Mariaschool en Sint-Janshof... bijna geschiedenis...

met categorie:  

Onlangs sloten de deuren van de Mariaschool en Sint-Janshof in de Sint-Janstraat. Deze school voor buitengewoon onderwijs, is na véél vertraging, opnieuw van start gegaan in een nieuwbouw nabij de Sint-Libertuskerk.
Binnenkort zal alleen de voorgevel nog herinneren aan deze school.
De sloophamer van Willemen zal binnen enkele maanden inbeuken op het ouwe schoolgebouw...
Op de plaats zullen appartementen verrijzen...

Een foto-impressie van het verlaten schoolgebouw...


(foto: Jan Smets - 'zelfportret'...)

(foto: Jan Smets - de Mariaschool...binnenkort geschiedenis...)


(foto: Jan Smets)


(foto: Jan Smets - de oude kapel die dienst deed als turnzaal...)


(foto: Jan Smets)


(foto: Jan Smets - De Sint-Janskerk spiegelt zich...)


(foto: Jan Smets)


(foto: Jan Smets)


(foto: Jan Smets)


(foto: Jan Smets - Hof van Busleyden gezien vanuit de school...)


(foto: Jan Smets)


(foto: Jan Smets)


Dit is een eerste selectie van een fotoshoot in de leegstaande gebouwen.
Binnenkort plaats ik nog méér plaatjes hiervan op Flickr...

Fijn Jan, ik kijk er naar uit! Ik zal mijn collega's warm maken hier een bezoekje te brengen! Hoewel ik het in de nieuwe gebouwen best OK vind, geeft dit toch wel een beetje nostalgie.
héél mooie foto's, Jan, maar dit doet ook wat pijn aan 't hart. Daar heb ik 30 jaar gewerkt, in zo'n door- en ook uitgeleefd gebouw... tegelijk heel blij met ons nieuwe gebouw, in de natuur én met comfort!
Je zelfportret toont hoe leraar Schilderen J.P. ook een écht kunstenaar was. Bedankt! dit koester ik...
Ik verbaasde me erover dat de school zo'n grote oppervlakte bestreek, tussen Sint-Janstraat en Van Hoeystraat.
Ik ben erg benieuwd hoe de plek opnieuw zal ingevuld worden door Willemen...
Inderdaad Jan, het behelst een schitterend binnengebied. Heeft er iemand plannen van het te verwezenlijken project ?
Weer een stukje geschiedenis van Mechelen dat verloren gaat... jammer...
Deze school heeft vast veel leerlingen gehad. Hoe lang bestond ze al?
Méér info, en ook foto's van de nieuwe locatie op:
http://www.sint-janshof.be/
Vooraleer het Bijzonder Onderwijs zich daar vestigde was dit het klooster / meisjesschool van de zusters apostelinen. Mijn kindsheid ( voor zover die reeds voorbij is ) heb ik daar doorgebracht. Als ik me goed herinner 3 jaren papschool én het eerste studiejaar. Dat laatste moet nogal uitzonderlijk geweest zijn voor jongens want we zaten daar maar met twee jongens te midden van een twintigtal meisjes. Maar ja de andere jongen was Jefke Goossens en dat was de zoon van de koster van St. Rombouts en ikzelf, ik was het neefje van soeur Lucie, de moeder-overste. Ik herinner me nog als je de gang vanop straat betrad, dat er dan rechts, waar later de refter kwam, een binnenplaats was met vlaamse kasseistenen met een poort naar de St. Jansstraat. Ging je de gang helemaal door dan kwam je in de grote kloostertuin met veel fruitbomen. Later is dat de grote speelplaats geworden. En de turnzaal was toen nog altijd de kapel. Dat moet in het begin van de jaren vijftig geweest zijn.
Het zou tof zijn mocht die speelplaats terug een groene oase worden...
Een wensdroom zou kunnen zijn, dat die ontsloten zou worden voor alle Mechelaars - te bereiken via (opengemaakte) poort via Van Hoeystraat...
Maar misschien zijn daar wel plannen voor?
Wie schept méér klaarheid?
'De Sint-Jansstraat', voor mij niet zomaar 'een straat' maar een mooie herinnering aan jaren samen leven en werken met onze leerlingen.
Elke dag nog koester ik het begrip 'Sint-Jansstraat' in mijn splinternieuwe klas aan de Nekker!
Mooi en een beetje pijnlijk om het "karkas" van mijn school te zien waar ik 20 jaar gewerkt heb. Maar we moeten verder. We zijn goed bezig.
Wat brengt de toekomst? Ik heb het even nagevraagd vandaag.
In de Sint-Janstraat zouden er appartementen komen, in de Van Hoeystraat gewone huizen. En blijkbaar spreekt men ook van een groene zone. Maar of deze publiek toegankelijk zal zijn, dat weet ik niet.
Het ziekenhuis zou ook blijven heb ik ergens gehoord.
...het leegstaande Elisabethziekenhuis in de Stassartstraat.
tja, ook geschiedenis...
Daar heb ik geen idee van eigenlijk hoe dat zit. Met dat ziekenhuis erbij gaat het helemaal om een gigantische oppervlakte!
Wat meer info vind je op http://www.gazetvanantwerpe...
Een oud gebouw met een ziel,waar een hele geschiedenis schuil gaat .
Er is in het verleden heel veel zweet,tranen,liefdes en vooral mooie vriendschappen ontstaan in dit eigenlijke wel mooie nostalgische gebouw.
Vele leerlingen zijn hier in dit gebouw de mensen van nu geworden ,het zal steeds een dankbare herrinering zijn in het hart van velen.
En bij het zien van de nieuwe appartementsblokken zullen we dikwijls aan het verleden terug denken ,zowel aan het oude gebouw als de mensen van toen!!
Groetjes
Hilde

