Is spelen straks totaal verboden in de Mechelse binnenstad?

met categorie:  


(Bron GVA)

Luka De Donder en Robbe Peeters, twee jongens van dertien, mogen niet meer skaten in de Mechelse binnenstad én zeker niet aan Lamot. Doen ze dat wel, dan riskeren hun ouders een boete van honderd euro.

Wat is overlast? Waar ligt de grens? Het is een vraag die wel meer Mechelaars zich stellen sinds de invoering van de Algemene Bestuurlijke Politieverordening. "Ons verhaal is er een over een verzurend Mechelen, dat skaters voorgoed wil weren uit de stad", zegt Bernadette Claes, de moeder van Luka.

Zij heeft het er erg moeilijk mee dat de politie haar zoontje eind augustus oppakte omdat hij aan de Haverwerf aan het skaten was. "Zonder enige verwittiging werd hij met een combi overgebracht naar het politiekantoor voor een ondervraging. Enkele uren later, een seconde voordat we zelf de politie zouden inschakelen om een verdwijning te melden, kregen we telefoon. Of wij onze zoon wilden ophalen."

Papa en mama De Donder kregen een folder mee naar huis. "Daaruit blijkt dat je niet meer mag spelen op 'onaangepaste openbare plaatsen'. Wat zijn dat? Enkele dagen voordien was hij er ook aan het skaten en wandelde er een blauw duo rustig voorbij", vertelt Bernadette. "Is spelen in Mechelen straks totaal verboden?"
(...)
Hier de moeder van Robbe: De mechelse politie verteld nu aan alle kranten dat deze jongens verwittigd waren dat skaten in de stad verboden is. Dit is echter pertinent onjuist, nog Robbe nog Luka hadden ooit al een waarschuwing gekregen. De skaters worden uit de stad geweerd terwijl dit een typische stadsport is. Ze zijn enkel welkom op het provinciaal domein 'de Nekker' waarvoor ze telkens 2€ entréé moeten betalen. Echt een sociaal beleid van onze socialistische schepen voor jeugdzaken, Caroline Genez. Trouwens, toen Robbe in de Nekker ging skaten, werd hij overvallen door drie junks.
Een probleem van skaten is dat het schade kan aanrichten aan bestrating (vooral bij natuursteen) en aan andere voorzieningen, en soms hinderlijk is voor anderen (lawaaihinder, storend voor voetgangers). Ik gebruik dit niet als argument om het uit de binnenstad te weren en zeker niet om bovenstaande praktijken goed te keuren. Gezien het grote aantal jongeren die er gepassioneerd mee bezig zijn, is het interessant te overwegen om binnen de stad enige accomodatie te voorzien, en dit met goede afspraken (bvb. beperking in de tijd, het is bvb. ook niet toegelaten om 4 uur 's nachts de glasbol bij te vullen ;-)
Ik skeeler wel eens graag ... Maar met de kasseitjes overal in onze binnenstad is dat helaas niet meer zo gemakkelijk ... Dan maar op de dijken ... :-)
test
ik heb die jongens vaak zien skaten, en er vooral geen last van gehad (tot voor enkele weken woonde ik net over de kraanbrug), het lijkt me bovendien dat de haverwerf het enige stukje in de stad is waar het veilig is om te skaten ...
ik heb zo een bleekblauw vermoeden dat het de bewoners van de lamotsite zijn die (over)last hebben, gebeurt wel vaker...
graag iedereen een beetje begrip voor mekaar !!!
Terwijl iedereen zit te klagen over een verzurende samenleving, mag je opeens ook niet mee skaten in de stad.
Waar houd de politie zich in vredesnaam mee bezig. Ik veronderstel dat ze zich moeten inzetten voor het naleven van de wet en daarvoor chapeau, maar mss is de wet gewoon mis!
Ik vind die capriolen die die gasten uitvoeren op een plank met wielen nog altijd zeer bewonderenswaardig en alles behalve storend. Maar ja, ik "stoor" me dan ook niet zo snel aan iets :-)
Tja. Laat die gasten doen. Enig probleem is dat ze het openbaar meubilair wat beschadigen ... Zitbanken, reling aan bvb De Melaan.

Mij stoort het niet echt, en ik zou als tiener zeker niet ontvankelijk zijn voor dergelijke argumenten.

Ik vind dat een stad die naam waardig toch wat 'streeters' moet hebben ...
Mechelen heeft een knappe 'skate-scene' en daar mogen we trots op zijn. Ik zelf heb trouwens heel mijn jeugd al skatend doorgebracht en nooit ben ik ergens ook maar één keer berispt geweest in Mechelen (in andere steden zoals Aalst ben ik wel beboet geweest), maar de tijden veranderen, de maatschappij verrechtst en de politie treed steeds sneller op voor dergelijke onbenulligheden.

Ik ben het er mee eens dat een skateboard schade kan aanrichten aan het straatmeubilair, maar dat kan ook zure regen... Een stad die zich een stad wenst te noemen, moet de subculturen er bij nemen. Mechelen is geen museum, maar een stad met een alsmaar groeiende jongerencultuur, ipv dit tegen te werken en steeds over de 'overlast' te klagen die deze jongeren veroorzaken, moet men dit toejuichen, want het zijn net deze jongeren die de stad een nieuwe impuls inblazen!!

erre
Misschien kan de stad eindelijk eens werk maken van een goed uitgebouwde skatezone in de binnenstad ergens.

In Rotterdam zag ik er een mooie op een middenberm van een bredere baan.

Misschien niet haalbaar in Mechelen maar er moet toch iets creatief te verzinnen zijn.
Nog een bedenking. In de uitgebreide 'overlast-brochure' die een tijdje geleden verspreid werd stonden een hele reeks zaken die overlast kunnen veroorzaken gedetailleerd beschreven.

Het enige dat niet gedetailleerd beschreven was en zelfs heel erg in het vage gelaten werd was het begrip 'overlast' zelf.
Het is maar een idee :
Die vervallen open ruimte aan het Predikherenklooster misschien ?
Kan daar geen SkatePark uitgebouwd worden ?
Heu ... Wordt dat geen park ?
Dat zou mooi zijn...
Kinderen moeten toch iets doen om hun te amuzeren,In mijnen tijd speelde wij voetbal in de straat,en van tijd broken wij wel eens een venster,maar toen zaten de ouders op den trottoir met elkaar te klappen en hadden wel plezier om hun kinderen te zien spelen.
Ik kan beide partijen wel een beetje volgen.

Ik woon zelf op Lamot, aan de zijde waar geskate wordt zelfs. Overdag en zelfs in de vroege avond stoor ik me totaal niet aan skaters, maar ik moet eerlijk toegeven dat om elf, half twaalf en later het 'geronk' van de wieltjes wel storen.

Maar zoals gezegd, dat geldt evengoed voor glasbolescapades of het gebruik van een vlakschuurder.

Een skatepark zou inderdaad een goeie oplossing zijn, kijk maar naar wat ze momenteel in Antwerpen ter hoogte van het nieuwe stadspark (Noorderlaan) aan het bouwen zijn.

En zo is iedereen tevreden , toch ?
@ Bart :
Zolang ze maar niet beginnen te waterskieen, he ?
Want de Dijle is vlakbij...

LOL
@gimycko: en op de Veemarkt? Toch plaats genoeg.
@ nen echte :
En tegen de Vadderik botsen, zeker ?
Kinderen moeten spelen.
Vroeger waren het rolschaatsen, nu is het een skateboard.
Enkele weken geleden, hebben wij een bezoekje gebracht aan de tentoonstelling 'Mechelen geflickt' en dit gecombineerd aan een dijlevaart.
Toen waren daar op de open plek voor het Lamot-gebouw enkele jongeren aan het skaten.
Ze hinderden niemand en ik dacht toen nog dat Mechelen opnieuw leefbaar werd, als je zag hoe deze kinderen, in het midden van een provinciestad als Mechelen, nog op straat konden spelen.
Verkeerd gedacht, blijkbaar, want enkele uitzonderingen nemen aanstoot aan spelende kinderen.
Hebben ze dan liever dat deze jongens vandalenstreken gaan uithalen ?
Dat je daar last van hebt in de zomervakantie, zou ik nog wel kunnen berijpen, maar we zijn oktober en ik vermoed dat die gasten nu om tien uur 's avonds niet meer skaten.
Het optreden van de politie is hier ook totaal verkeerd.
Als je de jongen beoordeelt naar zijn volwassen gedrag in het tv-interview lijkt het iemand te zijn die voor rede vatbaar is en zeker geen klein gangstertje dat geïntimideerd moet worden.
Veelal is een simpel gesprekje met een redelijke uitleg van de hinder al voldoende.
Tegenwoordig kunnen de meeste mensen nog slechts heel weinig verdragen van hun buren en zijn ze ego-centrisch inesteld.
Laat kinderen aub toch kind zijn.
Eigenlijk zou de politie beter een stevig gesprek hebben met de klagers ipv een paar spelende kinderen te intimideren.
Ter info: het standpunt van Caroline Gennez dat op haar website staat.

Kinderen hebben recht om te spelen

Onlangs raakte bekend dat tijdens de zomer een 13-jarige jongen en zijn 5 vrienden opgepakt werden omdat ze skaten aan de Lamotsite. Schepen van Jeugd Caroline Gennez reageert verbaasd en verontwaardigd.

De Mechelse skaters kunnen vandaag in de stad niet terecht in een modern skatepark. Caroline Gennez kent het probleem: “We werken hard aan een snelle realisatie van het beloofde nieuwe skatepark. Ondertussen moet er ook een oplossing komen voor de skaters”.

Gennez ontkent het probleem niet en ontving zelf al enkele klachten over de (lawaai)overlast die de skaters zouden veroorzaken. Maar jongeren moeten ook kunnen spelen. De jeugdschepen wil daarom nagaan of het praktisch haalbaar en realistisch is om binnen bepaalde tijdsperioden te skaten in de stad. Hierover wil ze overleggen met skaters, ouders en buurtbewoners om een goede oplossing te zoeken.

“Ik wil hiermee echter dit incident niet onder de mat vegen. We moeten dit grondig onderzoeken. Indien deze kinderen inderdaad geen verwittiging kregen is het totaal ongepast dat de politie hen meeneemt naar het politiebureau. Bovendien moet de politie ook onmiddellijk de ouders contacteren”, vervolgt Gennez.

