan iemand me zeggen waar ik dan wel moet rijden als ik van de Ijzerenleen naar de Befferstraat moet? En de Brusselpoort? Probeer eens om van de Astridlaan tot in de Hoogstraat te geraken. Spannend!
De automobilist wil met de wagen de stad inkunnen.
De voetganger wil veilig door de stad kunnen kuieren.
De handelaar wil ze allebei in zijn winkel.
Het probleem is niet dat er wagens door de stad rijden, maar dat de bestuurders zich niet aan de opgelegde snelheden en verkeersreglementen houden.
Het is dus aan de politie om de naleving van de wet strenger te controleren.
Auto's die door de stad scheuren, kan niet.
Chauffeurs die fietsers of voetgangers in gevaar brengen, kan niet.
Veel chauffeurs weten blijkbaar niet dat in de binnenstad een snelheidsbeperking geldt van 30 km/u.
Duidelijke grote borden bij het binnenrijden van de binnenstad kunnen daar verandering in brengen.
Dat en meer controles en daadwerkelijk optreden zou misschien kunnen helpen.
Ik probeer met deze topic geen ruzie te creeren tussen fietser en automobilist, dat hebben we reeds gedaan in andere topics :-) En trouwens vaak zijn we soms voetganger, soms fietser en soms automobilist.

Neen Jan zet ons terug op het goede spoor. De vraag is hier "Rijdt men gemiddeld te hard in de binnenstad, en treedt de politie hierin te weinig op ?"
Door de snelheid van hun voertuigen zien die dwaze chauffeurs die snelheidsborden niet.
Ze zijn veel te klein, net als de cijfertjes.
Misschien opnieuw Stadspoorten invoeren...

:-D
@Peter : Met mij kan je geen ruzie maken zenne Peter :-)
Ik sta open voor andere meningen en ik hoop dat anderen dat ook voor de mijne doen.

Ikzelf ben soms fietser, soms voetganger en meestal chauffeur, dus ik probeer het te zien vanuit de drie standpunten.
Als we in de drie gevallen hoffelijk proberen te zijn tov elkaar, lukt het wel, denk ik.
Ik zie chauffeurs die de verkeersregels aan hun laars lappen, maar ik zie ook voetgangers die arrogant de straat oversteken, net voor de wielen van een auto en ik zie fietsers die met vier of vijf naast elkaar rijden en zo gevaarlijke situaties uitlokken.
Ze hebben dus alledrie boter op hun kop en de mentaliteit moet dus bij alledrie veranderen.
Als dat niet op een normale manier kan, moet de politie hier een handje helpen, vind ik.
Wie zich normaal gedraagt hoeft niet bang te zijn voor een boete.
veiligheid voor zwakke weggebruikers is een heikel punt.
In de nieuwe beggaardenstraat moet je naar
de arme clarenstraat maar meermaals negeert de automobilist het verbodsteken.
Als ik al fietsend de chauffeur erop attent maak krijg ik steevast een obsceen
gebaar in mijn richting
Ondertussen doe ik bijna 2 jaar Oude Liersebaan - Station met mijn plooifietske, wat mij betreft mag er in de Katelijnestraat en in de OLV-straat gerust wat meer politiecontrole komen, zelf omzeil ik die straten ondertussen wegens ronduit onveilig... tenzij tijdens de schoolvakanties.
Behoort het verkeer regelen nog tot de kerntaken van de flikken? (lacht)
De pummel die het bestaan heeft het stukje Nieuwe Beggaardenstraat vanaf de Vrouw Van Mechelenstraat tot aan de Arme Clarenstraat verboden richting te maken zou zeker ook zo'n obsceen gebaar van mogen krijgen. Nooit gesnapt waarom. Janssens had verkeersboden in aanbieding zeker?
Inderdaad Sint, OLV straat en Katelijnestraat zijn als fietser erg gevaarlijk ...
@ Sint :
Bestaat er nog wel politie in Mechelen ?
Soms zie ik er een paar op een paard door de Binnenstad hossen.
De enige met uniform zijn die lui van DaVinci.
Netjes in 't grijs en maar noteren.
Kunt ge de Mechelse politie eigenlijk nog herkennen,
want met die blauwe baseballpet lijken ze meer
op Skaters.
@rudi: Dat stukje is enkelrichting om doorsteken door het centrum door te voorkomen. Om te vermijden dat auto's door het centrum rijden om van de ene kant naar de andere kant van de ring te rijden, knipt men deze lijnen door, vandaar ook de paaltjes in de Plankstraat.

