Sigaret...

met categorie:  


(Zonder woorden)

Enkele dagen geleden verscheen er op het 7-uur-nieuws van de VRT een bericht over het roken bij jongeren. Bij dit bericht verscheen er ook een reportage.

Het beeldmateriaal, bij dit bericht, was opgenomen op de Melaan in Mechelen want ge kon heel goed de gebouwen van de Melaan herkennen, de Persoonshoek en de Melaanvliet.

Een van de ondervraagden, een jongen, stond daar geweldig aan zijn sigaret te lurken, omringd door een aantal meisjes. Dit was op de hoek van de Melaan met de Thaborstraat. Vermoedelijk liepen zij school in het Scheppersinstituut.

Een tweede jongere, ook goed paffend en met de Persoonshoek op de achtergrond, leek nog effe te pauzeren na, volgens mij, een vermoeiende schooldag in den TSM.

Als ge de oude beelden bekijkt van de, indertijd, BRT waar journalisten een gesprek houden met ne groene Michel in hun handen, dan vraag ik mij af of de tijden wel veel veranderd zijn.

Ik doe hier geen oproep om te stoppen met roken of zo (Ben zelf roker), maar wat denken de Mechelaars hiervan ?
Nooit gerookt ! En zal er ook niet aan beginnen ...
en ik ben er mee gestopt.
Voor mij geldt hetzelfde als voor Peter: nooit begonnen en ook niet van plan dat ooit te doen..

@Roger: Proficiat !
Veel gerookt, te veel eigenlijk.
Ondertussen reeds drie jaar gestopt en nooit meer van plan te herbeginnen.
Gelukkig lukte de stop bij één poging.
Het was eigenlijk makkelijker dan ik dacht.
In den tijd stond het nog stoer als je rookte.
Een Belga rook je nooit alleem, weet je wel.
Later heb je er spijt van dat je de anderen hun Belga niet alleen liet roken.
Gerookt van mijn 17e tot mijn 37e.
Nu een dik half jaar geleden gestopt.
Geen noemenswaardige problemen mee gehad. Heb er ook geel last meer van 'dat er ene mijnen briket heeft gepikt' (lacht)
Niks zo gemakkelijk dan stoppen met roken. Ik doe dat minstens 20 keer per dag... :-)
Ik heb 48 jaar gerookt. Wellicht krijg ik nu een cadeauke van de fiscus....
Mijn eerste stompeltjes raapte ik van straat en rookte ze verder op. Als ik in mijn vroege puberjaren een pakje kocht dan rookte ik er daar twee van en dan gooide ik de rest weg voor ik thuis kwam want anders ... .
Van mijn 20 jaar tot mijn 42 heb ik zowat alles gerookt wat onder de noemer rooktabak viel en dat was het dan.Nu ben ik er bijna 19 jaar geleden mee gestopt, zomaar, van de ene dag op de andere. Maar wat mij nu intrigeert is: wat kunnen wij ons nog herinneren van die oude verdwenen merken? Ik kan er me maar enkele voor de geest halen:
Benson & Hedge
Tigra
Davros
Kent
Armada
...
Wie weet er nog?
Visa en Zemir.
Laurens.
Laurens 48
Zemir
Life
Bastos
Visa
St. Michel
Gladstone
Peter Syuyvesant
John Thomas
Johnson
Cory
Belga
Boule d'Or
Richmond
Mervil
Life
Gauloise
John Player special
Dunhill
Pall Mall
Lucky Strike
In 1957 gingen we met het st romboutsknapenkoor naar Parijs om mee te dingen in een wedstrijd voor religieuze gezangen ( het was 1957 hé!). We vertrokken vanaf Schaarbeek met de internationale trein, toen nog met 2 locomotieven, en we kregen een lunchpakket voor onderweg. Naast de boterhammen vonden wij rakkers allemaal een klein kartonnen etuike met ... twee cigaretten Groene Michel. Dat heeft 10 minuten geduurd tot het Voske langskwam voor ' inbeslagname '. Maar ondertussen hadden we het toch maar gehad!
:-)
Heb van mijn 27ste tot mijn 29 gerookt.En verdomd moeilijk gehad om te stoppen!
Ik heb nooit gerookt en zal er ook nooit aan beginnen. Jammer genoeg rook ik al 21 jaar passief mee met mijn ouders :(
Ik kan er ergens inkomen dat peukjes van sigaretten op straat terecht komen. Ik dank dat ze ook in een vuilbka kunnen, maar soit.

