Foto van de Dag: De IJzeren Leen

met categorie:  
Kopke
(c Truus)

IJzeren Leen....

Het gebouw is van de jaren '20 van de vorige eeuw, en hoewel het huis zelf weinig art-nouveau trekjes heeft op het eerste zicht, zie je toch dat de architect het niet kon laten !!!
:-)
Wat vooral ook mooi is, is de ingekapte tekst:
'Ging het Paradijs verloren
in den Wereldoorlogsbrand,
In den vrede zij het herboren
't Paradijs voor heel het land.'
Ja, naief net na de oorlog ...
Mooie gevel !! Mooie foto !!
De Ijzeren Leen vind ik echt goed geslaagd.
Wacht tot het vlietje open gaat.
Laat dat vlietje maar dicht. Het zou wel tof zijn, maar praktisch zie ik geen of weinig mogelijkheden. De vliet heropenen betekent minstens twee jaarwerken in volle winkelcentrum. DAt kan je de handelaars niet aandoen. Trouwens die vliet ligt al dicht sinds de 16 de eeuw. Graag water terug maar wel praktisch blijven aub
Een schoonheidsoperatie vergt tijd hé Rudi, maar het resultaat mag er zeker zijn.
De Melaan is nu toch wel één van de mooiste plekjes in de stad, samen met de Lamot-site.
Ook dat heeft zijn tijd nodig gehad.
Voor de handelaars is het minder aangenaam, maar de kans dat men in België uw straat opengooit, is toch al vrij groot.
Ik zie alleen een mogelijkheid als er bijvoorbeeld geen riool in de bedding van die vliet zou lopen, maar dat is waarschijnlijk wel het geval. Dan moet die riool dus verplaatst worden aan één van de twee kanten van de straat (zoals ook gebeurde op de Melaan. Alleen waren er op de Melaan nauwelijks handelzaken ( twee zeker - de vioolbouwer en café Equator) Op de ijzerenleen is dat wel wat anders! Moeilijk raliseerbaar vrees ik. Ik zie eerder de Botermarkt terug bevliet worden. Maar ook daar loopt grijs rioolwater onder ( was te zien tijdens de werken zo'n dikke 10 jaar geleden)
Afwachten dus....
Volgens Paul Temmerman, wordt het openleggen van de IJzeren Leen en zeeer moeilijke zaak. De belangrijkste kost van een dergelijke operatie is steeds het herleggen van de riolering. En hier steun ik Rudi. Op de IJzeren Leen zordt dit erg moeilijk. De handelszaken aan de Melaan (2 en een kleintje), zijn dus op één hand te tellen, en het aantal aansluitingen is ook beperkter.

Maar ik denk wel dat het openleggen van de IJzeren Leen vliet toch wel een enorme attraktie zou zijn. Dit mooie plein voorzien van water ! Voor je het weet heb je weer een ankerplaats voor horeca bij.