was vergeten hoe een mooi gebouw het wel was

als ik zie hoe het er nu uit zie heb ik een krop in mijn keel  het was ook even geleden dat ik ben geweest  maar weet nog hoe leuk het wel was   de school de leerkrachten ,wou da ik het nog een keer kost zien !!! wens jullie veel geluk en plezier in de nieuwe school

met vriendelijk groetjes wendy

 

 

Hilde,

Het is inderdaad zo dat er een heel stuk Mechelse geschiedenis verdwijnt onder nieuw beton. De herinneringen kunnen echter niet uitgewist worden. Die leven verder.

De plaats blijft voor de mensen die er geweest zijn, een symboliek hebben. De nieuwe blokken zijn als het ware een soort schijnvertoning die tussen deze werkelijkheid en een andere werkelijkheid staan.

Ik heb persoonlijk goeie herinneringen aan jou, Hilde. Ik herinner me nog dat je stage ging doen bij Telenet maar toen zijn we elkaar dus uit het oog verloren. Hoe gaat het nu met je? Weet jij nog wie ik ben, lieverd? Kan je het raden? :-)

M. xxxx

Euhh.... no hard feelings maar is het nu niet de moment om rechtstreeks met mekaar te gaan chatten?;-)

ik ben er vroeger ook naar school geweest en ik kan me de klasen nog goed herineren als ik die fotos zo zie dan denk ik kon ik nog maar eens terug gaan naar die tijd dat ik er nog zat op school dat was een toffe tijd maar ja we moeten plaats maken voor nieuwe dingen in ons leven

Ik ben nog een oud-leerling van deze school. In 1960 vertoefde ik er een jaar in de laatste kleuterklas. De zusters runden toen nog de school. Ik herinner me vooral nog de immense speelplaats. Voor mij is dit pure nostalgie.

Ik heb hier nog school gelopen in de jaren 90 tot het einde van het 5de studiejaar met meester Guy en ben toen moeten overschaken naar de regenboog.