Wa ne cinema!!

met categorie:  
(bron GVA)
De Mechelse binnenstad vormde decennia lang de thuishaven van verschillende bioscopen. Het Mechels Erfgoedcentrum Lamot brengt met 'Wa ne cinema' tussen 13 en 21 oktober ode aan het stedelijk cinemaverleden. Met getuigenissen, weet-jes en filmklassiekers.
De eerste cinema in Mechelen opende in 1907. Op korte tijd kwamen er veel zalen bij, die vaak na enkele jaren sloten. Toch kreeg het Mechels bioscooplandschap stilaan vaste vorm. Cinema's met namen als 'Salle de Paris' en 'Moderne Palace' draaiden op volle toeren.
(...)
Ondanks de verscheidenheid in zalen, daalde het aantal bioscoop- bezoekers in Mechelen. De opkomst van onder meer auto en televisie boden nieuwe ontspanningsmogelijk- heden. Zo sloot ook de laatste Mechelse stadsbioscoop Rex in 1991. Buiten het centrum opende 2 jaar later Cinecity, nu Utopolis, de deuren. Naast deze historie, schreef het Erfgoedcentrum Lamot samen met de Universiteit Antwerpen ook de getuigenissen van Mechelaars neer. Hoe zij hun cinemabezoekjes beleefden, ontdek je vanaf 13 oktober. Dit kan ook al wandelend. Een gids of brochure leidt je langs vroegere bioscopen. In Lamot gaan dan weer lezingen rond de geschiedenis van de cinema door. Utopolis zorgt hier tevens voor twee filmklassiekers. Een buitenkansje om Gone with the Wind (20/10) en E.T. (21/10), zoals vroeger, op het balkon of de parterre te zien.
...zie ook post van Bart Verdeyen op 29/9...
;-)
Op 26/9, beste Jans...

:-D
Zolang geleden ... :-)
Ja, t zal rap Kerstmis zijn - LOL
Peter,in welk jaar is het Salle de Paris van naam veranderd?Het is precies dat ik het Salle de Paris nog geweten heb,of mischien is het dat ik mijn ouders daar hoorde over klappen,ik herinner nog de Cinex,ik denk dat die atracties gaven tussen de twee hoofd filmen.
Shashi, Cinex en Salle de Paris hebben een tijd naast elkaar bestaan. De Salle de Paris is niet van naam veranderd maar werd eind jaren 50 verkocht aan de Priba. .Salle de Paris was beneden een café stijl Belle Epoque en de bovenverdieping, die ook via een aparte trap links van de ingang van de Cinex bereikbaar was, werd meermaals gebruikt voor exposities zoals voor de schilders Vandeleur, Ignace Kennis... En inderdaad, in de Cinex werden in de winter soms attracties tussen de films gegeven. Zo zag ik er ooit goochelaars en La Esterella. Dat moet ergens begin jaren 50 geweest zijn.
Roger,dat is wel allemaal mogelijk,alhoewel ik in mijn gedacht had dat het gedurende de oorlog was,Ik ben in '49 getrouwd ,en ik denk dat dit tervoren was.Maar ik kan daar wel verkeert mee zijn,het is toch zoolang geleden.
In de Cinex heb ik ook Bobbiaan Schoepe en Hemut Zaharias weten optreden
Echte Mechelaar,ik ben er niet al te zeker meer van,maar ik denk dat wij Rudi Schuricke daar gezien heb.
...mooie anecdotes van een lang vervlogen tijd...
Dit sterkt m'n voornemen om zéker langs te lopen in het erfgoedcentrum...
Dit is er eentje, speciaal voor de Louis/Shashi :

http://www.rundfunkmuseum.a...
Voor het promotiefilmpje voor "Wa ne cinema" mocht ik van de Erfgoedcel de eer genieten om te figureren op de affiche van Samson.
<a href="http://allyoucanupload.webs..."><img border="0" src="http://aycu30.webshots.com/..." alt="Free Image Hosting at allyoucanupload.com"/></a>
Salle de Paris, Cinex, Novelty en Rio
Waren eigendom van den Bams. Mijn broer Willem werkte er als garnierder en...zo kregen wij altijd gratis kaarten !
Eind 1942 stopte dat wegens opgeeist door de mannen van den dolf met snor.
Langs achter en binnen door, kon je van de ene zaal naar de andere je moest wel weten hoe, onzen brure hielp mij wel. Van die attracties: Tussen twee filmen in waren die te aanschouwen.
Dat was toe wel waar voor uw geld.
Eerst de actualiteiten van Belgavox, dan de voorfilm, vervolgens de attractie, korte pauze met mogelijkheid tot aankoop van Frisco, en dan de hoofdfilm. En alles nog is doorlopend, je kon gerust van 's middags tot s' avonds blijven ziten. Waar is de tijd hé Louis ?

Roger Kokken, ben jij die Samson? Wat een carroserie !
Jos, mijn carrosserie is nu niet mis, maar toch nog niet zóóó.. Aan mijn hoofd hadden ze blijkbaar al genoeg :-)