Welkom in de 21e eeuw...

met categorie:  


De Baan verlaat krijttijdperk

De intrede van het digitale schoolbord in de hoogste klassen van BSGO De Baan in Mechelen betekende een ommezwaai voor leerlingen en leerkrachten. Sinds september maakt het klassieke bord er plaats voor een computerbord.
Het vijfde en zesde leerjaar van BSGO De Baan maken sinds september dankbaar gebruik van de beamer, de laptop en een digitaal schoolbord. De zesdeklassers zijn de mondigheid zelve en geven een spoedcursus voor beginners. "Het activ-board is een elektronisch bord dat aangesloten is op de beamer en computer. De beamer geeft het beeld weer van het computerscherm, maar het allerbelangrijkste is dat je met een speciale pen het bord kan aanraken om zo de computer te bedienen. De pen vervangt de muis", licht lerares Laurence Nauwelaerts toe.

De kids zijn helemaal weg van de nieuwe werkwijze en geven grif toe dat het ook saaie kost lichter verteerbaar maakt. "We gebruiken het constant, of het nu gaat om een verbetering of een voordracht. We zijn het al helemaal gewend. Het is geweldig dat we af en toe een clipje op YouTube kunnen bekijken, maar de meester kan nu ook een beter beeld schetsen van ernstige zaken. We hebben net een project rond Kinderrechten en Amnesty International afgerond. Met het scherm kan hij goed illustreren waarom hij het belangrijk vindt om deze thema's uit te diepen", vult Sarah El Jaouhari aan.

Eric Vandamme en Hilde De Laet, de leerkrachten die het werken met het digitale bord al helemaal onder de knie hebben, kunnen niet anders dan het Positivisme bevestigen. "Ik heb al tegen onze directeur gezegd dat ik mijn ontslag geef als hij mijn bord afpakt", lacht Hilde. Ook Eric is blij dat zijn school als eerste in het Mechelse groen licht gaf voor het activ-board. "Het verandert de manier van lesgeven. Het is geen doel op zich maar een middel om individueel en klassikaal onderwijs samen te laten gaan. Een digitaal schoolbord geeft de onderwijskwaliteit een flinke duw in de rug", besluit hij.

GVA - 23/10/2007
Toch even toelichten dat deze scholengroep in al hun scholen al vrij lang het smartboard of activeboard gebruikt word.
Straf dat ze nog eens in het nieuws komen :-)
Goeie marketing van de leverancier waarschijnlijk :-)
@ikke: inderdaad, het gemeenschapsionderwijs GO! heeft al enige tijd dergelijke borden.

Anderzijds nu de GvA eens positief schrijft over het gemeenschapsonderwijs moeten we ook niet te kieskeurig zijn.
Antwoord op reactie 1(@ikke): bij mijn weten zijn we op BSGO De Baan de eersten(binnen onze scholengroep en in Mechelen uiteraard, want je moet bij dergelijke berichtgeving elk woord wikken en wegen om niemand in het harnas te jagen...) die het ActivBoard geïncorporeerd hebben in de dagelijkse klaspraktijk (5de en 6de leerjaar). Naar ik vernam, hebben inderdaad alle scholen van Scholengroep 5 één digitaal schoolbord gekregen, voor gezamenlijk en dus occasioneel gebruik. Op De Baan worden vanaf dit schooljaar permanent digitale schoolborden gebruikt in de klassen van de bovenbouw. (5de en 6de leerjaar elk één board en dan ook nog één extra in het polyvalent multimedialokaal.)Dus denk ik dat de berichtgeving van GVA in deze wel correct is. Laat het ons gerust weten als dat niet zo moest zijn.
Antwoord op reactie 2(@florisla): Niet alles is marketing hoor. Ons onderwijsteam werkt hard, net als de rest van de actieve bevolking en als een school innovatief werkt, mag daar ruchtbaarheid aan gegeven worden, niet? Jaja, als het ergens in onze verzurende maatschappij goed gaat, mag het ook gezegd worden. Trouwens, sla de kranten er eens op na: U denkt toch niet dat onze school de enige is, die de media haalt? Er zijn andere scholen, die bij elke spreekwoordelijke scheet die ze laten, een paginabreed artikel krijgen. Of die informatie dan altijd maatschappelijke relevantie heeft, is nog maar de vraag.

