Winkel in de kijker ...

met categorie:  
Ik ben zelf geen roker, maar wel fan van een mooie winkel als ik er eentje tegenkom, en Windels op de IJzeren Leen is er eentje naar mijn hart !

Komen jullie er ook wel eens ?

Windels Logo


De firma Windels werd al in 1875 gesticht door wijlen August Windels. Het is een familiebedrijf, doorgegeven van generatie op generatie. Op uiteraard enkele moderniseringen na is er aan het uitzicht en de locatie van de winkel in het straatbeeld quasi niets veranderd. Al vanaf het prille begin is Huis Windels gevestigd op de IJzerenleen, aanvankelijk met nummer 26. Door een wijziging van de huisnummers in de straat na de Eerste Wereldoorlog draagt de winkel nu nummer 48.
Bukta Madammeke
Voor de Grote Oorlog kwamen jonge mannen hier hun pijptabak kopen. De goedkoopste soort hiervan bevond zich onder de toonbank. Telkens wanneer een klant zo'n tipzakje bestelde, diende de verkoopster zich te bukken, waardoor deze goedkope tabak de grappige bijnaam "Bukta Madammeke" kreeg. In algemeen Nederlands betekent dit zoveel als: "Buk je, mevrouwtje". En terwijl het 'madammeke' zich bukte, kon de klant gauw één of twee sigaartjes uit de open kistjes op de toonbank stelen...


(Foto Dimormar)

Aanbod
Echte Mechelse cigaren worden aangeboden, met de ronkende namen: Grand Suisse, Mechelse Kantjes, Mechelse Tuitknak, Mechelse Zandknakjes, Ninas, Op Sinjoor, Oud Mechelen, Petit Suisse en de 'Wilde Senoritas'.

Maar ook het 'Mechels Witteke' is er te koop !

Overname
Sinds 2004 wordt Huis Windels NV. bestuurd door Catherine Windels en haar man Philippe Hoeckx. De vijfde generatie en ze hopen er binnen 20 of 30 jaar nog een zesde aan toe te voegen door de zaak over te laten aan Jana of Mathias, de kinderen van Catherine en Philippe. Het winkelpersoneel bestaat voornamelijk uit Catherine, diens moeder Anne, Leen Walravens en werkstudent Kevin (Kevin heeft ook deze website als eindwerk gerealiseerd). Philippe en Karel zorgen voor het werk achter de schermen en de groothandel.

http://www.huiswindels.be/


(foto: Jan Smets)
Prima winkel !
Ik heb er nog mijn Zippo's gekocht...
Mooi dat je deze oeroude Mechelse familiezaak hier in de kijker plaatst Peter!
Die winkel 'ademt' inderdaad begrippen als 'nostalgie', 'vertrouwen','traditie'...
(ik heb me de vrijheid veroorloofd er nog een foto van mij bij te plaatsen...;-)
En wat velen misschien niet weten.. het pand loopt van de IJzerenleen tot in de Begijnenstraat.
Klopt Roger, een van de foto's is vanop de Begijnenstraat ... Een groot deel van het binnengebied daar is trouwens van Windels, dacht ik.
Toch spijtig dat de winkelpui gemoderniseerd is.
Hoe zag de oude winkel er alweer uit ?
Peter, van de families Windels altans.
En de geur die je tegemoet komt als je langs het pand loopt.