'Sint-Maarten reed door weer en wind...'

met categorie:  

En of dit waar was!
11 november 2007: een klestnatte, gure herfstdag...
Sinte-Mette had het niet getroffen...
Het hele gebeuren kwam dan ook erg traag op gang.
Maar gelukkig, naar het middaguur toe, begonnen de zangertjes dan toch op pad te gaan...


(foto: Jan Smets - druipnat Sinte-Mettezangertje...)

Met Stef Van Malderen (die schoolhoofd is van de Basisschool Sint-Jozef-Coloma) doorkruisten we de Mechelse wijken, om het enige échte Sinte-Mettelied vast te leggen voor Radio Reflex...

En 's namiddags ging dan wéérom het prachtige Sinte-Mette-kinderfeest door in het Scheppersinstituut op de Melaan.
www.sintemette.be
Vandaag kreeg ik in m'n mailbox nog enkele mooie weerspreuken toegezonden van François De Schouwer, de Mechelse belleman.
Ik wil ze hier graag nog eens opzetten.

RIJMVUURTJE OP SINT-MAARTEN

Het verleden niet gebroken,
't Sint Maartensvuur ontstoken,
vieren wij hem keer op keer
met 'n weerspreuk hem ter eer.

Nevelweel op Sint-Martijn
't zal geen koude winter zijn.
Heeft de Sint een witte baard,
strenge kou blijft ons gespaard.

Met de mis van Sinte Merten
stapt de winter in de herten.
Weer op Sinte Merten helder
dringt de vorst tot in de kelder.


(foto: Jan Smets)


(foto: Jan Smets)


(foto: Jan Smets)


(foto: Jan Smets)


(foto: Jan Smets)


(foto: Jan Smets - de Belleman als Sinte-Mette, in Romeinse legeruitrusting, tussen de zangertjes op het Sinte-Mettefeest in Scheppers...)


(foto: Jan Smets - één voor één traden de kinderen het aloude Sinte-Mettelied zingend, op, op het podium van de feestzaal van het Scheppersinstituut...)


(foto: Jan Smets - het zangniveau was hoog, en de kinderen hadden hun uiterste best gedaan om zich mooi te verkleden... Zelfs het 'paard' en 'de kruk' werden van stal gehaald...


(foto: Jan Smets - de jury die de zangertjes beoordeelde: Marcel Kocken met z'n echtgenote, en ook de echtgenote van de voorzitter van het Sinte-Mettegenootschap, Rudi DeMets...)


(foto: Jan Smets)


(foto: Jan Smets - Rudi DeMets tussen de zangertjes...)


(foto: Jan Smets
...voor deze kinderen doen we het...
Laat ons de traditie van Sinte-Mette niet verloren gaan...)

tis fiest int stad
tis fiest int stad...

LOL
En er was sfeer !
Volgende keer weer ?
@ Peter :
Ge waart er ook en ge staat ni oep de foto's ?...
Mijter vergeten ?

LOL
Zaterdagavond gingen we met de ouderraad van St. Jozef Coloma al Sinte Mette zingen: het weer zat toen ook al niet mee, maar dat kon de pret niet drukken (onze Sinte Mette op de kruk moest wel de hele tijd voor het ongure weer beschermd worden door een regenpak ...). Drijfnat, schorgezongen maar met een 'goedgevuld kabaske' keerden we terug richting Vredestraat ...
Ik zag jullie enthousiast bezig! ( al zingend zien binnenkomen op de Hoekfeesten in 't Kranske...) Leuk om zien! Ik ben jaren actief geweest als bestuurslid en voorzitter van deze oudergroep - en het deed me deugd te zien dat de groep nog zo tof bezig is.
En nu de Lichtstoet nog terugbrengen, mijn beste Jans...
Gisteren thuis gezeten mét een voorraad koeken en snoep. Affiche aan de deur gehangen: 'Sintemette-zangers welkom' (vorig jaar gedownload van deze site!).
Maar spijtig genoeg is er géén enkele (!) zanger langs geweest, dit in tegenstelling tot de voorbije jaren, toen we soms snoep té weinig hadden.
Het was inderdaad fijn de ouderraad en Meester Stef zo vrolijk op pad te zien gaan, ondanks het slechte weer! Net als JanS mocht ik een tijdje voorzitster zijn van deze toffe groep mensen. En dan die leuke kindersnoetjes! Inderdaad, deze traditie mag niet verloren gaan. Maar het feest in Scheppers verklaart wel waarom er na de middag amper nog zangertjes langskwamen en ik met al mijn snoep bleef zitten ;-) Iets anders: heeft iemand een idee waar die "ivo... ivo..." voor staat in het Sintemettelied?? Ik heb zo mijn eigen theorietje ontwikkeld: dat het een verbastering is van "iel veu... iel veu..." (heel veel pannekoeken dus), maar dit is absoluut niet wetenschappelijk, laat staan historisch onderbouwd! Iemand een idee?
We geraken er na al die jaren nog altijd niet uit, mijn beste Eva...