E.Vandamme, leerkracht BSGO De Baan
@ lj6DeBaan :
Nu nog elke leerling voorzien van een Laptop (Gelieve niet te kaften) en/of wall-to-wall Digitaal Papier (Weegt niet meer als 1 blad gewoon papier en is voorzien van Terrabytes vol Kennis)
Schitterend, laat maar komen!
@ lj6DeBaan :

Het idee van de Laptop voor elke leerling heb ik reeds doorgemaild gehad, enkele maanden geleden, naar Minister Vandenbroucke. In een vriendelijke mail terug heeft hij een rekensommetje gegeven wat dit zou kosten om ALLE leerlingen in Vlaanderen hiervan te voorzien. Enfin, duizelingwekkende cijfers !

Doch stelde ik voor om de Laptop niet vrij weg te geven, maar, net zoals schoolboeken, ze op het einde van het schooljaar terug in te leveren zodat de Laptops over meerdere schooljaren zouden kunnen gebruikt worden.

Dus geen kromgebogen leerlingen van 10 of 12 jaar, die zeulen met een te zware schooltas...

(Of is het ne Kalpein in Mechelen - LOL)
Prachtig, het enige dat ze heen en weer moeten "zeulen" wordt dan een USB-stick met hun taken en lessen erop. Ik geef groen licht. Salut kalpein!
En de vraag is ook maar of je de kwaliteit van het onderwijs er daadwerkelijk mee opkrikt.

Of je nu het grootste deel der vakken moet studeren uit een boek of uit een laptop, of je je oefeningen ( ja, zelfs wiskunde ) nu moet maken op papier of intikken op een klavier. Buiten de lessen informatica zie ik eerlijk gezegd weinig verschil.

Ook practisch: boeken lopen zelden vast, starten altijd op, kunnen tegen een stootje en zijn snel vervangbaar in geval van gestolen, vergeten op de bus, nat geworden in de regen,...
Meer dan 1 schooljaar met 1 laptop??? In een waterdichte RVS behuizing met dikke rubberen stootranden en een scherm achter gelaagd glas zal dat wel lukken.

Wat vinden mensen die in het onderwijs staan er eigenlijk zelf van, is de leerstof en de manier van lesgeven van algemene vakken zoals aardrijkskunde, nederlands, biologie, frans, wiskunde,... de laatste jaren zodanig geevolueerd dat er voor elke leerling een pc voor nodig is?
Het onderwijs wordt er in ieder geval een heel stuk aanschouwelijker op, en dat kan vanuit didactisch oogpunt zeer interessant zijn. Begrijp me niet verkeerd: ICT in de klas is geen doel op zich, maar een middel, dat alleen maar kan bijdragen tot een betere onderwijskwaliteit!
@ Sint :
Weet je nog (in onze tijd) de schooltelevisies...

Leuk was dat, maar sommige onderwerpen werden verschrikkelijk saai voorgesteld.

Het is gewoon hetzelfde, alleen aangepast naar nu...
Ik vind het zeer belangrijk dat er op scholen ICT-voorzieningen zijn waarmee de leerlingen kennis kunnen maken. Toch ben ik niet akkoord met het voorstel om elke leerling van een laptop te voorzien.
Tegenwoordig moet precies alles met de PC kunnen gebeuren en daar ben ik geen voorstander van. Ik vind dat leerlingen ook moeten leren dat er nog boeken besaan die je kan lezen en papier waarop je kan schrijven. Wie garandeert immers dat alle leerlingen later zomaar constant een PC ter beschikking hebben?
Ik ondervind ook dat de computer vor leerkrachten een gemakkelijkheidsoplossing wordt bij het voorbereiden van lessen en dat is een trend die ik niet graag zie. Rekenen en taal MOET tegenwoordig met oefeningen op het internet met als argument dat je dan beter kan differentiëren. Rekenen en taal MAG van mij af en toe met oefeningen op het internet, maar ik pleit toch voor een gezond evenwicht.
Daar sluit ik me volledig bij aan. De maatschappij evolueert, het onderwijs evolueert mee. Wie niet meewil is misschien wel conservatief... Is vooruitgang positief of niet? Aan elke evolutie zijn voor- en nadelen verbonden... Maar ofwel ben je progressief en probeer je uit evolutionaire fouten te leren om te kunnen groeien, ofwel speel je op safe en blijf je bij het verleden hangen...
(Ik bedoel dat ik me aansloot bij het standpunt van gimyco)
@inge :
Voor mij is het gewoon een kwestie van wakker blijven bij wat je doet. Een goed leerkracht streeft per definitie niet naar gemakkelijkheidsoplossingen, maar wel naar verbetering van de onderwijskwaliteit. Elk middel dat daar een bijdrage toe kan vormen is toch o.k.? Dus voor mij zijn mooie, oude boeken ook nog altijd best bruikbaar hoor!
Het Papierloze Kantoor of School is een Utopie, maar er zullen (hopelijk) in de toekomst een pak bomen minder moeten sneuvelen.
Dus een win-win-situatie...
Een oplossing voor kansarme ouders en kinderen, laten we daarover nog eens (eventueel hier) brainstormen.
Ik wacht nog steeds op een reply van mijn e-mail naar Apple ivm mijn idee rond het Digitale Papier...