Ik geloof dat er daar heel wat mensen gewoon doorrijden.
Waarmee men een totaal onoverzichtelijke situatie creeërde in die buurt. Nooit begrepen waarom en je kan uitleg kan me niet overtuigen Peter
De ring dient volgens de verantwoordelijken om van de ene kant van Mechelen naar de andere kant te rijden, niet de binnenstad. Dat is de gedachte achter dat doorgangsverbod.

Maar Belgen rijden daar natuurlijk gewoon door. Ik heb trouwens geen ambitie om jou te overtuigen he :-)
Beslist: méér snelheidscontroles!
Sommige straten zijn soms ronduit gevaarlijk als fietser: Katelijnestraat, Hoogstraat, Lange Schipstraat...
Al die voorzichtige en verantwoordelijke chauffeurs ten spijt (en da's wel de meerderheid), zijn er toch een flink aantal 'cowboys' die het voor fietsers soms flink onveilig maken.
Dus...
Teveel, te gehaast, te onvoorzichtig, te weinig betrokken: dat is de hedendaagse tendens,het credo van velen in onze moderne samenleving
Om dàt om te buigen naar een verkeersvriendelijke omgeving heb je een mentaliteitsverandering van onze maatschappij nodig...
Ik volg Jans hierin. Ik fiets elke ochtend met een fietskar geladen met twee peuters erin, door de Adegemstraat en OLV-straat. En voor alle 30 brave autobestuurders die me passeren, zit er dan weer 1 cowboy bij. Ik denk dus niet dus onbetrokkenheid het credo van velen is, maar dat deze het wel verpesten voor de rest.
Ik hoop trouwens dat zowel Hoogstraat als Adegemstraat volledig éénrichtingsverkeer worden, zodat alle weggebruikers veilig en comfortabel door onze stad kunnen bewegen, met hier en daar nog een plaats voor wat een boompje. En dat het doortrekken van het trottoir aan het begin van een straat (om afslaan af te raden?) zoals op de Korenmarkt niet meer zal worden toegepast. Mijn dochters in de fietskar zullen dankbaar zijn. ;-)
Goe gezegd, Leyander! En ieder van ons kan hier een steentje bijdragen door elke dag op ons gedrag te letten...
zelf heb ik geen auto, ik scooter of fiets door de straten van Mechelen. Slalommen is een van mijn favoriete, zij het dikwijls verplichte, bezigheden.
Maar ook dit kan met voldoende respect voor de medemens, als we maar blijven volhouden.
Ik ben zelf ook voetganger/fietser en chauffeur.
Als je te voet bent en je hebt het fatsoen om te wachten aan het zebrapad en eerst links + rechts te kijken voor je oversteekt: gegarandeerd dat alle automobilisten gewoon doorrijden en je negeren. Soms zien ze je helemaal niet en rijden ze je bijna overhoop.
Ben je fietser dan plakken de auto's bijna op je fiets als ze achter je rijden (ook als ze je voorbijrijden trouwens), en als je gaat oversteken dan heb je 50% kans op een ongeval, zeker 's avonds!
En als je met de auto bent dat kan het niet anders dan dat je woedend wordt, zeker tijdens het spitsuur! Fietsers negeren het rode licht (niet allemaal hé, maar er zijn er toch genoeg), voetgangers steken over zonder om zich heen te kijken, en andere chauffeurs zijn zo egoïstisch dat ze je nergens tussen laten!