De Mechelse aanpak van overlast is een succesformule. Maar, waar gewerkt wordt kunnen ook fouten gemaakt worden. “Indien blijkt dat er hier fouten werden gemaakt zijn verontschuldigingen op zijn plaats en moeten we ook lessen trekken. We willen overlast hard aanpakken, maar kinderen hebben ook rechten. Spelende kinderen zijn geen overlast”, besluit Gennez.
Mechelen is wel blijkbaar één van de weinige steden waar ze "spelende kinderen" onder de noemer overlast klasseren.
In andere gemeente heeft men dat opgelost door te beslissen dat spelende kinderen geen overlast zijn.
Waar blijft Mechelen?
Ik zal binnenkort de decibelmeter eens uit wandelen nemen door de straten van Mechelen. Ik vermoed immers dat auto's meer en vaker lawaai maken dan skaters ...
Spelende kinderen per definitie niet langer als overlast beschouwen is ook de oplossing niet, dat is van het ene uiterste in het andere vallen, dat een hoop gemeentes die stommiteit gedaan heeft wil niet zeggen dat Mechelen dezelfde toer op moet.
Niet veralgemenen, elk geval apart beoordelen met het nodige gezon verstand, dat moet er gebeuren.
Moesten de politieagenten eigenlijk geen Huisnummers controleren ?

:-D
Niet langer dan vorige week heb ik in de xxx-straat (zo genoemd om de overlastbonnetjesschrijvers niet op ideeën te brengen) jongeren aan het werk gezien, die zich zelf een paar skatehindernissen gebouwd hadden met wat planken waarop ze metalen rails aangebracht hadden.
Mijn "bompaleeftijd" deed me echt twijfelen aan de stabiliteit en de veiligheid van hun constructie.
Dus weerom: waar blijft Mechelen?
Komen die zilveren paaltjes op de Groete Met niet in aanmerking om een SkateRamp te bouwen ?
Waarvoor dienen die eigenlijk ?
Hihi en op dat moment is Bartje nergens te bespeuren natuurlijk. Dan mag Ronnyke opdraven in het nieuws. Zijn pr is heilig natuurlijk en slechte publiciteit kan Bartje niet hebben.

En over het geval zelf, als dat zo verder gaat dan is een scheet laten binnenkort, en geluidsoverlast en goed voor een stevige milieuboete wegens luchtvervuiling :-)

En nu ben ik even sarcastisch, het verhaal van de mug en de olifant weet u wel ...
Zwaar overdreven die reactie op dat skategedoe, maar ik durf er hier veel op verwedden dt de politie heeft gehandeld op vraag van één of andere bewoner van Lamot, zoals hierboven werd gesuggereerd. Waarmee ik dan weer niet iedereen daar over dezelfde kam wil scheren. Maar ondertussen loopt het weer zo'n vaart niet, er werd gesproken en gezalfd... Enne... een skateramp of een speciale skatepark is een goed idee, maar het is toch veel leuker op straat te skaten zeker, we zijn toch ook jong geweest?
Bijna dagelijks wordt een mens in het niet autovrije stuk van de Bruul van z'n sokken gereden door snelheidsduivels of auto's die in de verkeerde, verboden, richting desnoods over het voetpad terug rijden wanneer ze even in de GB een pakje sigaretten gingen halen.
Zeer vaak nogal dure wagens van garages uit de residentiële buurgemeenten waar het voor de bange blanke man goed toeven is.
De timmerman, electricien, metser, loodgieter en elke andere mens met een camionette mag die op quasi elk voet- en of fietspad parkeren onder het motto we moeten toch werken en dat kunnen we niet als we ons buske niet zien staan.
In een straat in m'n buurt heeft een aannemer zelf verboden parkeren bordjes geplaatst en vind hij het zelfs geoorloofd dat hij nadien z'n container voor m'n garage plaatst.

Voor al deze zaken al contact opgenomen met de desbetreffende wijkagenten en met een aantal andere politiediensten.
Maar nooit of te nimmer een degelijke reactie gekregen, nee dat zijn altijd brave blanke mannen die hun werk moeten doen.
Dat daarbij de veiligheid van vooral kinderen in het verkeer in gevaar komt dat deert onze ramboflikken niet.

Maar, als datzelfde kind op z'n skatebord stapt in 't stad of naar z'n gsm luistert dan is het oppakken geblazen.
Ze mogen nog van geluk spreken dat ze er niet zuiders uitzagen onze skateboys, ze hadden waarschijnlijk nog vastgezeten.

En onze bouwvakker en of doe het zelver ?
Hij dede voort met z'n te luide radio, z'n in de weg staande voertuig en z'n gebrek aan respect voor openbaar domein en veiligheid van de Mechelaar die langs de werf moet.
En op zondag maait hij rustig z'n gras in de namiddag in een of andere dorpskern ver weg van het Sodom en Gomorra dat de binnenstad voor hem is want daar durven zelfs kinderen te spelen zonder toelating.
Tja, m'n oogst de perceptie die m'n gezaaid heeft meneer Somers en mevrouw Gennez.
Aan al die Mechelaars die last hebben van overlast... Hou op met zeuren! In plaats van naar de politie te bellen kan je net zo goed even met die skatertjes gaan praten om hen je probleem uit te leggen. Of is het te gevaarlijk om uit die comfortzone te komen die zich bevindt tussen de zetel en de televisie?
Astublieft zeg ! Denk eraan dat je je leven niet kan verlengen. Je kan het daarentegen wel verbreden...
Ach, zoiets stond onlangs nog in de gazetten.
Waar was het ook alweerdat spelende kinderen op 1 of ander speelplein overlast veroorzaakte voor de buurt of voor de geburen ?
Misschien kan Mechelen een indoor skatepark inrichten om deze jongeren een plaats te bieden waar ze zich kunnen uitleven.

Voor de jongeren is er zeer weinig in Mechelen geen uitgangsleven en ja dan hangen ze op de straat met gevolgen van dien (kleine kinderen en senjoren komen wel al volop aan hun trekken)
De hoofdcommissaris verklaarde op het nieuws dat de betrokken kinderen reeds enkele malen verzocht werden door (opgebelde) agenten om niet te skaten waar het verboden is. Indien het ‘verzoek’ van agenten absoluut genegeerd wordt zal ‘overleg’ ook niet veel opleveren zeker?
Wanneer ‘wetten’ genegeerd worden (door politieagenten) wordt er enorm geklaagd, wanneer ‘wetten’ toegepast worden wordt er even hard geklaagd, wanneer is het eigenlijk goed dan?
Dat er in dit geval met een kanon op muggen geschoten werd ben ik mee akkoord, maar beweren dat spelende kinderen NOOIT voor overlast zorgen is wel ietsjes teveel van het goede …
Kom kom Eddy, de politie kan heel zeggen he, ik denk dat een 13 jarige snel genoeg geintimideert is om na nen babbel van met de politie zijn conclusies te trekken en huiswaarts te keren...

Maar dat is het punt toch niet??
Sinds wanneer moet je in een stad zitten en zwijgen??
Laat de jeugd hun jeugd!

(er is een mooie tekst van het 'hof van commerce'daarover)

Een indoor skatepark, mooi initiatief, maar dan wat? Ga je hen dan een totaalverbod om in de Mechelse straten te skaten opleggen? Waarschijnlijk wel, het zou typisch vlaams zijn...

Wees blij dat de jeugd zich sportief en creatief bezig houdt en als het je stoort ga effe met die gasten praten, geloof me, het zijn geen gangsters, maar meestal zeer brave gasten!

@ jokke, maak je maar geen zorgen over de wankele constructies, skaters leren met vallen en opstaan, met de nadruk op zeer veel vallen..

erre
wel akkoord met Eddy.
@ erre: ken jij Luka?
Ik lees hier beklag over auto’s, behorende tot bange blanke mannen, die in niet autovrije zone, niet op de voor de voetgangers voorziene afbakeningen rijden.
Ik lees tevens dat werklui, met hun gereedschappen en werkgerief in hun voertuigen, die daarbovenop nog eens ‘verboden parkeerborden’ plaatsen, ook al niet door de beugel kunnen.
Ik neem nota van de verontwaardiging over wijkagenten, ramboflikken en andere politiediensten die niet optreden tegen brave blanke mannen.
Ik noteer dat muziek, op het hoogste volume uit een gsm moet kunnen, maar muziek van een bouwvakker op zijn werf of muziek van een doe het zelver, de Mechelaar die langs de werf loop niet respecteert en dus uit d’en boze is.
En tenslotte verneem ik, enigszins tot mijn verbazing, dat een niet nader genoemd personage, die het aandurft om in een of andere dorpskern (waar dat dan ook moge wezen) Sodom en Gomorra (lees: Mechelen) mijdt …
Ja watte, als axioma kan dat wel tellen …
@ Eddy :
Eenzelfde gelul heb ik gisteren (Vrijdag 12/10/2007) mogen aanhoren van een collega op het Werk.
Afkomstig uit 1 van de Randgemeentes van Mechelen (niet Deelgemeentes), nog steeds bang van Mechelen-Sodom/Gomorra-Binnenstad, ongekend van de positieve veranderingen en vitten op die kleine (idiote) nieuwsjes.
En maar afgeven op Mechelen !
Die mensen hebben duidelijk de Blog, MechelenMapt of Flickr nog niet ontdekt !
Triestig, heel triestig...
Sashi spreekt in deze heel wijze woorden ... kinderen konden vroeger idd op straat spelen maar hun ouders hielden wél een oogje in 't zeil ... die spelende kinderen in de binnenstad nu komen bij mijn weten niet uit de buurt en hun ouders zijn er ook al niet bij als ze "stommiteiten" doen... maar ze zijn er wel als de kippen bij om hun lievertjes te verdedigen tegen de boze buitenwereld... en ja... de kinderen mogen spelen, hebben zelfs het recht om te spelen maar dit moet wel gebeuren met respect voor de omgeving, zowel voor mensen als voor bvb het straatmeubilair en nog een bedenking, en het is maar een bedenking hoor ik wil hier zeker geen polemiek mee ontketenen maar zouden de media en dus ook deze blog dezelfde aandacht besteed hebben aan spelende en opgepakte kinderen van allochtone origine ???
helemaal eens met Chrisje; vroeger kregen we van onze ouders nog een pak slaag erbij, maar ja, ik zal een oude verbitterde man zijn, die niet begrijpt dat de dag van vandaag kinderen moeten kunnen bepalen wat ze willen....
de huidige leerkrachten bv vinden het ook heel leuk dat ze nu regelmatig op het matje geroepen worden bij de directie als ouders komen reclameren dat zoon- of dochterlief in de klas "te hard aangepakt werd".
ach ja, onze huidige opvoedkundige methodes zullen wel beter zijn, zeker?
Ik ben iemand die respect heeft voor de agenten, want die mensen hebben een ontzettend stresserende en soms ook gevaarlijke job.
In dit geval hebben ze waarschijnlijk de orders van hun overste(n) opevolgd.
Toch ben ik van mening dat sommige mensen beter een woning zouden kopen ergens in een bos, dan in de Mechelse binnenstad.
Onder de appartementen zijn winkels, oa de drukbezochte Match.
Rechttegenover is er de vismarkt, waar regelmatig muziekconcerten en andere feestelijkheden plaatsvinden.
Dat er in die buurt al eens een beetje lawaai is, is vrij normaal.
Dat er in het autovrije stuk kinderen komen spelen, is ook geen verrassing.
Ikzelf heb geruime tijd net naast de woonwijk aan de Verbertstraat gewoond en ik heb daar nooit de politie hoeven te bellen voor geluids- of andere overlast.
Ik ging gewoon vriendelijk naar die kinderen toe en vroe hen of het moelijk was om elders te spelen, of minder lawaai te maken, met de reden erbij.
(bvb zieke grootmoeder in huis)
Op die manier heeft dat altijd geholpen.
Ik heb die kinderen daar ook zien spelen en eerlijk gezegd zagen er dat zeer normale, brave kids uit.
Ik kan je verzekeren dat sommigen uit mijn vroegere buurt andere gevallen waren, maar ook die stonden open voor dialoog.
Als ge vroeger nog wat tamtam maakte tegen de polis, kreeg ge nog een boete voor "smaad aan een ambtenaar in functie".
Is dat tegenwoordig afgeschaft ?
En geldde dat vroeger ook niet voor controleurs in autobussen ? Waar zijn die eigenlijk gebleven ?