http://www.flickr.com/photo...
alle leerlingen een laptop in plaats van boeken/schriften?
ik ga me omscholen tot oogarts!!
Het artikel niet gelezen in Humo over de straling van laptops en wifi-systemen?
Aub, laat de kinderen met pen en papier werken, boeken lezen en met boeken/cursussen sleuren.
Als ze later gaan werken gaan ze al lang genoeg met een pc moeten werken.
Filip, dat was idd. om schrik van te krijgen ...
Het nut van het electronische schoolbord zoals te zien in de foto hoef je mij niet duidelijk te maken, om dingen te laten zien is zoiets perfect ( ik vind het zelfs jammer dat zulks nog niet bestond in '76 ), uiteindelijk maak je daar de lessen een stuk aangenamer mee.
Maar ben je niet mee met je tijd als je niet alles op computer doet? Daar heb ik mijn twijfels over, in mijn beroep ( technisch ontwerper bouw ) maak ik 1/2 van de tijd gebruik van de PC, in mijn vorig beroep ( grafisch ontwerper ) ongeveer 4/5 van de tijd. Problemen heb ik daar niet mee, nochtans heb ik in heel mijn schoolcarriere geen computer van dichtbij gezien. Ondanks deze handicap kon ik op mijn 15e zelfs spelletjes maken in superbasic... klein mannen hebben thuis ook een computer, ze spelen met hetzelfde gemak Age of Empitres als wij destijds Pong op onze prehistorische spelcomputers. Er zijn vermoedelijk nog meer mensen die voor het uitoefenen van hun beroep geen computer nodig hebben dan wel.

De computer heeft zeker zijn plaats in het onderwijs, al was het maar om de lessen aangenamer te maken, of heel het onderwijs nu moet geinformatiseerd worden..., om uit te leggen dat een moment gelijk is aan kracht maal afstand heb je voor zover ik weet geen PC nodig, je kan dat middels een tekenfilmpje aanschouwelijker maken, dat is waar, maar wie dat nodig heeft om zulks simpel in te zien heeft meer nodig dan een computer me dunkt.
En wat het aangename betreft: het blijft ook school he, al laat je de lessen geven door Pipo de clown, het zal altijd wel ergens tegen de goesting zijn
@ Sint :
Dit heb onlangs gevonden op YouTube en linea recta doorgestuurd naar den TSM, voor de gasten van de Automechaniek.

http://nl.youtube.com/watch...

Vriendelijke mail teruggekregen. Ze gingen eens kijken of ze het konden gebruiken in hun lessen !
Zo'n een vaart zal het wel niet lopen. Die elektronische borden worden volgens mijn vele kennissen-leerkrachten in het Mechelse trouwens maar heel zelden gebruikt wegens veel te omslachtig...
@ Bie :
Dat dachten we ook van Computers.
Het gaat sneller dan dat ge denkt.
Herinnert ge u nog De Collega's met Betty zonder PC.
Jaren 80.
Nu is E-Ink al bezig met digitaal papier, maar enkel nog maar in zwart/wit en Philips probeert iets met gekleurde olien.
Gisteren nog FotoFilmpkes - Vandaag Foto's op Flickr...
@ Bie :
Pas thuis van school. De hele schooldag werd het elektronisch bord op verschillende manieren als hulpmiddel gebruikt tijdens de lessen.
Ik ervaar het helemaal niet als omslachtig. Ik zou zeggen: kom bij mij eens een dagje observeren "on the field" en weet me daarna te zeggen wat je ervan vond. Ik schrijf dit alles vanuit mijn dagelijkse ervaring met het ActivBoard.

E.Vandamme, leerkracht 6de leerjaar BSGO De Baan
Amai, ziet er in ieder geval erg 'hype' uit! Ik ben nog maar pas afgestudeerd, maar zulke toestellen heb ik nog nooit gezien! Hopelijk brengt het meer functionaliteit in de klassen van de toekomst.
In het scheppersinstituut gebruikt men al 2 jaar dergelijke borden! En dan maar stoefen die mensen van GO!
Wie of wat houdt jullie in Gods naam tegen om zelf nog wat op te Scheppen? GO ahead!
Op onze school hadden we ook zo'n bord. Hij is alleen weer weg. Het was echt erg cool om zo te werken ;)