@gymicko: De flikken komen overdag niet buiten, maar als ge 's avonds goed kijkt dan ziet ge de ene combi na den andere! Ah ja naar 't schijnt is 't heel gevaarlijk in mechelen na 18u... :D
De straten in Mechelen zijn tijdens de spits een jungle. Hoge snelheden haal je er alleszins niet, dus daar zit het probleem niet. Het probleem is de ongeordendheid van het verkeer. Auto's proberen vooruit te geraken door de nauwe straten. Fietsers rijden in trossen en onvoorspelbaar door het verkeer. Voetgangers kijken nauwelijks waar ze lopen. Iedereen denkt dat de andere zijn gedrag maar moet aanpassen zodat hun fouten worden gecompenseerd.
Nochtans is de oplossing simpel. We houden ons allemaal aan het verkeersreglement. De auto's rijden niet te snel (lukt in de spits toch al niet), laten voetgangers over aan het zebrapad, geven voorrang aan rechts, ... Ik verwacht dan wel dat de fietsers ook correct fietsen en rekening houden met de voorrangswetgeving, ook een fietser moet voorrang geven aan rechts. Voetgangers steken over op het zebrapad, lopen niet door het rood, ... Dit zou het al aangenamer maken.

Ik vrees er echter voor. Ik houd een klein statistiekje bij en merk dat in Mechelen minder dan 50% van de fietsers in orde is met zijn verlichting. Aan de verkeerslichten gaan er bij elke lichtcyclus voetgangers door het rood. Deze hinderen de afwikkeling van het verkeer op de kruispunten zeer. De auto's stoppen voor deze onverlaten en blokkeren hierdoor het kruispunt.

Nog een kleine anekdote. Een collega van mij kwam gisteren zeer verontwaardigd op het werk toe. Hij heeft geen rijbewijs en verplaatst zich altijd per fiets. Hij had een mooie boete gekregen omdat hij niet-handenvrij aan het bellen was met zijn GSM. Hij vond dit ronduit schandalig. Volgens de wegcode is hij echter een bestuurder en is dit dus perfect logisch. Bovendien vrees ik dat je je fiets net zo min onder controle hebt met één hand als een chauffeur van een auto.
Tja die gsm's... natuurlijk correct en zeker terecht dat voor een gebruik tijdens het rijden boetes worden opgelegd, maar er wordt iets teveel op gefocust. Andere absurde activiteiten als eten of drinken tijdens het rijden zijn even gevaarlijk.

Uiteindelijk - en ik betrap me zelf ook wel eens op iets te snel rijden - is er een gebrek aan verantwoordelijkheidszin. Elke dag nog scheuren er auto's door de stad tegen een onverantwoorde snelheid. Een verboden rijrichting schrikt niet al te veel mensen af : enkele seconden tijdswinst (zoals aan de nieuwe beggaardenstraat) is al genoeg om een onverantwoord risico te nemen.
Het gaat daarbij niet alleen om auto's, maar ook om brom- en gewone fietsers : wat je hier allemaal niet meemaakt als de scholen uit zijn...

en om af te sluiten : @inge : die burgervarder die door de bruul rijdt doet dat wellicht om de parking van het stadhuis te bereiken.
@jc: Ik begrijp niet dat jij denkt dat het onmogelijk is om te snel te rijden in de binnenstad ? De dagelijkse realiteit is anders.
Ondanks de opmerking van Peter, die slaat op de jammerlijke uitzonderingen op de regel ( er zijn nu éénmaal altijd idioten...) ben ik het volledig eens met de perfecte analyse van JC. Zelden zo'n gefundeerde en exacte uitleg gelezen.
:-) Zijn jullie er dan van overtuigd dat er niemand durft te hard rijden in de binnenstad ?

Allez zeg komaan. Ik betrap me er zelf af en toe op, dat ik als automobilist vaak moet opletten om de 30 km/uur niet te overschrijden.

En worden jullie als voetganger nooit opgeschrikt door een auto die tegen 50-80 km/uur door de binnenstad raast ?