En inderdaad, Jan, de woonwijk aan de Verbertstraat liepen vele kinderen te spelen en te ravotten, maar echt overlast kon je dat niet noemen...
Vandaag interessant artikel in GvA dat de Vlaamse kinderrechtencommissaris om haar mening vroeg over de zaak. Moet je zeker eens lezen
Hier de mama van robbe weer: Fijn om te zien dat héél veel mensen dezelfde reactie hebben als wij, de ouders van de betrokken kinderen. Ik begrijp zeer goed dat skaten lawaai maakt en dat er dus zeker een verbod kan komen na 22u, zoals trouwens op alle lawaai. Ik lees dat Caroline Genez vind dat als onze kinderen geen waarschuwing gekregen hadden, de politie zich moet verontschuldigen. Wel, ik wacht....
@ Karla :
Dan wachten we nu met zijn allen op haar reactie, vermoedelijk ondertekent als...

"Anoniem als Caroline" of zoiets...

En anders zul je het haar zelf moeten zeggen...

http://www.carolinegennez.be/

LOL
hier de vader van Luka.
In plaats van één zondenbok te zoeken (want ook de politici oogsten wat ze zaaien) laat ons voor oplossingen gaan.
1. doe iets aan de verzuring
2. zie dat er voldoende kleinschalige skate-parken en andere speelpleinen komen
3. zet de beteugeling van overlast in de juiste verhoudingen tot andere inbreuken: een rood licht negeren is erger dan op straat te spuwen maar kost ongeveer de helft!
@ thijs :
Ik heb nog eens rondgelopen aan de Lamot en de trappen zijn misschien niet direct de ideale omgeving om te skaten omdat er geregeld een pak mensen rondlopen. En inderdaad, skaten van deze trappen kan geluidsoverlast veroorzaken, maar kom...
Vlakbij Lamot is echter weinig open ruimte te vinden. Alle lege plekken in de Binnenstad worden volgebouwd door projectontwikkelaars.
Omgeving Lamot-Kraanbrug : Weinig mogelijkheden voor kleinschalige skateparken, alhoewel...
(Dit is maar een idee en sommigen zullen zeggen : Daar is ie weer !)
...er zijn in die omgeving wel enkele loze straatjes, waar niet direct woningen staan of enkel de achterkanten van huizen staan. Ik heb het oa over het Sleutelstraatje (Zijstraat Adegemstraat) en het Hoogstraatje (zijstraat OLV-straat). Het eerste komt uit op de Haverwerf en het tweede op de Zoutwerf. Er komt amper volk door, beiden zijn licht aflopend (Geen trappen) en er rijden (geloof ik) geen auto's, want de straatjes zijn enorm smal. Improvisatie voor hindernissen is er mogelijk.

En het is dan ook nog vlakbij "De Core" in de OLV-straat (Is dat niet Ground Zero van Skatend Mechelen) ? Ik liep daarstraks voorbij de winkel en het hing vol met Skatejongeren...

Enfin, het is maar een ideetje. Misschien heeft iemand anders een ander of beter idee...
Misschien kunnen ze van het Hof van Cortenbach een Indoor-SkatePlaats maken (met een DeathRideRamp of zoiets), met vluchtweg langs het Ziekenliedenstraatje. En de Panique d'O is vlakbij voor een frisse pint (Of drinken die gasten iets anders ?)

We hebben al zoiets als Binnenspeeltuin Petotter...

http://www.petotter.be/

Ipv een Spiegelpaleis of Danstent, misschien een Indoor-SkatePlaats ?

Idee-Idee-Idee
het is niet alleen de term 'overlast' die de wenkbrauwen doet zorgen. Enkele maanden geleden kregen wij met ons jeugdhuis een GAS (gemeentelijke administratieve sanctie) omdat we o.a. een artikel uit het politiereglement overtreden hadden: 'het is verboden openbare ettablissemten om de deuren te sluiten als er zich nog klanten bevinden'. Als de nacht ver gevorderd is de deur sluiten omdat je wil afronden en buitenstaanders buiten wil houden, mag dus niet volgens het politiereglement. Ik denk niet dat heel wat Mechelse cafés dit weten.
Hier is DE oplossing voor het lawaai van Skaters :

http://images.retecool.com/...

De Hoverboard (Ook te zien in "Back to the Future-Part II)
Toen ‘men’ het nog aandurfde om de schuldige eruit te pikken en te straffen, was het fenomeen duidelijker omschreven en werd ‘overlast’ in de juiste context gebruikt. Vandaag wordt ‘overlast’ collectief gebruikt omdat men geen (kansarme) schurk durft aan te wijzen. Dit geldt zowel voor het verkeer, het voetbalgebeuren, straatcriminaliteit enz … De gevolgen werden steeds ‘belachelijker’ In plaats van een zware overtreding op de snelheid in het verkeer enorm zwaar te beboeten (bvb. de auto confisceren) werd de wetgeving stilaan aangepast, en werden kleine overtredingen relatief zwaarder beboet dan de grote. De wet werd naar de letter in plaats van naar de zin toegepast. Jongeren die op straat wel degelijk mensen terroriseerden en voor overlast zorgden, werden (of worden) nog altijd gepardoniseerd of met dure woorden, die hun gedrag moeten verklaren, verdedigt … Snotneuzen daarentegen, die met een skaatbordje de ‘geluidsgrens’ (ironisch zenne) breken, worden opgepakt …
Duidelijk in dit item is dat er iemand liegt; Ofwel de ouders van de betrokken jongen, ofwel de verklarende politieambtenaar, principieel zou hier een van de partijen, indien de waarheid aan het licht komt, een superzware boete moeten krijgen want ’t zijn dit soort leugens die de basis vormen van ‘verzuring’
"Alles kan beter", zei Marc Uytterhoeven. En we kunnen afgeven op de Politiekers, de Wet of de Polis of op een bepaalde (slechte) toestand in de Binnenstad, maar om deze dingen of mentaliteiten te veranderen... awel, dat duurt jaaaaren !

We zitten hier en nu met een probleem (of een moeilijke situatie) en we moeten er een oplossing voor vinden. Dus kunnen we beter hier en nu wat brainstormen wat er hier, nu, op dit moment mogelijk is om beide partijen (skaters en mensen met overlast) te verzoenen.

Een nieuw Skatepark uitbouwen is mooi, maar kost een pak geld en dat duurt nog wel een jaartje alvorens dat gerealiseerd is.

Goed, mijn idee ivm het Sleutelstraatje, Hoogstraatje of Hof van Cortenbach is misschien niet het ideale of een beetje kort door de bocht.
Maar zoals de vader van Luka reeds zei : "Laten we voor (directe) oplossingen gaan..."

"Dus, laat de ideeen maar komen", zou ik zo zeggen...

:-)
Er dient een onderscheid gemaakt worden tussen een skateplaatsen in de binnenstad en een echt skatepark dat als sportinfrastructuur voor Mechelen zeker even nodig is als bv. een stedelijk zwembad.
Ik hoop dat de bouw van dit park aan het Perron M (met en door skaters)nu in een stroomversnelling geraakt.

Skateplaatsen die eerder bedoeld zijn voor de jongere gasten moeten echt niet veel kosten: enkel hindernissen en een stuk goede beton is ok. Deze kunnen dan ook best deel uitmaken van de bestaande pleinen of verkeersvrije zones.

Ook reeds een bord met de aanduiding "SKATEZONE" bv. kan zorgen dat er duidelijkheid komt waar skaten wel kan en binnen een bepaalde tijsperiode niet meer aanzien kan worden als overlast.

Ik denk dat de plannen hiervoor nog best kunnen uitgewerkt worden door jongeren zelf (skaters, jeugdorganisaties, scholen, kinderburgemeester,...) en in een tijdsbestek van een paar maand kunnen doorgegeven worden aan het bestuur voor uitwerking.
Alle (goedbedoelde) pogingen om een geschikte locatie (in de binnenstad) te vinden om bepaalde activiteiten uit te voeren zullen steeds kritisch becommentarieerd worden. Een skatebaan in straatje X zal te ver blijken voor mijnheer Y; een skatebaan in het straatje Z zal geen genade vinden in de ogen van mevrouw N.
Er zijn nu eenmaal beperkingen, je kan ook geen zwembad per wijk gaan bouwen … Trouwens, vaste zwemmers hebben ook moeten aanvaarden dat het oude zwembad gesloten werd en tevens, de beperkingen die deze beslissing met zich meebracht in verband met de mogelijkheden van het ‘nieuwe’ zwembad. Is het nu echt ZO moeilijk om, wanneer de wet het voorschrijft, NIET te skaten op plaatsen waar het verboden is? Moet er perse op deze plaatsen activiteiten, gerangschikt onder de noemer ‘overlast’ gebeuren. Tolerantie wordt geëist betreffende ‘niet toegestane zaken’ Tolerantie (lees: begrip) tegenover agenten die de wet toepassen is blijkbaar te veel gevraagd … Waarbij ik niet stel dat in deze casus iets meer toegevendheid van de betrokken agenten ‘erover’ zou geweest zijn.
wat is jouw job Eddy?
Je komt hier over als betrokken partij... ; )

Hoe weet je trouwens wanneer je ergens niet mag skaten?
@ eddy :
Goed, dan is het zoeken naar een plek in de Binnenstad die voor beide partijen aanvaardbaar is.
Iets met enkele hindernissen en een goed stuk beton.
En met weinig of geen inwoners vlakbij.