Kan er me iemand vertellen waarom veel rokers hun **pakjes** ook op straat (of erger nog in de Melaan :-O) gooien ?

Grrr ... :-)
@peter
... en de nachtwinkel uitkomen, het plastiekje van de sigaretten halen en het tegen de grond smijten!

Nog een merk: amadis

Wat vinden jullie wel niet van dit absurd verhaal:

4 jarige rookt

nog een merk: Zmoker

@Peter

Gisteren namiddag in Brussel, geen peukjes zien liggen en ook geen lege pakjes maar hele zakken van die rotzooi. Onder bruggen, in hoeken van straten en pleinen en overal waar je het maar bedenken kan. Onze hoofdstad ? Awel santé.

Amaai Roger,

Jij hebt er ook niet naast gepaft :-))

Maar je bent er toch ééntje vergeten precies

nl Camel

btw complimenten om bij de winnaars van de fotowedstrijd van de Beeldbank Mechelen te horen

@ Eric,

Ik zal er wellicht zeker nog wel meer vergeten ziin...   Enne, AL die merken heb ik niet gepaft hoor.

Ik ben in 1959 begonnen met Peter Stuyvesant, vervolgens Groene Visa (lichte sigaretten), bij 't leger enkele maanden zware Michel, daarna Belga filter, Richmond filter, terug Belga filter, Licht blauwe Belga en thans Colorado (Aldi) en wat mij betreft, evenwaardig aan Belga maar wél een stuk voordeliger.

Gelukkig zijn er nog vaderlandslievende mensen zoals ik, zodat de regering genoeg taksen kan binnenrijven om de horden invaders de bek te blijven openhouden :-) 

Roger, grune Michel ? Over vijf en twintig jaar mee gestopt en ik voel het nog. Das kriebeln im bauch weist du.

@Roger Kokken.

Vooral voor Belgische merken gold van licht naar zwaar de kleurcode lichtblauw (vooral wat later gekomen) -  rood - groen - donkerblauw, maar bij ene Michel zal er een gat in de schoolinktpot geweest zijn.

Groene Visa heb ik in mijn kinderjaren dikwijls gekocht, voor mijn vader. Ik heb er ook wel enkele van hem gerookt toen ik pas (openlijk) begon. Het waren echter geen lichte sigaretten zoals een Stuyvesant (heel licht), ook nog wat zwaarder dan een Belga, rode Bastos of Boule d'Or (alle drie rood/witte pakjes, en was er ook geen lichte Visa, ook rood dacht ik?). Ik vermoed zowat als een Groene Mervil want die had mijn vader eerder gerookt, ik nooit. Dichter bij de zwaarte van een [hee, nog niet genoemde] Boule Nationale (donkerblauw/witte pakjes) of Camel maar nog niet te vergelijken met de Michellekes of (donker)blauwe Bastos. Allemaal filtersigaretten, maar mijn peter rookte de blauwe Bastos zónder. Ik schakelde na Boule Nationale al eens naar een Gauloise of Gitanes maar die beide prikkelen mijn keel na een paar pakjes, zodat ik het een tijdje bij de minstens even zware maar niet prikkelende Johnson (heel donkerblauw en terecht) hield (en later opnieuw tijdens mijn legerdienst) tot ik Tabalux 33 blauw in filtertips machineerde. Sinds enige jaren is die tabak niet meer te krijgen en gebruik ik de blauwe 'zware' van de Colruyt. Momenteel een uitstekende iets zwaardere merkloze aan omgerekend 8½ euro per kilo - jij weet waar ik uithang. Sssst.  ;-)