Spreken we over dezelfde binnenstad ? Die van Mechelen ?

Trouwens Rudi, je hebt me nog nooit een serieuse reden gegeven waarom je voorstander bent van een pad toegankelijk voor auto's over de Ijzeren Leen, van de Parking Grote Makrt naar de Parking Lamot. Mijn redenering was dat als de parking Grote Markt volzet is, je over de ring verder rijdt tot aan de parking Lamot. Als dat niet het geval is dan rij je gewoon binnen onder de Grote Markt of je wacht eventjes tot er terug een vrije plaats is. Geen IJzeren Leen nodig, en klaar is Kees. :-)
In de zomer zitten wij af en toe 's avonds (dus NA de spits)op een terrasje op de Korenmarkt. Jawadde, volgens mij rijdt NIEMAND daar 30 en sommigen zelfs vééél harder.
Hey iedereen,

ik ben VOORSTANDER van meer controles in de binnenstad. Ik woon in de merodestraat tegenover de standonckstraat... daar vlammen alle wagens, motorfietsen en noem maar op gewoon door (ook overdag terwijl dit niet toegelaten is...)
ik moet steeds wachten tot mijn poort open is, wel de meesta automobilisten zijn zeer ongeduldig en rijden dan half over voetpad gewoon door zonder enige vertraging ofzo... meermaals fietsers zien wegduiken voor een auto...

en de politie is geen haar beter... 's nachts zonder zwaailicht in 2 richtingen door dat stuk van de merodestraat tegen 50km/h of meer (ik zou eens de snelheidsmeter die aan het begin van de merodestraat regelmatig staat moeten verhuizen naar mijn gedeelte...)
Zeg Peter, dat is toch niet moeilijk te begrijpen. Het is nu al godgeklaagd dat je de hele ring terug op moet om bijvoorbeeld vanaf de Grote Markt naar de de parking Veemarkt. Als je dat ook moet doen voor de Lamot dan zitten we met Leuvense toestanden en die wil ik hier niet meemaken. Hou er rekening mee dat pakweg niet Mechelaars de parking situatie niet kennen en dus gedied kunne zijn met deze oplossing. Voor mij dus geen enkel probleem. Klaarblijkelijk maakt niemand zich zorgen over de rit door de binnenstad Veemarkt-Grote Markt als de Veemarkt bezet is, wel over het tracé van hierboven. Het is zeer comfortabel dat als je eerste parking bezet is er twee direct in de buurt liggen, nl. die in de Blauwhondstraat ( alhoewel geen blauwe hond weet dat die nog steeds open is ) en de parking Lamot. En dat zonder een "toer op zeven" te moeten rondrijden.

Verder vind ik toch dat jullie je blindstaren op dat kleine percentage idioten die al eens vlammen en er geen oog voor hebben dat er veel dat al lang niet meer doen. En eerlijk gezegd, ik rijd zeer graag door de binnenstad, veel plezanter, sneller en afwisselender (je ziet al eens iets) dan die stomme ring met zijn files en lichten en ik doe dat de laatste tijd konsekwent en moeiteloos aan 30 km/u. Ook 's avonds rijd ik door de Bruul aan 30 km/u.
Vergeet ook niet dat 30 km per uur in een smalle straat sneler lijkt dat 50 per uur op een brede ring.
Maar, ik ben nu geen blind paard en wil wel graag toegeven dat er helaas nog te veel pummels zijn die absoluut willen racen in de stad. Showing off als je begrijpt wat ik bedoel.
En zoals hier ook door anderen terecht gesteld: er is zo veel mix van allerlei weggebruikers dat er automatisch traag moet gereden worden. Opnieuw, de minst voorzichtigen zijn (in verhouding) de fietsers die meer slalommen, snel rijden, nooit stoppen en onverwachts opduiken dan autobestuurders.
@rudi: Ik zie nog steeds je punt niet. De volautomatische borden op de ring geven zowel voor jou als voor de toeristen aan of er plaats is. Geen enkele noodzaak om nog van de ene parking naar de andere te kunnen rijden met de auto.