Enige suggestie ?

-Omgeving Predikherenklooster ?
-Sleutelstraatje ?
-Hoogstraatje ?
-Hof van C ?

Bornstraatje (zie artikel van Jans) is uitgesloten. Leuke heuveltjes en kleine straatjes, maar er liggen kasseien (niet doenbaar voor Skating) en bewoners vlakbij...

Is er misschien ergens nog een leeg fabrieksgrond in de Binnenstad ? Wat ligt er nog leeg achter de industriele pandenpoorten in de Stadsheimelijkheid ?

http://mapt.stadmechelen.be...

-Straatje zonder Eind misschien (Alhoewel de Luna Luna vlakbij is)
-Pelikaanstraatje is moeilijk (Zijn daar geen kasseien ?)
-Botanique (op een SkateAfstand van de winkel Core)
-Is het Wollebrandstraatje betreedbaar ?
-Omgeving Kattenberg (Veel garages, weinig inwoners vlakbij) ?
Jongens toch,

een jaar of zeven geleden werd Mechelen afgeschilderd in de media als " de Bronx aan de Dijle "

De oplossing was camerabewaking,een veiligheidschepen, meer blauw op straat enz. enz..

De partijen die achter dit concept stonden wonnen de gemeenteraadsverkiezingen.

De daaropvolgende jaren werd met veel poeha in de pers gemeld dat er x-aantal cameras geplaatst waren, dat er zoveel geld gestopt werd in de werking van de politie, dat er zoveel politieagenten werden aangeworven, paardenpatrouilles in de Stad, overlastboetes enz.

Voor sommige partijen als VB ging het zelfs nog niet ver genoeg.
Nu zes jaar later nu al deze maatregelen op topsnelheid komen en men de gevolgen aan den lijve ondervindt nu is er het gemor en begint de Mechelaar weer te klagen.

Want inderdaad wie ondervindt de gevolgen van al deze maatregelen: de automobilist die 100 euro moet betalen wegens GSM-en in de auto, de automobilist die zijn wagen op de stoep bij den bakker parkeert, de skater die lawaai maakt, de GSM-er die een wat te luide ringtone heeft, de fietser zonder licht, enz. enz.

Dat was natuurlijk niet de bedoeling van de Mechelaar; de politie moest niet hem controleren maar " de anderen ".
Even nadenken voor men zijn stem uitbrengt kan soms verstandig zijn.
Vroeger schilderden ze ons inderdaad af als het Bronx aan de Dijle...
En nu zitten ze met ons te lachen !
Vrijdag nog meegemaakt op mijn werkplek...

Dus... ideeen, mensen !
Niet bij de pakken blijven zitten !
Luka, Robbe and Friends kunnen er alleen maar goed bij varen...
Ik ben betrokken in die zin dat ik vind dat wet(ten) (hoe onbegrijpelijk soms ook) in een democratie ALTIJD moeten gevolgd worden. Ik vind pleidooien om een (of andere) wet te interpreteren en/of aan te passen aan persoonlijk belang, gevaarlijk en een van de directe oorzaken voor verzuring. Afgeven op politici, de wet of politie biedt (zoals gimycko terecht stelt) géén directe oplossingen, maar gestemde wetten betwisten doet dat evenmin.
Ik weet absoluut niet of het al dan niet verboden is om ‘ergens’ op straat te skaten. Ik weet dat het verboden is om ‘overlast’ te bezorgen; Wanneer ‘skaten’ gelinkt wordt aan ‘overlast’ (aan de haverwerf tenminste) trek ik de logische conclusie dat er daar en op die plaats een overtreding van de wet werd vastgesteld. Ik weet ook dat ‘wetten’ niet gemaakt worden door ‘het volk’ op een of ander forum of blog; dit betekend dat het voorstel van gimycko, om een consensus op een forum te vinden, gelijk is aan ‘vechten tegen de bierkaai’ en dat deze bezigheid liefst overgelaten wordt aan diegenen die er voor gemandateerd werden, namelijk de wetgevende macht of de politie waar het gemeentelijke wetgeving betreft …
Wat er vooral moet gebeuren is een mentaliteitswijziging bij de mensen.
Zoek eens contact met je buren ipv je op te sluiten, met een pak vooroordelen, tussen je eigen vier muren.
De mensen zijn zo op zichzelf, de laatste jaren.
Wie in een stad leeft, leeft vooral samen, met z'n allen op een relatief kleine oppervlakte.
Praten helpt echt.
Ik wist zelfs niet eens dat je niet mag skaten in de stad.
Nochtans is het een probaat middel om de conditie van de jeugd op peil te houden.
Skaten in de binnenstad is quasi-onmogelijk vanwege de kasseikes.
@ eddy: Voor zover ik het begrepen heb vind ik Uw redeneriong nogal krom.
1. wetten niet interpreteren: wat doe je dan met een begrip als " overlast "

2. U stelt dat deze bezigheid ( het maken van wetten ) best overgelaten wordt aan diegene die er toe gemandateerd zijn namelijk de wetgevende macht of de politie waar het gemeentelijke wetgeving betreft.

Tja, wanneer de politie gaat wetten maken dan dacht ik dat we spraken van .. " een politiestaat "

Uw stelling heeft het voordeel van de duidelijkheid waarvan akte.
Eén groot knelpunt in het nieuwe reglement is dat het begrip "overlast" nergens gedefinieerd wordt en niet definieerbaar is. Wat de ene leuk vindt is voor een ander volstrekt onaanvaardbaar. In "normale" wetgeving is het dan de rechter die verantwoordelijk is voor de interpretatie, na alle partijen gehoord te hebben. Maar bij het GAS is die toets door een onafhankelijke partij niet meer voorzien en juist dàt zet de deur open voor willekeur. Laat ons (enfin: de gemeenteraad) dat holle begrip "overlast" vervangen door strikt meetbare normen (geluid, tijd, plaatsen,...) zodat iedereen weet waar hij zich aan te houden heeft.
En, toch wel het belangrijkste in dit verhaal: ik dacht dat Mechelen een woonstad is en dat het beleid de (financiele) leefbaarheid van die woonstad wil verzekeren door het aantrekken van jonge gezinnen. Jonge gezinnen hebben kinderen en kinderen willen spelen, neen: moeten kunnen spelen. Naarmate ze ouder worden strekt hun actieradius zich steeds verder uit rond hun woonplek, maar laat ons aub niet elke activiteit in een hokje willen steken ergens op een voorbehouden plek. De beleefbaarheid van een stad staat en valt met de verweving van activiteiten.
En last but not least: naar wat voor samenleving evolueren wij? Een samenleving waar een te luide GSM of een jonge skater zwaarder wordt aangepakt dan de automobilist die de zone 30 aan zijn laars lapt en steevast parkeert op voet- en fietspaden? Voor zo'n samenleving bedank ik feestelijk.
Wat er vooral in dit verhaal ontbreekt is een antwoord op de vraag: Wie heeft er geklaagd, en waarom ? Is de klacht ontvankelijk, of mag iedereen zomaar mensen op straat laten oppakken als ze een beetje lawaai maken ?

Weet er iemand meer over WIE en WAAROM ?
@Gymicko:
"Straatje zonder Eind misschien (Alhoewel de Luna Luna vlakbij is)"

In het straatje zonder eind is al veel langer een succesvolle b en b.
http://rentrooms.be/

:-)
Er zijn nog lege plekken in de Binnenstad !
Nl. Binnenkoeren of Binnenpleinen...
Het binnenplein van het Stadhuis komt niet direct in aanmerking, maar Speelplaatsen van Scholen wel.
Geregeld moeten kinderen na 16h00 nog in een soort van naschoolse activiteit blijven totdat de ouders hen 's avonds komen ophalen. Ligt daar dan toch tot 18h00 of 19h00 een verlaten binnenplein.
En waarom niet op Zaterdag bv onder leiding van een Stadswacht de toegang vrijmaken van de Speelplaatsen van bv.
-Ursulinen
-Scheppers
-St-Romboutscollege
-TSM
Voor dat laatste kunnen we dat misschien vragen aan Markec, om de boel daar een beetje in het oog te houden.
Voordelen :
-Ongevaarlijk want geen autoverkeer
-Geen omwonenden, alleen lege afgesloten klaslokalen
-Minimaal maar verzekerd toezicht
-Heuveltjes, borduren, paaltjes a volonte (toch zeker in TSM - College iets minder)

Achteraf mogelijk om (met Markec) een pint te gaan drinken in de Panique d'O of rond te hangen rond de Core in de OLV-straat...
DJ
- Overlast is een begrip, géén wet. Wetten moet je (indien je geen advocaat bent) niet interpreteren, begrippen moet je omschrijven!
- Inderdaad een verkeerde woordkeuze van mij, ik moet ‘politiewetten’ veranderen in ‘politiereglementen’ Zelfs de reglementen van inwendige orde in partikuliere bedrijven zijn geldig; ook de politie mag ‘eigen politiereglementen’ optekenen zonder dat je hiervoor van een politiestaat kan spreken …
Peter
Iedereen heeft het recht om ‘klacht neer te leggen’ Alleen de politie mag mensen aanhouden en voor de rechter brengen. Wederrechtelijke vrijheidsberoving is verboden.
Er is ook nog altijd de binnenkoer van de jeugdbeweging Jamaswapi. Wanneer in de OLV-straat de poort openstaat, kijk je zo op de binnenkoer.
De lokalen van deze jeugdbeweging liggen echter in de Gebroeders Verhaegenstraat.
De binnenkoer is niet zo groot als bv een Speelplein van bovengenoemde scholen, maar het is een mogelijkheid...

http://mapt.stadmechelen.be...
@peter; wie en waarom, we moeten de sukkel die de politie heeft gebeld hier niet openlijk aan de schandpaal nagelen hé.

