Ouwen Dok...

met categorie:  


Dit verhaal wil ik jullie niet onthouden:
---
GVA 19/12 Zwembad weekt emoties los over de plas

Net nu het stadsbestuur te kennen heeft gegeven den ouwen dok op het Rode Kruisplein in de etalage te willen zetten, mag de stad zich verwachten aan een petitie voor het behoud van het zwembad. Die komt zelfs van over de plas. Een aantal Engelse dames die vroeger op kostschool zaten bij de Ursulinen in Tildonk, heeft zo’n vijftigtal handtekeningen verzameld.

Rosette Sermeus uit Hofstade (Zemst) zat in de jaren vijftig en zestig ook op school in het Pensionnat des Ursulines de Tildonck. ”In de internationale school maakten de Engelse meisjes de meerderheid uit. Het waren in hoofdzaak kinderen van beroepsmilitairen die slechts met de grote vakanties naar huis gingen. Elke donderdag gingen we met de bus zwemmen naar Mechelen. Daarna kregen we van de nonnetjes frieten geserveerd. Dat was een hoogdag voor ons. Voor die meisjes was het de enige uitlaatklep die ze hier hadden”, herinnert Rosette Sermeus zich.

Dee Hoseason van de Tildonk Old Girls Society (Togs) bevestigt dat. ”Met de bus naar Mechelen, verschillende uren weg zijn uit het klooster, wat van de buitenwereld zien, smullen van die heerlijke frieten: de swimming pool omvat vele herinneringen voor ons allemaal. We genoten van elk moment”, zegt ze.

Rosette Sermeus bleef nadien altijd een band met de Engelse meisjes onderhouden. ”We deelden de refter, slaapzaal en alle lief en leed samen. Zo komt het dat mijn man en ik elk jaar naar de reünie gaan in Londen. Elk jaar komt er ook een groep vanuit Engeland op bezoek in Tildonk”, aldus de oud-leerlinge.

”Het was tijdens een van die bezoeken, in 2005, dat Judith Harrison uitriep Look, the old swimming pool ! De verhalen kwamen toen boven en zo kwamen we te weten dat het zwembad op die meisjes grote indruk moet hebben gemaakt. Toen we dit jaar vertelden over de onzekere toekomst ervan, stonden ze direct op de barricades. Jocelyn Hoyle en Dee Hoseason, de verantwoordelijken van de Society, verzamelden een vijftigtal handtekeningen voor het behoud”, zegt Rosette Sermeus.

Zij en haar man hebben de bedoeling de lijst eerstdaags te overhandigen aan het stadsbestuur.

Bart ROGGEMAN
---Maar wat moet ermee gebeuren?

-Nieuwe docklands?
-Vastgoedgiganten en onbetaalbare appartementen?
-Cultuurplein aan het water?
De website van oa de Tildonk Old Girls Society (Togs) :

http://www.tildonk.co.uk/

Check de Gallery...
Of waarom niet gewoon herstellen in zijn oude glorie?

http://img503.imageshack.us...

Zal zeker maar een kleine fractie kosten van datgene ze zinnens te zijn te besteden aan het nieuwe station + tunnel..
Is er eigenlijk onlangs nog iemand binnengeweest ?
Als Oud-TSMmer hebben we daar ook nog zwemlessen gehad.
Toen ik nog op het Sint-Romboutscollege zat, reden we naar de Leliestraat...
Open monumentendag vorig jaar (?). Open zwembaddag.
Als je de foto's bekijkt... het gebouw blijft schitterend !
Misschien kunnen Mechelse Muziekgroepen hier een onderdak vinden.
Geen of weinig geburen, dus dat probleem is al opgelost.
Als ze er morgen appartementen neerpoten kunnen we dat ook op onze buik schrijven.

Allee, het is maar een idee...
Het parkeren in onze buurt is nu al een probleem.
Waar moeten de auto's blijven als er woongelegenheid komt in "den ouwe dok"?
Ik snap dit toch niet hoor.

Omdat er enkele Engelse dames (!!) zo veel jaar geleden daar geweest zijn gaan ze zich eens even komen moeien?

Wij houden ons ook niet bezig met projecten in Londen? En er zijn genoeg Belgen die in Londen geweest zijn!
@Eke:
Ik ben geen Engelse dame, woon al heel mijn leven in Mechelen, heb vroeger ook gezwommen in den ouwen dok en ik pleit ook voor behoud van dit complex (in welke vorm en met met welke functie dan ook).
Voor mijn part mag een actiegroep uit Timboektoe mee op de kar springen. Als het voor het goede doel is, hoe meer zielen hoe meer vreugd, ook al zijn het vreemde zielen.

@gimycko:
ideetjes zat, maar ze moeten wel realiseerbaar zijn. Het stadsbestuur breekt zich al jaren het hoofd over dit dossier. Ik denk dat zowat àlle mogelijke pistes de revue gepasseerd zijn, maar wat ontbreekt is het geld om dit te verwezenlijken. Als gimycko er nu eens een keer in slaagt om elk van zijn wilde ideetjes om te zetten in 1 europ, dan hebben ze al een leuk bedrag in kas :-)
Dit gebouw moet worden behouden, en liefst ook zoveel mogelijk van het interieur, want daar ligt de echte waarde. Maar wat zijn dan de opties? Een sauna, dan kan het zwembad blijven dienen. Maar daarvoor is de concurrentie in de regio misschien al te groot.
Een indoor-speel-centrum-en-zwembad à la Center Parcs. Te klein en te weinig parking? Tenzij de achterliggende gronden erbij worden geïntegreerd.
Opdelen in een fitness inclusief zwembad aan de voorkant, en de bestaande sportzaaltjes aan de achterkant. Kan zo'n investering ooit renderen?
Slotsom: wie durft het erop te wagen dit gebouw een bestemming te geven waarbij het interieur maximaal behouden blijft?
Als een oude Mechelaar,denk ik ook dat "De oude zwemdok" zou moeten beschermd worden,Ik heb daar vele uren van mijn jeugd doorgebracht,Was lid van De Vrije Zwemmers,en als het te koud was om in de Leuvense Vaat te gaan zwemmen, kon u mij altijd in die OUDE DOK vinden,Toen hadden zij daar 2 redders.Ik denk dat hun naam was "de Warre en den Drei"
Tja Roubaix is een schitterend voorbeeld van hoe het kan. Maar dit gebouw is natuurlijk op een te ontginnen terrein voor (dure) appartementen.

De chique havenbuurt van Mechelen.

Ik denk Kazemel, dat jouw voorstellen moeilijk worden, hoewel ik er natuurlijk wel voor te vinden ben om zoveel mogelijk van het interieur te behouden.

Ik hoop op ne cinema. ;-)
Of een teaterzaal (analoog met Raamtheater Antwerpen, was dat ook geen zwembad ?)
En zeggen dat de kostprijs voor aanpassing...asbest verwijderen enz...volgens inseiders twee keer niks was. Maar ja dat gekrakeel onder de schepenen heeft 'onzen dok' de nek omgedraaid! Vergeet nooit geschiedenis, er zijn lessen uit te trekken voor de toekomst...
Blijkbaar is er al correspondentie tussen Vanonderuit ( Marc Maes ) en de schepenen K. Geys en C. Genez maar ik heb er mijn hand nog niet kunnen op leggen. Ik denk niet dat we dat zomaar over onze kant kunnen laten gaan. We hebben het zo dikwijls over de herkenbaarheid van onze stad. Onze ouwe zwemdok is zo een baken in onze stad en daar is meer mee te doen dan alleen maar te ' ver-loften '!