Verder ben ik het zeker eens met het feit dat het een beperkt aantal overtreders zijn. Misschien een reden te meer om op te treden tegen max snelheid ?

Ik voel me persoonlijk als oppassende voetganger echter vaak veronrust door (te) snelle binnenstadautomobilisten.
De St Kathelijne straat heeft altijd gevaarlijk geweest,toen ik in de Zelestraat woonde hadden wij ook nog trams door de Kathelijne straat vliegen,bijzonder die naar Antwerpen ging.Later woonde ik juist op den bocht recht over de Gen Deceuninck straat Ik had daar toen een garnierderij,wij waren altijd bang als wij zetels moesten opladen.Louis
Louis, de tram die door de Katelijnestraat reed, was dat niet de 1 naar de Racing?
Ik dacht dat de trein naar Antwerpen (52) langs de vesten reed.
controles? ok maar hoe? ben zopas gepakt in leest, ik rij er normaal altijd heel traag, nu zijn er werken en de bewoners zijn het beu dat al het verkeer daar nu passeert, meestal tegen zeer hoge snelheid.
je mag er 30, ik deed er uitzonderlijk 36 want ik was wat gehaast. juist dan staat er toch wel een flikkemadam zeker, de sneaky tr*t kostte me 50 ballen. Dan vindt ik dat ze dat in de katelijnestraat alle dagen moeten doen want 30% rijden er méér dan 50 per uur waar er maar 30 mag gereden woren.
Ja Roger dat was de 1,maar ik heb nooit geweten dat er een tram over de vest reed,daar was er ook eene dat naar Heist op den Berg ging,over de Veemarkt,en zoo naar de Putsesteenweg.
Louis,
Het was de 52 (Rumst, Boom, Antwerpen) en die reed door de Statiestraat, draaide dan rond het Raghenoplein en reed zo de Zandpoortvest op (er was trouwens een tramstatie aan de Nekkerspoelbrug). Langs de vesten reed hij dan tot aan de Katelijnestraat en draaide daar de brug op om via de Maurits Sabbestraat de Antwerpse stwg op te rijden.
Trams 1, 3 en de doorstreepte 3 hielden het op 21 december 1952 voor bekeken en in 1956 werd tram 52 opgedoekt.
Wat is te snel rijden ? (en ik heb het even niet over het verkeersregelement, maar over gezond verstand...)

Te snel rijden is rijden met een snelheid die niét is aangepast aan de omstandigheden (of gebeurtenissen die kunnen voorzien of verwacht worden..)
Er zijn plaatsen waar 20km/uur uur al te veel is...
Roger,Dat is goed mogelijk.Het is juist dat ik het niet kan herinneren.Het is allemaal ZOO lang geleden.Maar ik kan toch absoluut niet herinneren dat er een tram op de vest reed,De eenige trein dat ik daar gezien heb ,was gedurende den oorlog,toen de duitsers er de Box cars brachten om de joden te vervoeren,mischien word ik een beetje te oud en begingsommige van mijn memories te vergeten.Groetjes van uit een heel koud Jeffersonville(gisteren morgen was het hier +2 graden Farenheit)
@ Lieven P : 36 waar je 30 mag is idd niet heel veel te teel, maar het is te hard.
Dat is ook de reden waarom je slechts 50 euro boete krijgt.
Fout parkeren kost tegenwoordig evenveel.
Toch raar eigenlijk dat iedereen steeds vindt dat men ergens anders moet controleren dan waar zij betrapt zijn :-)
Ik wil daarmee geen oordeel vellen, want met 36 per uur ben je geen roekeloze rijder, maar waar moet men de grens trekken ?