Het is de politie die beslist of ze ingaat op dergelijke verzoeken.

het is niet omdat iemand de politie opbelt wegens " overlast " dat de politie moet optreden.

Walter heeft daar misschien wel gelijk wanneer hij stelt dat er geen onafhankelijke partij is die beslist of iets al dan niet overlast is;

Maar dat is blijkbaar de tendens: hetzelfde geldt voor parkeren: het is een privébedrijf die inbreuken vaststelt en men heeft in de praktijk geen verhaal tenzij je ervoor opteert om U voor het betalen van een parkeerbon van 12 euro te laten dagvaarden voor de Vrederechter.

Dat kost geld en Uw kans op slagen is heel wat beperkter dan wanneer U ingevolge een door de politie vastgestelde inbreuk voor de Politierechter moet verschijnen;
Herinnert iemand nog al die verbodsborden die geplakt waren tegen de inkombalie van de Nieuwe Zwemdok in de Leliestraat ?

-Niet lopen
-Niet springen
-Niet vrijen
-Niet...

(Het waren er, geloof ik, een stuk of 10 !)
Krijgde percentjes in voorgenoemde zaken gimycko?
;-)
Nee, het Cafe is blijkbaar de kroeg van Skaters en Punkers en die winkel in de OLVstraat is blijkbaar Ground Zero voor Skaters (gelezen in GVA)...
DJ
U vergist zich wanneer U stelt dat een privé-bedrijf inbreuken vaststelt. Bij het niet betalen op een parkeerplaats neemt de parkeerwachter aan dat U kiest voor de optie van het halve dag tarief. Indien U de ‘uitnodiging’ om deze som te betalen negeert, wordt (of kan worden) overgegaan tot gerechtelijke stappen en zal de bevoegde rechtbank U al dan niet veroordelen tot betaling, met eventueel bijkomende kosten voor …
‘Vaststelling’ en pv opmaken van een misdrijf is een politionele zaak, verzoek tot vaststelling kan en mag iedereen.
Eddy, wanneer een parkeerwachter vaststelt dat U geen ticketje heeft dan neemt men inderdaad aan dat U opteert voor het halve dagtarief.

Maar dit vaststellen door een parkeerwachter heeft uiteraard finaciele gevolgen.

Het vastellen van een feit was tot nog toe de taak van de politie. De Politie wordt hiervoor opgeleid en kreeg van de Staat de bevoegdheid om feiten vast te stellen en dit op te nemen in een PV tot bewijs van het tegendeel.

Ook worden de Politeidiensten gecontroleerd door allerhande instanties.

De vaststellingen van onze parkeerwachter hebben evenwel evenveel waarde als de vaststelling door Paul, Pier of Jef.

Controle is er niet.

Het probleem is dat bij niet betaling U voor de Vrederechter gedagvaard wordt en U in een burgerlijke procedure terecht komt.

Gevolgen: bewijsvoering is anders ( klein bedrag elk bewijsmiddel is goed ) en U moet bewijzen dat U op die plaats op dat moment niet geparkeerd stond. Geen mogelijkheid tot beroep ( bedrag te laag )

Ingeval de Politie een vaststelling doet dan komt u voor de Politierechter en hebben we te maken met strafrecht:

Gevolgen:1. Openbaar Ministerie moet bewijzen dat U op dat moment op die plaats geparkeerd stond. 2. ingeval U niet akkoord bent met Uw boete dan kan U hoger beroep en zelfs Cassatieberoep aantekenen.

Dus een vaststeling door een bediende van een privébedrijf geeft U in de praktijk geen enkel verhaalsrecht( bewijs maar eens dat u ergens niet geparkeerd stond ) terwijl een vastelling van een politieagent u de mogelijkheid geeft tot driemaal toe verhaal in te stellen.

Ook niet onbelangrijk de kostprijs van de procedure.

U wordt gedagvaard door VINCI en tenzij U kan bewijzen dat U op die bepaalde datum en op dat bepaalde uur niet geparkeerd stond zal U al de kosten die een veelvoud zijn van Uw retributie moeten betalen.

Kortom of U nu wel of niet gelijk hebt U kan maar beter Uw 12 euro betalen dan bent U er altijd het goedkoopst vanaf; Dus in de praktijk hebt U geen enkel verhaalsrecht.
DJ
U schijnt zéér goed op de hoogte te zijn van de procedures; Ik daarentegen ben beperkt tot wat algemene kennis van zake. Ik kan daarom niet discuteren. Ik dacht echter dat bewijslast (door parkeerwachters) geleverd werd door de foto's die je hen toch nog al eens ziet maken ...
Met Uw besluit ben ik het eens hoor, ik zal ook eerder een (in mijn ogen) onrechtvaardige boete betalen dan erop ingaan ... Alhoewel, indien het de spuigaten uitloopt (of zou uitlopen), zou ik geneigd zijn om mijn verzekering in te schakelen, ik ben (zoals de meeste vermoed ik) ook verzekert MET gerechtelijke bijstand! Daar zou een mens die zich (terecht of niet terecht) slachtoffer voelt, wat meer beroep moeten opdoen.
omwille van vraag van Peter de tekst die naar de pers werd gestuurd; een verhaal over vage regels, goede bedoelingen en onhandige optredens :

Enkele weken geleden, eind Augustus, werd mijn zoontje van 13 zonder enige verwittiging door de politie opgepakt en met de “combi” naar het politiekantoor overgebracht ter ondervraging. De reden van deze snelle en efficiënte actie was het veroorzaken van overlast.
Enkele uren later, en seconden voordat we dezelfde politiediensten zouden inschakelen omwille van een onrustwekkende verdwijning, kregen we telefoon, of we onze zoon wilden ophalen.
Op het politiebureel werden de feiten netjes op een rijtje gezet. De deugniet was buiten de wet gegaan door te skaten op de Haverwerf. Dit feit was nu plots zeer crimineel geworden, enkele dagen ervoor wandelde er immers een blauw duo rustig voorbij en skaten werd nog volledig gedoogd Vragen waar er dan wel gespeeld mocht worden werden lukraak beantwoord, gaande van het betalend skate-park “De Nekker” tot afgelegen openbare plaatsen zoals “Perron M”.
Ter verduidelijking kregen we dan toch een folder mee van het overlast-team in Mechelen. En inderdaad hieruit bleek dat men niet meer mag spelen op “onaangepaste openbare plaatsen”.
We werden dan ook direct uitgenodigd om een gesprek te hebben met het speciale regie-team “overlast”, want zowel de kleine als de ouders moesten dringend bijgestuurd te worden. Indien we er niet op ingingen hing er ons een boete van 100 euro boven het hoofd, zijnde een “indirecte belasting op het vervoer van personen met een politievoertuig”.
Op 19 september was het de grote dag. We werden door sympathieke under-cover cops van de jeugdbrigade begeleid naar het verhoorkamertje. Eigenlijk geen kwaad woord van deze binken, hun outfit was bijzonder sexy en tegelijk afgestemd op het jeugdig onaanpast zootje. Al had ik de indruk dat deze jongens eerder ingezet werden bij zwaarder deliquent gedrag, deden ze zeer hun best om ook hier hun rol te spelen. Het was hen duidelijk dat ook de kleine onozele regeltjes moesten gevolgd worden want dat anders onze zoon wellicht in de criminaliteit zou duiken. Ook voor ons zou het nuttig zijn enige vorming te krijgen zodat we in het vervolg zulk delinquent gedrag direct in de kiem zouden kunnen smoren. Een klein detail is wel dat onze overlast experts tot juist voor het verhoor zelf er niet van op de hoogte waren dat skaten op onaangepaste openbare plaatsen sowieso onder de noemer “overlast” valt. Ondanks hun snelle voorstudie van het uitvoerig politiereglement ter zake, konden ze zelfs niet uitleggen wat dan wel een aangepaste openbare plaats was, laat staan een lijst geven van plaatsen waar wel mocht geskate worden.
vervolg:

Het is inderdaad niet makkelijk, mag er geskate worden op een basketball pleintje? Wel aangepast voor basketball maar niet voor skating. Onze zoon kwam nog ter hulp met een voorstel om grafitti spuiters in te zetten voor het aanduiden van spelvrije zones, met het voordeel dat ook hierdoor dit zootje ongeregeld een legale uitlaatklep zou kunnen vinden. Ook dat bleek geen oplossing te zijn.
De enige oplossing leek de openbare weg te zijn, minstens op het fietspad maar ook de rijbaan voldeed. Zeker niet op de stoep.
Naast mij begonnen twee ogen te schitteren, dit leek zeker een spannend alternatief voor de “onaangepaste openbare plaatsen”. Vanaf morgen raast hij al backflippend door het ochtendverkeer, grind hij langs de viaducten en maakt hij zijn 360 flips tussen de aanschuivende auto’s.
Ik vroeg dan toch maar om ons zo vlug mogelijk enkele plaatsen door te sturen waar skaten niet alleen legaal maar ook veilig kon.
Ik diende nog als afsluiting het PV te ondertekenen zodat er enkel een voorwaardelijk straf werd opgelegd. Er werd ook aangeraden om het volgende weekend een sessie gezinstherapie te volgen. Uit goodwill werd in het PV dan de belofte opgenomen dat we een lijst zouden krijgen van geschikte skateplaatsen in Mechelen. So far, so good.
Meer dan een maand na het delict is deze lijst echter nog steeds niet toegekomen

