Let op wat je zegt...

met categorie:  


Uit GvA-12/12/2007 : Mechelen beloont bijzondere projecten

Mechelen verdeelt opnieuw de prijzenpot voor Bijzondere en Vernieuwende Projecten. Zo krijgt onder andere de Werkgroep Mechel-O-manie extra centen om doeken vol beelden en citaten van bekende Mechelaars omhoog te hangen.
---
De stad Mechelen deelt al langer subsidies voor Bijzondere en Vernieuwende Projecten uit. Dit jaar kunnen de jongerentoneelgroep Rwina en theaterhuis
’t Arsenaal op 3.500 euro voor hun forum www.mijngedachtovermechelen.be rekenen. Deze interactieve site komt er naar aanleiding van de nieuwe Rwina-coproductie GIDST. De stad steunt ook de website van de Cultuurraad Mechelen met 4.000 euro.
De Werkgroep Mechel-O-manie ontvangt 3.500 euro. Zij kregen reeds 7.000 euro subsidies van de minister van het Grootstedenbeleid en 3.000 euro uit de Cera-fondsenpot.

”Alle steun is welkom om dit tijdrovend project te realiseren. Zo moeten we de toestemming krijgen van huiseigenaars om de doeken omhoog te hangen. Ook het ontwerp vraagt tijd. Eerst nemen we foto’s van Mechelse gevelramen. Deze printen we op doek, om ze uiteindelijk aan een ander gebouw te hangen. Hierbij komt hoogtewerk kijken. Bij deze tien ’Uit-inzichten’ staat telkens een oneliner van een bekende Mechelaar. Daarom heet dit project ook ’Passage’. De meeste citaten zijn van overleden voorbijgangers. Mijn persoonlijke favoriet is ’Alles is schoon als men het maar zien kan’. Een uitspraak van de
Mechelse kunstenaar Rik Wouters”, zegt Herman Vanderhulst.

Dit citaat vat volgens de Mechel-O-manie-medewerker ook de zin van het project samen. ”De gedichten die we met dezelfde Werkgroep in 2000 omhoog hingen, deden Mechelaars en toeristen anders naar de Dijlestad kijken. Met dit project wilden we het negatieve imago van Mechelen doorbreken. Het was de bedoeling om de doeken twee jaar te laten hangen, maar ondertussen doen ze nog steeds voorbijgangers opkijken. Drie van deze exemplaren blijven hangen. Met tien nieuwe doeken, die tegen 9 mei klaar moeten zijn, willen we nog meer passanten bij de schoonheid van Mechelen stil laten staan”, besluit Herman Vanderhulst.

Samen met de werkgroep Surplus ontwikkelt Mechel-O-manie ook een site. Via onderstaande webstek kan je vanaf januari jouw favoriete raamposter met oneliner kiezen.

Sofie MERCKX
ik vraag me af waarom een aantal van die gedichten moeten verdwijnen. Ik kan alleen maar vatstellen dat ze erg opvallen in het stadsbeeld. Waarom die niet alten hangen en dt nieuwe initiatief er bij voegen?
...zo denk ik er ook over!
niet wegnemen - wél toevoegen.
(alleen het gedicht van Mark Van Tongele aan de achterkant van de Begijnhofkerk dient wel vervangen of hersteld...)
Af en toe een beetje vernieuwing kan geen kwaad denk ik.
Waar hangt die tekst van Leyander ?

:-D
Vroeger zag je geregeld achter een raam een klein glasraam staan met een afbeelding al dan niet met Mechelen als onderwerp.
Waarom dit idee niet vervangen door een (goedkoop) kadertje met je favoriete gedicht erin ?
Uitprinten op een A4-tje en hup... voor het raam !
Alleen zal het niet veel uithalen als je op een eerste verdieping woont of hoger...

Allee, het is maar een idee...

Een extraatje misschien voor de Toerist die Mechelen bezoekt...