
De melkboer
-De bakker (kwam elke voormiddag brood leveren - oa Van Eeckhout od Tervuursesteenweg)
-De melkboer (Kwam 2x per week melk en botermelk leveren)
-De brouwer (Eenmaal per week limonade, water en bier leveren)
-De patattenboer (Om de zoveel weken ne zak van 50 kilo - Gasten uit Putte)
-De soepmadam (Elke dag met haar R4 zonder achterbanken en soep in melktonnen)
-De Covee (Enkel na bestelling)
-Merckx (Enkel na bestelling - Kruidenierswaren van den Hombeeksesteenweg)
Wat zegt oa de Wikipedia ?
==========
Melkboer
Een melkboer is een ouderwetse aanduiding voor iemand die een winkel dreef in, of langs de deur ging met, voornamelijk melk en zuivelproducten. Voor de uitvinding en grootschalige toepassingen van koelkasten kwam de melkboer in Nederland dagelijks langs de deuren...
en
In België wordt de term melkboer enkel gebruikt voor de melkman die van deur tot deur gaat, nooit voor een winkelier...
==========
Soms zie je er nog eentje rijden, maar waar zijn ze allemaal naartoe ?
(leuke reportage Gimycko)
Een melkboer ook nog dacht ik maar die doet enkel bepaalde wijken.
Daarnaast heb je nog het Ysboerke en verschillende leveranciers met diepvriesproducten allerhande die aan huis komen.
Colruyt heeft ook een huis-aan-huisdienst van zodra je boven een bepaald bedrag per maand besteld.
En natuurlijk heb je ook de pizzakoeriers.
Het landschap is veranderd maar het aan huis leveren bestaat zeker nog.
Later werden paard en kar vervangen door een volkswagenbusje en mocht het paard en ook Jan den bakker van een welverdiende rust gaan genieten.
Wie heeft hiervan nog foto's ?
De mensen van de bakkerij hebben zelf geen foto's.
Ik was daarstraks op de Tervuursesteenweg en reed voorbij Keurslager Benny...
Hoe is het tegenwoordig met de Marcel ?
Den Benny was zijne leerjongen en, ik dacht, niet zijn zoon. Of heb ik het mis ?
Ik weet nog als ge bij de Marcel vleesschotels bestelde voor een feestje, dan was dat altijd meer dan prima en netjes afgewerkt.
Ook zag ik Jans voorbijsnorren op zijn fietsje, maar ik kon niet zien wat hij ging leveren - LOL
Hij was idd de vroegere leerjongen.
De zoon van Marcel, Bert, heeft er ook gewerkt, maar had mogelijk niet de intentie de zaak van zijn vader over te nemen.
Benny is afkomstig van de Verbertstraat.
Facteurs hebben tegenwoordig gene tijd meer om 2x te bellen...
:-D
http://youtube.com/watch?v=...
LOL
mits een goede afspraak kunt je de thuis bezorging met deze mensen regelen.
deze melkboerheet namelijk Tseyen.
http://www.flickr.com/photo...
http://www.flickr.com/photo...
Beste,
Graag een paar adressen die je per fiets kunt bezoeken in de omgeving van Mechelen. Ik heb interesse in melkboerderijen, veehouders voor vlees, boerderijen met ambachtelijke producten en eventueel kans te proeven, ....
Alvast bedankt en vriendelijke groeten
Matheusen Björn
Colomaplus, Huis Gastronomie
@ Freddy Holsters: off te record of this item, maar ben jij soms de broer van de in 1963 of 1964 verongelukte Willy Holsters en "Nouche"?
In "mijnen tijd" (begin jaren 50), kwam melboer Jan van de Battelse stwg dagelijks melk aan huis leveren met zijn kar die voortgetrokken werd door zijn paard Leon. De melk werd uit een stoop in een litermaatbeker gegoten en vervolgens in onze "kasrol" gegoten. Later had hij ook in de zijkant van zijn koetske cacaoflesjes van Stabilac(?) bij. Thans gaan we naar de supermarkt en brengen we een karton "brikken" melk mee naar huis.
@ Jan Goovaerts, inpikkend op je blog van 26.10.2007 heb ik nog een fijne anekdote. Bij de "Vooruuit" leverden ze in de jaren 50-60 ook nog brood met kar en paard. Mijn grootvader, als bediende bij "DeVoorzorg" kocht dit brood uiteraard ook "want het was van de partij". Ik denk dant het Vick of zoiets heette, leek op niets en je kon het bij wijze van spreken bijna als een basketbal laten stuiteren en er twee broden van opeten en nog honger hebben . Maar dit terzijde. De vader van een ex-collega voerde in die tijd voor de "Vooruit" nog brood uit met kar en paard. Maar... "den bond" ging moderniseren en de ronde met kar en paard werd afgeschaft en ze kregen "een "triporteur" waarmee ook de randgemeenten moesten bediend worden. Ik vermoed dat die man na een tijdje kuiten had ontwikkeld die de Hulk hadden doen blozen :-)
Roger, ge spreekt van de Voorzorg maar die van den andere kant van het maatschappelijke spectrum - om maar niet van het politieke te spreken - die hadden ook hun Hulkenbrood weet ge. Die zaten onder den toren en noemden zich de bakkerij van het Volksbelang. Of die paardekarrekkes allemaal dezelfde kleur hadden weet ik niet meer. Als toen over politiek werd gesproken hadden de mensen het over het brood van de Voorzorg of dat van het Volksbelang.Nu hebben ze het over , ja waarover hebben ze het eigenlijk ?
@Björn: ga eens naar volgende adressen:
http://www.uitinvlaanderen.be/agenda/a/hoeveverwerkers-joly-s-paardenmelkerij-in-beerzel/F7561303-CC18-41F5-241D665A37A495A7
http://www.uitinvlaanderen.be/agenda/a/redirect-from-cultuurweb/49D69260-B1E1-467A-AD778E556C6DC4B1&language=nl&locale=nl-nl?id_organization=49D69260-B1E1-467A-AD778E556C6DC4B1&language=nl&locale=nl-nl
Jan, enkele jaren voordien was er ook nog het zemelenbrood en de patattebloem pistolekes maar daar kan de Jokke iets meer over vertellen.
als het ook een artisanale brouwerij mag zijn, dan moet je zeker eens naar het Hof ten Dormael in Tildonk fietsen, waar een bevlogen brouwer lekker bier brouwt in een prachtig kader.
meer info: http://www.vlaanderenlekkerland.be/fb111zzle1062vjab1ziab218.aspx
Mieke, daar moet ge zover nog niet voor lopen hoor. In de Trieststraat in Tisselt bijna tegen het kanaal is er ook zoiets en in de zomer zie ik daar toch regematig mensen buiten waggelen. Ge moet er maar eens de kaart bijnemen.En als ge daar dan toch bent passeer dan eens op de paardenmelkerij op het Hombeeks plateau.
En het adres van die schapenfokker op het Hombeeks plateau kan ik ook bezorgen maar die verkoopt niet aan iedereen.
Van die Kneip-artikelen heb ik geen weet! Mijn grootmoeder wist wel waar ze aan "wit" brood of goei bloem en echte boter kon geraken (ingrediënten van bv een lekker krenten- of suikerbrood)! In het klein begijnhof of in den heembeemd kon je aan veel voedsel geraken!
En die pistoleekes kwamen niet van een hombeeks platookke, maar van een bakker die aan iedereen verkocht!
Ah, ja, de heer G.L. kan dit als een reactie beschouwen op die van hem die gewoontegetrouw nergens op sloeg, wat heb ik nu met "broodzegeltjes" te maken, mijne God!