Ter zijde : Op het moment dat we in het politiekantoor werden bijgestuurd, werd het vriendje dat samen met onze zoon betrapt was op het spelen in onaangepaste openbare plaatsen, weer binnengebracht voor verhoor. Hij was die middag op aanmaning van de politie naar het legale, maar te betalen skate-park “De Nekker” getrokken. Spijtig genoeg werd hij daar echter ook nog overvallen door een groep jongeren. De steamers hadden het gemunt op gsm’s, walkman’s, enz…
Toen we na zessen thuis kwamen ging de telefoon. De vader van de jongen was nog steeds niet verwittigd. De legale maar beroofde skater zat tot na 19h op het politiekantoor en al die tijd werden de ouders niet verwittigd.
De kans dat de overvallers of hun ouders hiervan gevolgen zullen ondervinden is klein, dit valt niet onder “overlast” en dergelijke delicten worden meestal niet vervolgd als dit hun eerste keer is.
eddy, ik vrees dat Uw verzekering niet gaat tussenkomen. Het is een contractueel geschil. Noch Uw autoverzekring noch Uw familiale noch Uw rechtsbijstand komen hierin tussen.
@thijs: Bedankt voor uw versie van de feiten Thijs. Dit verduidelijkt zeker al onze gissingen !
@ Thijs :
Jouw verhaal kan zelfs de beste schrijver niet bedenken.
Dit kan zo naar de VRT onder de rubriek : Komedie en Kolder...
Alleen spijtig dat dit alles blijkbaar echt gebeurd is !
thijs,
U houdt vol dat Uw zoontje ‘zonder verwittiging’ is opgepakt; De politiebeambte, die eerder verklaarde dat de skaters al eerder meerdere verwittigingen gekregen hadden, zal waarschijnlijk ook niet bereidt zijn om zijn versie in te trekken. De waarheid zal dus, behalve voor U en de Uwen en langs de andere kant de politie, niet aan het daglicht komen … Ongeacht voorgaande is het volkomen begrijpbaar dat U ‘koeltjes’ (om een eufemisme te gebruiken) reageert op de manier van handelen van de politiediensten. In Uw plaats zou ik ook de muren oplopen, temeer omdat het inderdaad zéér aannemelijk is dat de jongeren die Uw zoontje beroofden, er straffeloos van onder komen. Langs de ene kant U zelf die ‘in therapie’ moet om de ‘zware’ criminele feiten, gepleegd door Uw zoon in het vervolg te kunnen voorkomen, langs de andere kant ‘jongeren’ die schijnbaar probleemloos hun activiteiten mogen voortzetten … Waar is de balans? Ook zo’n feiten zijn (mede)oorzaak van misgenoegen en verzuring van de mensen …
DJ
Ook in deze durf ik, bij gebrek aan ervaring en voldoende kennis, niet in discuteren. Mij lijkt het echter dat er bij een rechtszaak (ongeacht de aard van de betwisting) beroep kan gedaan worden op een advocaat van de verzekering indien er, zoals bij mij, een speciale clausule bij het contract zit die rechtsbijstand inhoud. Ik zou toch, in elk geval, indien ik voor zulke zaken zou komen te staan, eens polshoogte nemen bij o.a. mijn verzekering (en andere) baat het niet, dan schaad het evenmin, nietwaar?
En vanmiddag werd er niet alleen naar hartelust geskate in de nieuwe stadsfeestzaal, maar ook op de Leermarkt, de Botermarkt en in de Muntstraat.
En de Mechelse Politie stond erbij en keek ernaar :-)
Blijkbaar zijn de bewoners in deze buurt een stuk verdraagzamer dan die van Lamot.
Mogelijk hadden deze skaters geruisloze wielen ?
Dat het indoor kon, begrijp ik, maar als het daar outdoor kan op de ook onaangepaste openbare plaats, moet het aan Lamot evengoed kunnen, vind ik.
Is de wetgeving in Mechelen afhankelijk van buurt tot buurt ?
@ Jan Goovaerts: Misschien waren de bewoners van de omgeving van de Leermarkt gewoon verdraagzamer omdat het om een éénmalig evenement ging en die van de Lamot minder verdraagzaam omdat het "dagelijkse" kost is ??..... en neen ik ben geen bewoner van de Lamotsite... maar weet wel dat het herhaalde geluid van ijzeren wieltjes op steen of iets anders wel eens op de zenuwen KAN werken :-)
@ Chrisje, dagelijkse kost? kom nou, niet overdrijven he...

En ijzeren wieltjes... over overdrijven gesproken, wat een verbeelding, plastic wieltjes zijn het.
Thijs, Mechelen kinderstad! De politie uw vriend... Hoog tijd dat onze vriend zijn gezond verstand eens gaat gebruiken.
En Eddy als je nog meer details wil :
Luka en Robbe waren op de trappen van de Haverwerf aan het skaten. Verderop was er nog een groepje van 4 à 6 skaters bezig. Een aantal van hen was blijkbaar wel al verwittigd door de politie. Luka en Robbe hadden hier echter geen notie van. Indertijd werd dit tijdens het verhoor ook volledig toegegeven. De politie wist immers niet wie er al verwittigd was en wie niet, ze legden hier geen administratie van aan. Dus iedereen inrekenen was op dat moment de boodschap.
Met andere woorden: het TV optreden van de Rony weerspiegelde niet 100% de waarheid. Maar laten we ook niet het kind met het badwater wegspoelen, het beleid (grondig) bijsturen blijft voor mij nog altijd de boodschap.
Het hoor en wederhoor begingsel wordt blijkbaar niet door de politie toegepast ... Ergerlijk hoor.
Ondertussen zal de administratie van de politie wel op punt staan zeker ? mijn zonen zijn deze zomer geregeld met hetzelfde verhaal thuis gekomen. de enkele keren dat ze eens aan de lamotsite gingen skaten, kwamen ze altijd wel thuis met een flikkenverhaal. Wat mij opvalt uit de verhalen is dat blijkbaar vooral de 13 en 14 jarigen aangepakt worden. mijn eigen kinderen zijn 17 en 20. en skaten of bmx-en meestal in skateparken buiten mechelen. Maar ook daar zie je geregeld blauw in de buurt. De laatste maanden en vooral weken komen de blauwe ventjes vooral langs om systematisch de identiteitskaarten te vragen en de namen te noteren van al wie er 13 of 14 uit ziet, de oudere skaters worden met rust gelaten.

Alsof de wieltjes van de jongere skaters meer lawaai maken dan de andere ?
Denkt men nu echt dat deze aanpak een goedbedoelde manier van (her)opvoeden is ?
Waar zijn we in deze maatschappij toch mee bezig ? Steeds meer verbod en gebod. Waar mensen samen leven moeten er afspraken zijn voor wat kan en niet kan, maar kan er aub wat meer rekening worden gehouden met de diversiteit in kleuren en leeftijden.
Er zijn toch ook wel steden waar skateparken werden gebouwd bijna midden in een woonzone, waar zelfs ook oudere mensen wonen, die bij schoon weer genieten van al dat jeugdig geweld (Namen bijvoorbeeld). en er zijn steden waar men het buiten de stad heeft gebouwd, in een soort sportpark (Trier), met dat verschil dat het sportpark vrij en gratis toegankelijk is.
Mechelen wordt blijkbaar steeds ontoegankelijker, onverdraagzamer, onbetaalbeerder. Ik ben er zelf geboren en heb er jaren met veel plezier gewoond. ondertussen woon ik in een naburige gemeente, en om eerlijk te zijn... mechelen zegt me wat sfeer, vermaak en consumptie betreft steeds minder.

Ik hoop toch wel op een beetje meer verdraagzaamheid onder de mensen, tussen VL en W, skaters en niet skaters, Belgen en Niet Belgen, jongeren en ouderen, rokers en niet rokers, ......
Heb vandaag in de krant een reactie gelezen van een bewoner van lamot.

tja dan hoor je toch weer een andere versie: gasten van 18 tot 30 die tot middernacht skaten;

Zitbanken die met vaseline ingesmeerd worden omdat de skates er dan beter over glijden....
Het bericht van de website van GVA :

15/10/2007 : "Skaters zorgen wel voor overlast"

E. vd T., bewoner van de Lamotsite, voelt zich onrecht aangedaan door de heisa over de opgepakte jonge skaters. "Wij kampen hier wel degelijk met overlast", zegt de man.

"Zonder het optreden van de politie in vraag te willen stellen, wil ik wel duidelijk maken dat er echt wat aan de hand is." Sinds de heraanleg van de Haverwerf, deels met gepolijst beton, is het plein een gegeerd plekje bij de Mechelse skaters. "Al twee jaar worden we tijdens de zomermaanden dagelijks door opeenvolgende groepjes van vier tot zeven skaters tot soms middernacht geterroriseerd. Uren aan een stuk gaan de acrobatische oefeningen gepaard met een ondraaglijk gekletter van skateboards op het beton. Genieten van een boek, muziek of televisie is voor ons onmogelijk", vertelt E.

Hij verwijt de skaters ook een gebrek aan respect voor privé-eigendommen en het openbaar domein. "Zitbanken worden ingevet met parafine om het glijden te verbeteren en bij hoogwater wordt er ongegeneerd tegen de gevel geplast. Het overgrote deel van de skaters zijn volwassenen tussen 18 en 30 jaar."

Jeugschepen Caroline Gennez (sp.a) wil nagaan of het praktisch haalbaar is om binnen bepaalde tijdsperioden te skaten in de stad. "Hierover willen wij overleggen met skaters, ouders en buurtbewoners om tot een goede oplossing te zoeken", zegt ze. Burgemeester Bart Somers (Open Vld) blijft achter zijn politie staan. "De Mechelaars hebben gevraagd om maatregelen tegen overlast. Niemand wil terug naar de situatie van vroeger. Al begrijp ik best dat het soms moeilijk is om een evenwicht te vinden."
DJ,
't is ook niet de allereerste keer dat ik opmerk dat er eerder 'gemakkelijk grut' opgepakt wordt dan kansarme criminelen ...
Nu komen we tot een aannemelijke toedracht.
De Politie heeft gewoon de verkeerde jongens opgepakt.
Ik zie zo'n gastjes niet meteen tot middernacht op straat rondhangen met een pot parafine :-)

De goeien moeten hier voor, of met, de slechten bekopen.

Gisteren merkte ik op dat een goed initiatief soms in de kiem esmoord kan worden door het gedrag van een klein groepje, of een enkeling.
Het graffity-evenement aan de Euroshopping was voor de jeugd een meer dan welkom initiatief en de jongeren konden zich perfect uitleven in en rond het gebouw.
Toch zag ik dat een verkeersbord op de hoek van de Muntstraat en de Leermarkt werd volgespoten met verf.
Zulke vandalenstreken maken dat men bij een volgende gelegenheid twee keer gaat nadenken om een toelating te verlenen.
Begrijp de reactie van de politie skaten bezorgd schade aan de infrasdtructuur maar men zou in Mechelen dringend moeten werk maken om een skatepark op te richten aan perron M in de dag is het daar leeg en daar storen de jongeren niemand
Verschrikkelijk gewoon wat voor een bekrompen reacties hier soms tussen staan.

Als men bewust dingen beschadigt, wel ja, dat moet ge niet tolereren. Maar pak dan de juiste mensen aan. Maar ja da's typisch tegenwoordig. Iemand mispeutert iets en in plaats van dan gericht actie te nemen pakt men maar de makkelijkste oplossing: niemand mag nog iets.