@Rudi : De eenrichtingtracé's in Mechelen zijn soms moeilijk te begrijpen en man maakt het idd moeilijk om lussen te maken.
Maar da's nu eenmaal zo en het is niet omdat de situatie niet logisch is, dat men ze aan zijn laars mag lappen.
Misschien staren we ons blind op "een paar" hardrijders, maar het zijn net die die het verkeer onveilig maken.
Het is één van de taken van de Politie om de overtreders eruit te halen en naar eigen inzicht te verwittigen,te beboeten, of uit het verkeer te halen.
Als je je rijbewijs krijgt, verklaar je je akkoord mlet de spelregels en hoor je je daaraan te houden.
Zolang een regel, hoe absurd je hem ook vindt, in voege is, moet je je eraan houden.
Als ik door rood rij en een agent geeft mij daarvoor een boete, dan is de agent niet in fout, maar ik.
Het zou een pak minder stress zijn op de weg, als iedereen de verkeersregels zou kennen en respecteren.
Als iedereen de voorrang van rechts zou kennen, respecteren en nemen.
Ik verleen altijd en overal de voorrang van rechts en het valt me op hoe weinig chauffeurs weten dat ze voorrang hebben.
Op dat moment ontstaat er een twijfelmoment is er een onnodig oponthoud dat bij drukte kan zorgen voor een file.
Het showing off gedrag in de binnenstad moet er absoluut uit, maar deden we het als beginnend chauffeur destijds ook niet ?
We trokken toen nog erg graag de aandacht.
Helaas besef je dat pas jaren later als je wat bezadigder bent.
Brrr. Louis, 2°F is -16,67° Celsius.
Doe maar een wollen onderlijfke aan :-)
Maar... de tram naar Rumst, Boom en Antwerpen heeft werkelijk langs de vesten gereden, evenals dat groen stoomtreintje dat naar het douanedepot aan het zwemdok reed.
Ook de tram naar Heist o/d/ Berg reed een stuk langs de Zandpoortvest, maar die draaide dan af naar Nekkerspoel. Die lijn werd in 1957 buiten gebruik gesteld.
Bijgaande foto brengt misschien wat herinneringen terug... En 't is zoals je zegt, 't is allemaal zolang geleden.
<a href="http://allyoucanupload.webs..."><img border="0" src="http://aycu11.webshots.com/..." alt="Free Image Hosting at allyoucanupload.com"/></a>
Bedankt voor de foto Roger,ge hebt mij laten zien dat ik verkeert was.maar daar zullen nog wel genoeg zaken die ik mij niet meer kan voorstellen,Ik zie dikwijls op den blogt straatnamen die ik wel kan herinneren,maar ik heb vantijd moeilijk heden om te denken waar die straten zijn,dan moet ik wel op de stadsmap gaan zien,dat is het probleem als ge oud word,he.Roger ,ik wens u een goede avond,hier is het nog maar 10.00 AM. Louis
Louis, dan is je timezone waarschijnlijk EST? of 6 uur verschil met hier.
In mijn hof is het nu 9°C (48,2° F)
Roger,hier is het voor het oogenblik 28F.
Ja, da's vriezen hé?
Het valt weer op dat er hier veel terrasjesbezoekrs, voetgangers, ... met radarogen zijn. Deze mensen zijn immers perfect in staat om de snelheid van een wagen in te schatten.
Zoals iemand hier al opmerkte is dit vrij moeilijk in de nauwe straatjes in het centrum.

Er zijn inderdaad een aantal 'haantjes' in Mechelen die niet liever doen dan met hun auto's uitpakken. Vroeger toen de Vismarkt ook in de zomer 's avonds open was voor verkeer kon je hen 10 maal voorbij zien rijden, liefst met de radio hard en de ramen open.
Ze zijn perfect bekend bij de politie, men treed er echter nauwelijks tegen op. De reden zal ik hier niet geven, maar ik kan er bij vertellen dat ze meestal met een wat oudere BMW rijden en meestal met meerdere in de auto zitten.
@ Jan Goovaerts

