Wapenstilstand

met categorie:  

Foto Gimycko

Uit de Wikipedia :

==========
Wapenstilstand (Belgische feestdag)

In België is Wapenstilstand op 11 november een nationale feestdag. Ieder jaar wordt er in aanwezigheid van de Koning de wapenstilstandsceremonie gehouden, niet alleen om de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog te gedenken, maar ook deze van de Tweede Wereldoorlog en alle andere oorlogen in de wereld.

Geschiedenis

Om 11 uur 's morgens werd op 11 november 1918 in een treinwagon in Rethondesde de Duitse capitulatie ondertekend. De Eerste Wereldoorlog was voorbij, de wapenstilstand een feit.
Sinds 1965 vraagt 11.11.11 op 11 november jaarlijks in een groots opgezette campagne aandacht voor wereldproblemen. Het idee hierachter is het versterken van de wereldvrede door het verminderen van de uitbuiting van het Zuiden door het Noorden.
==========

We weten hoe oa in Wereldoorlog I de IJzerenleen compleet werd platgebombardeerd. Maar is er nog meer geweten over deze periode ?
De Oudstrijders zijn al lang dood, maar er liggen misschien nog verhalen op Mechelse zolders of hebben Mechelaars nog herinneringen aan de verhalen die hun grootouders doorvertelden aan de kleinkinderen...

Zie ook mijn post van 5/3/2007:
'den kende de geestdrift geene palen meer: luide werd er gejuigd'...
(uittreksel uit het boek van Mechelaar Verhaert over deze oorlog en het einde ervan...)
en om nooit te vergeten "Hier liggen hun lijken als zaden in ‘t zand, hoop op de oogst o Vlaanderland" te Kaaskerke

Te Oeren (Alveringem, Westvlaanderen) liggen 6 gesneuvelden begraven, die werden geboren te Mechelen.

Dietens Jan F.
Raes Jozef
Roggemans Karel J.A.
Sestig Jozef C.A.
Van den Bosch Achiel B.
Verworst Willem

Indien u verwant bent met een gesneuvelde die begraven ligt te Oeren, neem dan best contact op met de gemeente Alveringem.

Cultuurfunctionaris mevr. Ina Ruckebusch <ina.ruckebusch@publilink.be>
Dienst Toerisme, cultuur en informatie
St.Rijkersstraat 19, 8690 Alveringem
058/625531 of 058/288881

Bezoek ook het weblog http://blog.seniorennet.be/bmb_oeren/ om gegevens door te geven.

Totaal ongepast dat vandaag bij de herdenkingsplechtigheid op het kerkhof van Mechelen, In aanwezigheid van oud-strijders en "de slachtoffers"  eerst de vlaamse leeuw werd gespeeld en dan pas het Belgisch volkslied. Het was pijnlijk en duidelijk zichtbaar dat de oud-strijders er zich niet goed bij voelden. Is dit bepaald door ons, vrijwel overwegend ,vlaamsnationalistisch stadsbestuur die ook de Belgische vlag weren van onze toren?  

 

 

Mijnheer Van Dijck, u laat het voorkomen alsof mijn ouders en voorouders geen Vlamingen waren en hun plichten niet zouden volbracht hebben. Bizar. 

@Johan Van Dijck, uit uw reactie maak ik op dat dit de eerste maal was dat u deze plechtigheid bijwoonde. Immers deze gang van zaken werd federaal vastgelegd vele jaren geleden.... en er zijn dus sommige oudstrijders die daar wat lastig over doen wegens veel ver gezochte redenen. Maar omwille van enkele van die motieven zouden die personen het eveneens lastig moeten hebben met het dragen van de Belgische driekleur waarmee trouwens het Waals legioen met le beau Léon naar het oostfront trok....

Pro info: op alle officiële plechtigheden in het Vlaams landsgedeelte speelt men dus steeds de Vlaamse Leeuw, gevolgd door de Brabançonne als afsluiter. Voor de Vlaamse Leeuw moet niet gegroet worden, voor de Brabançonne wel!