Over het lawaai (overdag)... ZEVER!!!
Als ge in een stad gaat wonen weet ge dat er veel volk kan rondlopen en dat die mensen/ kinderen niet muisstil zijn. Kunt ge dan niet tegen, verhuis dan verdomme.
Mechelen moet levendig zijn want dat zorgt voor veiligheid en blablabla... maar niet voor mijn deur! zeveraars
Een beetje verdraagzaamheid kan geen kwaad!
De reden waarom ik mij zo kwaad hierin maak is nl. het volgende (sluit hier wat bij aan)

Vorige maand speelden wij met onze scoutsgroep een spel op en rond de veemarkt op zondagmiddag.
Na een tijdje (lees een minuut of 10) stond er al 2 man te reklameren dat het zondag was, ne rustdag en dat ze dus GEEN SPELENDE KINDEREN in hun buurt wilden hebben!!
Louter spelende kinderen he, niks beschadiging mogelijk, niks vervuiling mogelijk en noem maar op!
Het heeft weinig gescheeld of ze hadden er zelfs de politie bijgehaald...

Triestig allemaal, zeer triestig.
We zullen zo'n dingen in het vervolg tijdens de week doen zodat iedereen op zondag in zijn luie zetel voor den TV kan zitten.
Den eerste die ik voor mijn deur HOOR wandelen knal ik af want ik wil rust!
BAH!
Tim,
Gelieve Uw adres kenbaar te maken opdat wij een straatje om kunnen gaan; Wij wandelen niet op sloefen, ziet gij ...
En toch Eddy, moeten we de reactie van Tim niet zomaar naast ons neerleggen ... Hij heeft het misschien wat straf verwoord, maar heel wat elementen wijzen er op dat we heel wat onverdraagzamer geworden zijn ...

In een stad wonen de mensen nu eenmaal dicht op elkaar, dus moeten we zelfs wat meer verdraagzaam zijn om te kunnen samenwonen.

Maar klagen over joelende en spelende kinderen die niets kapot maken op een zondag, overdag ?! Dat wordt voor mij echt moeilijk.

Ook de reactie dat het moeilijk was om een boek te lezen als de kinderen buiten aan het spelen zijn, of dat zelf muziek of TV werden overstemd door de skaters, dat kan ik moeilijk geloven.
dertig jaar geleden voetbalden we op een graspleintje in een sociale wijk in
Hombeek en toen waren er (2) mensen die van hun neus maakten. Zeikers zullen er dus wel altijd zijn. Tim heeft grooot gelijk!
Langs de andere kant begrijp ik ook niet waarom de scouts in het midden van de stad hun spelletjes moeten spelen.

Ik dacht juist dat het de bedoeling was om met de stadskinderen eens naar de buiten te trekken naar de bossen de gezonde lucht.
Peter
onze sociale instituties knagen dermate aan ons individueel gevoel voor vrijheid dat spanningen ontstaan waar steeds meer mensen niet meer tegen bestand blijken te zijn.
Stoor U niet aan mijn ludiek (of poging tot) antwoordje aan Tim; Ik ben het met hem grotendeels eens en heb gewoon zijn ironisch zinnetje op dezelfde wijze beantwoord.
@DJ: waar zijn die bossen nog? Zeker niet aan de Gezonde Lucht! :-)))
@DJ: Stadsspelen op zondag door scouts zijn schitterend !

1) Ze zorgen voor leven in de stad (bvb. Grote Markt)
2) Ze leren de kinderen spelenderwijze onze schone stede kennen.

@Eddy: :-)
als moeder van een al wat oudere skater ken ik de problematiek wel een beetje. Somers heeft de stad veranderd. En op zich heb ik niets tegen de schone vlakke, kale pleintjes, maar men is blijkbaar wel vergeten dat de stad in al z'n facetten nu eenmaal ook jongeren aantrekt. Ik kan de reactie van sommigen hier wel volgen. "we hebben last van...
ik heb vooral last van de hoogoplopende levenskosten, parkeergeld, energie, belasting, gezondheidszorg, schoolgeld, enz.
Ik hoor mijn kinderen geregeld vertellen dat ze met maten in't jeugdhuis meestal buiten staan, want binnen mag niet gerookt worden. Dat er in de nachtwinkel pintjes worden gekocht omdat die in de café's te duur zijn, dat er geskate wordt op pleintjes omdat die gratis zijn. dat ze in parkpop niet binnen zijn geraakt omdat ze hun eigen flesje cola bij hadden. Sja, ze moeten hun zakgeld sparen om één keer per jaar een festival mee te maken, of, om af en toe naar 't skatepark van St. Niklaas te sporen en daar inkom te betalen, een uitstapje van bijna 20 euro, want de bmx op de trein kost extra geld. Ge moet het als ouder toch maar kunnen blijven betalen. Alternatieven(de nekker of een indoorskatepark) om anderen niet te storen kosten handen vol geld. en ja af en doe zegt een mens dan neen. Dan vragen ze of ze naar de film kunnen, of gaan poolen, en als dat niet lukt, spreken ze af bij een vriend wiens ouders die avond naar een feest moeten. Wat er daar dan gebeurd weet en ziet niemand. Op die manier wordt natuurlijk alles aan het openbare oog onttrokken.

Ik ben voorstander van de afschaffing van die overlastbelasting als het over - 18 jarigen gaat. het zijn daar immers de ouders die gestraft worden. (mijn kinderen blijven daardoor niet buiten schot hoor, want de jongste wordt 18 in januari).
Ik ken julie leeftijd niet natuurlijk, maar ik herinner mij wel nog, dat er toen ik jong was niks leukers was dan net die dingen te doen die niet mochten. Het wordt op den duur misschien juist een uitdaging om daar waar je opgepakt wordt, te gaan skaten ? Initiatieven zoals vorige zondag zijn schitterend en moeten meer georganiseerd worden. Helaas zal je altijd wel een enkeling vinden die zich niet aan afspraken kan houden, maar daar moet toch niet een ganse groep voor geviseerd worden. Of gaan we binnenkort, na de zwembaden in de tuin ook nog skateparken gaan bouwen op het plat dak ? sorry hoor, dat ik het hier en daar misschien wat "hard" formuleer, maar ik kan mij soms wel boos maken over het veroordelen van ganse groepen, of het nu skaters zijn, of migranten, of jongere achter het stuur, of spelende scouts. Er zijn nu eenmaal overal mensen, voor wie de grens iets verder ligt dan tolereerbaar. Anderzijds kan ik me ook best wel voorstellen dat soms de remmen al eens los worden gelaten zonder dat je de gevolgen vooraf juist hebt ingeschat. Moet dat dan altijd zwaar bestraft worden ? De grote meerderheid binnen alle groepen is wel voor reden vatbaar, misschien moeten we wat meer moeite doen om te luisteren en te praten, ipv. altijd maar bevestiging te zoeken in de stijl van "ziet ge wel 't zijn weer,..."
@peter: blijkbaar is er wat veel leven in de stad
@DJ: Wat kan een groep spelende scouts op zondagnamiddag voor overlast zorgen ?
peter, ik heb daar geen probleem mee, anderen blijkbaar wel.

Zoals gezegd vind ik wel dat er plezantere plekken zijn om te spelen. Je moet maar eens de moeite doen en met de fiets in en langs Mechelen fietsen. Daar zijn prachtige stukken natuur waar de jeugd zijn hart kan ophalen.
Het afschaffen van een overlastbelasting voor -18 jarigen vind ik een slechte zaak, in de buurt waar ik woon lopen genoeg 'kinderen' die niet liever zouden hebben, het is nog een van de weinige obstakels tussen hen en het totale gevoel van straffeloosheid en een van de laatste obstakels tussen ons -de bewoners- en het totale gevoel van machteloosheid.

Wat er ook bebeurt, wat je ook doet en wat je ook organiseert, er zal altijd wel iemand zijn die -ongewild of niet- in de fout gaat, dat kan een skater zijn, een agent of u en ik.
Het komt er vooral op aan de dingen niet buiten hun proportie op te blazen.

Ik zie in de stad skaters genoeg die niks kapotmaken en ik zie politiemensen genoeg die niet jan en alleman voor niks oppakken.
Een reden om muggen op te blazen tot het formaat van olifanten zie ik bijgevolg ook niet.
Wat nu de plotse behoefte betreft om in Mechelen een skatepark te gaan bouwen, daar heb ik toch enkele bedenkingen bij.

Voor zover ik weet wonen we in de STAD Mechelen, en dus niet in het Olympisch Dorp Mechelen. Dat de mechelse skaters de menig toegedaan zijn dat er niet genoeg accomodatie is om hun sport te beoefenen in hun stad dat kan goed zijn, maar zo zullen er wel meer sportievelingen zijn die voor het beoefenen van hun sport elders moeten wezen, die hoor je hier ook niet klagen.

Naar verluidt kan er dus geskatet worden op de Nekker... wat is dan het probleem daar? Dat je inkom moet betalen? Mannekes, wordt eens wakker he, mensen die gaan voetballen, tenissen, zwemmen, basketballen,...... die betalen toch ook inkom/lidgeld?? Enneuh.. wat kost dat plankske, de wieltjes, de speciale kogellagers,.. daar hoor ik niet over klagen, dat kon er blijkbaar wel af dan?

Voorts zou ik wel eens graag weten wat de ‘verontwaardigde skaters en hun ouders’ er zouden van vinden moest er in hun straat tussen hun geparkeerde wagens een een goed matchke voetbal gespeeld worden door een stuk of 10 mannen van een jaar of 14-16???
Ik denk dat we van een dergelijk voorval veel kunnen leren rond omgaan met overlast.

Ik ben dan ook blij met een discussie als deze, die blijkbaar veel mensen aanspreekt.
St Netels toch...

Wist je dat veel gasten in Mechelen zo goed zijn dat ze gesponsord worden en daarom dat plankske, de wieltjes, de speciale kogellagers,... niet hoeven te betalen?

Skaten is tot dusver nog steeds een sport die eigen is aan steden, het stad is de natuurlijke biotoop van de skaters, je komt ze ook in elke stad die die naam waardig is tegen op de meest opvallenden plaatsen (Brussel - De kunstberg, Antwerpen - KNS, Gent - De Bib aan het Zuid, Parijs - over den Eiffeltoren, Rotterdam - skatepark op de binnenring aan de drukste winkelstraat van Rotterdam), maar o wee als er in Mechelen geskate wordt... Bokrijk zou wel eens beschadigd kunnen worden.

En voetballen gebeurt idd overal gratis op straat, basketten tot voor kort ook tot het stadsbestuur besliste dat men liever parkings heeft in de Mechelse kinderstad...
De andere sporten die je daar opnoemt hebben totaal geen 'urban' kenmerken.