Ja idd, fout parkeren kost ook 50 euro, ik kan er van meespreken. Maar waar ik mij toen heel erg aan ergerde is dat ik op een zondag word beboet (ok fout geparkeerd, maar doodlopende straat, geen verkeer dus hinderde niemand), maar de twee auto's die amper 3 meter van mijn wagen ook fout geparkeerd stonden, die kregen geen boete???? Sorry, maar zulke willekeurigheid van de politie, waar gaan we naartoe? En nota bene, als ik tijdens de week de twee kleine kindjes in de auto wil zetten, kan ik niet voor de deur stoppen omdat de straat volstaat met fout geparkeerde wagens. Maar ja, tijdens de week heeft de politie misschien wel iets anders te doen dan fout geparkeerde wagens te beboeten zeker. Ach ja, dan staan ze in Leest te flitsen.
Extra detail: volgens het kaartje van Vinci mag ik, op de plaats waar het volgens de politie dus niet mag, wel parkeren. Een mens zou er het zuiden van kwijt raken.
Ik heb me zaterdag nog maar eens rot geërgerd aan één van die motoflikken die doodgemoedeerd stopte in de Bruul om enkele foutparkeerders op de bon te zetten. Let op niks tegen het uitschrijven van een bon voor zo'n overtreders, maar de taak van die met een zware moto rijdende knapen is m.i. het patrouileren op de ring en andere sraten en het pakken van roodrijdrs, laagvliegers en ander ongedisciplineerd tuig. Dat is hun kerntaak en nut. Parkeerboetes kunnen makkelijk door wandelende of fietsende agenten opgevolgd worden. Ik geef je op een briefje dat ik telkens ik een van die kerels zo bezig zie serieus op mijn tong moet bijten om hem niet te gaan aanraden wat anders te doen en zijn godverdomde moto te doen renderen voor wat hij nodig is. Wegpiraten aanpakken. Moest ik burgervader zijn ik riep die kerels op het matje en legde hen een max.quotum op wat beteft parkeerbonnen en geloof me, hoog zou ik dat quotum niet leggen.....
Fout parkeren?Wat denk je van een mooi parkeerplaatsje in een groen parkje?? Elke nacht te bewonderen op de hoek Mauris Sabbestraat -Oude Liersebaan.Fotos volgen. :-D
In onze straat doen ze niks anders dan racen! Het zijn dan altijd van die kleine mannekes met een overdreven wil tot haantjesgedrag, geen rijbewijs en een niet ingeschreven auto. Er zijn hier zo al 4 ongelukken gebeurt op 3 maanden tijd; en het ergste is dat het hier een zone 30 is met veel spelende kinderen op het pleintje.
Dus ik vroeg aan de wijkagent wat we kunnen doen om zoiets tegen te gaan.
'Ja, ge kunt daar niks aan doen, tenzij da ge de naam weet van die mensen, en dan gaan wij hun een waarschuwing geven' Case closed.

Ik heb ook zo eens een ongeluk gehad aan een kruispunt. Ik ging linksaf draaien, en er was 1 auto voor mij (er stonden verkeerslichten, dus duidelijker kan het niet). Komt daar toch wel niet een fietser door het rood licht gereden zeker? Die voor mij remde nog net op tijd (anders had hij zeker de fietser aangereden) en ik reed op hem in...
Heel veel fietsers, en het valt mij op dat het vooral schoolgaande/jonge fietsers zijn; kennen de regels niet, of willen er zich niet aan houden en ze durven ook al eens met z'n 3tjes naast elkaar te rijden in een nauwe straat, met alle gevolgen van dien.

Eigenlijk is de oplossing heel simpel: geen autoverkeer binnen de ring! Hoe gaan we dan naar 't stad als we van ver komen? Het openbaar vervoer: alleen moeten de bussen veel frequenter rijden, en ook 's avonds dus, zodat we gezellig iets kunnen gaan eten of drinken.
Als er meer openbaar vervoer is geraken we er ook en dan is het nog beter voor 't milieu ook.
men moet de wegen zodanig aanleggen dat niet sneller gereden kan worden dan de toegelaten snelheid.