Wie heeft die tekst eigenlijk als eerste op papier gezet ?
ivo komt van "iel veul iel veul" of "in't feu in't feu" (vuur) of "heel faan" ( zoals koekebakken zaan
Maar allemaal gissingen net zoals dat ruggenuchte.
Maar noteer dat er gisteren in Scheppers twee oudere dames zijn komen kijken uit Evergem (Gent). Zij hadden ergens vernomen van zingende kinderen in Mechelen, de traditie was praktisch weg in hun geboortstreek (Wichelen (Wetteren) en tot hun verbazing klopte dat verhaal van Mechelen. Zij volgden de kindjes onderweg en kwamen in Scheppers terecht. Straf hé
met de groeten van Sinte Mette!
En allemaal bedankt voor jullie enthousiasme. Sinte Mette rules!!!!
Enne JanS, fantastische foto's ik heb één van je foto's ( die niet op de blog staat, maar zeker op flickr) afgedrukt op mijn bedankingsbrieven aan de sponsors. Ook nog eens merci voor de hulp en medewerking.
Graag gedaan Rudi!
Als ik een bescheiden steentje kan bijdragen tot het in stand houden van deze mooie Mechelse traditie, dan help ik er graag aan mee!
In sommige straten was het op Sinte-Mette érg stil - vooral het eerste deel van de ochtend.
Het was dan ook een hondenweer.
Maar met Stef de stad doorkruisend, zagen we toch méér en méér moedige zangertjes op weg.
Vooral ook in de wijken Battel, rond de Oude Antwerpse baan, en nadien ook in Coloma...
Het zal wel wat minder geweest zijn dan vorig jaar door het slechte weer.
Maar het kinderfeest in Scheppers was een reuze-succes!
Er hing een heel aparte, 'warme' en ongedwongen sfeer...
Héél fijn om mee te maken!
Probeer er volgend jaar maar eens bij te zijn!
Heb jammer genoeg maar 3 kinderen gehad in de druipende sinte mette regen!

Namiddag niet thuis dus nu nog veel snoep over
dus: nu jezelf een ongeluk snoepen beste Driewielerke... ;-)
De tandarts wrijft zich al in de handen :-)
Wat is eigenlijk "de Sintemettetraditie". Ik hoor hier dat mensen verwonderd zijn dat er in de namiddag geen zangertjes meer zijn langsgeweest.
Bij ons was het de gewoonte vooral in de voormiddag te gaan zingen. Na de middag, en zo zei mijn grootvader zaliger ook, is sintemette gaan slapen.
Je mag de hele dag Sinte Mette zingen op 11 november dacht ik. En Eva M, als je denkt dat er 's namiddags geen kinderen kwamen door ons feest dan bewijs je ons iets te veel eer hoor.
Want zondagnamiddag is ook jeugdbewegingendag. Dus's morgens zingen en dan naar de jeugdbeweging ( of naar het feest)
Sinte Mette is gaan slapen mocht ik al aanhoren voor WO II. Dus...'t zal van alle tijden zijn. Is er geweten wanneer die traditie begon en wie dat liedje schreef? Dàt zou ik nu is graag weten...
Sint Maarten vieringen bestaan al heel lang, veel langer als sinterklaasvieringen. Maar hoe lang men al Sinte Mette zingt in Mechelen met een snoepbedellied is m.i. niet geweten. Maar in de 30-er jaren was er al een actie van de Vlaamse Automobilistenbond om de traditie te behouden! Het Genootschap is dus nioet de eerste om ongerust te zijn over deze gewoonte.
Anderzijds is dat "Sinte Mette van de ruggenuchte" gedoe dus gebaseerd op een laat-16de eeuws lied "Maarten Van Rossum van den beruchte". Ik vraag me af of dat dus al van die periode dateert.
Ook Alfred Ost einde 19de eeuw tekende Sinte Mette groepen.
Maar hoe oud deze traditie echt is weten we niet Jos en ook niet wie het liedje ooit schreef.
Uit het boek 'Honderd oude vlaamsche liederen' geschreven door Jan Bols (pastoor van Alsemberg) en gedrukt te Namen, Drukkerij Van AD, Wesmael-Charlier, Ijzerstraat 53 in 1897:
P100
'Sinte Merten van de regenuchten, Hij met zijnen grijzen baard! Juffrouw wil ons kabasken wat vullen. En laat ons niet lang meer staan! Dan zullen wij lustig smullen! Adieu juffrouwken tot het naaste jaar.'

Voor de schrijver was het ten tijde van de publicatie in 1897 reeds onduidelijk waar 'regenuchten' voor stond. Hij maakt gewag van volgende mogelijkheden: 'vandere genuchten'; 'van de ruwe luchten';'van de negeristen'. De laatste versie heeft hij zelf uit de publicatie 'Volkskunde, 1891, bl. 27.

Volgens mijn moeder (geboren 1927) zou ruggenuchte afgeleid zijn van 'vroege ochtend'. Ze heeft het lied haar ganse leven gekend en zelf zoals de meeste mechelaars vele jaren gezongen

De bovenvermelde zangtekst is korter dan de mechelse versie en wordt in de 'Elzestraat, St-Kat-Waver nog steeds gezongen met een licht afwijkende tekst.

Verder staan in het boek nog verschillende korte beschrijvingen van de Sint Merten traditie.