Heb aub eens een beetje meer begrip voor onze jeugd, deze is onze toekomst, laat hun hun jeugd!
Skaten moet inderdaad op straat kunnen Erre. Het hoort gewoon bij het fenomeen. I agree !
Blijkbaar hebben de mensen niet geleerd uit het verleden.
In de jaren 60 en 70 bulkte de stad van de café's.
Op zondagmiddag gingen de mensen op stap en aangezien niet iedereen een auto had, gingen ze naar 't stad.
Wandelingske maken, klapke doen, pintje drinken, fritteke steken, danske doen, enz ...
Er waren ook tal van dansgelegenheden in zowat de hele stad.
De stad leefde, er was volk op straat en daardoor was er ook minder criminaliteit.
Door de tijd moesten de frietkoten we en dansen moest maar elders.
Koning auto diende geweerd en Mechelen bloedde langzaam maar zeker dood.
Nu men opnieuw dingen gaat organiseren in de stad en er weer stilaan leven in de brouwerij (letterlijk en figuurlijk) komt, blijkt dat er stadsbewoners zijn die liever in een dode stad zouden leven, waar niets te beleven valt en iedereen zich opsluit tussen zijn vier muurtjes.
Kan je dan niet beter direct kiezen voor een huisje met zes planken ?
@jan goovaerts: ik weet niet of het weren van de auto uit de stad de oorzaak is.

Ik vind het een goed idee om de auto uit de stad te houden;

Vb zat zondag op terras op Ijzerenleen; ondertussen vlammen de auto's en de boomcars over de Leen. Leuk is anders
Voor we de inwoners van de Lamotsite als onverdraagzame zeurzakken gaan bestempelen (want ik ben er daar dan één van :op), toch even duidelijk stellen:

- het zijn niet zozeer de wieltjes die lawaai maken. Het is het skaten op de treden van de trap in het straatje tussen het hotel en de site. Los van welke wieltjes ook, elke trede is een sprong en een bijbehorende knal.

- voor zover ik weet is er ook niet geklaagd over geluidsoverlast overdag.
Het zijn de latere uren waarop het overlast wordt.

Dus ik kan me best inbeelden dat er geen klachten uit de Muntstraat en omgeving Leermarkt zijn gekomen...het was inderdaad een éénmalig initatief, overdag en zonder trappen.

Mijn Lamot-5-cent... ;)
erre toch...

Laat mij toch even duidelijk stellen dat ik niks tegen skaters ( heb het vroeger zelf nog gedaan ) heb en ook niks tegen kinderen die spelen op straat ( op voorwaarde dat het Kinderen zijn en dat ze Spelen ).

Waar ik wel iets tegen heb is dat men hier de skaters gaat voorstellen als zijnde de dikste sukkelaarkes van heel de wereld die gene nagel hebben om aan hun gat te krabben en bovendien overal waar ze hun plankske bovenhalen weggejaagd en gearresteerd worden door onverdraagzame Mechelaars en Politiemannen. Het lijkt wel of heeel de wereld boos is op die dutskes, wat zeg ik, engelkes die nooit maar dan ook nooit van ze leven iets zouden durven stukmaken, altijd braaf naar iedereen luisteren en uitermate behulpzaam zijn tegenover ouden van dagen... (lacht)

Ge zou ze bijkanst 10cent geven.
@Bart Ve: Het is zeker niet de bedoeling om alle Lamot-bewoners over dezelfde kam te scheren.
Het gaat 'm ook niet specifiek over de Lamot-site.
Ieder buurt heeft wel een paar pezewevers die nogal snel misnoegd, zeg maar nooit content, zijn.
Soms zet mijn buurvrouw haar Home Cinema toestanden vrij hard en hoor ik tot een uur of één 's nachts een basdreun.
Dan tollereer ik dat, want volgende week kan het zijn dat mijn bezoek wat luidruchtig is. Het is een kwestie van geven en nemen.
Nu zeg ik zeker niet, dat als men in de zomer iedere avond tot ver na 22 uur met een skateboard van de trappen buldert, men geen recht van spreken heeft, inteendeel.
Ik kan me voorstellen dat het aardig galmt tussen die twee hoge gebouwen.
Een beetje begrip aan beide zijden kan hier wonderen doen.
Als dat niet helpt, moet de politie haar werk doen en de late skaters op het matje roepen en verbaliseren.
Maar dan wel de juiste :-)
Kunnen zij geen skatersrink opzetten in het Vrijbroek Park,ik weet nog altijd goed dat wij daar gingen spelen,aan het Chalet is toch wel plaats (Het kan ondertussen wel veranderd zijn)Wij namen onze fiets en reden naar het park,maar daar zullen ook zeker veel mensen zijn dat dit ook wel niet graag hebben.
Mechelen heeft (net zoals het Belgisch model) geopteerd om, indien mogelijk, het individu niet aansprakelijk te stellen, naargelang de etnies criminele feiten nog al eens te pardoneren en veroordeeld daarom maar collectief, Het voetbalhooliganisme wordt bestraft door het afschaffen van matchen, het in hokjes plaatsen van de supporters, het begeleid transport naar de sportvelden enz … daar waar men de crapuultjes individueel zwaar zou moeten straffen.
Zware verkeer overtreders worden gestraft door aanpassen van de verkeersreglementen, het aanleggen van verkeersdrempels, het onredelijk beboeten van relatief kleine overtredingen enz … in plaats van de echte maniakken hun auto te confisceren en levenslang rijverbod op te leggen.
Pestgedrag wordt ‘verijdelt’ door zero tolerantie tegenover relatief onschuldige overtredingen toe te passen en de ware schuldigen zoals bvb. kutmarokkaantjes niet te durven vermelden; Iedereen voegt het obligatoire : “Ik stem niet op het blok hoor” toe wanneer ‘ze’ het toch aandurven een kat een kat te noemen.
Moordenaars worden gebruikt om politieke overtuigingen te diaboliseren. Ook ouders en VB stemmers worden als zelfsprekend als medeschuldigen aangewezen. Naargelang de ethische origine van een moordenaar worden straffen opgelegd gaande van ‘berisping’ tot ‘doodstraf’, ook hier is de balans volledig ontwricht.
Duidelijkheid wordt bewust vermeden; Een (politiek correcte) kant kiezen is slechts als éénrichting keuze eerbaar … Regelneverij, zoals opgelegd door politici die vooral in hun mandaat geïnteresseerd zijn, komen stilaan links en rechts de strot uit.
Voila, enkele bedenkingen die (mede) de verzuring van mensen teweegbrengt. Een klinkklare oplossing weet ik helaas ook niet, ik weet slechts dat onze democratie op deze ogenblik géén afdoend antwoordt meer bied; Misschien zou ‘aristocratie’ een beter alternatief kunnen zijn dan onze huidige oligarchie ...
Pro en contra Skaten...
Pro en contra Politie...
Pro en contra Politiek...

En niemand heeft nog een nieuw idee waar het WEL zou kunnen in de Binnenstad !

Het idee van onze Louis/Shashi is er tenminste al een nieuw. OK, het is niet in de Binnenstad (het Vrijbroekpark), maar het is de Suggestie die telt.

Dus... waar kan het WEL ?
@ Dj:

Meestal spelen wij natuurlijk wel in de bossen en op de scouts zelf. Dat is idd de bedoeling van scouting. Kinderen zich laten amuzeren in de (jammer genoeg steeds schaarser wordende) natuur!

Maar 2 à 3 keer per jaar trekken wij eens graag de stad in ja. Dat is voor die mannekes (en iets grotere mannen) een leuke ervaring. Juist omdat we daar niet constant dingen doen zie je...
Als scoutsgroep van de stad Mechelen kan je daar toch niet constant buiten blijven he...

Soit ik drukte mij misschien wat sterk uit maar iedereen snapt het punt wel, en da's de bedoeling :-)
Gewoen ma veu te wete :
Als goulle morgen terug 18 zou zen,
en get een plank...
zoude gelle dan oek ni goan skaten
oep de trappe van de Lamot ?

kzen gewoen kerieus...

LOL
Ik zou waarschijnlijk op mijn smikkel vallen en voorgoed 'ervan' afzien ...
@eddy: U kletst uit Uw nek, U schrijft kromme zinnen, en U schrijft dt-fouten.
DJ,
Als argumenten kan dat tellen ...
DJ, voor zover iemand iets zinnigs te vertellen heeft (zoals o.a. Eddy), storen die DT fouten me zeer weinig. Het is nu eenmaal niet iedereen gegeven om perfect te zijn...
Terloops, hieronder enkele zinnen uit jouw reacties:
-Maar dit vaststellen door een parkeerwachter heeft uiteraard "finaciele" gevolgen.
-Het "vastellen" van een feit was tot nog toe de taak van de politie. De Politie wordt hierv...
-Ook worden de "Politeidiensten" gecontroleerd door allerhande instanties.
roger, dat zijn tikfouten
DJ als je wil afgeven op anderen laat dan ook die 'zeer storende' tikfouten te laten staan.
Ik zie dat mensen hier persoonlijke aanvallen doen over zaken die niets met het onderwerp te maken hebben dus ben ik genoodzaakt het speelkwartiertje hier te sluiten.

Wala dikke ziever allemaal  laat die kinderen is gewoon spelen ist ni beter da ze skate in plaats vn kleine boefjes spelen dacht het al e , laat hun gwn spelen  . denk na over de gevolgen als jullie een skate-verbod plaatsen in mechelen me wa gaan ze hun dan bezig houde ? en nee zeker en vast ni voetbal.

Peter,

Achter iedere deur die ik open doe
doe jij een andere deur weer dicht
en zo blijf je verborgen,
nooit wordt er meer dan een tip
van de sluier opgelicht

ter herinnering!

Dag Mevrouw,

Ik heb op netlog uw naam gevonden als vriend van Marc Lauwers, het zal wel raar overkomen voor u, maar ik zou graag inlichtingen krijgen over de behandeling die Mr.Lauwers kreeg,

Mijn man heeft ook sinds enkele jaren Fybromyalgie, hij heeft een lichte beterschap met het product Vivaglobine, daarvoor heb je een machtiging nodig van de Adviserend geneesheer van de mutualiteit.

Deze machtiging is ons nu geweigerd, na 2 jaar wel een toelating te hebben gekregen.

We kopen nu zelf de helft van de wekelijkse dosis aan kostprijs 154 euro/week.

Ik hoop dat u mijn vraag in overweging kan nemen, en dat ze niet te pijnlijk is voor u.

Vriendelijke groeten,

Thys Nik