Tijdslijn...

met categorie:  


Mechelen...
---
Telegraaf - Zo 30 dec 2007, 05:30

Nationaal Archief maakt historische 'Google Earth'

door onze Haagse redactie

DEN HAAG -  Het Nationaal Archief heeft alle oude kadastrale gegevens, kaarten, stadsgezichten en luchtfoto's op internet gezet. Doel daarvan is een soort 'historische' variant van Google Earth te maken.

Op de website www.watwaswaar.nl kunnen bewoners van oude dorpen en steden hun woonomgeving in vervlogen tijden opzoeken. "De archivarissen van het Nationaal Archief en de Regionale Historische Centra hebben een programma gebouwd, gebaseerd op de oudste kaarten van het kadaster uit 1832" , zegt scheidend directeur Maarten van Boven van het Nationaal Archief. " Bij het intikken van je postcode krijg je je huis en omgeving te zien in 1832. Dat is overigens alleen interessant als je in een oude stad woont. Zelf woon ik in een nieuwbouwwijk zodat ik alleen maar kan zien dat er vroeger drassig weiland was."

De website geeft volgens de bouwers van de website 'toegang tot een groot aantal, soms unieke, collecties van Nederlandse erfgoedinstellingen'. Zo biedt de website onder meer informatie over de vroegere bewoners van oude huizen en zijn er luchtfoto's van de RAF te vinden uit de Tweede Wereldoorlog. Van bijna heel Nederland zijn er militaire kaarten uit 1840-1860 en kadasterkaarten uit 1832 op de site te vinden.

Artikel

---

Door middel van een Tijdsknop kaarten kunnen opvragen
en direct zien hoe jouw omgeving veranderde door de tijd heen.
Zodat je, bijna Live, kunt bekijken wanneer de Leuvense Vaart werd uitgegraven
of hoe de Spoorwegen het Coloma-Domein doorsneden.

Een idee voor...
-In & Uit ?
-Website van ‘t Stad ?
-MechelenBlogt ?
-MechelenMapt ?
-Gazet van Mechelen ?