Fiets...

met categorie:  

Fiets

Dieven stelen dure crossfietsen
---
Stoutmoedige dieven hebben in het holst van de nacht ingebroken in het Mechelse hotel Montreal in de Duivenstraat. Ze stalen de negen beste fietsen waarmee de Franse belofteploeg op tweede kerstdag zou deelnemen aan de Wereldbekerwedstrijd veldrijden in Hofstade (Zemst). De waarde van de buit wordt op zeker 60.000 euro geraamd.

Ontreddering alom, woensdagmorgen in hotel Montreal. Toen de schoonmaakster rond 5u aan de slag wilde gaan, stelde ze vast dat er was ingebroken. Uit de feestzaal hadden dieven de beste veldrijdersfietsen van Equipe de France gestolen. De bestolen Franse veldrijdersploeg spreekt van een gerichte diefstal.

Uitbaatster Irka Heerwegh van domein Montreal is erg onder de indruk. “Om 2u hebben we de zaak afgesloten en om 5u werd de schoonmaakster met de inbraak geconfronteerd. De diefstal moet dus daartussen hebben plaatsgevonden. We hadden zo’n 26 gasten - renners, begeleiders en mecaniciens - voor één nacht geboekt. In de feestzaal hadden we ruimte gemaakt voor rekken waarin 25 fietsen van de wielrennersploeg mooi naast elkaar stonden. De inbrekers forceerden met een koevoet de toegangsdeur naast de parking. Ze drongen de feestzaal binnen en pikten uit de rekken de meest dure exemplaren van de meest beloftevolle renners. We baten de zaak hier al 25 jaar uit en het is de eerste keer dat hier wordt ingebroken. We staan perplex”, zegt Irka Heerwegh.

Equipe de France had hotel Montreal, achter de Liersesteenweg, uitgekozen omdat het rustig gelegen is. “We sliepen boven de feestzaal en niemand heeft ook maar iets gehoord. Want de dieven moeten zeker met een bestelwagen zijn gekomen. We zijn er kapot van”, zegt een ploegverantwoordelijke van de Fransen.

Kleine ramp

Op het veldritparcours in Hofstade was de ontreddering woensdag nog groter. Mecanicien Dominique maakt een diepe zucht: “C’est une catastrophe, monsieur". De fietsen die de dieven uit de rekken haalden, zijn stuk voor stuk juweeltjes die op maat van elke renner zijn gemaakt: het zadel, de trappers, enzovoort. Ze kosten ruim zesduizend euro per stuk. De renners moeten nu starten met fietsen die ze helemaal niet gewend zijn. Nog erger is dat volgende week de Franse kampioenschappen plaatsvinden en dat de nieuwe exemplaren niet klaar zullen zijn”, zegt hij.

Onder de buit bevinden zich de twee persoonlijke fietsen van belofterenner Jonathan Lopez en de Franse Juniorvedette Arnaud Jouffroy.

Of deze gerichte diefstal iets te maken kan hebben met de zware concurrentie onder de ploegen van de Wereldbeker veldrijden? “Totaal uitgesloten”, stelt de Franse verzorger. “De strijd wordt op het veld geleverd, monsieur.”

Ook de politie staat voor een raadsel en heeft geen enkel aanknopingspunt in deze nachtelijke diefstal.

Leo DE NIJN (GVA - 27122007)
---
Als het niet vast zit, zijn ze ermee weg...
Wat gaat er in Godsnaam om in het hoofd van die dieven ?