Speciaal voor DJ: Kerkhotel opent in 2009

met categorie:  
(bron GVA)

Bouwondernemer IBO uit Heffen (Mechelen) start volgend jaar met de verbouwing van de Minderbroederskerk in de Mechelse Karmelietenstraat tot een chique viersterrenhotel. Goed een jaar later moet het al de deuren openen. "Naar mijn weten is het uniek in Europa dat je kan slapen in een kerk", zegt Rudolf Van den Heuvel van IBO.


(foto: Jan Smets)
Een jaar geleden veroorzaakten de plannen voor het luxehotel onrust bij de bewoners van het Patershof, het naburige woonerf dat International Building Organisation (IBO) ook ontwikkelde. De eigenaars vreesden voor hun rust en privacy. "De mensen hadden gelijk. Daarom hebben wij het project bijgestuurd. Zo zal de belevering van het hotel niet gebeuren via de Kromme Elleboogstraat, maar via de Karmelietenstraat", legt Van den Heuvel uit.

Ook binnenin sleutelde de aannemer aan het concept. "Het gebouw komt beter tot zijn recht omdat wij meer open ruimte hebben gecreëerd. Daarvoor hebben wij het aantal kamers teruggebracht van 84 tot 77." Het stadsbestuur acht de plannen klaar voor uitvoering. "Voor de buurt zijn ze nu minder ingrijpend dan aanvankelijk gepland, want het project wordt kleinschaliger. Wij verwachten dat rond Nieuwjaar een bouwtoelating kan worden afgeleverd", zegt schepen van Ruimtelijke Ordening en Monumentenzorg Karel Geys (sp.a).

(...)

Van den Heuvel raamt de hele investering op zo'n vijftien miljoen euro. "Daarvoor krijgt Mechelen een viersterrenplus-hotel. Wie de kerk in 2009 binnenwandelt, komt terecht in een foyer. Links zal de bar liggen en rechts de receptie. De ontbijtzaal krijgt een plekje in het koor", vertelt Van den Heuvel.

Rond een open atrium komen over vijf verdiepingen de kamers te liggen. "Op die manier behouden wij het zicht op het prachtige roosvenster. Om dat mogelijk te maken, werken wij met een stalen constructie die wij vervaardigen in een van onze eigen bedrijven, International Metal Works in Tessenderlo. Het is onder andere die aanpassing van het ontwerp, met meer respect voor het gebouw, die bij schepen Geys en de diensten van de stad in de smaak is gevallen. In de kruisbeuk zal je zelfs tot in de nok van het dak kunnen kijken", besluit de IBO-topman.
Ik hoop dat de lokale middenstand wat kan meeprofiteren van dit project. Zo komt er geen restaurant in het hotel, dat opent al interessante opportuniteiten.
Ik ben reuze benieuwd naar het eindresultaat. Zo lang de geluids- en verkeersoverlast voor de buurt beperkt blijft, zal de permanente passage rond het hotel alleen maar leven brengen in de Heihoek.
Juist ja, Kazamel. Ik hoop ook dat dit project nieuw leven pompt in de Adegemstraat en de in ganse Heihoek. "Galak as veu den oarlog" was ooit de slogan van de Deigemstraat!
Leven in de buurt is alleen maar positief!
En wie is er hier allemaal van Den Heihoek ?

http://www.flickr.com/photo...
Eindelijk een manier om oude kerken te laten opbrengen in plaats van altijd maar kosten op de kap van de gemeenschap.

Wanneer het volgende kerkhotel in Mechelen
We moeten trachten creatief om te gaan met het kerk-erfgoed, en dit is een goed voorbeeld.

Echter zoals steeds in economische cycli, zal men op een punt komen waar er een duidelijk te veel is aan hotelkamers. Waardoor de zwakste schakel het als eerste zal begeven.

Waarom geen bewoning in kerken, of er een hooimagazijn in maken ? En ik weet zeker dat Gimycko nog wel andere oplossingen heeft ! Vergeet echter niet dat de buitenkant van een kerk restaureren handenvol geld kost.
Persoonlijk begrijp ik ook niet hoe al die bedden gevuld gaan geraken. Maar toen ik de plannen inkeek, had ik wel het gevoel dat ze hier iets unieks van kunnen maken.
Jammer genoeg heeft dit 4+ sterren hotel ook geen "buiten", wat een benepen gevoel kan geven. Iets wat ze overigens kunnen oplossen door café Anwal in de Adegemstraat aan te kopen en mee in het project te integreren.
Mooi project en als daarmee dit kerkgebouw als architecturaal geheel bewaard blijft, grààg meer van dat!

Het is wel niet uniek in Europa: in Maastricht bestaat al jaren het Kruisherenhotel, ook in een kerk.
Het enige verschil met het Kruisherenhotel is dat in het Mechelse project de hotelkamers in de kerk zelf komen, dus dat je als gast zal slapen in een kerk.

Overigens is Martin's hotelgroep ook de uitbater van het Kloosterhotel in Leuven, wat op mij ook al zo'n fabelachtige indruk maakt, net als het Kruisherenhotel.
Impressies van het interieur zijn terug te vinden op http://www.investpro.be/ > Kantoren > Patershof > Visualisatie. Of ze recent zijn, betwijfel ik, want de tekst spreekt nog van 88 ipv 79 kamers. Anderzijds zal dat weinig veranderen aan deze tekeningen.
IBO is vanmorgen begonnen met het leeghalen van de kerk. De verhuisfirma is het gehele meubilair aan het inladen dus wie nog z'n slag wil slaan voor een authentieke kerkstoel, zal snel moeten zijn. Anderzijds heb je nu wel een open zicht op het interieur dus moesten er zich fotografen nog geroepen voelen...