Geld!

met categorie:  


Het wordt genoemd noodgeld en er is een duidelijke verwijzing naar de stad Mechelen...Zijn of waren dit assignaten ?

Wie weet hier meer over ?
Dit is wel degelijk een stadsbetaalmiddel, gelet op de datums: 4 oct. 1917 zijn het echter geen assignaten, dat was iets uit de Franse Tijd. Wie weet meer ?
Wens je meer uitleg, ga even naar:

NBB: Geld in nood

En je hebt alle uitleg
Interessant, Jos !
Ik heb effe de website opgezocht.
Hier de link...

http://www.nbb.be/pub/07_00...

We leren elke dag wat bij.
Bedankt.
Nooit van gehoord, goeie topic!
Knap Gim !
(waar blijft hij het halen, waar blijft hij het halen ... lol )
:-D
Heb je ze echt in bezit Gim ?
@ Peter :
For me to know and for you to find out...

LOL
Goh ... alles bij elkaar niet eens ne Frank !
@ Peter :
Maar wat was ne Frank waard in... 1917 ?
Heu ... nen Euro ?!
Ik denk dat dat wel iets meer zal zijn. Ik dacht dat ik mijn grootvader altijd heb horen zeggen dat ge voor 5 centiemen een pint had. En in die tijd kostte een gewone postzegel ook zoiets.
Leuk detail: de vrouwelijke figuur die in zo'n rare gedraaide pose zit, is een overname van de 'Lybische Sibylle', een detail van de fresco's van Michelangelo in de Sixtijnse kapel.

Deze figuur werd ook al gebruikt door Michiel Coxcie bij zijn wandtapijtontwerpen (hij copieerde vaak grote Italiaanse voorbeelden).
En één zo'n Sybille bevindt zich ook in de rechterbenedenhoek van Coxcie's schilderij : "de besnijdenis van Christus" in de Sacramentskapel van de St.Rombouts. Maar die lijkt nog niet van verre op die van de tekening hierboven.
Neen, dat is de Perzische Sibylle.
dit is inderdaad noodgeld uit de Eerste Wereldoorlog, heel wat gemeenten maakten dergelijke geldbriefjes. Ik heb er zelf van mijn gemeente Sint-Katelijne-Waver uit die tijd, heel mooie met de bezienswaardigheden van de gemeente anno 1914. Zal ik bij gelegenheid eens op Flickr zetten.