Het heeft bvb weinig zin om op een viervaksbaan een bord " bebouwde kom " te plaatsen.

Even gaan kijken bij de noorderburen. op plaatsen waar 30km/uur toegestaan is moet je al een artiest zijn om er harder te kunnen rijden. Bovendien ook meer controles.
Fout parkeren? Vorige week zou de Koningin Astridlaan (extra muros) een poetsbeurt krijgen. De borden om de laan autovrij te krijgen waren netjes op tijd en in voldoende mate aangebracht.
Maar de borstelmachine heeft tig keer moeten slalommen rond fout geparkeerde autos zodat er maar half werk kon afgeleverd worden.
Burgerzin? Ver te zoeken!
Inderdaad, Jokke. En niet alleen de borstelmachine; ook de wagen die tegelijkertijd de rioleringen kwam schoonmaken werd gehinderd door foutparkeerders.
En dan maar reclameren dat de straat niet proper is...
laten wegslepen die foutparkeerders in dat geval Koendv, simpel toch???
Toen ik in California woonde hadden wij straat signs in de straat zoodat wij wisten wanneer zij de straat kwamen zweepen,een dag kwamen zij de straat zwepen waar de even nummers waren,devolgende week kwamen zij de kant van de oneven nummers doen,en dat was gewoonlijk in een span van twee uren dat ge op die kant niet kon parkeren.en als ge daar toch geparkeert was ,kreeg u een parkingticket (boete)
Een geweldig idee, Louis !

Misschien een ideetje voor onze Burgemeester...
Bedankt Mechelen!! Zeg nu nog dat ze niet vlug(kunnen)zijn.28/01/08 berichtje op den blog over parkeren in 'tgroen:-D Zelfde dag mailtje van de stad,29/01/08 wijkagent komt kijken én vast stellen(wagen stond er nog) Nu wachten op herstelling parkje,ik denk dat dit ook vlug zalgaan-met de Lente opkomst.
Wat baat het om een reglement uit te vaardigen als het niet nageleefd wordt ?
Er moet in ieder geval een hele grote mentaliteitsverandering komen, zowel voor de autobestuurder, als voor de voetganger en fietser.
Zolang die er niet komt, kunnen wij hier nog veel tekstjes tikken.
Als die wijziging er niet kan komen met de goodwill van de drie groepen, moet het maar kwaadschiks en moet de politie beginnen met de wet toe te passen.
Zo is da Jan.
Ach, moedwilligaards zijn van alle tijden. Enkele jaren geleden verhuisde mijn zoon. Alles was netjes geregeld: op het politiebureau werd de verhuis aangegeven, de "verboden te parkeerborden" afgehaald en in de Consciensestraat geplaatst. Terwijl we op de verhuiswagen stonden te wachten, kwam er toch een interessante zijn auto plaatsen. Ik zei hem dat dat niet kon want dat ... enz... maar pé sloot zijn auto, zei dat het niet lang zou duren en trapte het gewoon af. Nu, lang heeft het inderdaad niet geduurd want ik belde de politie en geen half uur later was zijn auto al weggetakeld. Van het moment dat hij zijn auto parkeerde tot het einde van de verhuis was er minstens een uur verlopen, maar pé was nog steeds niet komen opdagen. Hij zal achteraf wellicht een beetje witjes hebben gezien toen hij vaststelde dat zijn kar verdwenen was.
Tja Roger, zoiets gelijkaardigs hebben wij een jaar of 4 geleden ook meegemaakt. Met dat verschil dat de politie niet wilde slepen, maar er een zwaantje liet postvatten. Dus zijn wij maar midden op straat, pal voor de deur beginnen uitladen, op ons dooie gemak (want zwaar gerief!) en kon er bijgevolg niemand meer in/uit de straat.
's avonds van die arme mens een scheldkannonade gekregen, dat hij "dankzij ons" een boete aan z'n broek had. Wel, bij deze: - beter laat dan nooit niwaar :-)) - met álle plezier gedaan zenne!