@ Some,

Er was idd rode en groene Visa maar ik dacht toch dat de groene iets lichter was.  De zwaarste tabak die ik ooit rookte was John Thomas toen een bezoeker zijn pakje met nog enkele sigaretten in bij ons had laten liggen.  Niet te doen !  (maar ik was toen 15, 5 jaar en had alleen nog maar Stuyvesant gerookt)

Mijn grootvader rolde blauwe Ajja en mijn vader rookte na de oorlog Davros, daarna Laurens 48 en toen ik bij 't leger was bracht ik hem Styuvesant mee. Die kostten in 1962 geloof ik 3,5 F in Duitsland en dan waren ze net opgeslagen :-)  Een schril contrast met nu...

 

John Thomas! Niveau Blauwe Johnson maar met een mooi tekeningetje. Gezien en geproefd maar 'k zou niet weten waar ie vandaan kwam of waar hij te krijgen was (voor sigaretten trok ik niet naar Windels). Blauwe Ajja en Tabalux 33 Blauw waren qua tabakskleur, snee en roken vrijwel niet te onderscheiden. Davros zat in de rode categorie. Met die kleuren was ik daarstraks aan 't denken: er was toch ook een pakje met gele 'karoujɘ'... en dan kom jij toch wel met Laurens 48. Nooit gerookt maar ik dacht dat het behoorlijk lichte waren. Nog een vergeten lichte: Sprint.

Ons vader rookte Laurens en die werd in geel "gecaraude" pakjes verkocht.

Mijn schoonvader rookte donkerblauwe bastos, stinksigaretten, bah...

Een schoonbroer rolde zelf zware tabak en nog meer stank na doorgang van dit heerschap...

Malenie, had je iemand gekend die zijn pijp met Clan stopte, nochtans ook uit een 'gecarreaud' pakje, zou je over je familie wel anders piepen.  ;-)

Dan hield ik het ooit bij een Semois uit de tipzakken van Windels: ook wel een opmerkelijk aroma maar niet zo allesoverheersend en nazinderend, destijds ook door vele niet-rokende dames zelfs geapprecieerd.

@Malenie: die Laurens was dat de gele met bruin careaukes of met groene? 

En deze heeft mijn vader ook nog gehad: Laurens in een blekken doos:

 

@jokke oep zeun blokken het was het bovenste pakje op de afbeelding en die clan voor in de pijp, als je in de cinema in een stoel gezeten hebt waar iemand die die clan gerookt heeft voor u in zat heb je "geniet" tot dagen later....

ja sorry maar ik ben heel erg anti-rokers, ik hezb genoeg getraand en gesnotterd in de rokerige ruimten vroeger en gehoest en geproest en bijna gestikt

De overweldigende karamellengeur van Clan trekt overal diep in en plakt aan alles: de ideale pijptabak voor een eenzame naturist op een zandbank.  ;-)

@ Roger

Visa en Zemir (zieweer veu de Mecheleirs) kon je ook krijgen in pakjes van 12 sigaretten.

Visa werd ook regelmatig uitgedeeld op bals in de oude stadsfeestzaal. Dat waren pakjes met 3 sigaretten  

Amadis, die werden alle dagen 's morgens gekocht op de markt te Bornem door de vroegere graaf Marnix van St Aldegonde, zonder van zijn paard te komen, de winkelierster moest buiten komen en daar het geld ontvangen! (ze waren wel goedkoper dan bv de Belga ea sigaretten)

Dit is wel al een héél tijdje geleden !

 

 

 

Ja, Marc, die doosjes Visa met 3 sigaretten heb ik ooit ook nog gekregen

Haha, zo'n dikke 40 jaar geleden heb ik ook nog een tijdje Clan gerookt.  Toen mocht dat nog op het werk en ik had toch mijn eigen bureau.  Mijn baas, de latere Inspecteur Generaal van de Postcheque en niet roker, vond die geur echter zo aangenaam dat hij me soms vroeg om wat rook in zijn bureau te komen blazen :-)