Ambetant

met categorie:  

Zit ik wat rond te surfen op het Internet en bots ik op dit Artikel...

=====
Den ambetante Mecheleir

Vanaf januari 1976 verscheen Den ambetante Mecheleir, een stadskrantje dat de toenmalige politiek en gebeurtenissen in de Dijlestad scherp onder de loep nam. Een vaste rubriek was de stopcomic Margriet !, waarin het beeld van Margareta van Oostenrijk de hoofdrol speelde. Dit stripje verscheen voor het laatst in april 1977.
=====

Weet iemand hier meer over ?
Ik ken het niet, maar ik ben wel benieuwd!
@ Peter :
En aansluitend op dit artikel kunnen we ons ook eens afvragen wat er gebeurd is met de "Mechelse Drukkerijen NV" die gesitueerd waren op de IJzeren Leen...
Geen probleem hoor, ik ben daar nog wat laten drukken ... omstreeks de laatste eeuwwisseling !
Herinnert zich nog iemand het krantje "De Mechelse Week" ?
(begin jaren '80)
Mechelse Drukkerijen zijn verhuisd naar de Maanstraat. Dat is aan Pasbrug achter de Hubo e.d. Achter de terreinen waar vroeger de Marie Thumas was. De zaakvoerders zijn Windels (inderdaad, dezelfde familie als van de rookwaren op de IJzerenleen)
Het huis van de Mechelse Drukkerijen is schitterend ! De moeite om er langs te gaan, indertijd.
Dit krantje heb ik nooit geweten, maar begin de jaren 80 was er wel De Mechelse Week, een regionaal krantje over Mechelen.
Spijtig genoeg is het ter ziele gegaan.
De uitgaven van Den Ambetante Mecheleir heb ik allemaal nog gehad maar ze zijn toen ik verhuisde met een papierslag van de scouts meegegeven.
Om te vermijden dat zowat alle uitgaven van de Mechelse Week dezelfde weg zouden opgaan heb ik het wijs geacht om ze toe te vertrouwen aan de Echte Mecheleir.
Ik heb alleen de nummers 4-5 en 6 in mijn bezit; destijds gekocht van een enthousiasteling aan de uitgang van het centraal station. De inhoud was en is nog altijd boeiend. Ik ga gewoon de namen van de medewerkers aan nr. 4 opsommen. Misschien zitten daar bekende ( ook voor jullie ) namen tussen: A.A. Mechelen, Geert Bauwens, Joris Bauwens, Wilfried Berthiau, Ludo Boschmans, Anneke Cabus, Jos Castermans, Greet Croon, Jan de Reymaecker, 't Graantje, Jan Huyghe, Interschol Mechelen, Jan Jaspers, Moniek Joostens, Rob Muyldermans, Jing Jang, Marjakke Lens, Luk Mariën, Margriet, Hildegarde Merckx, Frank Nobels, Joan Pepermans, Hugo Swinnen, Willy Verlinden, Jan Willems, de Swa.
In Mechelen Blogt zitten veel Ambetante Mecheleirs, alleen spijtig dat we daar binnen 30 jaar geen neerslag van terugvinden want het staat niet op papier.....
Van "den ambetante Mecheleir heb ik nog de nrs 5 & 6 in mijn bezit.

In januari 1980 is ook "De Gazet" Mechelse Stadskrant uitgekomen.Dat was een maandblad.
Ik bezit de Nrs 1 t/m 10. Ik denk niet dat er verder nog nrs zijn uitgekomen.
Interessant Luc, Ik vermoed dat er binnen twintig jaar nog wel heel wat Mechelen Blogt op een CD of een harde schijf zal staan ... Als ge wilt bezorg ik u een cd, dan kan je de MBlogt reacties afprinten voor het nageslacht ! :-)
Leuk om te lezen, horen.
Nu kan ik het toch plaatsen.
En ga bij enkele mensen toch eens polsen bij pot of pint.
@Els: ik herinner me dat inderdaad nog. De Mechelse Week werd uitgegeven door T. Van Roy (Koncept), gelegen in het Begijnhof. Daarin stond ook een stripverhaal met Margriet in de hoofdrol, werd nog getekend door mijn vader. Waar is de tijd!
@ Eva M. :

Heb je van dit blad nog overblijfselen of oude exemplaren ?
Fotocopies of foto's misschien ?
We zijn raaaaazend benieuwd !
@ Eva M. :

Reclamebureau Koncept sluit de boeken

MECHELEN - De handelsrechtbank in Mechelen heeft maandag het reclamebureau Koncept bvba failliet verklaard. Twintig werknemers verliezen daarmee hun job. Zaakvoerder Theo Van Roy heeft zelf de boeken neergelegd.

Koncept werd het afgelopen jaar geconfronteerd met een spectaculaire daling van de omzet, als gevolg van het verlies van een grote klant en de algemene malaise in de reclamesector. Door die evolutie liepen de vaste kosten te hoog op in verhouding tot de omzet. Volgens de Mechelse curator Eddy Van Daele ligt daar de oorzaak van de faling.

Noemenswaardige schulden laat Koncept niet na. Volgens Theo Van Roy zijn de werknemers tot de laatste dag betaald en zijn er ook geen schulden bij de btw en de sociale zekerheid.

Koncept is gevestigd in een gerestaureerd convent en enkele aanpalende huizen in het Groot Begijnhof in Mechelen. Die gebouwen zijn eigendom van een andere vennootschap en behoren niet tot het faillissement.

In totaal gingen vorige maand in het arrondissement 21 vennootschappen failliet. Dat zijn er vier meer dan in februari. (JC)

(Uit het Nieuwsblad van 02/04/2003)
Inderdaad, Eva, jouw vader, Herman Muyldermans, tekende dat... (trouwens met veel talent...)
"De Mechelse Week" bestond toch een goede 2 jaar als ik het juist voorheb, en bracht wekelijks nieuws van de grote Mechelse regio (St.-Kat.-Waver, Bonheiden, tot zelfs Zemst en Keerbergen toe). Het bestond midden jaren '80 en kende een oplage van enkele duizenden exemplaren. Vooral omdat elke vereniging er haar nieuws in kwijt kon of werd vermeld, was het vrij populair, wat de consternatie dat het op een zeker moment er mee gedaan was (stopgezet wegens te weinig winst denk ik)er alleen maar groter op maakte. De cartoonist van dienst maakte mooie tekeningen, een aantal mensen die nadien met nog wat andere projecten bezig waren waren er toen ook al bij (bvb. Chris DE MEY en ook wijlen de echtgenoot van gewezen gemeenteraadslid M.-L. GROUWET met hun antiekgalerij op St.-Janskerkhof).